ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οικονομία και μετανάστες στο επίκεντρο

Αντιπαράθεση διαχειριστών του καπιταλισμού στην ίδια στρατηγική

Στιγμιότυπο από πρόσφατη τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Τόνι Αμποτ (αριστερά) και τον Κέβιν Ραντ (δεξιά).
Στιγμιότυπο από πρόσφατη τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Τόνι Αμποτ (αριστερά) και τον Κέβιν Ραντ (δεξιά).
Στις κάλπες καλούνται το επόμενο Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη, περίπου 14.000.000 εγγεγραμμένοι Αυστραλοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία μόλις τρία χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του 2010, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν σχεδόν «μοιράσει» τα μέλη και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου ανάμεσα στους Εργατικούς και στον κεντροδεξιό συντηρητικό Συνασπισμό του Φιλελεύθερου και Εθνικού Κόμματος και είχαν δώσει την εξουσία στους πρώτους έπειτα από αλχημείες συμμαχιών εντός της ομοσπονδιακής Βουλής.

«Θολές» διαφορές Εργατικών - Συντηρητικών

Τα κεντρικά διλήμματα που τίθενται και σε αυτές τις πρόωρες εκλογές δεν είναι άλλα από την οικονομία, τους μετανάστες, αλλά και τις κεντρικές θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αστικής τάξης για την Υγεία, την Παιδεία, την Αμυνα. Οι διαφορές ανάμεσα στους Εργατικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ και τον κεντροδεξιό Συνασπισμό του Τόνι Αμποτ δεν είναι ούτε μεγάλες, ούτε διακρίνονται από βαθιές ιδεολογικές αντιθέσεις. Βασικό τους στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου και τον «εγκλωβισμό» των εργαζομένων σε ψευτοδιλήμματα και πολιτικές που θα υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο, και μαζί τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Παρά την προσπάθεια των Εργατικών να δείξουν πιο «φιλολαϊκοί» με διαχειριστικό μείγμα που δήθεν έχει πιο «ήπια μέτρα» στην Παιδεία και στην Υγεία έχουν την ίδια στρατηγική.

Στην παρούσα προεκλογική εκστρατεία η μονομαχία ανάμεσα στον «Εργατικό» Κέβιν Ραντ και στον «Συντηρητικό» Τόνι Αμποτ επικεντρώθηκε στην προσπάθειά τους να δώσουν εξετάσεις σχετικά με το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, που θα μπορέσει τάχα να αποτρέψει τον εγκλωβισμό της αυστραλιανής οικονομίας, που ήδη κλυδωνίζεται από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας και άλλων ανερχόμενων δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, στη μέγκενη της καπιταλιστικής κρίσης.

Εργατικοί και Συντηρητικοί υπόσχονται έτσι ότι θα συνεχίσουν την οικονομική «ανάπτυξη» δημιουργώντας θέσεις εργασίας, διατηρώντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Σαν βασική «διαφωνία» εμφανίζουν την ερμηνεία που κάνουν πάνω σε δεδομένα που αφορούν κεντρικά ζητήματα ισχύος της αυστραλιανής οικονομίας. Οι Εργατικοί, για παράδειγμα, διατείνονται πως θα συνεχίσουν «την επιτυχή» πολιτική για χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθούνται σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Οι Συντηρητικοί εστιάζουν στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των χρεών είναι αναλογικά η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του '70. Υποστηρίζουν ότι μέτρο σύγκρισης της αυστραλιανής οικονομίας θα πρέπει να είναι οικονομίες της περιοχής του Ειρηνικού και της ΝΑ Ασίας και όχι αυτές της Γηραιάς Ηπείρου και των ΗΠΑ. Υπόσχονται «βελτίωση» της οικονομίας μέσω μείωσης της δημόσιας «σπατάλης», της χαμηλής φορολογίας, και «αύξησης της παραγωγικότητας» (την οποία βεβαίως και εννοούν ως «θυσίες» των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης).

Οσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης, οι Εργατικοί του Κέβιν Ραντ έχουν ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ενός δισ. δολαρίων για αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαίρονται για τη δημιουργία «900.000 θέσεων εργασίας από το 2007», δηλαδή από την προηγούμενη φορά ανάδειξής τους στην εξουσία.

Οι συντηρητικοί του Τόνι Αμποτ υποστηρίζουν, απ' την άλλη, επίσης πως θα δημιουργήσουν «1.000.000 θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία» και «2.000.000 θέσεις εργασίας ως το 2023».

Κοινή η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι θέσεις Εργατικών και Συντηρητικών είναι σχεδόν πανομοιότυπες αφού καθορίζονται από ξενοφοβικά χαρακτηριστικά μίας σκληρής πολιτικής που όχι μόνον θα αποθαρρύνει κάθε οικονομικό πρόσφυγα από τη Νότια Ασία να πλησιάσει τις αυστραλιανές ακτές και να ζητήσει άσυλο, αλλά και θα τιμωρεί όσους το επιχειρήσουν...

Ο Κέβιν Ραντ ήδη από τον Ιούλιο ανακοίνωσε πρόγραμμα προώθησης των προσφύγων που πλησιάζουν τις αυστραλιανές ακτές ή εγχώρια ύδατα, χωρίς βίζα, σε στρατόπεδα της Παπούα Νέα Γουινέα, «ξεχνώντας» ότι οι Εργατικοί ως το 2007 υποτίθεται πως ανατρίχιαζαν στο άκουσμα και μόνον τέτοιων στρατοπέδων σε νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού όπως έκανε ο συντηρητικός τότε πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ... Σήμερα οι Εργατικοί δεν έχουν την παραμικρή αναστολή να συνεχίσουν την αντιμεταναστευτική, απάνθρωπη πολιτική του Χάουαρντ ανακοινώνοντας ότι όσοι προσπαθούν να προσεγγίσουν την Αυστραλία δίχως βίζα και διαπιστωθεί πως δεν είναι πρόσφυγες για να δικαιούνται άσυλο, τότε θα χάνουν οριστικά το δικαίωμα ασύλου και ή θα απελαύνονται στις χώρες τους, ή θα μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες, ή θα κρατούνται σε στρατόπεδα - φυλακές της Παπούα Ν. Γουινέας...

Οι συντηρητικοί του Αμποτ δεν έχουν καμία αντίρρηση με όλα αυτά προσθέτοντας ωστόσο μία χροιά στρατιωτικοποίησης της «φύλαξης» των συνόρων (θαλάσσιων και χερσαίων), καθώς προτείνουν την αγορά τουλάχιστον επτά υπερσύγχρονων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών για τη βελτίωση της επιτήρησης των ακτών και των θαλάσσιων χωρικών υδάτων αλλά και τη σημαντική αύξηση των περιπολιών της Ακτοφυλακής σε συνδυασμό με τις απελάσεις των επίδοξων μεταναστών σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα κ.ά.

Το Κόμμα WikiLeaks

Από τα «καινούρια» φρούτα αυτών των εκλογών είναι το «κόμμα WikiLeaks» που φέρει το ίδιο όνομα με την ιστοσελίδα αποκαλύψεων χιλιάδων απόρρητων κρατικών εγγράφων του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατάφερε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο να συγκροτήσει κόμμα και να κινητοποιήσει δεκάδες στενούς συνεργάτες του στην Αυστραλία καταρτίζοντας λίστα υποψηφίων (ανάμεσά τους και ο Ελληνοαυαστραλός Τζέρι Γεωργάτος). Ωστόσο, η αρχική διεθνής προβολή του κόμματος που λανσαρίστηκε σαν δήθεν «εναλλακτική» πολιτική πρόταση στους νεότερους Αυστραλούς ψηφοφόρους δε φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα...

Πρώην στενοί συνεργάτες του Ασάνζ που συμμετείχαν ως υποψήφιοι (όπως η Leslie Cannol στην πολιτεία της Βικτώρια) αποχώρησαν καταγγέλλοντας αδιαφανείς, μη δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του κόμματος και στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας αλλά και «μυστήριες» πολιτικές συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα όπως το «Πρώτα η Αυστραλία» στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας!

Μετά απ' αυτά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν το κόμμα WikiLeaks να καταλαμβάνει ποσοστό γύρω στο 4%.

Οσο για τα προγνωστικά σχετικά με το νικητή των επικείμενων εκλογών; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φωτογράφιζαν ως «βέβαιο νικητή» τον συντηρητικό Τόνι Αμποτ με ποσοστό 53% και δεύτερο και καταϊδρωμένο τον «Εργατικό» Κέβιν Ραντ με 47%. Το ΚΚ Αυστραλίας παρόλο που θεωρεί ότι όποιο αστικό κόμμα κερδίσει η αντιλαϊκή πολιτική είναι δεδομένη, στη λογική του «μικρότερου κακού» προτείνει τη στήριξη των «Εργατικών» ή των «Οικολόγων Πράσινων».


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ