ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ
Αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από παντού

Τι θα κληθούν να πληρώσουν εργαζόμενοι, λαϊκά νοικοκυριά, φτωχοί αγρότες, επαγγελματίες, νέα ζευγάρια

Η απογείωση της φοροληστείας ταυτόχρονα με τη διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, συνθέτουν το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2014. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται η περαιτέρω διόγκωση κατά 2,5 δισ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι αναμένονται στα 19,1 δισ. (από 17 δισ. το 2013 με ρυθμό αύξησης να φτάνει σε 12,4%). Περαιτέρω διόγκωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα υπάρξει στους έμμεσους φόρους (23,7 δισ. από 23,3 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα:

  • Από την 1η Γενάρη 2014, μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των φτωχομεσαίων αγροτών. Ειδικότερα, στο 13% θα μπαίνει ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, καταργείται και το σημερινό καθεστώς, γίνεται υποχρεωτική, για όλους τους αγρότες, η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
  • Πρόσθετα έσοδα αναμένονται από μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως από την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για νοίκια, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. Το μέτρο ισχύει από τα φετινά εισοδήματα (του 2013) και θα εμφανιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2014.
  • Πρόσθετα ασήκωτα χαράτσια φορτώνονται στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Επίσης, καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις», όπως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά.
  • Η αύξηση του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχει πέσει στο τραπέζι, με «αιτιολογικό» την αναπλήρωση των κρατικών εσόδων, των «χαμένων» εισπράξεων, μετά και τα μαζικά λουκέτα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
  • Με το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία επεκτείνονται σε κάθε σπιθαμή γης, εξέλιξη που, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, θα ενισχύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Για το χρόνο εφαρμογής και το σχεδιασμό του νέου μέτρου θα συναποφασίσουν συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σεπτέμβρη.
  • Καταργήθηκαν οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο μέτρο αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει από τα φετινά εισοδήματα (2013) και θα εμφανιστεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2014. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2013) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου.
Η αθλιότητα με τα τεκμήρια διαβίωσης

Στην παγίδα των τεκμηρίων που έχει στήσει η κυβέρνηση έχουν πιαστεί φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, όπως άνεργοι και άλλοι με χαμηλά ή ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Το παραπάνω προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα εισοδήματα του 2012. Με βάση τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης» καθένας που αναπνέει υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα με αφετηρία στα 3.000 ευρώ. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, ακόμη και στο νοίκι, επιβάλλουν άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λαϊκός άνθρωπος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα τσακιστή, εξαναγκάζεται να τους πληρώσει φόρο με βάση τα δύο «τεκμήρια», τις 3.000 και τα 3.200, δηλαδή του υπολογίζουν «εισόδημα» στα 6.200 ευρώ! Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2012 είναι στα 5.000 ευρώ. Τώρα είναι αναγκασμένοι να σπεύσουν στις αρμόδιες εφορίες για να υποβάλουν αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά εκείνοι κρίνουν ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποδείξουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι πενιχρά ή ανύπαρκτα, ώστε να πείσουν τους εφόρους ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προσδιορίστηκαν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτα.

Νέες φοροθηλιές πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα στήνει η συγκυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Ενόψει της εφαρμογής του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, «τσεκάρουν» δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών.


Α. Σ.


Κόντρα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Η άμεση και οργανωμένη παρέμβαση των σωματείων της Ζώνης (φωτό από την κινητοποίηση στην εφορία) απέτρεψε κατάσχεση σπιτιού άνεργου. Μόνο έτσι μπορούμε να τούς εμποδίσουμε.
Η άμεση και οργανωμένη παρέμβαση των σωματείων της Ζώνης (φωτό από την κινητοποίηση στην εφορία) απέτρεψε κατάσχεση σπιτιού άνεργου. Μόνο έτσι μπορούμε να τούς εμποδίσουμε.
Φάμπρικα με πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς και κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ετοιμάζεται να στήσει η συγκυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη ετοιμότητας και αποτροπής τέτοιων φαινομένων από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το θέμα της έναρξης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μπαίνει στα «γεμάτα», θα συζητηθεί και προετοιμαστεί κατά την προσεχή διαβούλευση της συγκυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια» δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές, γεγονός που θα προκαλούσε και νέες επισφάλειες στις τράπεζες, αμέσως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα την άρση της προβλεπόμενης προστασίας από το 2014. Σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ υπολογίζονται σήμερα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες και χαρακτηρίζονται «κόκκινα» (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) και που αντιμετωπίζουν σε διαφορετικούς βαθμούς προβλήματα αποπληρωμής. Σταδιακά ετοιμάζονται να τα ρίξουν στην αγορά.

Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, οι «αστοχίες» στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων, η αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια στην Εφορία έχουν κινητοποιήσει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά.

Οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία μέσα στο 7μηνο (Γενάρης-Ιούλης 2013) απογειώθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μεγαλώσει κι άλλο τους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια διαμορφώνεται σήμερα ο αριθμός των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, μέχρι σήμερα, ακατάσχετα είναι τα ποσά των μισθών και συντάξεων μέχρι τα 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη μείωση του ορίου στα 600 ευρώ.

Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα «αξιολογηθεί» από τα κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο της προσεχούς διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Η αντιλαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει και την αξιολόγηση της τρέχουσας ρύθμισης για τη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάθε «αποτυχία» στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα συνεπάγεται «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών». Στα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς».

Και μπορούμε και πρέπει να τους εμποδίσουμε, να αναπτύξουμε οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, που να απαντά στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζονται να επιφέρουν. Κανένας μόνος του στις ορέξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη, κόντρα στις κατασχέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ