ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφιαλτικό σχέδιο «ανασυγκρότησης»
  • Το δρόμο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους άνοιξε ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του «σχεδίου ανασυγκρότησης»
  • Εντείνεται η ψηφοθηρική εκστρατεία στα καμένα

Associated Press

Στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», την οποία ενισχύει με κάθε τρόπο, αναθέτει η κυβέρνηση την παραγωγική «ανασυγκρότηση» των πυρόπληκτων περιοχών, γεγονός που προδικάζει ότι την καταστροφή από τις πυρκαγιές θα ακολουθήσει η επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι επτά άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. «Ατμομηχανή» είναι οι επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και με την κερδοσκοπία στη γη. Η παραγωγική διαδικασία θα ανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις, με μεγάλους χαμένους τους φτωχούς αγρότες, τους εργάτες, αλλά και το περιβάλλον.

«Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός σπεύδοντας να δώσει πιο σαφή δείγματα γραφής. Ξεκινώντας από τη γεωργία και κτηνοτροφία που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πληγείσες περιοχές, ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» στις καλλιέργειες, προϊδεάζοντας για επώδυνες ανατροπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

«Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αυτά εξαντλούνται στις κατώτερες των αναγκών αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και στους κτηνοτρόφους μέσω ΕΛΓΑ.

Eurokinissi

Το βάρος, σε κάθε περίπτωση, θα το σηκώσουν οι επιχειρήσεις. «Η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα», είναι ένας βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ο άλλος είναι «ο τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του τόπου μας».

Προαναγγέλλει ακόμα «αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών», ανοίγοντας ορθάνοιχτα παράθυρα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των ακτών και των δασικών εκτάσεων. Επίσης οι υποδομές θα περάσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, αφού προηγηθούν μελέτες...«Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος», είπε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα γίνουν «συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η εξαγγελία για τσιμεντοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας με την κατασκευή εκεί «σύγχρονου αθλητικού κέντρου». Για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

Εκστρατεία στα αποκαΐδια

Eurokinissi

Πάντως, η κυβέρνηση θα εντείνει την επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τις επόμενες μέρες θα εντείνει τη μάχη των εντυπώσεων, με στόχο να αμβλύνει τη λαϊκή οργή και το θυμό για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «μάχη» για την ανακούφιση των πληγέντων εξελίσσεται ικανοποιητικά και μπορεί να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης για τις εκλογές. Για το σκοπό αυτό η εκλογική τακτική προσαρμόζεται σε αυτό το νέο δεδομένο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έδωσε νέα στοιχεία για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για τους πυρόπληκτους, σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες τρεις μέρες κατατέθηκαν 36.000 αιτήσεις αποζημίωσης και μοιράστηκαν συνολικά 130 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Καραμανλής δέχεται και τη «βοήθεια» από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, με τον οποίο θα πετάξουν σήμερα πάνω από τα καμένα και στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον Δημ. Αβραμόπουλο που διαφοροποιήθηκε στην τρομοθεωρία της ασύμμετρης απειλής, δηλώνοντας ότι «η ασύμμετρη απειλή ως έννοια είναι συνυφασμένη με τη διεθνή τρομοκρατία. Με τίποτε άλλο». Σε συνέντευξή του χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Δε μας φτάνει η ανθρώπινη, οικολογική και οικονομική καταστροφή από την τραγωδία αυτή και θα προσθέσουμε ως κράτος και άλλες καταστροφές;». Και συμπλήρωσε: «Ο όρος " ασύμμετρη απειλή" μπορεί να ακυρώσει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού και να δώσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι στο φάσμα των στόχων της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και δε σχολιάζει «προσωπικές απόψεις».

Μετά τον εφιάλτη της πυρκαγιάς έρχεται αυτός της... ανασυγκρότησης

Associated Press

Μετά τον εφιάλτη της πυρκαγιάς έρχεται αυτός της... ανασυγκρότησης
ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί την «πατρότητα» του σχεδίου

Δικομματικό καυγά πάνω στα αποκαΐδια έστησε το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας την «πατρότητα» του «σχεδίου ανασυγκρότησης» των καμένων περιοχών. Πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση για «πανικόβλητη προσπάθεια αντιγραφής των πρωτοβουλιών, ακόμη και των λέξεων, του ΠΑΣΟΚ» από τον πρωθυπουργό, επιχείρησε να κρύψει ότι κοινός στόχος των δικομματικών εταίρων είναι να παραδώσουν μεγάλες εκτάσεις γης στους κερδοσκόπους και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της σημερινής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Ηλεία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, μια μέρα πριν από την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στον Πύργο για να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «ανασυγκρότηση» της περιοχής, προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να αντιγράψει τις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στις δυο «προτάσεις», οι οποίες κινούνται στη λογική της αλλαγής χρήσης της καμένης γης, με την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζεται ότι το δικό του «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» εκπονήθηκε πριν από αυτό της κυβέρνησης. Εντελώς υποκριτικά χτες ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε: «Από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα καλύτερα από πριν»... Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με τον Μ. Σουλτς, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και την επίτροπο Χούπνερ, με τους οποίους συζήτησε για την καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Εξάλλου χτες ο Γ. Ραγκούσης, οξύνοντας το δικομματική αντιπαράθεση για τα σενάρια περί «ασύμμετρων απειλών», επικαλέστηκε τις δηλώσεις που έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος, και σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, «προκύπτει με πολύ μεγάλη ευκολία ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί μας, για τα περί "ασύμμετρης απειλής", τα οποία έχουν βγει διά στόματος της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών και βλάπτουν την εικόνα της χώρας μας». Είναι η καλύτερη απάντηση, ανέφερε ο ίδιος, στην «απαράδεκτη προσπάθεια ακύρωσης και της εικόνας, αλλά και του κύρους της χώρας μας, με προφανή και άμεσα δυσάρεστα αποτελέσματα, στον ελληνικό τουρισμό».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δικαιούστε μόνο 200 εκατ. ευρώ

«Αν διαπιστωθεί ότι οι ζημιές ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, τότε δικαιούστε να πάρετε 200 εκατ. ευρώ». Πρόκειται μια την ψυχρή και κυνική δήλωση στην οποία προέβη χτες η κοινοτική επίτροπος για θέματα διαρθρωτικών ταμείων, Ντ. Χούμπνερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για τη συνδρομή της ΕΕ στην αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν 5 νομοί της χώρας.

Η Ντ. Χούμπνερ είχε πετάξει προηγουμένως με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να διαπιστώσει τις τραγικές στιγμές που βιώνουν ο τόπος και οι κάτοικοί του. Αυτό, όμως, όπως άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις της, μπροστά στον πρωθυπουργό, δεν πρέπει να τη συγκίνησε και ιδιαίτερα. Η Χούμπνερ παρέμεινε πιστή στη στυγνή λογιστική πλευρά της υπόθεσης: Αν οι ζημιές είναι 4 δισ. ευρώ, τότε δικαιούστε 200 εκατ. ευρώ!

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση έκτακτων καταστάσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες, κλπ.). Σύμφωνα με την κοινοτική αξιωματούχο, η Ελλάδα μπορεί να λάβει και άλλα 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του Οκτώβρη, ως προκαταβολή του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που δικαιούται κάθε χώρα.

Στο μεταξύ, μετά από συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοινώθηκαν μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων από λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πυρόπληκτους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 10/12/07 η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών. Επίσης, στα πλαίσια του επενδυτικού νόμου χορηγείται για όλες τις επιχειρήσεις το μέγιστο ποσό ενίσχυσης, δηλαδή 20% για τις μικρές και 10% για τις μεσαίες, εκτός από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την προσθήκη, δηλαδή, στην κρατική επιχορήγηση του ποσοστού ενίσχυσης, το δημόσιο επιχορηγεί με 60% τις επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων και με 50% των μεσαίων επιχειρήσεων.

  • Μια βδομάδα διορία να το επιστρέψουν δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε αυτούς που πήραν, χωρίς να το δικαιούνται, το προνοιακό επίδομα των 3.000 ευρώ, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, μπορούν στο διάστημα 3 - 7 του Σεπτέμβρη να το επιστρέψουν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας, χωρίς συνέπειες για την πράξη τους.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ