ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Γερμανικό «όχι» στην πρόταση ΗΠΑ για τη «ναυτική αποστολή»

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ
Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι κόντρες που καταγράφονται εδώ και καιρό ανάμεσα σε ΗΠΑ και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκδηλώνονται και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον Περσικό. Χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τη Βαρσοβία όπου μετέβη, απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε «διεθνή» ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, με το επιχείρημα πως «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σημερινή κρίση στον Περσικό Κόλπο».

Δεν ήταν μόνο ο Μάας που απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, που είχε γνωστοποιήσει ένα 24ωρο πριν η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο σαν πρόσκληση σε «διεθνή αποστολή» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε εκφράσει προηγουμένως «έντονες επιφυλάξεις» για την πρόταση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι για τη Γερμανία η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι η καλύτερη λύση για να αποτραπεί η δημιουργία πυρηνικής βόμβας από το Ιράν». Το ίδιο είπαν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Ρόετγκεν, αλλά και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, που τόνισε ότι προτεραιότητα για το Βερολίνο δίνεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό και στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ιράν. Επιπροσθέτως, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δήλωσε λίγο πριν συναντήσει χτες το απόγευμα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες πως η Γερμανία και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ «είχαν από την αρχή διαφορετική άποψη από την αμερικανική πλευρά». Ο Στόλτενμπεργκ, πάντως, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα υπουργό, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει, με οποιονδήποτε τρόπο, την πρόταση των ΗΠΑ για «διεθνή» ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε ως «υποκριτικό» το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο να μεταβεί στην Τεχεράνη για να μεταφέρει μήνυμα προς τον ιρανικό λαό. Αντίθετα, απηύθυνε πρόσκληση για συνομιλίες σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας ότι το Ιράν «ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στους γείτονές του, ούτε θα το κάνει ποτέ».

ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Σχέδια για «αραβική» σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ

Νέα περιοδεία Κούσνερ στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σύνοδο Αράβων ηγετών ως προεκλογικό δώρο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με πρόσχημα το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, φαίνεται πως ετοιμάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Καμπ Ντέιβιντ λίγο πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronot» αναφέρουν πως ενεργό ρόλο στην προετοιμασία αυτής της συνόδου παίζουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, μολονότι ο πρώτος δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για να μη δώσει αφορμή να απουσιάσουν από τη συνάντηση ορισμένοι Αραβες ηγέτες που υποστηρίζουν εμμέσως τα σχέδια των ΗΠΑ προκειμένου να μπει «ταφόπλακα» στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Πολύ πιθανό θεωρείται επίσης να μη συμμετάσχει στη σύνοδο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, που έχει απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο που δεν προβλέπει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων.

Ενόψει των σχεδίων του Προέδρου Τραμπ για αραβική σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, ώστε να παρουσιάσει το «γενικό» όραμά του όχι για Παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος, αλλά για μία «παλαιστινιακή οντότητα» που θα διασφαλίζει την «αραβική παρουσία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», δίχως να ξεκαθαρίζει το καθεστώς της πόλης, ο γαμπρός του Αμερικανού ηγέτη και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, ξεκίνησε από την Ιορδανία περιοδεία σε έξι χώρες της περιοχής, μαζί με τον απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Στο Αμμάν, οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ συνάντησαν τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' που τους είπε πως η Ιορδανία υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ και επιστροφή προσφύγων. Με τον τρόπο αυτό απέρριψε, δηλαδή, το αμερικανικό δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» που προβάλλεται εδώ και μήνες από τις ΗΠΑ ως «η συμφωνία του αιώνα». Σήμερα ο Τζ. Κούσνερ αναμένεται στην Ιερουσαλήμ. Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες δηλαδή που αναμένεται να πάρουν προσκλήσεις για να συμμετάσχουν σε μία πιθανή «αραβική σύνοδο» στο Καμπ Ντέιβιντ...

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα δοθούν οικοδομικές άδειες για μόλις 700 κατοικίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη περιοχή C της Δυτικής Οχθης και άλλες 6.000 άδειες για την ανέγερση κατοικιών Εβραίων εποίκων.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η Σερβία θέτει όρους για διάλογο με το Κόσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Η άρση των δασμών 100% που έχει επιβάλει από τον περασμένο Νοέμβρη το Κοσσυφοπέδιο σε βάρος της Σερβίας και η μεγαλύτερη «συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας» στην επόμενη φάση διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι οι δύο βασικοί όροι της σερβικής κυβέρνησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό δήλωσε χτες ο επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν, ο οποίος πρόσθεσε πως «εάν οι δασμοί του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθήσουν να γίνονται ανεκτοί από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ τότε δεν διαφαίνεται λύση» για την άρση του αδιεξόδου. Εκτίμησε ακόμη ότι η πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού του προτεκτοράτου, Ράμους Χαραντινάι, μπλόκαρε ουσιαστικά την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να συγκαλέσει το Σεπτέμβρη στο Παρίσι νέα γαλλο-γερμανική Σύνοδο Κορυφής με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, στη Βόρεια Μακεδονία αφορμή για νέα ενδοαστικά παζάρια ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και τη δεξιά, εθνικιστική αντιπολίτευση του κόμματος VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μίτσκοσκι δίνει νέο νομοσχέδιο για τις ενισχυμένες εξουσίες του Γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα. Στελέχη του VMRO-DPMNE δήλωσαν πως θα υποστήριζαν νομοσχέδιο για το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα εφόσον προκηρυχθούν το φθινόπωρο πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΗΠΑ
Ετοιμάζουν κυρώσεις για το «Nord Stream 2»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε αμερικανικές και ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» τάχθηκε χτες η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που πωλούν ή μισθώνουν πλοία που απαιτούνται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», είτε παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη ή ασφαλίζουν αυτού του είδους τα πλοία. Μετά την επικύρωσή του από την Επιτροπή, το νομοσχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στη Γερουσία. Για την τελική του ψήφιση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μετά θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προτού γίνει νόμος.

Ο αγωγός «Nord Stream 2» αρχίζει από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, καλύπτοντας απόσταση 1.200 χιλιομέτρων, με δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως στην Ευρώπη 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στην κατασκευή του συμμετέχουν μεταξύ άλλων σημαντικά δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια, όπως η αυστριακή OMV, η γαλλική «Engie», η αγγλοολλανδική «Shell» και οι γερμανικές «Wintershall» και «Uniper».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες βαλλιστικές δοκιμές από την Πιονγιάνγκ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Νέες βαλλιστικές δοκιμές πραγματοποίησε χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, με πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που αφού διένυσαν μια απόσταση περίπου 250 χλμ. έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας (ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου).

Στη Σεούλ έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και εκφράστηκαν «σοβαρές ανησυχίες για τις εκτοξεύσεις, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης».

Στο Τόκιο το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις «λυπηρές» και πρόσθεσε ότι παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την εξέλιξη είχε σχολιάσει ο συνταγματάρχης Λι Πίτερς, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, λέγοντας απλά ότι «είμαστε ενήμεροι» και «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ