ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνέχιση της επιχείρησης συγκάλυψης των ευθυνών πάνω στα αποκαΐδια

Eurokinissi

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και της τραγωδίας στο Μάτι συνεχίζεται ο δικομματικός καβγάς πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που τα αστικά κόμματα υπηρετούν. Στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκονται διαχειριστικά αλλά και ...συναισθηματικά ζητήματα, που βεβαίως λειτουργούν σαν το καλύτερο πέπλο συγκάλυψης των εγκληματικών τους ευθυνών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καταστροφική και άθλια διαχείριση». Κατηγόρησε, εξάλλου, προσωπικά τον πρωθυπουργό για κυνισμό και θράσος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας». Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο και υπηρεσιακοί παράγοντες επιχείρησαν να δώσουν μια πρώτη εικόνα διαχείρισης της κατάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όλοι γνώριζαν σε αυτήν τη σύσκεψη, που μεταδόθηκε ζωντανά, ότι υπήρχαν ανθρώπινα θύματα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ σημείωσε πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης. Τέλος, υποσχέθηκε ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με νέους ανθρώπους και σχέδιο, χωρίς πάντως να αναφερθεί στην άθλια κατάσταση της πυροπροστασίας, στην τραγική υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, ούτε βεβαίως στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και των αιγιαλών, από την οποία μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και πώς αλλιώς εφόσον και ο ίδιος σε μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει για στήριξη της περιλάλητης «επιχειρηματικότητας», έχει υποσχεθεί μέτρα που ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις», όπως η διευθέτηση των χρήσεων γης.

Χαρακτηριστικά, πέρυσι τέτοιον καιρό, μιλώντας σε γεύμα που του παρέθεσε το νεοεκλεγμένο τότε ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης στα πιο σημαντικά ζητήματα, που είναι η φορολογία, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στα ζητήματα μιας έξυπνης πολιτικής χρήσεων γης, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θα αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, και τις εθνικές ιδιαιτερότητες»...

Στην ίδια λογική η κυβέρνηση

Απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον κατηγόρησε ότι «σε μια συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του επιχείρησε για άλλη μια φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας».

Αργότερα το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που απευθύνονται στην κυβέρνηση από πλευράς ΝΔ, μίλησε για βούρκο και επικοινωνιακή τυμβωρυχία. Σε επίπεδο διαχείρισης, προανήγγειλε εξαγγελίες σήμερα του αρμόδιου υπουργού, Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, σχετικά με το «φαινόμενο» της αυθαίρετης δόμησης και του μεγέθους του. Οπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση συν 685 στον αιγιαλό προς κατεδάφιση στην Αττική. Οτι αυτή η λίστα μπαίνει προς «προτεραιοποίηση», ώστε «οι εργασίες να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και να προστατευτεί η Αττική από μελλοντικές πιθανές καταστροφές, όπως είπε, καθώς, όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα».

Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ζήτημα που βάζει επιτακτικά το ΚΚΕ, ότι πέρα από κάποια έκτακτα επιδόματα, δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι (μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει αρκετές περιουσίες στα νύχια του τραπεζικού κεφαλαίου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι όσα ποσά εκταμιεύει τώρα η κυβέρνηση είναι προς αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν και ότι η αποκατάσταση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες.

Από πλευράς των άλλων αστικών κομμάτων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.) κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών αναζητώντας τις «ευθύνες για την εθνική τραγωδία και τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική».

Στο Ποτάμι, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο «Real fm», επανέλαβε τη θέση του ότι δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές.


Σοβαρό πρόβλημα με τους άστεγους πληγέντες

Το αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων και κατά συνέπεια η αγωνία των συγγενών δεν έχουν τέλος. Μέχρι στιγμής πάντως - και με όσο είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά - οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92, παρά το γεγονός ότι και πάλι χτες, με μια «θολή» ανακοίνωση, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για 80 νεκρούς και 8 αγνοούμενους. Χτες βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα, ανοιχτά της Βουλιαγμένης στα νησάκια Φλέβες, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί εάν πρόκειται για περίπτωση που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι. Συνολικά, 43 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, από τους οποίους οι 11 σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Απάνθρωπη συμπεριφορά

Καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά ξενοδόχων στο Μάτι, σε βάρος πυρόπληκτων που δεν έχουν πού να μείνουν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μία από αυτές, ξενοδόχος της περιοχής ζήτησε από γερόντισσα και τον σύζυγό της το βράδυ της Κυριακής πως αν θέλουν να μένουν στο ξενοδοχείο του, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50 ευρώ τη μέρα, 60 με πρωινό και 70 με βραδινό. Στις κατασκηνώσεις του ΚΕΔΑ, τους είπαν ότι θα έχουν κρεβάτια από την Παρασκευή σε όροφο και σε κουκέτα. Τελικά, βρέθηκε σπίτι να τους φιλοξενήσει αφότου δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί πυρόπληκτοι ακόμα, που επιχειρούν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεσα μέτρα επιδότησης ενοικίου αυτών των οικογενειών. Ολοι περιμένουν με αγωνία τον 3ο επανέλεγχο που θα κάνουν οι υπηρεσίες στα σπίτια, που θα γίνει σε 20 μέρες. Κι αυτό για να δουν εάν τελικά δικαιούνται ή όχι αποζημιώσεις.

Ανάγκη για ιατρική στήριξη των πληγέντων

Επιπλέον, καθημερινά αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για υποστήριξη από ειδικούς γιατρούς ψυχολόγους. Οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι απευθύνονται για βοήθεια - και είναι απολύτως φυσιολογικό - ωστόσο και εδώ αποκαλύπτεται η γύμνια σε τέτοιες δομές στήριξης αυτών των ανθρώπων που έχουν υποστεί μια απίστευτη συντριβή.

Επικίνδυνα απόβλητα

Αλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι είναι η ρύπανση της περιοχής. Τα καμένα μπάζα που πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή, δεν τα κάνει δεκτά ο ΧΥΤΑ Φυλής, επειδή χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα. Οσο παραμένουν εκεί αυτά τα απόβλητα, δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης για τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής.

Δικαστική διερεύνηση

Πραγματοποιήθηκε χτες η κατάθεση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Το πρωί, λίγο πριν τις 9.30, πέρασε την είσοδο των Δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια πήγε στο γραφείο της εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει. Κατά την έξοδό του από τα εισαγγελικό γραφείο, ο Ηλ. Ψινάκης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ προτίμησε να μη φύγει από την κεντρική έξοδο των δικαστηρίων, αλλά από άλλη δευτερεύουσα, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στην περιοχή Βροντόνερο στο Καλαμάκι της Ζακύνθου. Στο σημείο επιχειρούσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με εννέα άνδρες και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά είχε δυο εστίες και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Την ένταση της πυρκαγιάς ενίσχυαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε από δυο διαφορετικά σημεία, ένα προς το χωριό και ένα πιο ψηλά στην κορυφή του λόφου, δύσβατα και στις δυο περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά έπληττε περιοχή - «φιλέτο» κοντά στον παλιό ΧΥΤΑ. Πέρσι και πρόπερσι είχαν εκδηλωθεί και πάλι πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω από το θαλάσσιο πάρκο.

Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στις Ασπριές της Πάρου, σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούσαν τρία οχήματα με 15 πυροσβέστες, αεροσκάφος και ελικόπτερο. Φωτιά υπήρχε και στη Νεροτριβιά Εύβοιας. Εκεί επιχειρούσαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Ζητά άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων

Παρέμβαση, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, έκανε με έγγραφό της προς το Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα. Σε αυτό επισημαίνει τα εξής:

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 23/7/2018 και την ανάδειξη με τον πιο τραγικό τρόπο όλων των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που εκφράζονται και στη λειτουργία του δήμου Μαραθώνα, ακόμα και όταν πρόκειται για απλά ζητήματα, είναι λογικό υπό το βάρος και όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, να έχει γιγαντωθεί η λαϊκή αποδοκιμασία του δημάρχου του δήμου Μαραθώνα και των συνεργατών του (τωρινών και προγενέστερων), σε βαθμό που να προτείνεται ακόμα και από πρόσφατους συνεταίρους του η αποπομπή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αθωώνονται οι ίδιοι.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαραθώνα πιστεύει ότι η αυτονόητη αποπομπή ενός δημάρχου, που είναι καταδικασμένος στη λαϊκή συνείδηση του λαού του Μαραθώνα, από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής που εκφράστηκαν και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Χρειάζεται να ανατραπεί η πολιτική που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις μαζί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών:

Να υπάρχουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας, με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών και αποζημίωση της περιουσίας τους.

Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ