ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση. Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους, που όμως δεν ήταν ικανοί να καλύψουν τη συμφωνία των αστικών κομμάτων στην ατζέντα που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ξεκίνησε χτες το μεσημέρι η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και συνεχίζεται σήμερα με την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έκανε λόγο για προσπάθεια να καθιερωθούν ακαδημαϊκοί κανόνες σε ένα τοπίο που απορυθμίστηκε με έναν καταστροφικό τρόπο για τα πανεπιστήμια, για επαναφορά της δημοκρατίας και οικοδόμηση του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, ενώ με το νομοσχέδιο διατηρούνται και επεκτείνονται τα δίδακτρα, από πλευράς κυβέρνησης συνεχίστηκαν τα περί στήριξης των οικονομικά αδυνάτων, με τον υπουργό Παιδείας να ξεκαθαρίζει ότι το να είναι δωρεάν τα μεταπτυχιακά «δεν είναι ρεαλιστικό ούτε καν ως αίτημα». Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια και συγκεντρωτισμό, ζητώντας πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, ενώ κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου, χωρίς να θίγεται η ουσία της στρατηγικής που καλείται να υπηρετήσει η Ανώτατη Εκπαίδευση, ασκήθηκε και από τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε πως όσο βαθαίνει η προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, τόσο βαθαίνει και η λειτουργία της ίδιας της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως εμπορικής καπιταλιστικής επιχείρησης, με καταστροφικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, που συναντούν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, βλέπουν τους ταξικούς φραγμούς να υψώνονται συνεχώς μπροστά τους. «Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο έρχεται δήθεν να λύσει τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποτελεί ένα πελώριο, ένα χοντροκομμένο ψέμα. Αφήστε κατά μέρος τα λόγια τα παχιά περί κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας γιατί τα χλευάζει η πραγματικότητα της καπιταλιστικής ζούγκλας. Και αυτή τη ζούγκλα η πολιτική σας την υπηρετεί με νύχια και με δόντια αφού ανάμεσα στα τόσα και τόσα που λέει το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για τις σημερινές τεράστιες ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στις επιμέρους ρυθμίσεις. Οπως δήλωσε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, τους συμβασιούχους να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια, δωρεάν επιστημονική μόρφωση.

Προωθείται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία

Αναφερόμενος στους άξονες του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Οπως είπε, «θεσμοθετεί τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, την εκπροσώπηση των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων σε συμβούλια χάραξης της στρατηγικής των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο, την περαιτέρω μετατροπή των ΑΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής και εμπορίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων για την εξασφάλιση ιδίων πόρων για τη λειτουργία τους, σαλαμοποιεί πτυχία και τίτλους σπουδών, παγιώνει και ενισχύει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης». Δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στις ρυθμίσεις που αφορούν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, τονίζοντας πως αποτελούν «δούρειο ίππο» για να αλώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την Eρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης και πρέπει να καταργηθούν.

Στο μεταξύ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προηγήθηκε μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία υποστήριξε ότι διατάξεις αναιρούν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης μίλησε για υποκρισία. Σημείωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κατέθετε αίτηση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο και τώρα το κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε παράλληλα πως ενώ στο άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται πως όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια, η δωρεάν Παιδεία είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο». Θύμισε ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει πως το δικαίωμα στην εργασία για όλους είναι υποχρέωση του κράτους και σήμερα η ανεργία είναι στο 25%, ότι ορίζεται ίση αμοιβή για ίση εργασία και σήμερα προβλέπονται αμοιβές 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25, κάτι που ψηφίστηκε με τα μνημόνια και δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για το αν είναι συνταγματικό ή όχι.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση χτες έξω από τη Βουλή

Το μήνυμα πως οι αναδιαρθρώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατακαλόκαιρο, θα έχουν την απάντηση που αρμόζει, έστειλαν χτες το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές, που μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

«Οχι στο "πανεπιστήμιο - επιχείρηση" - στο νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση» έγραφε το πανό των φοιτητών, οι οποίοι καλούσαν μέσα από τα συνθήματά τους σε αντεπίθεση, ενημερώνοντας με υλικά για το τι φέρνει το σχέδιο νόμου στις σπουδές και στη ζωή των φοιτητών που είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, σημειώνοντας πως γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές, δημιουργεί απόφοιτους πολλών ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζει τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης των σχολών.

Οπως δήλωνε το ΜΑΣ, με την κινητοποίηση φοιτητές και σπουδαστές έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι δεν παραιτούνται από τον αγώνα και ότι από το Σεπτέμβρη στις συνελεύσεις των συλλόγων τους θα προετοιμάσουν νέα απάντηση, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, κάλυψη αναγκών σε διδακτικό προσωπικό και εξοπλισμό καθώς και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση και αναλώσιμα για τους νέους που σπουδάζουν.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το καλοκαιρινό «ταξίδι» του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής:

  • Σήμερα, Τρίτη

Στην Παλαιοχώρα Χανίων, στην προβλήτα (Σκάλα) στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσίαση μαθητικής εργασίας, ομιλία από τον Γιώργο Μπυράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, και κρητικό γλέντι. Θα προηγηθεί τουρνουά 5x5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στο μικρό γήπεδο της Παλαιοχώρας στις 5 μ.μ.

  • Πέμπτη 3 Αυγούστου

Στις Μοίρες Ηρακλείου, στην πλατεία Λεωνίδα Κλάδου στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή την Ηλιάνα Μπούνταλη, μέλος του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ.

Στη Χίο, στο Λιμανάκι Λαγκάδας με ομιλητή τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Ιστιαία, στην κεντρική πλατεία στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Τουρισμός, αναψυχή, ξεκούραση, δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και όχι προνόμιο των λίγων». Θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σκετς αφιερωμένο στη ζωή του ξενοδοχοϋπαλλήλου και ζωντανή μουσική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Το νομοσχέδιο δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων»

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε χτες:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών, που στενάζουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τους νέους επιστήμονες που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των ιδρυμάτων και τις κάνουλες της δημόσιας χρηματοδότησης, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν θέλουν να "ξεπουληθούν" στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αντίθεση με τα απατηλά συνθήματα της κυβέρνησης για "δημόσια δωρεάν Παιδεία" και "δημοκρατία", το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ισως είναι η πρώτη φορά που σε ένα νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπονται τόσες διαφορετικές περιπτώσεις διδάκτρων, τόσες διαφορετικές περιπτώσεις συνεργασίας των ιδρυμάτων με καπιταλιστικές επιχειρήσεις, γίνονται τόσες αναφορές σε εργαζόμενους χωρίς σταθερή δουλειά και δικαιώματα.

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά κυρίως καλεί τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, τους εργαζομένους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε συμπόρευση και πάλη με στόχο την ανατροπή της πολιτικής που δένει χειροπόδαρα την επιστήμη, τις σπουδές και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων στα συμφέροντα του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ