ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
Ρητή η κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του αντιλαϊκού χαρατσιού

«Δούλεμα ψιλό γαζί» με διαρροές για «τροποποιήσεις προς άρση αδικιών», όταν διατηρείται το χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο

«Ξεχωριστή» θέση μέσα στη νέα φοροκαταιγίδα που θα αντιμετωπίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες, θα έχει το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων -του περιβόητου ΕΝΦΙΑ- για το 2015, με τα αστικά επιτελεία μάλιστα να εκτιμούν ότι από την «επιτυχία» στην είσπραξή του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα «μαζευτεί» το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος.

Ακόμα δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο μακριά από τον Οκτώβρη, καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Παράλληλα, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να κλείσει την ψαλίδα που ήδη καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τα περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών...

«Γαργάρα» οι εξαγγελίες, στο βωμό των... «αντοχών» του κεφαλαίου

Κάνοντας «γαργάρα» τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση, έχοντας ως κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του εγχώριου κεφαλαίου, ήδη από το αίτημα που κατέθεσε για τη νέα δανειακή σύμβαση (όπως και σε προηγούμενες προτάσεις που είχε καταθέσει στους «εταίρους»), έχει δεσμευτεί ρητά όχι μόνο για τη διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού για το 2015 και το 2016, αλλά και τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τροποποιήσεις που ενδεχομένως να μεσολαβήσουν σε παράγοντες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του φόρου (π.χ. στο ύψος των αντικειμενικών αξιών).

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της συγκυβέρνησης να «θολώσει τα νερά» για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει ενόψει του τρίτου μνημονίου, εντάσσονται και μια σειρά διαρροές περί κυβερνητικών προτάσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τροποποιήσεις στον υπολογισμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε «να αρθούν αδικίες», όπως αναφέρουν.

Στις σχετικές διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για εξεταζόμενες αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του χαρατσιού, με μείωση συντελεστών σε κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια ή παρεμβάσεις στο «συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν κάποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις» τέτοιου είδους, αυτό που είναι βέβαιο ότι δεν αλλάζει, είναι η μονιμοποίηση του χαρατσώματος από πρώτο τετραγωνικό μέτρο στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, στο χωράφι του φτωχού αγρότη. Αυτή είναι η πραγματική «αδικία», για την οποία φυσικά δεν πρόκειται να γίνει καμία... «άρση», αφού αυτό επιτάσσουν τόσο οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και η πάγια επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια του...


Τιμή στον κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη

Με μια σεμνή εκδήλωση στον τόπο που είναι θαμμένος, στο Α' Νεκροταφείο Αθήνας, τον τίμησε χτες η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ

Με αφορμή τα 42 χρόνια από το θάνατο του αταλάντευτου ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, που «έφυγε» την 1η Αυγούστου του 1973, τη μνήμη του τίμησαν μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ στο Α' Νεκροταφείο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ. Λουλούδια στον τάφο του Ν. Ζαχαριάδη κατέθεσαν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο γιος του Ν. Ζαχαριάδη, Σήφης.

Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Τούσσας, αμέσως μετά την κατάθεση των λουλουδιών τόνισε: «Τιμάμε τη μνήμη του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, αφοσιωμένος, μαχητικός, λαϊκός ηγέτης στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, αποτελεί και σήμερα πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών. Προχωράμε μπροστά, στα χνάρια των αλύγιστων της ταξικής πάλης, με πολύτιμα εφόδια την ηρωική πορεία του ΚΚΕ και το πρόγραμμά του, γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, το Σοσιαλισμό».

Ο Γιώργος Τάτσης σημείωσε: «Οι νέοι κομμουνιστές και οι νέες κομμουνίστριες τιμάμε σήμερα τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Ζαχαριάδη, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αφιέρωση ολόκληρης της ζωής του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματος παραδειγματίζει και εμπνέει τη νέα γενιά κομμουνιστών. Αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι οι μόνες θυσίες που έχουν αξία και πιάνουν τόπο είναι οι θυσίες που γίνονται στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα καταργεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σ' αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».


Λουλούδια καταθέτουν στον τάφο ο Γιώργος Τάτσης, ο Γιώργος Τούσσας και ο Σήφης Ζαχαριάδης
Λουλούδια καταθέτουν στον τάφο ο Γιώργος Τάτσης, ο Γιώργος Τούσσας και ο Σήφης Ζαχαριάδης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ