ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ευέλικτη» διαχείριση της κρίσης με σφαγμένο το λαό

«Στρατηγικό πλαίσιο δέκα σημείων» για μια «πιο ευέλικτη» και αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διασώσει και τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που παρουσίασε χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Ευ. Βενιζέλος έχει ως σταθερό και αδιαπραγμάτευτο στόχο ότι ο λαός θα πληρώσει εξ ολοκλήρου τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα λιτότητας και οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές. Αναγνωρίζοντας όμως τα ζόρια και τα οξυμένα αδιέξοδα στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ζητάει να παραταθεί κατά δύο χρόνια ο χρόνος εφαρμογής του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής και να τροποποιηθεί το «μείγμα» των μέτρων, ακριβώς για να μπορέσει η τρικομματική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση και θέλουμε η κυβέρνηση να έχει μακρά πνοή, ορίζοντα τετραετίας». Αποσαφηνίζοντας τους ρόλους στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν την ευθύνη των χειρισμών, εμείς κινούμαστε παράπλευρα και, παράλληλα, κάνουμε τη δική μας προσπάθεια».

Μεταξύ των δέκα σημείων του σχεδίου «για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική», όπως τα βάφτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

Πρώτον, «να αξιοποιηθεί με άμεσες κινήσεις η περίοδος από τώρα μέχρι την υποβολή της έκθεσης της τρόικας», προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών μελών της Ευρωζώνης και τους εκπροσώπους των δανειστών. Οπως εκτίμησε, «έχουμε ένα διάστημα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο για υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές με κυβερνήσεις και με τις ηγεσίες των θεσμικών μας εταίρων (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και "χώρες κρίσιμες για την ευρωπαϊκή στρατηγική")». Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι το εύρος και το βάθος της σφαγής που έχει γίνει μέχρι τώρα σε βάρος του ελληνικού λαού, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας πλουτοκρατίας τηρεί τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και εταίρων! Προς επίρρωση ο Ευ. Βενιζέλος παρέθεσε, έμπλεος ταξικής υπερηφάνειας, τα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων τόσο στο μέτωπο της άγριας λιτότητας όσο και σε αυτό των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών: «Δεν υπάρχει χώρα που να έχει υποστεί τέτοιου είδους υφεσιακό σοκ και να πετυχαίνει τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Καμία άλλη χώρα που είναι σε πρόγραμμα, ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Πορτογαλία δεν έχουν να επιδείξουν τέτοιο μέγεθος δημοσιονομικής προσαρμογής»(!), τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας τον απολογισμό στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εξίσου «πειστικός» ήταν και όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο: «Αυτά που έχει κάνει η χώρα σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, σε σχέση με την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος το δημόσιο, σε σχέση με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα, είναι εντυπωσιακά», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «προσβολή για τη χώρα να λέγεται ότι έχουμε αδρανήσει ή αποτύχει στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών».

Δεύτερο, η κυβέρνηση να «επιδείξει την ισχυρή πολιτική της δέσμευση» ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή και των συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή το Μάρτη. Το ίδιο όπως είπε πρέπει να γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τρίτο, να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ., αλλά να ζητηθεί από τους εταίρους «παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016». Ταυτόχρονα να συμφωνηθεί το νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2016 «ώστε να είναι εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους μας για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2012 και την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2013»...

Τέταρτο, να εξειδικευτούν και νομοθετηθούν πλήρως «τα δημοσιονομικά μέτρα της πρώτης διετίας, 2013-2014», υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει δίχως «να προκύπτει η ανάγκη οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και χωρίς να θίγονται χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κούφιες αντιμνημονιακές κορόνες

Με καταγγελίες κατά του μνημονίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προσπάθησε κατά τη χτεσινή ομιλία του στην Κατερίνη να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα πραγματικά αίτια της κρίσης και το ποιες πολιτικές φέρνουν μνημόνια και λιτότητα για το λαό.

Πλειοδοτώντας σε χαρακτηρισμούς του τύπου «Σαμαράς ο πρωθυπουργός της δραχμής», «οι συνένοχοι στο έγκλημα κ. Βενιζέλος και κ. Κουβέλης» και «μοιραία τριανδρία» που «εξαπάτησαν, εκβίασαν και υφάρπαξαν την ψήφο του λαού κινδυνολογώντας με τη δραχμή», τους κατηγόρησε πως «παραιτούμενοι από την επαναδιαπραγμάτευση» πέταξαν «στο καλάθι των αχρήστων τις δικές τους δεσμεύσεις». «Δεσμεύτηκαν, είπε, ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο. Και, επιμένοντας στις καταστροφικές πολιτικές του, το μόνο που τελικά θα διαπραγματευτούν θα είναι την επάνοδο της χώρας στη δραχμή».

Για να καταλήξει ο ίδιος πως «το μνημόνιο δεν βγαίνει», επικαλούμενος και τα όσα είπε περί αυτού και ο Π. Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδηγεί την Ελλάδα γονατιστή στην πόρτα εξόδου της Ευρωζώνης». Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «πτωχευμένη τραπεζοκρατία», αναγνωρίζοντας έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες βρίσκονται σε... δύσκολη θέση.

Μετά από όλα αυτά και χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά στο ρόλο της ΕΕ παρά μόνο περιορίζοντας τα βέλη του στο νεοφιλελευθερισμό, διακήρυξε πως «εμείς είμαστε η κινητήρια δύναμη της μεγάλης ανατροπής στην Ελλάδα. Μιας ανατροπής που θα ταρακουνήσει και την Ευρώπη. Γιατί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη χωρούν στον στενό κορσέ του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Γιατί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη αντέχουν χωρίς το οξυγόνο της δημοκρατίας». Και κάλεσε το λαό που υποφέρει από την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», την οποία υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, «να σώσουμε την Ελλάδα από τους αυτόκλητους σωτήρες της για να σώσουμε την ίδια την Ευρώπη»! Προσθέτοντας πως «οι λαοί της Ευρώπης, οι λαοί του Νότου της Ευρωζώνης, που δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και της άγριας λιτότητας των μνημονίων, έχουν στρέψει τα βλέμματά τους πάνω μας, μας ζητούν να πετύχουμε, να έρθει ο ελληνικός λαός στην εξουσία, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».


67 ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

Την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Από την περυσινή κινητοποίηση
Από την περυσινή κινητοποίηση
Η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, κινητοποίηση με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από τις ρίψεις εκ μέρους των Αμερικανών των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση - εκδήλωση:

-- Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

-- Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη.

-- Οχι σε όλα τα πυρηνικά.

-- Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

-- Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.


Εκδήλωση τιμής

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οργανώνει συγκέντρωση τιμής στους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, στις 12 Αυγούστου 2012, στις 11.00 π.μ. στα Σούδενα (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org