ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αναζητά τρόπους «καλύτερης» σφαγής του λαού

Τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο την πλήρη εφαρμογή του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων καθορίζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Την καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο για να προχωρήσει η σφαγή του λαού και να εφαρμοστούν πλήρως τα προαποφασισμένα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αναζητούν εναγωνίως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επικοινωνιακή διαχείριση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Με δεδομένη τη βούληση για επιτάχυνση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, η προσοχή των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι στραμμένη στο πώς θα περάσουν τα νέα μέτρα με όσο γίνεται μικρότερες «κοινωνικές αντιδράσεις». Αυτό είναι το αντικείμενο της νέας συνάντησης σήμερα το απόγευμα των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά από αίτημα του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος στο πλαίσιο προκαθορισμένων ρόλων πλειοδοτεί υπέρ της επιμήκυνσης στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 3+11,5 δισ. ευρώ, προεξοφλώντας ότι τα μέτρα θα προσδιοριστούν μέσα στις επόμενες βδομάδες.

«Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να προετοιμάσουμε όλα τα προαπαιτούμενα» για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δώσουμε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα διαμορφώσουν μια έκθεση της τρόικας που θα μας ανοίγει το δρόμο για την πολιτική διαπραγμάτευση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι αρραγής» και «δεν υπάρχει θέμα ενότητας». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε (στον «Σκάι») «είναι δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχει συμφωνία, αποφασιστικότητα να φέρουμε σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή».

Στην απογευματινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η ανακοίνωση του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει άμεσα και ταυτόχρονα να αναληφθεί ισχυρή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή τους, ως προϋπόθεση για ξεκινήσει «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την τρόικα» (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) το Σεπτέμβρη. «Το φθινόπωρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις εκτιμώνται ως ραγδαίες. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα σε αυτές τις εξελίξεις», σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δικαιολογώντας την «ανάγκη» άμεσης έγκρισης του πακέτου του μέτρων.

Προχωρώντας σε μια νέα επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να εφαρμόσει τα μέτρα, ο Α. Σαμαράς κάλεσε χτες τους εκπροσώπους της τρόικας και τους διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Αύγουστο θα τους παραδοθεί το νέο πακέτο μέτρων. Επίσημα βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση αφορούσε «την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα»...

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και της νέας ηγεσίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να δώσει εντολή για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αποπροσανατολιστική «σικέ» κόντρα

Την ίδια στιγμή πάντως πυροδοτείται μια «σικέ», σε μεγάλο βαθμό, κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί το ρόλο του υπέρμαχου της «σκληρής» διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σ' αυτό το πλαίσιο μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τα στελέχη της τρόικας, από την Ιπποκράτους ανακοινώθηκε ότι «στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους». Επισημαίνεται μάλιστα ότι «ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο»(!), αφήνοντας να διαφανεί ότι υπήρξαν διαφωνίες για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στη σημερινή συνάντησή τους.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας «την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα - κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο - κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό». Υπερασπιζόμενος τη δική του «διαπραγματευτική τακτική», ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να δηλώνει ότι «αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά και επιπλέον θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε αναπάντητη τη φραστική επίθεση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σειρά έχουν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - ΟΠΑΠ

Στο σφυρί και το «φιλέτο» του Αφάντου στη Ρόδο

Με φρενήρεις ρυθμούς και εν μέσω καυτού θέρους, συνεχίζει να ξεπουλά η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, δημόσια περιουσιακά στοιχεία, υλοποιώντας έτσι τις δεσμεύσεις του μνημονίου και τις απαιτήσεις του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου.

Μετά την ΑΤΕ, σειρά παίρνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και τα χρυσοφόρα Κρατικά Λαχεία (ΟΠΑΠ) και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς η ιδιωτικοποίηση του μεν πρώτου ξεκινά άμεσα, εντός του Αυγούστου και έπεται του ΟΠΑΠ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον Οργανισμό. Με την εκποίηση του ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιείται πλήρως ο τζόγος, ο οποίος και σήμερα, έχει περάσει στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιγνίδια, τον κατασκευαστικό και ναυτιλιακό τομέα, καθώς ο μεγάλος τζίρος που πραγματοποιείται -εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ- αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο προσέλκυσης κεφαλαίου.

Ολοκληρώθηκε εξ άλλου η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την «αξιοποίηση» του ακινήτου «φιλέτο» στην περιοχή Αφάντου στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, συνολικής έκτασης 1.850 στρεμμάτων. Το ακίνητο προορίζεται για τουριστική χρήση πελατών υψηλής οικονομικής επιφάνειας, καθώς διαθέτει ήδη γήπεδο γκολφ 450 στρεμμάτων.

Για τα θέματα της ιδιωτικοποίησης του ΤΤ και του ΟΠΑΠ, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, μεταφορών Ν. Μηταράκη, καθώς και του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ ορίστηκε ο οικονομολόγος Κ. Λουρόπουλος.

Δηλώσεις για το θέμα της σύσκεψης έγιναν από ανώνυμες κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο «Ρόιτερ», κάτι που απέφυγε τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο, όσο και οι παρευρισκόμενοι υπουργοί.

ΚΚΕ
Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά. Αφορούν και τη μετά κρίση περίοδο και είναι κοροϊδία ότι θα αποτρέψουν την ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα μέτρα έχουν να κάνουν με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου η οποία προϋποθέτει την αύξηση της δυστυχίας του λαού. Γι' αυτό και απαιτείται ο ελληνικός λαός και πριν απ' όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να επιβάλλουν αλλαγή πορείας της κοινωνίας. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org