ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
Να απορρίψουμε το μονόδρομο των αστών

Καθημερινά οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα «βομβαρδίζονται» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα αστικά ΜΜΕ με τη δήθεν «εθνική ανάγκη» να παρθούν νέα μέτρα περικοπών και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επειδή τα αστικά επιτελεία γνωρίζουν ότι ο λαός έχει μπει στην ασφυκτική πρέσα από τότε που εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημα και σε άλλες παροχές, προσπαθούν να παρουσιάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα ως... προσωρινά, τα οποία δήθεν θα συνδυαστούν με ένα «νέο στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση». Με αυτό το ευφυολόγημα της ...προσωρινότητας, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, επιχειρούν τη στιγμή που εξαθλιώνουν το λαό, ταυτόχρονα, να τον αποκοιμίσουν, να αποτρέψουν την οργανωμένη αντίστασή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμμετέχει στο αποκοίμισμα αυτό από άλλο δρόμο, αυτό της καλλιέργειας αυταπατών για «άλλο μείγμα διαχείρισης» εντός της ΕΕ, με δήθεν καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή νέο μνημόνιο, και βασικό άξονα ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να συμφέρει και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τα βάρβαρα μέτρα όχι μόνο δεν είναι προσωρινά για την περίοδο της κρίσης αλλά παίρνονται γιατί είναι μονόδρομος για τους κεφαλαιοκράτες, ενταγμένα στη στρατηγική τους για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελός τους αλλά και για να αξιοποιηθούν και στην όποια περίοδο ανάκαμψης για γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία, κάνοντας ακόμα πιο φτηνούς τους εργάτες, παίρνοντας πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα σε παλιότερες εποχές και συνέβαλαν στη σχετική βελτίωση της ζωής τους. Εκεί αποσκοπεί το νέο χτύπημα στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.α.

Ετσι, σήμερα, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι από τα αδιέξοδα της δικής τους αναρχίας στην παραγωγή, απαιτούν εργαζόμενους - σκλάβους, χωρίς δικαιώματα. Η επίθεση στρέφεται ειδικά στις νέες γενιές που είναι πιο ευάλωτες, με πολύ μικρότερη ή και καθόλου πείρα στο καμίνι της ταξικής πάλης. Χτυπάνε το μισθό και κυρίως τις Συλλογικές Συμβάσεις, θέλουν να επιβάλουν τις ατομικές συμβάσεις ώστε ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ότι είναι μόνος του απέναντι στον εργοδότη του. Στόχος, να μη βλέπουν οι εργάτες ότι είναι τάξη ενάντια σε τάξη, ότι χωρίς αυτούς «γρανάζι δε γυρνά». Είναι ενδεικτικό ότι οι καπιταλιστές «λύσσαξαν» και έπεσαν να «κατασπαράξουν» τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου γιατί ακριβώς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της δύναμης των εργατών, της εργατικής αλληλεγγύης και παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Οι κομμουνιστές με την καθημερινή τους δράση δε διαφωτίζουν μόνο τους εργαζόμενους γι' αυτά που τους κρύβουν οι αστοί και οι οπορτουνιστές, δεν αναλύουν μόνο τη στρατηγική του αντίπαλου, δεν αναδεικνύουν μόνο τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας που φρενάρει ο καπιταλισμός, αλλά οργανώνουν την ταξική πάλη. Συμβάλλουν στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ταξική σύγκρουση, για να μπει φρένο σ' αυτή την άγρια πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να περάσει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια, για να πάρουν αυτοί την εξουσία και να βάλουν την οικονομία στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προεκλογικές «κορόνες» κατέληξαν σε μείωση μισθών

Τον περασμένο Απρίλη, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εγκαλούσε το ΚΚΕ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το «Ριζοσπάστη» γιατί, όπως ισχυριζόταν, δε «διαβάζαμε» καλά τις ανακοινώσεις της, στις οποίες κατηγορηματικά και ξεκάθαρα διατυπωνόταν η θέση της ότι δε διαπραγματεύεται μειώσεις μισθών. «Είναι ολοφάνερο ότι, ΠΑΜΕ - ΚΚΕ επιλέγουν, με τις ανέξοδες καταγγελίες τους, την άρνηση της μάχης και της προσπάθειας υπεράσπισης των ΣΣΕ, λακίζοντας και αφήνοντας μόνους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τρεις μήνες μετά, μόλις την περασμένη Παρασκευή, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπέγραψε με τους εργοδότες την κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε μειώσεις μισθών. Η επίθεση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ στο ΚΚΕ και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ -που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι «τα έχουν βρει» με τους εργοδότες- είχε στόχο να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό στον κλάδο, να βάλει εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην προδιαγεγραμμένη συμφωνία με τους εργοδότες.

Κοροϊδεύουν ασύστολα τους αγρότες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να σπείρουν φέτος το χειμώνα εξαιτίας του τραγικού οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, και χρήζουν άμεσης παροχής ρευστότητας, την ίδια στιγμή που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ισχυρίζεται ότι μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, «οι συνθήκες γίνονται πολύ καλύτερες για τον αγροτικό πληθυσμό». Αυτό ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια, από τις συνηθισμένες της κυβερνητικής τριάδας, να κάνουν το μαύρο άσπρο, ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κομματάρχες της συγκυβέρνησης στην επαρχία διαδίδουν σε ανυποψίαστο κόσμο ότι τώρα που οι οφειλές τους πέρασαν στην Πειραιώς, είναι πιθανόν τα δάνειά τους να μειωθούν και, γιατί όχι, ακόμη και να σβήσουν!.. Γιατί τώρα που το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο έβαλε στο χαρτοφυλάκιό του όχι μόνο την τράπεζα αλλά και την ενυπόθηκη αγροτική γη, την οποία οι νόμοι της αγοράς όχι μόνο δεν την προστατεύουν, αλλά και λόγω της συνεχούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των δανείων τους, τα κατασχετήρια θα πέφτουν σαν βροχή... Επομένως αυτή η ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα, που πασχίζει να «γλυκάνει» τη χειροτέρευση που έρχεται για τη μικρομεσαία αγροτιά και να την υποτάξει στα νέα δεδομένα με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, είναι επικίνδυνη και σπρώχνει τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή.


Τ' αφεντικά προστατεύουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΙ αυτή η αστυνομία! Δεν μπορούν λέει να βρουν προσωπικό για να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα στις γειτονιές. Μέχρι και ιδιωτικούς «σεκιουριτάδες» στη Βουλή σκέφτονται να βάλουν...

Φυσικά το... γιατί υπάρχει εγκληματικότητα στις γειτονιές δεν απασχολεί κανέναν, ούτε στην αστυνομία αλλά ούτε και στην κυβέρνηση.

Οτι - δηλαδή - έχει να κάνει με τo οργανωμένο έγκλημα, που σημαίνει πολύ χρήμα για τα μονοπώλια, όπως για παράδειγμα η προώθηση των ναρκωτικών, άλλες μαφιόζικες μπίζνες, είναι ψιλά γράμματα...

Οσο για το αστυνομικό προσωπικό, δεν πάει καν το μυαλό τους στο να περιορίσουν τους αστυνομικούς και τους ΜΑΤατζήδες που φυλάνε τους βιομήχανους τύπου Μάνεση και χτυπάνε απεργούς εργάτες.

Δεν συζητάνε καν να «κόψουν κάτι» από τους μηχανισμούς που υπάρχουν για να παρακολουθούν συνδικαλιστές και σωματεία, να «πήζουν» στα δακρυγόνα τις διαδηλώσεις και να κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες στις πορείες.

Τα συστήματα δηλαδή που λειτουργούν σε άριστη συνεργασία με τα δικαστήρια που κηρύσσουν παράνομη σχεδόν κάθε απεργία ή τους εισαγγελείς που χαρακτηρίζουν «κακούργημα» τις περιφρουρήσεις αγωνιζόμενων εργατών στους χώρους δουλειάς.

Αυτά τα κόλπα που οδήγησαν στο παρελθόν 16χρονους μαθητές στα εδώλια και διαμαρτυρόμενους αγρότες σε καταδίκες.

Ολα τούτα, βλέπετε, πρέπει να μείνουν ανέπαφα. Αν όχι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, με προσχήματα του είδους «καταπολεμούμε την τρομοκρατία» ή «υπερασπίζουμε την οικονομία της χώρας».

Γιατί; Είναι πολύ απλό: Γιατί η αστυνομία τους και η δικαιοσύνη τους δεν υπάρχει παρά μόνο για να προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες, τα αφεντικά και τις πολυεθνικές. Αυτούς δηλαδή που γενικώς φυλάει, ενισχύει, προάγει και υπηρετεί το κράτος τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Από όσο φαίνεται, μάλιστα, μέχρι και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα για την ίδια δουλειά. Θυμάστε κάτι ΝΑΤΟικές ασκησούλες για επιχειρήσεις εναντίον διαδηλωτών; Συνεχίζονται ακόμη και σήμερα...

«Εναλλακτικές» για τον τρόπο σφαγής του λαού

«Αυτά που έχει κάνει η χώρα σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, σε σχέση με την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος το δημόσιο, σε σχέση με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα, είναι εντυπωσιακά... Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ καταγράφει την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα σε διαρθρωτικές αλλαγές την προηγούμενη χρονιά»... Ξεχείλιζε από υπερηφάνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα «επιτεύγματα» των προηγούμενων κυβερνήσεων «στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «διαρθρωτικές αλλαγές» σημαίνει κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ώστε να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε «μέτωπο» ξεχωριστά, προφανώς γιατί ο σκοπός της παραπάνω αναφοράς ήταν να δείξει, κυρίως προς τους εταίρους και δανειστές, ότι οι εγχώριες αστικές κυβερνήσεις τίμησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στην κατεύθυνση της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της δραστικής συμπίεσης του λεγόμενου «εργατικού κόστους», και άρα πρέπει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιήσουν το συμφωνημένο από κοινού σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η βασική επιδίωξη της πρότασης με τα «δέκα σημεία για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ολα τα μέτρα άγριας λιτότητας και όλες οι αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και με το παραπάνω, αλλά σε τέσσερα χρόνια και όχι σε δύο χρόνια, ακριβώς για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στο ακέραιο. Ο λαός όμως δεν είναι καταδικασμένος να διαλέξει τον τρόπο της σφαγής και τους δημίους του. Εχει τη δύναμη να τους ανατρέψει και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org