ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέος κύκλος συγκεντροποίησης

Πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής από την Alpha Βank, στη σειρά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ενας νέος κύκλος συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, με την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από την Τράπεζα Πειραιώς και την πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας, θυγατρικής της γαλλικής πολυεθνικής Credit Agricole από την Alpha Bank. Οπως όλα δείχνουν, επόμενος στόχος θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), για το οποίο από καιρό τώρα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, ενώ την εξαγορά του προκρίνει και η τρικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες και στην περίπτωση του ΤΤ η όλη διαδικασία θα κινηθεί στα πρότυπα της ΑΤΕ, με τη μεταφορά των υγιών περιουσιακών στοιχείων σε μια νέα τράπεζα, η οποία και θα περάσει στα χέρια ιδιωτών, ενώ στην παλιά τράπεζα, θα παραμείνουν τα προβληματικά στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού, τα οποία θα φορτωθεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος, όχι μόνο της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά και αυτών που προηγήθηκαν, η δημιουργία σε πρώτη φάση, τεσσάρων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται σε περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τραπεζικοί κολοσσοί επιβιώνουν σήμερα, μόνο από τις γενναίες κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες μόνο στην περίπτωση της Eυρωζώνης, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 4,5 τρισ. ευρώ. Από την άλλη, η απάντηση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στην κρίση, είναι η συγκέντρωση του κεφαλαίου, σε λιγότερα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, συντελούνται υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες, με μοχλό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, με την εφαρμογή μέτρων όπως: πτώχευση τραπεζών, οι οποίες στις σημερινές συνθήκες κρίνονται μη βιώσιμες και τη μεταφορά των «υγιών» περιουσιακών τους στοιχείων σε άλλες πιο δυναμικές τράπεζες, εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζικών ομίλων κ.ά. Πρόκειται για μια διαδικασία ελεγχόμενης καταστροφής τραπεζικού κεφαλαίου, παράλληλα με τη συγκέντρωση των τραπεζικών ομίλων σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ειδικά για την περίπτωση της πρότασης εξαγοράς της Εμπορικής από την Alpha Bank, η παρουσία των αραβικών και των γαλλικών κεφαλαίων είναι ευδιάκριτη, καθώς το όλο σχήμα θα χρηματοδοτηθεί και από το «Paramount Fund» του Κατάρ, το οποίο συμμετέχει ήδη στο κεφάλαιο της τράπεζας με ποσοστό 4,7%, ενώ από την άλλη, η Credit Agricole δεν θα πωλήσει για να φύγει, αλλά θα συμμετέχει στη νέα τράπεζα με στρατηγικό ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον της για την ελληνική τραπεζική αγορά και τις αγορές των βαλκανικών χωρών, όπου οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα.

Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υποδομών

Το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ ζητά σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται:

«Οπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προτεραιότητά της αποτελεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Αποτελεί πρόσχημα ο ισχυρισμός ότι αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που συσσωρεύει ο Οργανισμός.

Η ιδιωτικοποίησή του εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως αυτή καθορίζεται από την οδηγία για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό χώρο". Αυτή η πολιτική υλοποιείται μέσα από το διαχωρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και των υποδομών από το μεταφορικό έργο. Μ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση γιατί παραχωρείται το κερδοφόρο τμήμα, το μεταφορικό έργο, ενώ το δίκτυο, οι υποδομές και η συντήρησή του παραμένουν στο δημόσιο, επιβαρύνοντας τα λαϊκά στρώματα.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '90 με ορατά τα αρνητικά της αποτελέσματα, κατάργηση μεγάλου αριθμού δρομολογίων, αύξηση των εισιτηρίων, μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, το σιδηροδρομικό δίκτυο μένει ανολοκλήρωτο και σε συνεχή πορεία συρρίκνωσης.

Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης θα έχει οδυνηρές συνέπειες με το κλείσιμο περιφερειακών γραμμών και το δραστικό περιορισμό των "μη κερδοφόρων" δρομολογίων και την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων τις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες, ποιοτικές, φτηνές και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές».

Καταλήγωντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον ΟΣΕ και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πωλητήριο για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Δεσμεύσεις για ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες παροχές προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και τις εταιρείες αερομεταφορών, παρείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού, Κ. Χατζηδάκης και Ολγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης που πραγματοποίησαν χτες με εκπροσώπους των παραπάνω κλάδων.

Κρίσιμης σημασίας ζήτημα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θεωρείται η περαιτέρω μείωση των τελών των αεροδρομίων αλλά κυρίως η επίσπευση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιφερειακών αερολιμένων. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι το μοίρασμα της πίτας να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να μη μείνει δυσαρεστημένος κανείς ενδιαφερόμενος «επενδυτής», από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε μας επιβάλλει να τρέξουμε πολύ γρήγορα», έτσι δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ η Ολγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι εξετάζεται η στήριξη των αεροπορικών εταιρειών που «δεσμεύονται» ότι θα παραμείνουν στη χώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες μια σειρά αεροπορικών εταιρειών έχουν διακόψει ή ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τα δρομολόγιά τους από και προς τη χώρα μας, επικαλούμενες «μείωση του επιβατικού κοινού». Το ερώτημα που τίθεται προς την κυβέρνηση, είναι τι είδους «δεσμεύσεις» περιμένει από τους αερομεταφορείς και τι είδους «στήριξη» είναι διατεθειμένη να τους παράσχει, σε μια περίοδο που η διεθνής αεροπορική κίνηση είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένη. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος για ακόμη μεγαλύτερη ένταση τόσο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου -τα κρατικά αεροδρόμια εν προκειμένω- όσο και για τη χορήγηση ακόμη πιο προκλητικών παροχών προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και των αερομεταφορών.


ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ για την Αγροτική Τράπεζα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η συγκέντρωση που οργάνωσε, στα Λιοντάρια, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι όλων των συσπειρώσεων, καλώντας τους εργαζόμενους της τράπεζας, που βρίσκονται και στο Ηράκλειο σε κινητοποιήσεις, να οργανωθούν στα πλαίσια ενός κινήματος αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Επίσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων της ΑΤΕ στο Ηράκλειο, που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με άλλους εργαζόμενους, ευχαριστώντας το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και την ΠΑΣΕΒΕ, που από την πρώτη στιγμή όπως σημείωσε βρέθηκαν στο πλευρό τους εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη μέρα των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Σήμερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στο πρώην κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας (Πανεπιστημίου 23).

Η αυξημένη συμμετοχή και η διάθεση των εργαζομένων στην οργάνωση της απεργίας αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια και της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μάχη της περιφρούρησης που δόθηκε χτες στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού από απεργιακές επιτροπές που έστησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org