ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
Μη μας ξεγελά το καλοκαίρι

Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν. Τα σενάρια διάφορα από τη στιγμή που ο Ντράγκι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για το ευρώ. Μέχρι το ευρωομόλογο, μέχρι ότι θα κόψουν χρήμα στο τέλος όπως οι Αμερικάνοι, λένε τα σενάρια. Κάποιοι από τους καπιταλιστές θα χάσουν, άλλοι θα κερδίσουν, γι' αυτό και το σκληρό παζάρι, ανάλογα βεβαίως με τα σενάρια. Αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι του κέρδους. Δεν κερδίζουν όλοι οι καπιταλιστές πάντα. Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα σαράκια του καπιταλισμού.

Αν έχουν ένα ενδιαφέρον οι σχετικές εξελίξεις, αυτό είναι κύρια ως προς το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί σ' αυτήν την εξέλιξη για τους εργαζόμενους προβλέπεται μόνο να χάνουν. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καπιταλιστές ξεπερνούν τις κρίσεις τους.

Με αυτό το δεδομένο, η θέση «κανένα κλάμα για την καπιταλιστική κρίση, τα πάντα για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και του συστήματός τους» είναι αυτή που αξίζει να διακηρυχθεί.

***

Κατα τ' άλλα, είμαστε, ήδη στην καρδιά ενός καυτού καλοκαιριού. Το μαρτυρούν τα περιεχόμενα των εφημερίδων με θέματα για τις διακοπές που δε θα κάνουν φέτος πολλοί.

Το μαρτυρούν θέματα για τα γερόντια που ταΐζουν τα παιδιά τους στην Ισπανία, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην Ελλάδα, αλλά και θέματα για τα σπίτια δίπλα μας που δεν έχουν πια ούτε την πολυτέλεια να βλέπουν έστω τηλεόραση.

***

Ολα αυτά δε σημαίνουν βέβαια ότι σταμάτησε η ζωή. Ισα ίσα. Παράλληλα με τη φιλολογία περί διαφωνιών στην κυβέρνηση, ή, διαφωνιών στην ΕΕ για το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι στα λαϊκά δικαιώματα, εκεί που παράγεται ο πλούτος, εκεί που γίνεται η πραγματική ταξική αντιπαράθεση, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οχι πια μόνο για τους άνεργους -ήδη μιλάνε για μια ολόκληρη γενιά χαμένη- αλλά γι' αυτούς που έχουν ακόμα ένα μεροκάματο. Για κείνους που συνειδητοποιούν ότι είναι πιο φτηνό να κάθεσαι παρά να δουλεύεις και να μην πληρώνεσαι.

***

Σ' άλλες εποχές ο ποιητής ζητούσε να κρατάμε νερό γιατί το μέλλον προβλέπονταν να έχει ξηρασία.

Σήμερα οι ποιητές απλά σιωπούν. Και τι να πουν; Η πραγματικότητα είναι μια σκέτη ποίηση. Η αφαίρεση έχει επικρατήσει επί παντός.

Στα νησιά ακόμα ψάχνουν τους Ελληνες ταξιδιώτες που με τη σειρά τους έχουν πάψει να ψάχνουν πού θα βρουν τα 500 ευρώ εισιτήρια για να πάνε στα νησιά.

Στα σπίτια η φάβα έπαψε να είναι ορεκτικό, έγινε κύριο γεύμα. Το ίδιο και η βραστή πατάτα.

Στα νοσοκομεία βλέπουν αναγκαστικά μόνο «Ολυμπιακούς» από τα κρατικά κανάλια καθώς δεν υπάρχουν φράγκα για να μπουν αποκωδικοποιητές.

***

Κι όμως, η κυβέρνηση ψάχνει τρικ για να παρουσιάσει την αφαίρεση σαν πρόσθεση. Αυτό, όμως, μπορεί να ισχύει μόνο στα μαθηματικά όπου πράγματι όλες οι πράξεις μπορούν να παρουσιαστούν μέσα από την πρόσθεση. Σε ανάλογο τρικ καταφεύγει και ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας, από τη μία, την πραγματικότητα, και «στρίβειν», από την άλλη, στο διά ταύτα, για να μην υποχρεωθεί να ομολογήσει ότι και οι δικές του θέσεις σε αφαίρεση οδηγούν τα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα χειρότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να περιγράφει την πραγματικότητα αντίστροφα. Επιμένει να δείχνει το μνημόνιο ως αιτία και να αφήνει στο απυρόβλητο την καπιταλιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο. Δεν είναι ένα αθώο λάθος. Η στρατηγική του περιέχει ως αυτονόητη την υπεράσπιση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και γι' αυτό αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι κάθε αναφορά στην καπιταλιστική κρίση.

Αλλο που δε θέλουν οι καπιταλιστές. Αξιοποιούν και την κυβερνητική πολιτική και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τσακίσουν μέσα στους χώρους δουλειάς τους εργάτες.

Δυστυχώς. Πολύ, μα, πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι αναμενόταν, μία προς μία οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ δικαιώνονται.

Αυτό δε μας αρκεί. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι κρίσιμη. Χάνονται ζωές γύρω μας. Επείγει η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, επείγει η ανατροπή των συσχετισμών για να υπάρξει ανατροπή και των δεδομένων που συγκροτούν την εικόνα της βαρβαρότητας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

ΣΦΙΞΙΜΟ... «Γίνεται όλο και περισσότερο βέβαιο - θα έλεγα και σίγουρο - πως η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση (...) Στο σημείο που έχουν φέρει τα πράγματα, οι ελπίδες για σωτηρία της ελληνικής οικονομίας εξανεμίζονται καθημερινά (...) Ενα είναι βέβαιο. Οι ευθύνες του ελληνικού λαού είναι μηδενικές, διότι από την πλευρά του δέχθηκε αγόγγυστα τα μέτρα (...) Αρκετοί αναλυτές αναμένουν την αναγγελία παραδοχής της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος στο τέλος Σεπτεμβρίου (...) Τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι έντονα και ανησυχητικά» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Η FED»: «Τα πράγματα στην Ευρώπη επιταχύνονται (...) δεν είναι τυχαία η προ ημερών δραματική δημόσια δήλωση του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ, ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που ντάλα καλοκαίρι, ο Γκάιτνερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τρέχει στην Ευρώπη και κυνηγάει τον Σόιμπλε, ακόμα και στον ...τόπο των διακοπών του! Το "στενό μαρκάρισμα" των Γερμανών από τον Λευκό Οίκο δείχνει την ανησυχία του για τις αυγουστιάτικες εξελίξεις στην Ευρωζώνη» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ; «Ποιοι υποκρίνονται ακόμη ότι δεν καταλαβαίνουν; (...) το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό ως προς τα μέτρα (...) δεν είναι εύκολο να ανακοινώσεις μέτρα που θα είναι επώδυνα για εκατομμύρια πολίτες, χρειάζεται πολλή σκέψη και ακόμη περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Κάποτε η 76χρονη Ντολόρες Μόρα και ο 75χρονος σύζυγός της φαντάζονταν ότι θα περάσουν τα γηρατειά τους σε μια σχετική άνεση με μια μηνιαία σύνταξη της τάξεως των 1.645 ευρώ και με το σπίτι τους αγορασμένο (...) στην πραγματικότητα ζουν σε ένα τριάρι στη Βόρεια Ισπανία με την άνεργη 48χρονη κόρη τους και τους δύο ενήλικους και επίσης άνεργους γιους της. Εχουν επίσης αναλάβει να ξεπληρώσουν τα χρέη του παιδιού τους και μερικές φορές η σύνταξή τους δεν αρκεί για το καθημερινό τους γεύμα (...) ολοένα και περισσότερες ισπανικές οικογένειες καταφεύγουν στους ηλικιωμένους συγγενείς τους για βοήθεια (...) σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες απομακρύνουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους από τα γηροκομεία στα οποία διέμεναν για να μπορούν να εισπράττουν τις συντάξεις τους» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ κόντρα στα νέα βάρβαρα μέτρα

ΕΘΝΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση για το σκληρό πακέτο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφασιστική στάση από τον κ. Σαμαρά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αύξηση στα όρια ηλικίας και νέες περικοπές στο εφάπαξ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοχύρωτοι στο έγκλημα

Ο ΛΟΓΟΣ: «Παγώνουν» για δύο χρόνια οι συνταξιοδοτήσεις

Η ΑΥΓΗ: Μέτρα σοκ με θεατρινισμούς

ΤΑ ΝΕΑ: Τρεις στον αέρα

ΕΛΛΑΔΑ: Ανίκανοι να αποφασίσουν, μας οδηγούν σε χρεοκοπία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μείωση επιτοκίων σε 710.000 δάνεια

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελειωμένο το μνημόνιο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δράκοι στο Ιντερνετ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με το κεφάλαιο ενάντια στο λαό

«Καθώς συνεχίζονται τα παζάρια στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για να προχωρήσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η πλουτοκρατία για να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει σε όλη την Ευρωζώνη και στον καπιταλιστικό κόσμο, όλο και περισσότερο αστοί, οπορτουνιστές και αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την πολιτική διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου ως διέξοδο για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Γίνεται πλύση εγκεφάλου περί δήθεν "εθνικής προσπάθειας" για "διαρθρωτικές αλλαγές" που "πρέπει να προχωρήσουν για να είμαστε εντάξει με τους δανειστές μας". Θέλουν να βάλουν τον εργαζόμενο, που του έχουν σφαγιάσει το εισόδημα και τα δικαιώματα, να επιλέξει την παραπέρα σφαγή του. Οι σχεδιασμοί περί μέτρων περικοπών ύψους 11,5+3 δισ. ευρώ μιας και έξω ή κομματιαστά, με "πλαφόν" μικρότερο ή μεγαλύτερο, θέλουν να κρέμονται ως "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από τα λαϊκά στρώματα, ώστε να σκύψουν το κεφάλι, να συμβιβαστούν και να αρκεστούν στα ψίχουλα. Αυτή τη λογική υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άλλο μείγμα διαχείρισης εντός της Ευρωζώνης, στη λογική της αναδιαπραγμάτευσης που εγκατέλειψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης! Δηλαδή, πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Καμία πίστωση χρόνου

Το ΚΚΕ στην αντίθετη ρότα καλεί το λαό να μην περιμένει πού θα βγάλουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς το αντιλαϊκό "κουστούμι" έχει ήδη κοπεί. Χωρίς καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει την πάλη του στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές και να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματα που του κλέβουν οι εκμεταλλευτές του (...) Το ΚΚΕ δεν μιλάει για "κακές συνταγές" αλλά ονομάζει τα πράγματα με το όνομά τους, λέγοντας ότι τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και οι σχετικοί νόμοι, τα αντιλαϊκά μέτρα υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, προβλέπονταν ακόμα στη συμφωνία του Μάαστριχτ και στη χώρα μας καθυστέρησαν λόγω των εργατικών αγώνων. Ολα αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και για την περίοδο όποιας ανάπτυξης υπάρξει. Υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή της μονομερούς διαγραφής του χρέους, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org