ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόθεση να ανοίξει ο δρόμος για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τις μικροαλλαγές στο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

«

Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία εφαρμογής ενός αντιλαϊκού νόμου και όχι να θεραπεύσει πλευρές του». Με τη φράση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρόκειται να ψηφιστεί σε μία μόνο συνεδρίαση, ενώ χτες προηγήθηκε η εσπευσμένη συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Πλήρη στήριξη στη διαδικασία παρείχαν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και η «Χρυσή Αυγή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει βελτιώσεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δικαιολόγησε την ταχύτατη προώθηση του νομοσχεδίου λέγοντας πως «υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα» αφού «πρέπει να είναι τα ιδρύματα ανοιχτά το Σεπτέμβρη» και «αν δεν περάσουν οι ρυθμίσεις δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά και να κάνουν τους διαγωνισμούς για να υπάρξει σίτιση και στέγαση στους φοιτητές». Στην ίδια λογική ο κυβερνητικός εισηγητής Σπ. Ταλιαδούρος ανέφερε ότι το νομοθέτημα «στοχεύει στη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας και στην εξασφάλιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων». Θύμισε για την προηγούμενη νομοθεσία ότι «ο νόμος εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής» και «κατά την εφαρμογή του όμως στο σκέλος της διοίκησης των ιδρυμάτων παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες». Γι' αυτό, υποστήριξε, ο νέος νόμος «προβλέπει την ύπαρξη μεταβατικού διαστήματος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου ενώ περιέχει και βελτιωτικές παρεμβάσεις. Ολα αυτά όμως δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία, δημιουργούν προϋποθέσεις για την πληρέστερη εφαρμογή του».

Την έμμεση στήριξή της στις ρυθμίσεις εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά αφού η εισηγήτρια της Μ. Ρεπούση είπε πως στην προηγούμενη νομοθεσία «υπήρχαν διατάξεις που τον καθιστούσαν ανεφάρμοστο». Αποκαλυπτική για το συστημικό ρόλο της «Χρυσής Αυγής» ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της Αρτ. Μαθιόπουλου ο οποίος άσκησε κριτική επειδή «δε μας έχετε δώσει εγγυήσεις ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί». Χτες δεν υπήρξε τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη ο οποίος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί σήμερα.

«Ενισχύει τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά του νόμου»

Το νομοσχέδιο «ούτε βελτιωτικό είναι ούτε αλλάζει το νόμο - πλαίσιο αλλά αντίθετα ενισχύει τα αντιδραστικά του χαρακτηριστικά. Προσπαθεί να ξεπεράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις φοιτητών και καθηγητών. Δε θα συναινέσουμε σε αυτή την διαδικασία» ξεκαθάρισε εξαρχής στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Θύμισε ότι «ο νόμος στόχευσε στη μετατροπή των πανεπιστημίων της έρευνας και της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς» γι' αυτό προέβλεπε την «άμεση διασύνδεση του πανεπιστημίου με τους επιχειρηματικούς ομίλους σε σημείο που θα μπορούν να προσδιορίζουν ακόμη και τη χωροταξία τους». Το νομοσχέδιο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ενισχύει αυτά τα βάρβαρα χαρακτηριστικά» και γι' αυτό είναι «ενδεικτική η διάταξη περί επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου». Μάλιστα, συνέχισε σχολιάζοντας ότι «η μορφή της διοίκησης δεν αποτελεί ανεξάρτητη μεταβλητή. Διαμορφώνεις τη διοίκηση ανάλογα με την κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις», έτσι και αυτό το νομοσχέδιο «διαμορφώνει ένα σώμα εξω-πανεπιστημιακών που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση των πανεπιστημίων», ενώ «το μόνο που γίνεται με τις αλλαγές αφήνουν άθικτους τους μηχανισμούς εξάρτησης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτό γίνεται και με την «ανυπαρξία του πανεπιστημιακού ασύλου» καθώς και με την «άρνηση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης».

Σχολιάζοντας επιμέρους άρθρα ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως «η επαναφορά των τμημάτων αποτελεί στάχτη στα μάτια για να κρύψει την υποβάθμιση των σπουδών», ενώ την ίδια στιγμή «η πανίσχυρη ΑΔΙΠ θα πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών με αγοραία κριτήρια». Μίλησε για «αντιδραστική διάκριση στη διανομή των συγγραμμάτων» με τις ρυθμίσεις για «αιώνιους φοιτητές» αφού «απαγορεύει στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν μία δουλειά προκειμένου να τελειώσουν τις σπουδές τους». Συνολικά ανέφερε πως ακόμη και οι επιμέρους αλλαγές «δε γίνονται με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης αλλά με τις ιεραρχήσεις που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Οσον αφορά το κυβερνητικό ...άγχος για τα κονδύλια των πανεπιστημίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως «από τη στιγμή που μειώνεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, δεν είναι δυνατόν σήμερα να κόπτεται η κυβέρνηση για το πώς θα διασφαλιστούν ορισμένα φραγκοδίφραγκα που δεν μπορούν να καλύψουν καμία ανάγκη». Τέλος, σημείωσε πως «προχωρείτε στην εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας» τονίζοντας επίσης πως «οι φοιτητές πρέπει να έχουν δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς».

Θετικές διατάξεις και βελτιώσεις εκτίμησε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν σημεία» όπως για παράδειγμα ότι ολοκληρώνονται οι θητείες των πρυτανικών αρχών ενώ το προηγούμενο νομοσχέδιο «αποτελούσε πραξικόπημα». Ως θετικές εκτίμησε και τις διατάξεις που αφορούν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επικαλούμενος τη συνολική πρόταση του κόμματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εισηγήτρια τοςυ Μ. Ξουλίδου να δηλώνει, «δε σας χαρίζουμε την ψήφο μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθεί απάντηση αγώνα και ρήξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο

Σε ανακοίνωσή του για τις αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η κατάθεση από τη συγκυβέρνηση νομοσχεδίου που αφορά σε μικροαλλαγές στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, δείχνει την αγωνία της να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, που ολοκληρώνει την εικόνα του "Πανεπιστημίου Α.Ε.", Αυτός είναι ο λόγος που το Υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, αναγκάζεται να επιχειρήσει τη διαχείριση των δυσκολιών εφαρμογής του προηγούμενου νόμου, επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσει συμμαχίες με μερίδα καθηγητών.

Ο υπουργός Παιδείας ήταν ξεκάθαρος: Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Αμεσα θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα: Η λεγόμενη "χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ", δηλαδή το κλείσιμο σχολών, με κριτήριο τα συμφέροντα και τους στόχους των επιχειρήσεων. Η επιβολή διδάκτρων είναι προ των πυλών. Αυτά "διεμήνυσε" ο υπουργός Παιδείας με την κατάθεση του νομοσχεδίου εν μέσω καλοκαιριού και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επείγονται να αξιολογήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ.

Τα παιδιά που σπουδάζουν με δυσκολίες σήμερα, οι γονείς τους, άνεργοι και μισοεργαζόμενοι, οι καθηγητές που δεν ξεπουλιούνται στις επιχειρήσεις, να δώσουν απάντηση αγώνα και ρήξης: να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί καμιά πτυχή του νόμου, στην παλιά και στη νέα της εκδοχή».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Αθικτοι οι μηχανισμοί ελέγχου των Πανεπιστημίων από τις επιχειρήσεις

Κάλεσμα στα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, στους φοιτητές και στους εργαζόμενους στα ιδρύματα, που αρνούνται να γίνουν υπεργολάβοι των μονοπωλίων, να μην παρασυρθούν από τις «παρεμβάσεις» στο νόμο και παράλληλα να αντιταχθούν στη λαίλαπα της οικονομικής ασφυξίας των ιδρυμάτων, των εργαζόμενων στα αυτά, των φοιτητών, απευθύνει η ΔΗΠΑΚ σε ανακοίνωσή της για τις ρυθμίσεις στο νόμο - πλαίσιο.

Οπως σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για αλλαγές που κινούνται "προς θετική κατεύθυνση" αξιοποιούνται για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση και η αντιπαράθεση από το ουσιαστικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την εδώ και 15 χρόνια προσπάθεια του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και της ΕΕ να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια για εκπαίδευση και έρευνα που θα υπηρετούν την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, με καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά». Σε ό,τι αφορά τις διάφορες «κραυγές» μέσα και έξω από τα ιδρύματα που μιλούν για πλήρη ανατροπή του νόμου 4009, η ΔΗΠΑΚ τις χαρακτηρίζει «εξωπραγματικές, κυρίως όμως σκόπιμες».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως «η ουσία του νόμου πράγματι δεν αλλάζει, αφού οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς του ν. 4009 που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των ΑΕΙ από επιχειρηματικά συμφέροντα: Διατηρείται το "Συμβούλιο Διοίκησης" και τα εξωτερικά του μέλη, με αφαίρεση μόνο κάποιων ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων. Πρυτάνεις και Κοσμήτορες θα είναι προεπιλεγμένοι από το Συμβούλιο. Ο αυταρχικός χαρακτήρας της διοίκησης θωρακίζεται με τη δυνατότητα επιστολικής ή/και ηλεκτρονικής ψήφου, αλλά και με την ανυπαρξία πανεπιστημιακού ασύλου και την ελαχιστοποιημένη φοιτητική συμμετοχή στα όργανα διοίκησης. Προγραμματίζονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών ή και ολόκληρων ιδρυμάτων, κυρίως ΤΕΙ με κριτήρια αγοράς.

Σε επίπεδο σπουδών, η επαναφορά των Τμημάτων είναι στάχτη στα μάτια για να κρύψει τη διάλυση των σπουδών και τη γενίκευση της κατάρτισης και της "διά βίου εκπαίδευσης", που οδηγεί σε ΑΕΙ με ποικιλία προγραμμάτων (τριετών, διετών, σύντομου χρόνου, ταχύρρυθμα, εξ αποστάσεως) που θα "πουλάνε" διπλώματα/πιστοποιητικά πολλών ταχυτήτων, αποσυνδεμένα πλήρως από την πρόσβαση σε επάγγελμα, εισιτήρια που οδηγούν στην ημιαπασχόληση, στην ανεργία ή στην επανακατάρτιση, με στόχο την παραγωγή εργατικού δυναμικού με μισθούς Κίνας και Αφρικής. Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και η σύνδεση με τις επιχειρήσεις, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού, το χτύπημα της φοιτητικής μέριμνας, η αποδέσμευση του Δημοσίου από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης παραμένουν. Η παντοδύναμη ΑΔΙΠ εξακολουθεί να βρίσκεται υπεράνω όλων, ελέγχει τους πάντες με κριτήρια αγοράς και πιστοποιεί προγράμματα σπουδών σαν εμπορεύσιμα προϊόντα», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του νόμου. Και καλεί σε αγώνα «ώστε να μην μπει ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να αγωνιστούν για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου».

Εκδήλωση τιμής στη «Μάχη της σοδειάς»

Μαθήματα Ιστορίας, απ' αυτά που δεν πρόκειται να διδαχθούν στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μαθήματα Ιστορίας, απ' αυτά που δεν πρόκειται να διδαχθούν στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μια ξεχωριστή προφεστιβαλική εκδήλωση διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ, στη Στυμφαλία. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη «Μάχη της σοδειάς», τη νικηφόρα, μεγάλη μάχη της Στυμφαλίας, μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, στις 1-3 Ιούλη 1944.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο» του Α. Καμαρινού, από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας - Αργολίδας, κόντρα στην 117 γερμανική Μεραρχία των Κυνηγών -επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού- είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αποτέλεσμα της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή ήταν να εμποδιστούν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση. Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές. Στη μάχη χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους, ενώ όσοι από τους κατακτητές κατάφεραν να σωθούν έφυγαν σωστά ερείπια... Η σπουδαία αυτή νίκη κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Δίνε το χέρι σ' όποιον σηκώνεται... »

«

Δίνε το χέρι σ' όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία», είναι το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι εκδηλώσεις του οποίου έχουν ξεκινήσει σε διάφορες πόλεις και γειτονιές και θα κορυφωθούν στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Ηδη το 38ο Φεστιβάλ έχει ανοίξει πανιά και ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

Στη Στερεά Ελλάδα
  • Την Παρασκευή 3 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση στην Αταλάντη με θέμα την ανεργία, ομιλητής ο Πολίτης Παναγιώτης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κύμη «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Τράκος Νίκος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, συναυλία και προβολή DVD.
Στην Καβάλα

Ενόψει του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στις 15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φαλήρου, θα προηγηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Στις 4/8 στη Σκάλα Ποταμιάς με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Στις 6/8 στο Λιμένα με ομιλητή την Ελπίδα Αποστολίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επίσης θα γίνει συναυλία με ελληνική και ξένη ροκ μουσική και προβολή DVD με θέμα την ανεργία.
  • Στις 9/8 στη Καλλιράχη με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Στις 12/8 στις Μαριές με ομιλητή τον Θεόδωρο Κοντογεωργίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Στις 14/8 στα Λιμενάρια με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, επίσης θα γίνει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «SUILAND» και προβολή DVD με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
Στη Ναύπακτο
  • Το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην πλαζ Ψανή στις 9 μ.μ. με ομιλήτρια την Ελισάβετ Σιατή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», συναυλία από τοπικά συγκροτήματα.
Προτάσεις στα μέτρα του συστήματος

«

Διάλογος» και ξανά «διάλογος» είναι η απάντηση στα όσα συμβαίνουν και εξυφαίνονται στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που χτες παρουσίασε την πρότασή του η οποία υποστηρίζει ότι οδηγεί στην «εύρυθμη λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ». Οπως σημειώνει, καταθέτει σχετική πρόταση νόμου - ως απάντηση στην πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας - και προτείνει «ακαδημαϊκό διάλογο μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού χάρτη, ένα διάλογο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε ορίζοντα ενός έτους και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013». Η πρόταση, που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟ Αλ. Τσίπρας, έχει «μεταβατικό χαρακτήρα» και συνίσταται σε αποκατάσταση της λειτουργίας των Τομέων, των Τμημάτων, των Σχολών και των Συγκλήτων καθώς και των εκλεγμένων οργάνων.

Τόσοι και τόσοι «διάλογοι» που έχουν στηθεί όλα αυτά τα χρόνια, στους οποίους και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν, έχουν εξοπλίσει και τον πιο καλόπιστο με πλούσια εμπειρία για το πού οδηγεί και το ποιον εξυπηρετεί αυτή η τακτική. Ακόμα και οι τελευταίες ρυθμίσεις, που δεν αγγίζουν την αντιδραστική ουσία του νόμου - πλαισίου, ως προϊόν διαλόγου επιχειρείται να εμφανιστούν. Αλλωστε, αν ένα κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πρόθυμο να συμβάλει στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση, δε σημαίνει ότι ο νόμος παύει να είναι αντιδραστικός και εχθρικός στις λαϊκές ανάγκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε διαπιστώσεις για τα προβλήματα των Πανεπιστημίων που πλέον δεν είναι μόνο ολοφάνερα αλλά τόσο ασφυκτικά που θέτουν σε αμφισβήτηση πραγματικά το αν θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη. Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν οι καταγγελίες της «μνημονιακής πολιτικής», όμως απουσιάζει το «διά ταύτα». Τη στιγμή μάλιστα που ριζοσπαστικές δυνάμεις στα Πανεπιστήμια προβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες λύσεις και το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης απέναντι σε μία πολιτική που δεν είναι διατεθειμένη να «χαρίσει» φιλολαϊκές λύσεις.

Κυρίως όμως, στη χτεσινή παρουσίαση των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκε στο θεμελιώδες ζήτημα που κρίνεται σήμερα και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο ποιον θα υπηρετεί, από ποιον θα καθορίζεται και σε ποιον θα λογοδοτεί. Από την πλευρά της συγκυβέρνησης ομολογείται ότι θέλουν σύνδεση του Πανεπιστημίου με την «οικονομία», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια. Οπως προσανατολισμένο στις ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι και το σημερινό μοντέλο του Πανεπιστημίου το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να επιστρέψει. Δεν υπηρετεί κάθε «αντιπολίτευση» τα λαϊκά συμφέροντα και αυτό δείχνει και η χτεσινή τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν αρκεί η καταγγελία των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του, να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις παντού, να διεκδικήσει λύσεις προς όφελός του, σε ρήξη και με τη σημερινή κατάσταση και με όσα του ετοιμάζουν.


Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ