ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

Διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» στήνει η κυβέρνηση για να προωθήσει τον «ελάχιστο μισθό». Επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ

Την πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου για παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό του νέου κατώτερου μισθού μονομερώς από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, βάζει μπροστά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί με το μνημόνιο (τέλος Ιούλη), απέστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και τις καλεί σε «διάλογο» ο οποίος θα έχει ημερομηνία λήξης τον Οκτώβρη, μετά τον οποίο η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον «ελάχιστο μισθό». Δηλαδή θα νομοθετήσει ένα μισθό ακόμα χαμηλότερο από αυτόν που ισχύει σήμερα μετά τις μειώσεις κατά 22% και 32% τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ ουσιαστικά θα ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις υπόλοιπες προβλέψεις της ΕΓΣΣΕ (πολυετίες, επιδόματα, άδειες, δικαιώματα)! Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της επίθεσης, αφού πλέον ο στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των κατώτερων μισθών, αλλά η κατάργηση στην πράξη ολόκληρης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό ακριβώς προέβλεπε και το δεύτερο μνημόνιο που, μετά τη μείωση των κατώτερων μισθών και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ρητά όριζε: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Εως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στόχος του «διαλόγου» είναι η αντικατάσταση του συνόλου των μισθών που περιλαμβάνονται στην ΕΓΣΣΕ με έναν ελάχιστο μισθό, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα και με το προσχέδιο του δεύτερου μνημονίου που είχε δει το φως της δημοσιότητας, «θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του ελάχιστου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκριτών κρατών...». Οπου βέβαια τα κράτη που συγκρίνεται η χώρα μας εκτός από Πορτογαλία και Ισπανία είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.

Η προκλητικότητα της κυβέρνησης φτάνει σε τέτοια όρια που ο υπουργός Εργασίας στην επιστολή του δεν κρύβει τις προθέσεις τους. «... Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι απαραίτητος...», γράφει ο υπουργός και προσθέτει: «Ωστόσο, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η τωρινή, είναι ευνόητο ότι υφίσταται άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών». Και προσθέτει ότι η αναμόρφωση «του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) (σ.σ. πρέπει να γίνει) υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων...»!

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής του, με την οποία θέτει το πλαίσιο του διαλόγου, τάσσεται ευθαρσώς κατά οποιασδήποτε αύξησης των σημερινών μειωμένων κατώτερων μισθών και προτείνει ότι αντί για αύξηση να γίνονται προσλήψεις ανέργων, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να ενοχοποιήσει για την ανεργία ακόμα και αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς των 586 ευρώ μεικτά. Παράλληλα στα θέματα προς συζήτηση θέτει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στη μάχη της οργάνωσης για να μην εφαρμοστεί η σύμβαση

Την επαίσχυντη κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε η «πρόθυμη» συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ), καταδικάζοντας τους 800.000 εργαζόμενους στο εμπόριο σε μισθούς πείνας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Καλεί όλα τα σωματεία με ανακοινώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της νέας ΣΣΕ, να δώσουν τη μάχη της οργάνωσης ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη η μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ προκειμένου να «κλείσει» τη νέα αισχρή συμφωνία έκανε μαζί με την εργοδοσία σημαία την τρομοκρατία ότι θα κλείσουν μαγαζιά, θα γίνουν απολύσεις, θα αυξηθεί η ανεργία. Αναπαρήγαγε την ψευτιά ότι οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων ευθύνονται για την κρίση. Ολο το προηγούμενο διάστημα «πέταγαν αντιμνημονιακές κορόνες» ότι δε θα υπάρξει καμία μείωση μισθού, καλλιεργούσαν τη λογική του μικρότερου κακού, την ηττοπάθεια, την αναμονή.

Καταγγέλλει ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ψεύδεται όταν επικαλείται το επιχείρημα ότι με την μείωση των μισθών συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων που είναι ενταγμένα στη δύναμη της. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει, ότι έχει απολέσει την αξιοπιστία της απέναντι στους εργαζόμενους καθώς τη μία έλεγε «πάγωμα μισθών», την άλλη έλεγε «καμία μείωση μισθών» και τελικά ο γγ της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» σε Ομοσπονδία - ΓΣΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπέγραψε μείωση μισθών.

Γι' αυτούς τους λόγους, η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους όχι μόνο να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποδυνάμωση των δυνάμεων που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη στην υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικός -υπογραμμίζει- θα είναι ο ρόλος και η ευθύνη των σωματείων και των συνδικάτων που μαζί με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοσθεί στην πράξη η μείωση μισθών. Να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε κάθε κλίμα αναμονής που αφήνει χρόνο και χώρο ελεύθερο για να οργανώσουν οι μεγαλοεργοδότες την επέλαση σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων».

Η Γραμματεία καταλήγει σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Νέα τριήμερη απεργία από σήμερα

Με νέα τριήμερη απεργία που αρχίζει από σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών.

Η απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πάρθηκε χτες κατά τη διάρκεια μαζικής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, ενώ χτες το βράδυ ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία τους που είχε ξεκινήσει την περασμένη Κυριακή.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Επιταχύνεται η αξιολόγηση που φέρνει απολύσεις

Σε συνάντηση που είχαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κλιμάκιο της τρόικας, αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του έτους να έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία και ταυτόχρονα να έχουν εκπονηθεί τα νέα οργανογράμματα, κάτι που αρχικά προβλεπόταν να γίνει στο τέλος του 2013. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού και μετατάξεις, διαδικασία που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Θυμίζουμε επίσης ότι προβλέπεται η απόλυση συνολικά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2015.

Από την πλευρά του υπουργείου επιμένουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μιλούν για αποχωρήσεις. Αυτές όπως λένε θα προκύψουν μέσα από συνταξιοδοτήσεις και μέσα από την αυστηρή τήρηση της κατεύθυνσης ότι σε κάθε πέντε αποχωρήσεις αντιστοιχεί μία πρόσληψη. Η πραγματικότητα όμως δείχνει απολύσεις, καθώς θα υπάρξουν χιλιάδες συμβάσεις που δε θα ανανεωθούν, κάτι που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.

Αλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει κυβέρνηση και τρόικα είναι η εξοικονόμηση δαπανών, κάτι που επιχειρείται να «επιβραβευθεί» πατώντας πάνω σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης που είναι σύμφυτα με τη λειτουργία του αστικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προσδιοριστεί το ποσό με το οποίο μπορεί να συμβάλει η διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης στην εξοικονόμηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

«ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Δεσμεύσεις για λειτουργία των 5 σταθμών

Με την αγωνιστική καθοδήγηση του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των γονιών στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις έγινε δυνατή η λειτουργία των πέντε σταθμών της «Παιδικής Στέγης», που απειλούσε ότι θα κλείσει η Διοίκηση του Ιδρύματος επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Τη δέσμευση αυτή έδωσε γραπτά χτες το βράδυ ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Σωματείου, των γονιών και των εργαζομένων. Οι δεσμεύσεις έχουν ως εξής:

  • Οι σταθμοί - συμπεριλαμβανομένου και του Κερατσινίου που έκλεισε - θα λειτουργήσουν κανονικά από την 1.9.2012.
  • Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση στο ύψος που γινόταν μέχρι τώρα από το ΙΚΑ και θα ανακοινωθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί.
  • Θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση - ανάλογη με εκείνη που είχε υπογραφεί παλιότερα με το υπουργείο Υγείας - με την οποία θα καλύπτεται η διαφορά ανάμεσα στα χρήματα της επιχορήγησης και των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς, ώστε να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί του Ιδρύματος.
  • Θα καταβληθούν εντός των ημερών τα χρήματα των εφτά μηνών του 2012, που έπρεπε να καταβάλει το ΙΚΑ, καθώς η χρηματοδότηση διακόπηκε μετά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μετά την 1.1.2012.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ