ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε σπίτια και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό

Στην περιοχή της Ανθούπολης στο Περιστέρι περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, και τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Περιστερίου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε σπίτια και καταστήματα, όπου άκουσε την έντονη ανησυχία των πολιτών για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ζημιές, καθώς και τους φόβους τους ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για την ανάδειξη του θέματος, όπως την πρόσφατη Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις συνέπειες του σεισμού της 19ης Ιούλη στην Αττική, τη στήριξη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων προστασίας του λαού.

Πάρα πολλές κατοικίες έχουν υποστεί φθορές, το ίδιο και καταστήματα, ενώ είναι αρκετές οι οικογένειες που είναι για 3η φορά σεισμόπληκτες (1981, 1999, 2019). Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στις περιοχές της Ανθούπολης και της Κηπούπολης, όπου εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις και χιλιάδες οι τηλεφωνικές κλήσεις προς το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, ελάχιστοι έλεγχοι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα λιγότεροι κάτοικοι γνωρίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Τόνισαν ότι το ΚΚΕ απαιτεί: Την πλήρη καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση όλων των πληγέντων. Την άμεση πραγματοποίηση αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα κτίρια της πόλης, ειδικά τα σχολεία πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την πραγματοποίηση αντισεισμικής μελέτης για το Περιστέρι, το οποίο είχε πληγεί σοβαρά και από το σεισμό του 1999, καθώς και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία στην Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»
Αντί για προσεισμικούς ελέγχους τη στέλνουν στην απαξίωση

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στον μοναδικό τεχνικό κατασκευαστικό φορέα του κράτους

Τη μεθόδευση που οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους, ώστε το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο να γίνει εύκολη λεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πολλαπλάσιο κόστος και αμφίβολη ποιότητα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και την ανάγκη των προσεισμικών ελέγχων. Αναλυτικά αναφέρει:

«Το σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα έχει αναδείξει την ανάγκη και αγωνίζεται ώστε να έχει το κράτος την αποκλειστική ευθύνη για παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε θέσει κατ' επανάληψη ως κρίσιμο ζήτημα την αντισεισμική προστασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον προσεισμικό έλεγχο και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία, στα νοσοκομεία και σε άλλα κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.). Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε τονίσει, και επιμένουμε, ότι ο δημόσιος φορέας όπου εργαζόμαστε έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας αυτό το - ζωτικής σημασίας για την κοινωνία - έργο. Δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδυναμώνουν συνεχώς τον φορέα - όπως έγινε και με την προ διετίας μετάταξη των 2/3 των μηχανικών - και προωθούν την τακτική "δεν κάνω ελέγχους, γιατί μετά θα πρέπει να δώσω κονδύλια για τις αναγκαίες επισκευές και την κατασκευή νέων σχολείων", τακτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρωπινές ζωές.

(...) Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι αυτή η πολιτική και αυτές οι μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που κάνουν χρήση των δημόσιων κτιρίων, αφού ζούμε σε μία περιοχή και μία περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, με εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια κατασκευασμένα προ δεκαετιών και καταπονημένα, να παραμένουν χωρίς προσεισμικό έλεγχο, και άλλα να έχουν ελεγχθεί αλλά να μην έχει σαφή εικόνα το κράτος αν έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές και άλλες παρεμβάσεις. Οπως επίσης τονίζουμε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο ώστε, παράλληλα με τις σημαντικές ανάγκες για νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν και εκατοντάδες λειτουργούντα παλιά και καταπονημένα!».

Για τα 46 χρόνια από το θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη

Σήμερα Πέμπτη, 1η Αυγούστου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα αποθέσουν λουλούδια στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, στις 10 π.μ.

Γλέντι της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ

Σε γλέντι που διοργανώνει αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 20.30, στην ταβέρνα «Θέα» στην Αμυγδαλίτσα Αργολίδας, καλεί η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Παναγιώτη Κακούρου από τις Λίμνες.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο από την τελευταία μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ) στην Καλλιθέα και τον ηρωικό θάνατο του στρατιωτικού αρχηγού του, Γιάννη Μαλαγάρη, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τον συνταγματάρχη του ΔΣΣ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο Πάνδροσο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον ΔΣΣ, προγραμματίζονται ακόμα την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ., επίσκεψη και κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της ΤΕ του ΚΚΕ στο κοινοτάφιο των μαχητών του ΔΣΣ στη Λέκκα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στον Αναβο

Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργανώνει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, στον Αναβο (περιοχή μετά τα Φλώρια), την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7 μ.μ., για την επέτειο της μάχης που έδωσε ομάδα ΕΛΑΣιτών χτυπώντας τους ναζί κατακτητές την 4η Αυγούστου 1944 στην ομώνυμη τοποθεσία.

Στη Σκάλα Αταλάντης

Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στη Σκάλα Αταλάντης.

ΕΚ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 5 έως και 25 Αυγούστου

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από Δευτέρα 5 Αυγούστου το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών. Θα ανοίξει ξανά για τους επισκέπτες του τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 και όπως πάντα θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για κάθε επίσκεψη πρέπει να προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα.

Με Αγγελοπούλου προς το 2021

Την Γιάννα Αγγελοπούλου όρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης επικεφαλής της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στην απόφαση της κυβέρνησης να είναι το 2021 «Ετος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό».

Σε συνάντηση που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους στόχους αυτής της επετείου «η οποία προσφέρει την ευκαιρία στη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση», όπως υποστηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης ο φορέας υλοποίησης της τέτοιας πρωτοβουλίας να είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ενώ στη διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν «καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του Πνεύματος, του Πολιτισμού και των Επιστημών».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Θανάσης Τσούλιας

H TO Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Δ1 Δικηγόρων Αθήνας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην αδελφή, τα ανίψια και τους συγγενείς του συντρόφου Θανάση Τσούλια, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη 30 Ιούλη, μετά από δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία.

Ο σύντροφος Θανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου και ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση. Εγινε δικηγόρος στην Ελλάδα και από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι και το θάνατό του υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Τον χαρακτήριζε μια ιδιαίτερη καλλιέργεια και ευρυμάθεια και σ' όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε με συνέπεια τις νομικές και επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία του Κόμματος.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο Αθήνας, στο εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ