ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Πυρετός» συναντήσεων με φόντο το δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου»

Χωρίς τέλος είναι οι απανωτές συναντήσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ με στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ, με την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να απλώνεται σε όλους τους τομείς.

Χτες ο πρέσβης δέχτηκε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου. Ο Αμερικανός έγραψε κατόπιν σε σχόλιό του στο διαδίκτυο ότι επαναβεβαιώθηκε η «ισχυρή δέσμευση» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για «εμβάθυνση» των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας, όπως και ότι συζήτησαν «σχέδια» για τον επερχόμενο γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» που αναμένεται το φθινόπωρο στην Αθήνα (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον).

Δέχτηκε ακόμα την επίσκεψη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, με τον οποίο ο πρέσβης αναφέρει ότι είχαν μια «θαυμάσια συζήτηση» για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.

Συνάντησε και τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, χαιρετίζοντας τις «προοπτικές επενδύσεων στον τομέα της Υγείας και την ευρεία γκάμα ευκαιριών για διμερή συνεργασία».

Θυμίζουμε πως προηγούμενα είχε συναντήσει και άλλους υπουργούς όπως τους Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο μεταξύ, άλλος ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατέφτασε στη χώρα, συνεχίζοντας επί ΝΔ στο δρόμο που στρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, για παραπέρα εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα στη ΝΑ Μεσόγειο, που αναμένεται να «επισφραγιστεί» το ερχόμενο φθινόπωρο και με την «επικαιροποίηση» και «διεύρυνση» της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα o διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (NIPO) υποναύαρχος Φρ. Μόρλεϊ. Μετέβη στο ΓΕΝ όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό, αντιναύαρχο Ν. Τσούνη και συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας».

Ακολούθως, συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αμυνας Αλκ. Στεφανή και στη συνέχεια με τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, όπου ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού. Τέλος, επισκέφθηκε και το Ναυτικό Κλιμάκιο Σκαραμαγκά.

Η επίσκεψη του Αμερικανού κουμπώνει πάνω σε σενάρια για προμήθεια νέων φρεγατών από τους Αμερικανούς και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων, ενώ έρχεται επίσης στον απόηχο εγγράφου της 12/7 του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ , όπου αναφέρεται ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια ενδεχόμενη στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας ελικοπτέρων MH-60R πολλαπλών αποστολών με την ανάλογη υποστήριξη (σ.σ. ανταλλακτικά) με ένα εκτιμώμενο κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων».

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο Α/ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε στο επιτελείο τον Α/ΓΕΕΔ της Σερβίας, στρατηγό Μ. Μογισίλοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησής του. Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν, επισήμως, «το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία, καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της».

Η ελληνική αστική τάξη, επεκτείνοντας τη διμερή στρατιωτική συνεργασία με το Βελιγράδι, επιδιώκει, στον καταμερισμό αποστολών και ρόλων εντός ΝΑΤΟ, να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη λυκοσυμμαχία, απομακρύνοντάς το από την επιρροή της Ρωσίας.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι στην τελευταία επίσκεψη Ελληνα υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, στις 5/6, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, ο τότε ΥΠΑΜ Ευ. Αποστολάκης, παραπέμποντας σε «αμυντικά σχήματα» που στήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία - Σερβία, τόνιζε, αναδεικνύοντας το αμερικανοΝΑΤΟικό τους υπόβαθρο: «Είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτά τα αμυντικά σχήματα στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο και στέρεο μήνυμα»...

ΒΟΥΛΗ
Το γαϊτανάκι των αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται

Το γνωστό «έργο» της κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών, αντιπαράθεση που στέκεται στα δευτερεύοντα, με ολίγο από σκανδαλολογία, για να κρύβεται η σύμπλευση στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, πολιτική που τρέφει και τα κάθε λογής σκάνδαλα, παίχτηκε ξανά χτες το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εισαγγελική πρόταση για την άρση ασυλίας του πρ. αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη.

Ο πρ. υπουργός κατηγορείται για παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του πρώην πρόεδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από μηνύσεις των δύο τελευταίων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησαν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για σκάνδαλα και οι επικλήσεις για κάθαρση, χωρίς βέβαια να θίγεται η ουσία των σκανδάλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε τελικά από τη διαδικασία, αφού τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Π. Πολάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «παραβίαση του Συντάγματος» επειδή ακολουθείται το άρθρο 62 που αφορά την άρση ασυλίας βουλευτή και, όπως είχε κάνει και στην Επιτροπή, ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ολομέλεια αποφάσισε να αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας του βουλευτή καθώς σε σύνολο 176 ψηφισάντων βουλευτών, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, για τη μήνυση από τον Γ. Στουρνάρα, η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη εγκρίθηκε με 163 υπέρ έναντι 13 κατά. Ενώ για τη μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ η άρση ασυλίας εγκρίθηκε με 162 υπέρ έναντι 13 κατά και 1 «παρών». Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Αποπροσανατολιστικός φαύλος κύκλος

Το ΚΚΕ καταψήφισε την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια, αφού υπενθύμισε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας «έγινε μία ημέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων», τόνισε ότι «η όλη διαδικασία, όπως τονίσαμε και στην Επιτροπή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ανακύκλωσης αντίστοιχων θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης, κατά τη γνώμη μας, αντιπαράθεσης η οποία συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, των ζητημάτων, γεγονός που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε έντονα τα στοιχεία του αποπροσανατολισμού του λαού μας».

Πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τοποθετήσεις όσο και για πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη μας είναι ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα, ώστε να αποφεύγεται ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και παράλληλα αποπροσανατολισμού. Στη βάση αυτού του σκεπτικού, στην Επιτροπή, όπως θα πράξουμε και σήμερα στην Ολομέλεια, καταψηφίσαμε την πρόταση για άρση ασυλίας του κ. Πολάκη».

Παράλληλα, ο βουλευτής του Κόμματος έκανε σαφές πως όσον αφορά τα σκάνδαλα, όπως π.χ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, της «NOVARTIS» κλπ. «η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Να διερευνώνται και να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη όλες οι υποθέσεις και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες εκεί όπου αναδειχθούν και όπου υπάρχουν».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει πλατιά στήριξη στην πολιτική του κεφαλαίου

Το στόχο του για διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της ΝΔ, ώστε να στοιχίσει ευκολότερα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Βαφτίζοντας εξάλλου - στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ - την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες, ως τάχα «πρόοδο», υποστήριξε, απευθυνόμενος στα στελέχη του, πως στόχος είναι «με το έργο που θα γίνει» να ενώσει «όλους τους πολίτες σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα αναγέννησης της Ελλάδας».

Παράλληλα, ανησυχώντας για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και μπρος στις κοκορομαχίες που θα ξεκινήσουν με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις στα επουσιώδη, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα κεντρικά ζητήματα του κεφαλαίου, επέστησε την προσοχή στα στελέχη του, λέγοντας πως «παρότι οι αντίπαλοι της πολιτικής προσπάθειας της ΝΔ ηττήθηκαν, συνεχίζουν σαν να μη μεσολάβησαν εκλογές και επιμένουν να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα για το παρελθόν και να διαστρέφουν την αλήθεια του σήμερα».

«Μετά την αρχική του αμηχανία, σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα που διατήρησε στην κοινωνία. Γι' αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα δυναμική. Η πολιτική δράση μας να απλωθεί. Και δύναμή μας να παραμείνει η ενότητά μας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυνδέσει την περιλάλητη ψήφο των ομογενών από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου. Οπως είπε, η σχετική ρύθμιση έρχεται - «σύντομα και αυτόνομα» - στη Βουλή. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές, είναι αυτό».

Εμπλοκές στο Αιγαίο

Δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο καθώς ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν τέσσερα τουρκικά F16 (τα δύο οπλισμένα) που προχώρησαν σε έξι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε σχεδόν καθημερινή υπόμνηση των πάγιων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ