ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη φωτιά στα Καλύβια Αττικής

Μεγάλη πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ σε δασική έκταση στα Καλύβια Θορικού. Η φωτιά ήταν κοντά σε σπίτια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από αυτά, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, λόγω των ισχυρών ανέμων. Η πυρκαγιά λίγο πριν τις 10 το βράδυ προσέγγισε την παραλία στα σύνορα Σαρωνίδας - Λαγωνισίου και απειλούσε σπίτια. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο σημείο της φωτιάς και στις 11 το βράδυ η κατάσταση που επικρατούσε στην παραλιακή λεωφόρο, μεταξύ 42ου - 44ου χλμ., ήταν αποπνικτική. Πυροσβέστες με τιτάνια προσπάθεια επιχειρούσαν να περιορίσουν κατά το δυνατόν την έκταση της φωτιάς. Οι κάτοικοι των περιοχών μαζί με τους πυροσβέστες έζησαν στιγμές αγωνίας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 4.25 το απόγευμα, στη διασταύρωση των οδών Τενέδου και Ιόλης, και επεκτάθηκε λόγω των ανέμων έντασης τουλάχιστον 5 μποφόρ προς τη λεωφόρο Αναβύσσου, από όπου πέρασε με κατεύθυνση προς το Λαγονήσι και γρήγορα προχώρησε νότια, παραλιακά, προς τη Σαρωνίδα.

Στον τόπο επιχειρούσαν 82 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 8 οχήματα εθελοντών, 12 οχήματα ΟΤΑ, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ελικόπτερο συντονιστικό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει την περασμένη Πέμπτη στον Πυροσβεστικό Σταθμό Λαυρίου η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, πυροσβέστες είχαν καταγγείλει τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα που αντιμετωπίζει ο Σταθμός. Το τελευταίο προκαλεί πολλά προβλήματα στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, αλλά και στις συνθήκες εργασίας τους, η οποία εντατικοποιείται περισσότερο και από τις συνεχείς επιφυλακές. Ο Σταμός καλύπτει μια μεγάλη περιοχή που φτάνει μέχρι τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Κερατέα, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Συνεχίζονται οι τακτικές που βάζουν σε κίνδυνο δασικό πλούτο και ζωές

Eurokinissi

Να σταματήσει η τακτική της δέσμευσης δυνάμεων για προληπτικούς λόγους σε περιοχές χωρίς να υπάρχουν πυρκαγιές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τόσο το δασικό πλούτο, τις ζωές και την περιουσία του λαού, αλλά και την ασφάλεια των πυροσβεστών, ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Ν. Τόσκα, με αφορμή τη δέσμευση δυνάμεων από Ηπειρο και Μακεδονία στην Κέρκυρα για πυρκαγιά που έχει κατασβεστεί και τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η ΕΑΚΠ υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω πυροσβέστες «δεν πραγματοποιούν κατάσβεση ούτε και επιτήρηση της πυρκαγιάς, αλλά καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού και στο νησί της Κέρκυρας».

Με αφορμή και το γεγονός αυτό, η ΕΑΚΠ καταγγέλλει τα εξής:

  • Η υπερβολική δέσμευση δυνάμεων από τις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας για την πυρκαγιά της Κέρκυρας στερεί τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων αυτών στις περιφέρειές τους, όπου και εκεί ξεσπούν καθημερινά δασικές πυρκαγιές (όπως για παράδειγμα στην Ηπειρο). Οι συγκεκριμένες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να επέμβουν στις περιοχές τους, σε περίπτωση που απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης ενός ή περισσότερων σοβαρών συμβάντων.
  • Οι τακτικές αυτές, τις οποίες εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση με τη σημερινή φυσική ηγεσία του ΠΣ, έχουν αποβεί στο παρελθόν καταστροφικές και οδυνηρές για πολλές περιοχές της χώρας.
  • Η υπέρμετρη δέσμευση πυροσβεστικών δυνάμεων για προληπτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει συμβάν σε εξέλιξη, καταπονεί χωρίς ουσιαστικό λόγο το πυροσβεστικό προσωπικό. Αυτό εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές.
Σοβαρές καταγγελίες για τη φωτιά στην Κέρκυρα

Σημαντικές είναι και οι καταγγελίες που κάνει η ΕΑΚΠ σχετικά με τις συνθήκες που εργάστηκαν οι πυροσβέστες στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα και οργάνωση από την πλευρά της υπηρεσίας σε ό,τι αφορά την έγκαιρη πραγματοποίηση των διαδοχικών αλλαγών των πυροσβεστών. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις. Επίσης δεν υπήρξε καμία μέριμνα σε ό,τι αφορά την επιστροφή αρκετών συναδέλφων από την Κέρκυρα προς τις έδρες τους.

Αντίθετα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση γιατί ορισμένες ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες αρνούνταν να επιβιβάσουν στα πλοία τους πυροσβέστες και απαιτούσαν να καταβάλουν οι ίδιοι το αντίτιμο των εισιτηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν να περιμένουν οι πυροσβέστες για αρκετή ώρα στο λιμάνι, έπειτα από 24ωρη και πλέον εργασία στον τόπο της πυρκαγιάς. Εξαιτίας δε της έλλειψης μέριμνας, οργάνωσης και συντονισμού, αλλά και των καθυστερήσεων που προέκυψαν με ευθύνη της υπηρεσίας, ορισμένοι πυροσβέστες συμπλήρωσαν συνολικό χρόνο εκτέλεσης συνεχόμενης υπηρεσίας πέραν των 40 ωρών.

«Ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι τακτικές αυτές, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο το δασικό πλούτο και τις ζωές και περιουσίες του λαού σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και την ασφάλεια και τη ζωή των πυροσβεστών. Να γυρίσουν πίσω στις περιφέρειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κέρκυρα. Να σταματήσει η παρατεταμένη παραμονή των πυροσβεστών στις πυρκαγιές, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΕΑΚΠ προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για την Κέρκυρα

Την μεταστέγαση του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και κατατέθηκε από τους βουλευτές Νίκο Μωραΐτη, Νίκο Καραθανασόπουλο και Χρήστο Κατσώτη.

Η ερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας είναι ότι ο Α' Πυροσβεστικός Σταθμός Κέρκυρας συνεχίζει να στεγάζεται στο παλιό κτίριο στην οδό Μαρασλή, παρότι οι Διοικητικές Υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφερθεί στο κτίριο του πρώην νοσοκομείου. Στο παλιό κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επικρατούν άθλιες συνθήκες για τη διαμονή του προσωπικού, ακόμη και με την έντονη παρουσία τρωκτικών. Πρόσφατα μάλιστα η υπόγεια δεξαμενή πετρελαίου τρύπησε, έγινε εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από το σημείο όπου στεγάζεται σήμερα ο Α' Πυροσβεστικός Σταθμός είναι προβληματική η έξοδος των πυροσβεστικών οχημάτων, λόγω συχνού μποτιλιαρίσματος των δρόμων εξόδου των οχημάτων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δηλαδή την περίοδο που χρειάζεται συχνά η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής σε εστίες πυρκαγιάς. (...)

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό θέμα.

Ερωτάται ο υπουργός: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες επικαιροποίησης των σχετικών μελετών και να εγκριθούν οι σχετικές δαπάνες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η μεταστέγαση του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας;».

Πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες από αυτές ελέγχθηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κόμιτο του δήμου Καρύστου Ευβοίας, προχτές στις 12.35 το μεσημέρι, έχει τεθεί σε μερικό έλεγχο.

Η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση το Σάββατο, στις 3.40 μ.μ., στην περιοχή Αμελάντες στην Αγία Αννα Ευβοίας, ήταν οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 20 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, προχτές στις 5 μ.μ., στην περιοχή Λιοφύτη στο Πικέρμι Αττικής, ήταν σε μερικό έλεγχο χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 20 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 8 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 16 εθελοντές και 8 οχήματα ΟΤΑ.

Παράλληλα, η δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές στο Πικέρμι, στις 6.23 μ.μ., πίσω από ξενοδοχείο, ήταν οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 7 οχήματα, 16 εθελοντές και 8 οχήματα ΟΤΑ.

Η φωτιά που ξέσπασε προχτές στις 5.55 μ.μ., σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυσχάδες Καρπενησίου, ήταν οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 5 οχήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ