ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
«Παραμερίστε τις αυταπάτες, αντισταθείτε, διεκδικήστε»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις αυταπάτες, να αντισταθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία, να έρθουν σε ρήξη συνολικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους φορείς της, απηύθυνε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Μενίδι. Σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, με τους εργαζόμενους στο Δήμο, στο ΙΚΑ, αλλά και με το Δημοτικό Συμβούλιο, με θέματα την κατάσταση στο ΙΚΑ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν λύσεις στο «"πρόβλημά σου τώρα", αν δεν παλέψεις τη γενικότερη πολιτική και αν δεν την ανατρέψεις». Στη διάρκεια των συζητήσεων, αναδείχτηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και των οικονομικών της ΤΑ. Από τους εργαζόμενους σημειώθηκε ο φόβος που γεννά υποταγή και από την Αλ. Παπαρήγα τονίστηκε ότι ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Στις δημοτικές επιχειρήσεις έγινε καθαρό ότι επικρατεί πολυδιάσπαση και ένα καθεστώς, όπου, επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Με αφορμή το χαμό των δύο εργατών προχτές, τονίστηκε ότι ο έλεγχος της ασφάλειας της εργασίας πρέπει να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες. Συνολικότερα, επισημάνθηκε πως απέναντι στο σύνολο αυτής της πολιτικής δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις, ότι απαιτείται συνολική ρήξη.

Σε πιο ειδικά σημεία των συζητήσεων που έγιναν, μεταξύ άλλων, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση και την ΕΕ να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους σχετικά με το ρόλο του έθνους - κράτους. Τόνισε ότι προσπαθούν να πείσουν πως μέσω της αποκέντρωσης διαφόρων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργείται η έννοια του έθνους - κράτους, γιατί πλέον οι όποιες παρεμβάσεις της ΕΕ θα γίνονται όχι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, αλλά στην Πελοπόννησο. Ετσι, προσπαθούν να καταργήσουν το εθνικό πεδίο πάλης και το δικαίωμα του λαού σε αυτή. Η αλήθεια είναι κατ' αρχάς ότι δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση, μια και οι περιφέρειες ενισχύονται όλο και περισσότερο. Για εμάς, τόνισε, το εθνικό πεδίο πάλης πρέπει να συνυπάρχει με το περιφερειακό και το διεθνικό σε μια διαλεκτική ενότητα.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί

Το διεκδικητικό ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών.

Αρχικά, ο δήμαρχος, Σπ. Στριφτός, ανέδειξε τα κύρια προβλήματα της πόλης, που είναι η πολύ μεγάλη ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα, «τα οποία είναι κοινά για όλους τους δήμους», επισήμανε.

Η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους σχετικά με τα οικονομικά τους, τις δημοτικές επιχειρήσεις και το ρόλο που έπαιξε η πλειοψηφία των δημάρχων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τόνισε: «Δεν είναι πολύς καιρός που έγιναν οι δημοτικές εκλογές. Τότε είχαμε εκτιμήσει ότι ένα από τα βασικά θέματα που έπρεπε να τεθούν ήταν η κατάσταση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική κατάστασή τους, που δεν είναι ένα στενά διαχειριστικό πρόβλημα. Ακόμα, το αν πρέπει να ασκείται η κοινωνική πολιτική και αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και σχέση με αυτή».

Εμείς, τόνισε, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε στον κόσμο με τη γλώσσα της αλήθειας λέγοντας ότι πρέπει να παλέψουμε. «Μιλήσαμε για χρεοκοπία των δημοτικών επιχειρήσεων. Πριν τις εκλογές κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε στοιχεία για το τι γίνεται με τις δημοτικές επιχειρήσεις, πιο ολοκληρωμένα. Ελάχιστες είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν. Οι περισσότερες είναι χρεοκοπημένες. Ανοίξαμε αυτά τα ζητήματα. Και μάλιστα πολεμήσαμε αυτό που λέμε τη μικροθεματικότητα. Η οποία υπάρχει όταν αντί να πιάσεις τη βάση του προβλήματος πας στην περιφέρεια».

Μετά τις εκλογές, υπογράμμισε, άρχισε μία κίνηση - και όχι έγκαιρα - της ΤΑ για το οικονομικό πρόβλημα. Επρεπε να ξεκινήσει πολύ πιο πριν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγράμματα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα». Αυτά επιδοτήθηκαν από την ΕΕ, είπε, έπεσε πολλή φανφάρα και διαφήμιση. «Και τώρα το πράγμα κλείνει τον κύκλο του. Η στρόφιγγα των επιδοτήσεων έκλεισε. Αλλά και όπως στήθηκαν αυτά τα προγράμματα δε μας βρήκαν σύμφωνους. Ηταν προγράμματα μερικών αποτελεσμάτων, προσωπικό όχι με σταθερές συνθήκες εργασίας, ανειδίκευτο».

Γενικεύοντας το ζήτημα της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής και του ρόλου που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε: «Εσείς μπορείτε να πείτε ότι εμείς ως δήμος θα αναλάβουμε τη συνέχιση των προγραμμάτων. Η γνώμη η δική μας είναι ότι πρέπει να ξεσηκωθεί μια ολόκληρη μάχη γι' αυτό το ζήτημα. Οι δήμοι θέλουν κρατική επιχορήγηση αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν όλα τα ζητήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια κρατική κοινωνική πολιτική για την οποία υπεύθυνη πρέπει να είναι η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει λόγο σε αυτή. Να την εξειδικεύσει ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής». Αλλιώς αν αυτά τα προγράμματα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, τι πολιτική μπορεί να ασκήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; «Θα κάνετε κάποια μπαλώματα αλλά αυτά χειροτερεύουν την κατάσταση».

Νομίζω, είπε, ότι μπορείτε να συμβάλετε να ανοίξει αυτό το θέμα. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να διευρυνθούν και να διατηρηθούν. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις φτωχές περιοχές, εκεί που υπάρχουν οι ανάγκες.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας για το νομοσχέδιο που διευκολύνει το δανεισμό στους δήμους επισήμανε: «Αυτό είναι σαν να σου λέει το κράτος ότι δε σκοπεύω να σας δώσω τα χρήματα που σας χρωστάω (τουλάχιστον όχι άμεσα), αλλά εσείς μπορείτε να βρείτε χρήματα μέσω του δανεισμού». Ενας δανεισμός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα τους δήμους, κυρίως όταν λόγω μιας οικονομικής κρίσης τα κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού ανεβούν στα ύψη.

Τα έργα κοινωνικής σημασίας πρέπει να είναι δημόσια

Με αφορμή το διπλό θανατηφόρο ατύχημα προχτές στο Μενίδι όπου υπήρξε μια διαδοχική ανάθεση του έργου από την αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση σε κατασκευαστική εταιρία και από αυτή σε ιδιωτικό συνεργείο, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε τα εξής: «Με βάση το σημερινό θεσμικό πλαίσιο οι δήμοι και το κράτος αναθέτουν τα έργα σε ιδιωτικές εταιρίες. Η ιδιωτική εταιρία έχει το ελεύθερο με τη σειρά της να βρει μία άλλη μικρότερη και να το αναθέσει σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ευθύνη».

Εμείς, συνέχισε, κατ' αρχήν πιστεύουμε ότι το κοινωνικό έργο πρέπει να είναι δημόσιο. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες την ευθύνη πρέπει να την έχει για το έργο, την υγιεινή και ασφάλεια σε αυτό, πρέπει να την έχει η ανάδοχος εταιρία. Εδώ πρέπει να διεκδικηθεί η αλλαγή του νόμου. Πάρτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό που είναι δίπλα σας. Δεν μπορείς να βρεις άκρη. Δεν ξέρεις ποιος είναι ο υπεύθυνος».

Ακόμα σημείωσε ότι οι Τεχνικοί Ασφαλείας δεν πρέπει να είναι υπάλληλοι των εργοδοτών, «δεν πρέπει να είναι εξαρτημένοι». Πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί να στέλνουν Τεχνικούς Ασφαλείας να ελέγχουν τους χώρους δουλιάς.

Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος

Συνάντηση με τους εργαζόμενους του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων

Εργαζόμενοι συμβασιούχοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Αχαρνών που αμείβονται με λίγα λεφτά και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Την κατάσταση αυτή παρουσίασαν στην Αλ. Παπαρήγα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, κ. Μίχας, τόνισε «από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της επιχείρησης έχουμε προβλήματα με τη μισθοδοσία. Είμαστε εργαζόμενοι που δουλεύουν ή σε προγράμματα ή με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Τώρα είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι. Προσπαθούμε μέσα από το διάλογο να βγάλουμε αποτέλεσμα, αλλά τελικά δεν έχουμε». Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο, κ. Λίτινας, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε κατηγορίες εργαζομένων.

Ο διάλογος δεν ωφελεί, είναι μια απάτη, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα. «Χρειάζονται αγώνες. Πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να κάνει μια πολιτική επιλογή. Θα συνεχίσει να ανέχεται την πολιτική της κυβέρνησης και όσους τη στηρίζουν;». Ενώ απαντώντας στην επισήμανση του προέδρου, κ. Μίχα, «ο φόβος κρατά πίσω τους εργαζόμενους» τόνισε ότι «δεν μπορούμε να υποκλιθούμε στο φόβο και να προτείνουμε ψεύτικες λύσεις στον κόσμο γιατί μετά από λίγο φαινόμαστε αναξιόπιστοι. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όταν κάνει πίσω από το φόβο αυτός θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιπέτειες». Ας δούμε τους ανθρώπους χτες που χάσανε τη ζωή τους στο φρεάτιο, συνέχισε. «Αν πήγαινε κάποιος και τους έλεγε παιδιά μην μπαίνετε μέσα θα του έλεγαν ότι θα μπούνε για να μη χάσουν το μεροκάματο. Τώρα αυτοί οι νεκροί πώς θα θρέψουνε τις οικογένειές τους;».

Για τη συνεχώς εντεινόμενη κατάσταση ομηρίας που επικρατεί στους εργαζόμενους ο κ. Μίχας τόνισε «το καινούριο νομοσχέδιο θα φέρει την τετράωρη απασχόληση. Κατ' αρχήν γιατί λένε απασχόληση και όχι εργασία; Δηλαδή, χαρτζιλίκι θα μας δίνουνε; Ετσι, θα καταλήξουμε να έχουμε μισή ζωή».

Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, σε ατομικό επίπεδο, των προβλημάτων των εργαζομένων και μάλιστα άμεσα. Πρέπει, σημείωσε, να υπάρξει γενικότερη παρέμβαση, ώστε η σημερινή αντεργατική πολιτική να υποστεί ρήγματα και τελικά να ανατραπεί.

Τέλος, εργαζόμενοι από τα προγράμματα φροντίδας των ηλικιωμένων, την ενημέρωσαν ότι αγωνιούν για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι το πρόγραμμα Κοινωνική Μέριμνα τελειώνει στο τέλος του 2003 και από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το τι θα γίνει.

ΙΚΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής

Πολύ πίσω από τις απαιτούμενες ανάγκες μιας περιοχής, όπως το Μενίδι, βρίσκεται το ΙΚΑ της πόλης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι εργαζόμενοι από τα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα παραπάνω διαπίστωσε στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας της στις διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Αλ. Παπαρήγα, όπου και συνομίλησε με ασφαλισμένους, γιατρούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Οπως σημείωσε, είναι ανάγκη η ύπαρξη «ενός ενιαίου συστήματος περίθαλψης με βάση το Κέντρο Υγείας, που θα απευθύνεται σε όλους και θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του παιδίατρου του ΙΚΑ, ο οποίος σημείωσε ότι όταν τα παιδιά πρόκειται να εγγραφούν στην πρώτη Δημοτικού θα πρέπει να εξεταστούν από οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, χειρούργο και ορθοπεδικό. «Ομως, συνέχισε, επειδή δεν μπορεί να μπλοκάρει το σύστημα με τόσες χιλιάδες παιδιά, ο παιδίατρος τα βλέπει όλα χωρίς να είναι ειδικός», αναδεικνύοντας με σαφήνεια το τεράστιο πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι, ελάχιστοι γιατροί να εξετάζουν πολλούς ασθενείς. «Για μας, οι γιατροί πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια Υγεία, με δυνατότητα επιμόρφωσης και ενημέρωσης με καλούς μισθούς», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο διευθυντής του ΙΚΑ επισήμανε ότι «για περίπου δέκα χρόνια υπήρχε μία επισκέπτρια Υγείας για να κάνει 12,5 χιλιάδες εμβολιασμούς το χρόνο»!

Παράλληλα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη της πρόληψης: «Η πρόληψη, σημείωσε, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουνε τα διαγνωστικά μέσα τα οποία πουλάνε αφειδώς οι εταιρίες - κοντεύουμε να έχουμε περισσότερα μηχανήματα από χειριστές μηχανημάτων». Και συμπλήρωσε: «Το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει πρόληψη, αλλά και να την επιβάλλει».

Τέλος, αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η Αλ. Παπαρήγα, εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του: «Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι όπως έγινε η ενοποίηση των ταμείων, πάνω σε ένα ασφαλιστικό σύστημα ήδη διαβρωμένο και σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, θα γεννήσει νέα τεράστια προβλήματα. Πριν λίγες μέρες ο διοικητής του ΙΚΑ μου είπε - με τον τρόπο του - ότι πρέπει να δημιουργηθούν αποθέματα, γιατί αλλιώς σε 15 χρόνια θα κλείσει. Πώς θα δημιουργηθούν αυτά; Ακόμα είπε ότι θα αυξηθεί η μισθωτή εργασία - προσθέτω εγώ, η μερική μισθωτή εργασία και άρα δε θα έχεις ουσιαστικά εισοδήματα - από τη μείωση των αγροτών και το κλείσιμο των μικρομεσαίων. Που σημαίνει ότι προβλέπει αύξηση της ανεργίας». Επομένως, φαίνεται πως προκειμένου να μεγαλώσουν τα αποθεματικά θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα «σπασμένα» οι εργαζόμενοι και αυτό δεν πρέπει να το δεχτούνε.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Τέσσερα χρόνια στους καταυλισμούς

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι του Μενιδίου ενημερώθηκε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συνάντησή της με εκπροσώπους τους από τον καταυλισμό «Αξιον Εστί». «Εχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από το σεισμό και ακόμη δεν υπάρχει καμιά θωράκιση στην περιοχή. Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν έχουν ακόμη δοθεί τα απαραίτητα χρήματα στους ιδιοκτήτες για την επισκευή των κτιρίων», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Σιόλη. Ετσι, συνέχισε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες για να χτίσουν ξανά τα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια από τρεις ή και τέσσερις Τράπεζες. «Το αποτέλεσμα θα είναι να τους κατασχέσουν τα σπίτια, αφού τα έχουν υποθηκεύσει». Η κυβέρνηση, αξίζει να σημειώσουμε, έχει δώσει χρήματα που καλύπτουν περίπου το 60% του κόστους ανακατασκευής και επισκευής των κτιρίων. Τελικά, μόνο στα μισά από τα 8.000 κτίρια που ήταν χαρακτηρισμένα λόγω του σεισμού έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες.

Οι σεισμόπληκτοι παρουσιάζοντας τα κεντρικά τους αιτήματα ζήτησαν να μη φύγει κανείς σεισμόπληκτος από τους καταυλισμούς, εάν προηγούμενα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λύση του στεγαστικού τους προβλήματος. Ακόμα, να εκπληρωθούν άμεσα όλες οι κυβερνητικές υποχρεώσεις για τη λύση των προβλημάτων και να δοθούν χρήματα αντίστοιχα με το κόστος κατασκευής των σπιτιών.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στο ζήτημα των σεισμοπλήκτων επισήμανε: «Σε μια περιοχή με έντονες τις πληγές από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας, τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων οξύνονται, καθώς εκτός των άλλων καλούνται να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους με δικά τους έξοδα. Αρα προκύπτει και θέμα πραγματικής αποκατάστασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ