ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Για μια νέα, μεγάλη συμμαχία!

Ο Μιχάλης Κουντούρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία. Η Γραμματεία της "Δημοτικής Κίνησης Βόλου" αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητά του

Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Βόλου παρουσίασε ο Μιχάλης Κουντούρης, πρώην δήμαρχος της πόλης, σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο "Ξενία", με την παρουσία πολλών εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής και πλήθους πολιτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε για τη δυναμική μιας νέας, μεγάλης συμμαχίας, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δυνάμεων, για την έξοδο της πόλης από τη στασιμότητα και την παρακμή.

Ασκώντας αυστηρή κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, ιδιαίτερα σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε: "Το σύνολο σχεδόν των τοπικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων, αλλά και σημαντικό τμήμα της κοινωνικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς καμιά προσυνεννόηση μεταξύ τους, αλλά με παράλληλες κινήσεις, φαίνεται να υιοθετούν μια στάση ανοχής και σιωπηρής ακόμα ενθάρρυνσης για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής δυναμικής και πρωτοβουλιών πολιτών ενόψει των προσεχών εκλογών. Φαίνεται πως απομακρύνονται από την ιδέα της υπόδειξης κομματικών υποψηφίων και συντάσσονται όλο και πιο καθαρά με την κοινωνικά διαμορφούμενη άποψη για τη στήριξη υποψηφίων με ευρύτερη αποδοχή στην τοπική μας κοινωνία".

Και συνέχισε τονίζοντας: "Δε θα περιμέναμε μια διαφορετική συμπεριφορά από μια κυβέρνηση, που αποστασιοποιούμενη από το έστω αμυδρό σοσιαλιστικό της παρελθόν, σβήνει τις διαχωριστικές γραμμές της προς το νεοφιλελευθερισμό και αποδομεί με μεθοδικότητα το δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο του κράτους και στη θέση του στήνει έναν απρόσωπο, αλλά εκσυγχρονισμένο νεοσυγκεντρωτισμό. Από μια κυβέρνηση που καταργεί τις κοινότητες των Ελλήνων, όχι μόνον τις μη βιώσιμες, αλλά και τις ανθηρές, δημιουργεί νέους δήμους χωρίς εσωτερική οργανική ζωή, διογκώνει υπέρμετρα τη διοικητική παντοδυναμία του περιφερειάρχη, συρρικνώνει αντίστοιχα τη νεοσύστατη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και απειλεί με ασφυκτική κομματικοποίηση και έσχατη περιθωριοποίηση την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Οι αλλοτινές ιαχές για αυτοδιαχείριση, αυτονομία, λαϊκή συμμετοχή, ακούγονται σήμερα για τους κατέχοντας την εξουσία, παράταιρες και ενοχλητικές. Και όμως για τους απλούς πολίτες είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες και εφαρμόσιμες", επισήμανε.

"Εργο τέχνης"

Αναφερόμενος στην απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Βόλου, ο Μιχάλης Κουντούρης επισήμανε: "Οπως γνωρίζετε, το 1990, ύστερα από τρεις συνεχείς τετραετίες, είχα δηλώσει και αποφασίσει να μη διεκδικήσω και πάλι τη δημαρχία του Βόλου, χωρίς αυτό να σήμαινε φυσικά ότι παραιτούμαι από το αναφαίρετο δικαίωμά μου να ασχολούμαι ενεργά με τα δημόσια πράγματα του τόπου μας. Το ότι ένας πολίτης δεν κολλάει, σαν στρείδι, πάνω στην όποια εξουσία και ξέρει να αποκολλιέται έγκαιρα από αυτήν και να επανέρχεται οικειοθελώς στη ζωή του καθημερινού πολίτη, πίστευα και πιστεύω ότι είναι χρέος του κάθε δημοκράτη. Ορισμένοι, σήμερα, θέλουν την πράξη μου αυτή να την ερμηνεύουν σύμφωνα με τα τρέχοντα συμφέροντά τους, ότι δήθεν το έργο μου τέλειωσε ή ότι έδωσα ό,τι είχα να δώσω. Δεν αντιλαμβάνονται προφανώς ότι η πόλη είναι ένα συνεχές έργο, ένα "έργο τέχνης", που δεν τελειώνει ποτέ. Οπως δεν αντιλαμβάνονται ότι για να είναι δημιουργική η παρουσία σου στο τιμόνι της πόλης, χρειάζονται ιδέες. Και οι ιδέες δε βρίσκονται σε κάποιο κομματικό σούπερ μάρκετ, αλλά παράγονται και συνήθως παράγονται εκτός εξουσίας", επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος.

"Μέχρι σήμερα, συνέχισε, από τότε που διέκοψα την ενεργό παρουσία μου στα δημοτικά μας πράγματα, σιωπούσα και κρατούσα αποστάσεις από την παρούσα δημοτική αρχή. Δε θέλησα ποτέ να κρίνω το έργο της, αλλά ούτε και εκείνη θέλησε ποτέ να αξιοποιήσει την εμπειρία μου, ούτε καν στο θέμα του Πανεπιστημίου, τον καιρό του διαμελισμού του, παρά την προσφορά μου. Οι αρχές, τα πρόσωπα, αλλά και το ίδιο το έργο της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", της δημαρχιακής μου περιόδου, όχι μόνο δεν τύχαιναν της παραμικρής αναγνώρισης, αλλά πολλές διαστρεβλώνονταν και συκοφαντούνταν και μέσα ακόμη στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο. Το προηγούμενο δημοτικό σχήμα αντιμετωπιζόταν σχεδόν εχθρικά από την παρούσα δημοτική αρχή. Αλλά και ολόκληρη η αγωνιστική παράδοση της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" από το 1964 που τη συνιδρύσαμε ως Αριστερά, μαζί με το προοδευτικό τμήμα του Κέντρου, αγνοούνταν επιδεικτικά και μόνον στις προεκλογικές περιόδους ή στις δύσκολες στιγμές τη θυμούνταν. Ακόμη και όσοι από τους παλιούς "αντιπάλους" μας αναφέρονταν θετικά στο έργο και τις αρχές εκείνης της περιόδου, αντιμετώπιζαν τη μήνι του δημάρχου".

Σημείο αναφοράς

"Σήμερα, συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών αντιλαμβάνονται ότι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο δήμο μας, μπορεί, στα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί, να γίνει αιτία συμφοράς για την πόλη μας και την περιοχή μας. Γι' αυτό και οι αρχές και τα επιτεύγματα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, γίνονται σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτατων πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνάμεων για ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα στο δήμο και στην πόλη. Αντιλαμβάνονται ότι από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δεν μπορώ να απουσιάζω, αφού η παρουσία μου θεωρείται καταλυτική για τον ενοποιητικό της ρόλο μέσα στην τοπική κοινωνία. Δε θα παραλείψω το χρέος μου και μαζί με όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και τους χώρους από τους οποίους προέρχονται, θα πρωτοστατήσω στη μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας νέας δημοτικής πραγματικότητας στην πόλη μας".

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο τραγουδοποιός Δ. Σαββόπουλος,δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και πολλοί άνθρωποι του συνδικαλιστικού κινήματος των γραμμάτων και των τεχνών.

Συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων

"Οι τοπικές συνθήκες ευνοούν μια νέα σύγκλιση ευρύτερων κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών δυνάμεων, που μπορεί να καταλήξει σε μια μεγάλη δημοτική συμμαχία, μια συμμαχία ανοιχτή σε όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Και μπορεί με την ανάδειξη της δύναμης των πολιτών να σημάνει μια νέα σχέση, πιο αυθεντική και ισορροπημένη μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών κομματικών δυνάμεων". Αυτό επισήμανε ο Μιχάλης Κουντούρης στην ομιλία του, σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, τόνισε: "Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης έπαψε να είναι ενοποιητικός. Ανήκει αποκλειστικά σε μία και μόνη κομματική μερίδα. Ο αντίλογος ή η διαφορετική άποψη αντιμετωπίζεται με ένα παραλήρημα καταγγελιών και ύβρεων. Η καταγγελτική φρασεολογία και η διχαστική πρακτική αποτελούν το κυρίαρχο ύφος της σημερινής δημοτικής αρχής. Ο πολιτικός λόγος έχει αντικατασταθεί από τον παραληρηματικό λόγο του σημερινού δημάρχου.

Οι αποφάσεις δεν είναι προϊόν διαλόγου και συλλογικής επεξεργασίας, αλλά απόρροια της βούλησης "ενός ανδρός", που έχει την τυπική έγκριση μιας άφωνης και εν πολλοίς αμειβόμενης πλειοψηφίας. Μιας πλειοψηφίας χωρίς λόγο, χωρίς δική της γνώμη, χωρίς διαφορετική άποψη, χωρίς κριτική στάση και κυρίως χωρίς καμιά απολύτως συνεισφορά σε ένα κάποιο υποτιθέμενο κοινό όραμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο τυπικής νομιμοποίησης των δημαρχιακών αποφάσεων, ακόμα και των πιο παράτυπων.

Γελιούνται όμως όσοι πιστεύουν πως ό,τι απέμεινε από το αλλοτινό παρελθόν της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" μπορεί να λειτουργήσει και σήμερα ως ένα είδος αυτόματου πιλότου. Η ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σημαία ευκαιρίας για όσους αποκλειστικό στόχο έχουν την άλωση και τη νομή της τοπικής εξουσίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο σημερινός δήμαρχος μάς προειδοποιεί και για το ακόμη χειρότερο: "Οτι ένα "μικρό σύνολο" επιδιώκει την άλωση και τη νομή του δήμου για δικούς του σκοπούς. Φαίνεται λοιπόν πως διολισθαίνουμε σε ακόμα μικρότερα σύνολα κατοχής και νομής της τοπικής εξουσίας. Και όχι μόνον αυτό. Διαγράφεται πλέον ορατά ο κίνδυνος όλα τα αιρετά όργανα της περιοχής μας αλλά και των βασικών φορέων της να περιέλθουν στον έλεγχο ενός "μικρού συνόλου". Ενα ισχυρό μονοπώλιο εξουσίας πλανάται πλέον πάνω από την πόλη μας και απειλεί να απλώσει τη σκιά του σε όλους τους ζωτικούς χώρους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Γι' αυτό είναι καιρός πλέον να τελειώνουμε με τα "μικρά σύνολα", τωρινά και μελλούμενα. Είναι καιρός για τα μεγάλα, τα ανοιχτά σύνολα, τις καταχωνιασμένες αλλά ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και τις αστείρευτες εφεδρείες της. Εχουμε ανάγκη από τη ζωογόνα πνοή της για να διαλυθούν τα φαντάσματα των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών, που διασπούν την κοινωνική συνοχή και τον ενοποιητικό ρόλο της ΤΑ προς όφελος "μικρών συνόλων"".

Στο δήμο θα χτυπά η καρδιά της πόλης

Και ο Μ. Κουντούρης κατέληξε λέγοντας: "Ο Δήμος Βόλου πρέπει να ταυτιστεί απόλυτα με την κοινωνία της πόλης. Πρέπει να γίνει και πάλι το δυναμικό εφαλτήριο για την προώθηση των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής μας. Πρέπει να γίνει ο αγωνιστικός χώρος που θα ενώνει και θα κινητοποιεί όλες τις τοπικές δυνάμεις. Χωρίς καμιά εξαίρεση. Στο δήμο θα χτυπά η καρδιά της πόλης. Εκεί θα λειτουργεί ο συλλογικός εγκέφαλος της πόλης, μαζί με όλους τους εκπροσώπους των φορέων της και πρώτα απ' όλους τους βουλευτές της. Εκεί θα παίρνονται από κοινού οι μεγάλες για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας και της περιοχής μας αποφάσεις. Ο δήμος θα γίνει, στην κυριολεξία, σπίτι του λαού. Θα αφουγκράζεται τα παράπονα και τις αγωνίες του και θα συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες του. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα γίνει το υπέρτατο όργανο της πόλης. Ενα όργανο διαρκούς διαλόγου, ουσιαστικού και γόνιμου μεταξύ αιρετών, πολιτών και εκπροσώπων των συνοικιών και των οργανώσεων. Εκεί θα συνδιαμορφώνονται οι προτάσεις της πόλης μας για όλα τα μεγάλα θέματα. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πολώσεις. Και κάθε γνώμη θα λογαριάζεται ως ισότιμη, ανάλογα με τη βαρύτητά της και τα επιχειρήματά της. Μια μικρή εκκλησία του δήμου, που θα φέρνει πάντα μια πνοή από την αμεσότητα της δημοκρατίας".

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΟΛΟΥ"
Για ΤΑ μαχητική, διεκδικητική

Να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μιχάλη Κουντούρη,αποφάσισε η Γραμματεία της "Δημοτικής Κίνησης Βόλου" (ΔΗΚΙΒ).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: "Η Γραμματεία της ΔΗΚΙΒ, με διευρυμένη σύνθεσή της, συνεδρίασε και ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην πόλη του Βόλου, για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Επισήμανε τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα που έχουν αυτές οι δημοτικές εκλογές, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για γενικότερες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που στοχεύουν τη μετατροπή της ΤΑ σε όργανα και μηχανισμούς υλοποίησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνικοοικονομική ζωή και τον εγκλωβισμό του λαού στη λογική του συστήματος, την οποία εξυπηρετεί και η σημερινή δημοτική αρχή.

Η ΔΗΚΙΒ θα παλέψει, ώστε στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να αναδειχτούν κοινωνικές δυνάμεις, που θα μάχονται για Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα ανάπτυξης, εκφραστή των προβλημάτων των δημοτών μας και υπερασπιστή των αγώνων του. Δυνάμεις που στο προηγούμενο διάστημα διευκόλυναν με την παρουσία και τη δράση τους στην ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για τη διεκδίκηση λύσεων στα λαϊκά προβλήματα, στα ζητήματα ποιότητας της ζωής του λαού, για τον εκδημοκρατισμό του δημόσιου βίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση όλα αυτά μάς βρίσκει σύμφωνους η προχθεσινή αναγγελία υποψηφιότητας του πρώην Δημάρχου Βόλου Μιχάλη Κουντούρη,καθώς και η προχθεσινή ομιλία του για τα προβλήματα και το ρόλο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστά η προσφορά και ο προβληματισμός του για τα κοινά και την Αυτοδιοίκηση, η καλή συνεργασία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη ΝΑΣ Μαγνησίας. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Μιχάλη Κουντούρη για το Δήμο Βόλου, συμβάλλοντας παράλληλα για μια ΤΑ μαχητική, διεκδικητική με το λαό, για το λαό".

Ο Μιχάλης Κουντούρης

Το Δημαρχείο Βόλου
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org