Η ίδια ολέθρια συνταγή ακολουθείται ξανά από την κυβέρνηση
Eurokinissi |
Χτες 13 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.232 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 97 και πλέον το 58,76% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Κατά 24,23% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, ξεπερνώντας και πάλι τις 300 (323). Ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 240 ασθενείς.
Επιβεβαιώθηκαν επίσης 18.482 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.984 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 9.271 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.281 στη Θεσσαλονίκη, 723 στο Ηράκλειο, 500 στη Λάρισα, 410 στην Αχαΐα, 403 στα Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.676.502, των επαναλοιμώξεων σε 171.424 (4,5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Στο μεταξύ, χτες, και μετά από μια βδομάδα που επικράτησε αλαλούμ με την 4η δόση του εμβολίου, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση «διατίθεται αλλά δεν συστήνεται», πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 72,6% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, «το εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις έχει δρόμο μπροστά. Υπάρχει προβληματισμός για το ποια εμβόλια θα είναι κατάλληλα για την εφαρμογή κι αν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες (...) Απαιτείται χρόνος».
Σχετικά με την 4η δόση, επανέλαβε τη σύσταση για χορήγησή της 4 μήνες μετά την τρίτη δόση σε άτομα που είναι άνω των 70 ετών, σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στους άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για την ηλικιακή ομάδα 30 - 59 ετών, σημείωσε ότι το πρόσθετο όφελος της 4ης δόσης είναι περιορισμένο, ωστόσο η πλατφόρμα έχει ανοίξει από την περασμένη Δευτέρα «εφόσον το επιλέξουν», πάντα με «ατομική ευθύνη».
Κι ενώ ο λαός πληρώνει ξανά την έξαρση της πανδημίας, συνεχίζεται η πολιτική διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, που περιλαμβάνει και το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών, αντί για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σημειώνοντας ότι καθημερινότητα, που βιώνουν δεκάδες γιατροί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, αποτελούν τα «φύλλα πορείας» που λαμβάνουν την προηγούμενη μέρα για μονοήμερη μετακίνηση και εφημέρευση σε νοσοκομεία που απέχουν ως και 200 χιλιόμετρα.
Ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετακινούνται προς το Νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς το Νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγος από το «Παπανικολάου» στο Νοσοκομείο Φλώρινας, παθολόγοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Πτολεμαΐδα. Επίσης, οι ακτινολόγοι των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ καλούνται να γνωματεύουν καθημερινά εξ αποστάσεως τις εξετάσεις αξονικού τομογράφου που διενεργούνται στο Νοσοκομείου Πολυγύρου. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα...
Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, τα οποία έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετούν η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενόψει της πραγματοποίησης συγχωνεύσεων και κλεισίματος κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων, με μόνιμες μετακινήσεις προσωπικού και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών στα πλαίσια του "νέου ΕΣΥ", η κυβέρνηση αρνείται τις προσλήψεις προσωπικού απαξιώνοντας τελείως την υγεία και τη ζωή του λαού».
«Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι έτσι εξωθεί πολλούς γιατρούς, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον άρρωστο όσα χρειάζεται ή που δεν αντέχουν άλλο στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στην έξοδο από το ΕΣΥ, οδηγώντας σε παραπέρα υποστελέχωση», αναφέρει η ΕΝΙΘ και κάνει σαφές ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν δέχονται να γίνονται συνέχεια το μπαλάκι για να καλυφθούν οι "τρύπες" με "μπαλώματα" με τη μεταφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Δεν δέχονται να υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς».
«Συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 χρόνων και το πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε περίπτωση μη αποδοχής του, όπως θεσπίστηκαν με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021. Το ζήτημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας. Αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται επισημαίνεται ότι «συνιστά καταρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών».
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και τη νομική κάλυψη των υγειονομικών που δέχονται επίθεση στον χώρο εργασίας τους διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, πραγματοποιώντας με πρωτοβουλία του Σωματείου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.
«Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Προστίθενται στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά προπηλακισμών, επιθέσεων, ακόμα και σοβαρών τραυματισμών, σε βάρος εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους», καταγγέλλει το Σωματείο. Θυμίζει πως παρότι έγκαιρα και επανειλημμένα έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ «Θριάσιο»), δεν έχει κινηθεί καμία νομική διαδικασία για τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις σε βάρος υγειονομικών, με μοναδική εξαίρεση τον εμπλεκόμενο στις επιθέσεις στις 24 Ιούνη 2022 και 24 Δεκέμβρη 2021.
«Οι αυξανόμενες επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους», τονίζει το Σωματείο, που κάτω από την πίεσή του η διοίκηση δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημα να κινούνται άμεσα οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις και προπηλακισμούς σε βάρος υγειονομικών.
Παράλληλα, το Σωματείο απαιτεί να ενισχυθεί η φύλαξη του νοσοκομείου με πρόσληψη επιπλέον μόνιμων εργαζομένων και να ανακληθεί η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, οι εργολαβικοί και συμβασιούχοι φύλακες να προσληφθούν από το νοσοκομείο με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
Προπηλακισμό εργαζομένων και στο «Αττικόν» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι «τα απαράδεκτα αυτά περιστατικά βίας όλο και πληθαίνουν, και στο δικό μας και σε άλλα νοσοκομεία. Εχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας».
Το Σωματείο σημειώνει ότι κυβερνήσεις, διοίκηση και αστυνομία δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην προστασία και υποστήριξη των εργαζομένων υγειονομικών, και της ίδιας της περιουσίας του δημόσιου νοσοκομείου. Είτε επιλέγουν την τακτική των ίσων αποστάσεων («βρείτε τα μεταξύ σας») είτε τηρούν σιγήν ιχθύος είτε σφυρίζουν αδιάφορα. Οι υγειονομικοί βγαίνουν κατηγορούμενοι και θύτες από πάνω (τους περνάνε ακόμα και χειροπέδες).
Με προειδοποιητική στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας «υποδέχεται» το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη.
Το Σωματείο αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, άρση των αναστολών εργασίας, ενίσχυση της ΠΦΥ, ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Επίσης ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Μετακινήσεις, ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, συνέχεια των αναστολών και συνολικά όλο το μείγμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού, που θρηνεί μόνο από την πανδημία πάνω από 30.000 νεκρούς και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναζωπύρωσή της, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας», ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, για να καλύψει το «έγκλημα» κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, επανέλαβε ότι «όλα βαίνουν καλώς», η κυβέρνηση «παρακολουθεί» την εξέλιξη της πανδημίας και για να μην ενοχληθούν οι επιχειρηματίες της κρουαζιέρας και του τουρισμού, παρέπεμψε για όποια τυχόν μέτρα από τον Σεπτέμβρη, καθώς «αναμένεται μεγαλύτερη δυναμική τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες»!
Αναφέρθηκε εκ νέου στις προσλήψεις που όλα τα χρόνια της πανδημίας έχουν γίνει «μαγική εικόνα» και εμφάνισε ως επίτευγμα τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως τον προσωπικό γιατρό, που τον παρουσίασε ως το φάρμακο διά «πάσα νόσο». Ενώ, δεν παρέλειψε και αυτήν τη φορά να αναφερθεί στην προσφορά του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο άλλωστε ανταμείβει πλουσιοπάροχα και με αυτό το νομοσχέδιο για τις ...«υπηρεσίες» του κατά την πανδημία, αφού προβλέπεται «η αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας». Μάλιστα, τα ποσά της υποτίθεται επίταξης, που σημειωτέον είναι ακατάσχετα αφορολόγητα κ.ο.κ. σύμφωνα με τη σχετική (για το νομοσχέδιο) έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «δεν δύναται να προσδιοριστούν».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι εντάσσεται «στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και αποτελεί κοροϊδία για ασθενείς και υγειονομικούς».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παρατείνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί και έχουν οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι ο τίτλος για επείγουσες ρυθμίσεις για την πανδημία είναι μία ακόμα πατέντα της κυβέρνησης, για να πείσει ότι πριν την πανδημία όλα ήταν καλά.
Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την πολιτική που έχει οδηγήσει σε αυτά τα χάλια τα νοσοκομεία και όλες τις δομές Υγείας, για να ενισχύσει τον εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές. Δηλαδή, αυτό που ζουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, είναι η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, «με την οποία συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα και που προβλέπει ένα βασικό πακέτο να δίνεται δωρεάν και τα υπόλοιπα επί πληρωμή για τον ασθενή», για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Απηύθυνε το κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, επικουρικών με μπλοκάκι, εργολαβικών, με ατομικές συμβάσεις και άλλα, αύξηση του αριθμού εισαγωγής των εισακτέων στις ιατρικές σχολές, ώστε να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας με ανάλογο σχεδιασμό στην κατανομή των ειδικοτήτων, για κρατικό δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.