ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες

«Πίνετε νερό και τηρείτε τον ΚΟΚ», οι συστάσεις της εργοδοσίας σε διανομείς

EUROKINISSI

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου από τον καύσωνα, έκαναν χτες μέλη της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα για την προστασία των διανομέων, που για μια ακόμα φορά εκτίθενται στους κινδύνους των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

«Ολες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς», οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν μέσα στον καύσωνα «μέχρι και 10 ώρες», σημειώνει το Συνδικάτο στο υπόμνημά του.

Ενδεικτικά των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας είναι άλλωστε τα μηνύματα που λαμβάνουν εργαζόμενοι από την εργοδοσία, όπως σε μεγάλη αλυσίδα διανομής, που τους συστήνουν να ...μείνουν «σε σκιερό μέρος», να πίνουν «αρκετό νερό» και να τηρούν «τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας»! Σε άλλο μήνυμα η εργοδοσία ...προειδοποιεί πως «η άσφαλτος καίει» και να κάνει φιλοφρονήσεις για τα ...«κομμάντα που κάνουν διανομές στον καύσωνα», μοιράζοντας από ένα ευρώ για κάθε διανομή τις μεσημεριανές ώρες.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στις κουζίνες εστιατορίων, fast food και ψητοπωλείων καλούνται να δουλέψουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος κλιματισμός και εξαερισμός με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά εργατικά ατυχήματα (θερμοπληξίες, κ.λπ.)».

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στον καύσωνα. Να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Ενταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριερών στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, επαναφορά σερβιτόρων στα Βαρέα. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Απαιτούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, διεκδικούν μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαμίας και Πάτρας καλούν με ανακοινώσεις τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους και τα σωματεία να βρίσκονται σε επιφυλακή για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να πάρουν πρωτοβουλίες για να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία.

Σε άμεση κινητοποίηση καλεί τα συνδικάτα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μεταλλοβιομηχανίες, διαλογητήρια, κομποστάδικα, εργοτάξια, χωράφια, που γίνονται «καζάνια θανάτου».

«Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, σωματεία της Μεσσηνίας (Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην Κοζάνη, κοινή παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες Τετάρτη το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΣΕΕΕΝ σε εργοτάξια της ΠΕ Κοζάνης (φωτοβολταϊκά πάρκα, Μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, αρχαιολογικές ανασκαφές, εργοτάξιο αποθείωσης ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5 κ.α.), όπως και στην διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να σταματήσουν οι εξωτερικές εργασίες μετά τις 12 το μεσημέρι, με ταυτόχρονη κανονική καταβολή των ημερομισθίων των εργαζομένων για χτες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, λόγω του καύσωνα, με σκοπό να προστατευτούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα αντίστοιχη παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ στη διοίκηση του Ορυχείου Κύριου Πεδίου, σχετικά με οχήματα εργασίας στα οποία δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία διεκδικούν την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς αλλά και σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή. Την απομάκρυνση, με επίσης πλήρη καταβολή του ημερομισθίου, από την εργασία εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς) όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και περιορισμό σε τέτοιες συνθήκες των βαριών εργασιών.

Τη διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους, όπως και δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων, πιο συχνά διαλείμματα χωρίς καμία μεταβολή στο ωράριο εργασίας.

Διαμαρτυρία στη διοίκηση της ΟΣΥ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μέτρων προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες καλεί σήμερα στις 10 π.μ., στα γραφεία της διοίκησης της ΟΣΥ, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. «Οι μέρες του καλοκαιριού διαμορφώνουν επιπρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινότητα του μεροκάματου», σημειώνει η ΔΑΣ, επισημαίνοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ανάγκη για μέτρα προστασίας «όλου του προσωπικού και κυρίως όσων εργάζονται σε χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως οι οδηγοί και οι τεχνίτες». Οπως καταγγέλλει, στα περισσότερα οχήματα «είτε δεν λειτουργεί ο κλιματισμός είτε δεν υπάρχει καν», ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα έχουν αποτέλεσμα αραιά δρομολόγια, που αναγκάζουν τους επιβάτες να «περιμένουν ατέλειωτες ώρες μέσα στο λιοπύρι» και μετά να «στοιβάζονται σαν σαρδέλες».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δεν υπάρχει γιατρειά

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ» της Βρετανικής Ιατρικής Ενωσης, διαπιστώνει πως το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια μεταξύ 2018 - 2020, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η μείωση αυτή είναι 8,5 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες 16 χώρες «υψηλού εισοδήματος» που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής στη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού», με τα ξέχειλα νοσοκομεία και τους ομαδικούς τάφους, μειώθηκε στα 76,9 έτη από τα 78,7.

Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί μείωσης του προσδόκιμου ζωής καταγράφονται στις μειονότητες, ιδιαίτερα στους Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικανούς (μείωση κατά 3,3 και 3,9 χρόνια αντίστοιχα), που συγκαταλέγονται στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα των Αμερικανών, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική - ταξική διάσταση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ιδιαίτερα για τους Αφροαμερικανούς άνδρες, το προσδόκιμο ζωής έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από το 1998, στα 67,7 έτη!

* * *

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, «είναι μια τρομακτική μείωση στο προσδόκιμο ζωής, η μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», που επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτική ιατρική περίθαλψη στον πληθυσμό τους, αν και «διαθέτουν κάποια από τα καλύτερα νοσοκομεία και τους καλύτερους επιστήμονες».

Ο κορονοϊός στις ΗΠΑ ευθύνεται για περισσότερους από 600.000 θανάτους. Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν ότι στη μείωση του προσδόκιμου ζωής την περίοδο της πανδημίας συνέδραμαν κι άλλοι παράγοντες, όπως «διαταραχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, η αδυναμία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις ή κατάθλιψη να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονταν».

Πρόκειται για τα θύματα της «παράλληλης πανδημίας», τους ασθενείς άλλων παθήσεων, που δεν είχαν την αναγκαία φροντίδα, επειδή τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έγιναν της «μιας νόσου» προκειμένου οι κυβερνήσεις και τα κράτη να διαχειριστούν την έξαρση της πανδημίας.

* * *

Αλλη έρευνα στο ίδιο περιοδικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό κι ότι αντίθετα «το ποτήρι ξεχείλισε» με την πανδημία. Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο στις ΗΠΑ, είναι η ρίζα του κακού, όχι μόνο στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπως έδειξε άλλωστε η εμπειρία και από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έρευνας, οι συνολικές δαπάνες Υγείας στις ΗΠΑ έφτασαν το 2019 στα 3,8 τρισ. δολάρια, ή στο 17% του ΑΕΠ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κατά 29% χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά 16,1% τη συμμετοχή των τοπικών κυβερνήσεων, κατά 31% (περίπου 1,2 τρισ. δολάρια) τις δαπάνες από ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας και κατά 28,4% χρήματα που πληρώνουν απευθείας οι ασθενείς. Δηλαδή, το 60% περίπου των δαπανών για την Υγεία στις ΗΠΑ αφορούν άμεσα ή έμμεσα την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, φανερώνοντας το μέγεθος της εμπορευματοποίησης, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των «centers for medicare and medicaid services», η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,6% το 2019 σε σχέση με το 2018. Σ' αυτήν την κατάσταση βρήκε τον λαό η πανδημία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...

* * *

Η πανδημία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ανέδειξε το αδιέξοδο που συνεπάγεται για τον λαό η οργάνωση και λειτουργία των συστημάτων Υγείας με κριτήριο το κέρδος και το κόστος - όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τις συνέπειες από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που κόστισε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο και μάλιστα στα «λίκνα» του καπιταλιστικού συστήματος, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διαπίστωση της απόστασης που χωρίζει τα επιτεύγματα της επιστήμης από το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας που απολαμβάνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Επιβεβαιώνεται ότι τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και της προόδου της τεχνολογίας, όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στις λαϊκές ανάγκες που διευρύνονται, αλλά η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί και τροχοπέδη στην παραπέρα ανάπτυξή τους, όταν αυτή δεν αποφέρει κέρδος.

Ο καπιταλισμός σάπισε και η ανάγκη της ανατροπής του «φωνάζει» από παντού. Για να δοθεί απάντηση στα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες των λαών στον 21ο αιώνα, για την εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τους ανταγωνισμούς και πολέμους, την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. «Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός» και δεν έχει γιατρειά. Αυτό είναι το πιο καθοριστικό συμπέρασμα που επιβεβαίωσε και η πανδημία...


Δ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ