ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «ανικανότητα» και «ακυβερνησία»

...και υπονόμευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ, με άξονες την «ανικανότητά» της, όπως λέει, να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να προσελκύσει «επενδύσεις» και τα «πειράματα ακυβερνησίας» που απεργάζεται στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους είπε: «Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει άλλο ένα χτύπημα της κυβέρνησης. Το κείμενο του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, έρχεται σε αντίφαση με το κείμενο της συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Τσίπρα. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων σκοτώνει την όποια πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η αναξιοπιστία διώχνει επενδύσεις. Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία διώχνουν δουλειές». Επέμεινε ότι «αυτό είναι υπονόμευση της ανάπτυξης», ότι «η χώρα, για μια ακόμη φορά, διασύρεται από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα, την ανευθυνότητα της κυβέρνησης» και ότι «αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».

Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», εκτίμησε: «Εάν δεν αλλάξει και δεν προσαρμοστεί η σύμβαση στους αρχικούς όρους που είχαν υπογράψει οι δύο πρωθυπουργοί, το πιθανότερο ενδεχόμενο για εμένα είναι η COSCO να μας πάει σε κάποιο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο και να μας πάρει το λιμάνι τσάμπα». Επέμεινε, δε, ότι «η ιδιωτικοποίηση αυτή θα μετατρέψει το Λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης (...) Οι λιμενεργάτες και όλο το σύστημα του ΟΛΠ ήταν πάρα πολύ προστατευμένο και ευνοημένο (...) τώρα θα πρέπει να ξεβολευτεί και προφανώς αυτό δεν τους αρέσει».

Κάνει αντιπολίτευση από την ίδια όχθη

Παραπέρα, ο Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος σε μια σειρά άλλα θέματα, παρακάμπτοντας τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη φοροληστεία επί ημερών διακυβέρνησης ΝΔ, κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για τις τωρινές περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι χιλιάδες συνταξιούχοι βιώνουν το ψέμα και την πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι ο λογαριασμός είναι πιο βαρύς απ' ό,τι επί προηγούμενης κυβέρνησης κι έπεται και συνέχεια με ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά της Εφορίας. Εξάλλου, από τη ΝΔ εκδόθηκε ανακοίνωση με αφορμή χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τ. Πετρόπουλου, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, λέγοντας: «Τα κυβερνητικά στελέχη εμπαίζουν τον ελληνικό λαό και προκαλούν, με τον πιο βάναυσο τρόπο, χιλιάδες συνταξιούχους. Στους οποίους - κόβοντας το ΕΚΑΣ - δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Οι υπουργοί ξεχειλίζουν από αλαζονεία και ανευθυνότητα. Οι πολίτες από πικρία και αγανάκτηση».

Για, δε, τον εκλογικό νόμο και με τη ΝΔ να επιμένει για εκλογές με το ισχύον σύστημα, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε χτες: «Ο εκλογικός νόμος - έτσι όπως ακούγεται ότι θα κατατεθεί από την κυβέρνηση - θα κάνει πολύ κακό στον τόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση. Στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες, αποφάσεις ουσιαστικές, αποφάσεις που να φέρνουν αποτελέσματα. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Είναι μια λανθασμένη επιλογή, αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία (...) Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας».

Εκτίμησε ότι με την τέτοια συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση, επιχειρεί «πρώτα απ' όλα, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Και τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση».

Παραπέμποντας σε δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση, περί ενδεχόμενης υπερψήφισης του κυβερνητικού σχεδίου από τους νεοναζί βουλευτές, είπε: «Αν ο κ. Βούτσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται άνετα να ψηφίζει έναν εκλογικό νόμο μαζί με τη Χρυσή Αυγή, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Νομίζω ότι επιβεβαιώνει τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η κυβέρνηση (...) στη διαδικασία της ψηφοφορίας (...) θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες (...) πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση».

ΠΑΣΟΚ
Ζητά «ενότητα» για αναθέρμανση της οικονομίας

Τις θέσεις της για εκλογικό νόμο και «ενότητα» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Real».

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Πέρσι επί προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου είχε κατατεθεί, με τις υπογραφές όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus, με τη διατήρηση βεβαίως του 3%». Εμφανίστηκε, εξάλλου θετική για ψήφο στα 17 και ψήφο στους ομογενείς.

Για την υπόθεση ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρταίας είπε: «Είμαι αισιόδοξη και εγώ δεν μένω σε γκρίνιες, μένω στο γεγονός ότι δικαιώνεται η πρωτοβουλία μου, όλοι οι χώροι στους οποίους απευθύνθηκα αυτήν τη στιγμή συμμετέχουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια προγραμματική σύγκλιση που είναι η βάση για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα. Θεωρώ, επίσης, ότι δικαιώνεται και το πλαίσιο που έχω θέσει, καθώς ήδη υπάρχουν αυτήν τη στιγμή υποψηφιότητες κατατεθειμένες για την επόμενη μέρα (σ.σ: η δική της και του Στ. Θεοδωράκη). Βεβαίως, θα πρέπει τα βήματα να μην είναι μετέωρα, γιατί επιχειρήθηκε το νέο στο προηγούμενο διάστημα από πολλές πλευρές και δεν κατάφερε να προχωρήσει». Ζήτησε, εξάλλου, «με το που θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ μας, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι γύρω από ένα τραπέζι να συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα».

Παραπέρα ξαναζήτησε τα «πολιτικά κόμματα» «να συνεννοηθούν γύρω από μια εθνική γραμμή», υποστηρίζοντας ότι ο λαός «επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας». Αυτή η «εθνική γραμμή», είπε, «σημαίνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος για να γίνει φιλοεπενδυτικό, αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018 που θέλει ο κ. Σόιμπλε γιατί έτσι τον εξυπηρετεί, αλλά νωρίτερα και επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί είναι αδύνατον με ύφεση σήμερα να φτάσουμε το στόχο του 3,5%».

Πρόσθεσε: «Εμείς θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε μια νέα συνθήκη στην Ευρώπη με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αποφύγουμε ομόκεντρους κύκλους με κράτη - μέλη πολλών ταχυτήτων και παράλληλα να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την εθνική γραμμή (...) και αυτό μόνο ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα μπορεί να το πετύχει».

  • Σήμερα το πρωί η Φώφη Γεννηματά συναντάται με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
ΠΟΤΑΜΙ
Τα σχέδια ανασύνθεσης και οι εκατέρωθεν αιχμηρές ανακοινώσεις

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα μεταξύ τους παζάρια για την ανασύνθεση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου κέντρου, σκιαγράφησε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Ερωτώμενος για σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ που μόνον ομόνοια και συνεννόηση δεν αντανακλούν, είπε: «Είναι γνωστή η διαφωνία μου. Εχω μια επιφύλαξη για τον τρόπο με τον οποίο θα κατατίθενται οι ιδέες για τα επόμενα βήματα, διότι η μεν επιτροπή που φτιάχτηκε για τον μεσαίο χώρο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, η οποία όμως μπορεί να μείνει στον αέρα, αν η πολιτική πρωτοβουλία που θα ακολουθήσει δεν της δίνει φτερά και ουσία. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα. Προσωπικά, δεν αισθάνομαι πολύ άνετα, όταν χώροι που είναι έτοιμοι να συμπράξουν και υποτίθεται έχουν βρει τη στρατηγική τους ανταλλάσσουν αιχμηρές ανακοινώσεις. Εχω μια σκέψη για το πώς πρέπει να προχωρήσει... Ετοιμάζομαι να καταθέσω δημοσίως μια πρόταση, σε μερικές μέρες».

  • Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντάται με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία του Στ. Ψυχάρη

Δεσμεύτηκαν με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για εικαζόμενη φοροδιαφυγή Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, όλοι οι προσωπικοί λογαριασμοί και θυρίδες στο όνομα του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη. Οι εισαγγελείς προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών διότι φέρονται να εντόπισαν απόκλιση άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα οποία - μέχρι αποδείξεως του εναντίου - θεωρούνται προϊόν εικαζόμενης φοροδιαφυγής. Η υπόθεση ερευνάται από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), ενώπιον του οποίου έχει κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, για να αποδείξει με στοιχεία την προέλευση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών.

Στο αρχείο

Στο αρχείο έθεσε με διάταξη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μ. Ρασιδάκης, τις δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Αγγελής, καταγγέλλοντας προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο. Αν και μόνος του ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Αγγελής άνοιξε το θέμα, εν τούτοις δεν προσήλθε - αν και επανειλημμένως κλήθηκε - να δώσει κατάθεση και να κατονομάσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την κρίση του. Ο καταγγέλλων εισαγγελέας, επικαλούμενος διάφορους λόγους, τελικά δεν προσήλθε να δώσει κατάθεση για να επιβεβαιώσει τις σοβαρές καταγγελίες, για τις οποίες είχε ενημερώσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, ενώ η αναφορά του έφτασε μέχρι και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ανεξάρτητα από την απόφασή του, ο Μ. Ρασιδάκης εξέτασε περίπου 20 δικαστές και εισαγγελείς που είχαν σε διάφορα δικονομικά στάδια ασχοληθεί με κάποιο κομμάτι από την επίμαχη υπόθεση. Στο διά ταύτα του πορίσματός του, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καταγγελίες του συναδέλφου του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Επιπλέον, σημειώνει πως αυτές μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστών και εισαγγελέων που αναφέρονται στην καταγγελία. Κατά την εκτίμηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά απ' όλα αυτά καθίσταται σαφές ότι «δεν προέκυψαν παντάπασι ενδείξεις ή υπόνοιες που να πιθανολογούν έστω τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων εκ μέρους των αναφερομένων εισαγγελικών λειτουργών ως υπόπτων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ