ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Ασυμβίβαστα τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοσίας

Ανεξάρτητα από την απόφαση των δικαστηρίων σήμερα, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους 12.000 εργατοϋπαλλήλους της εταιρείας, που χρειάζεται να απαντήσουν οργανωμένα

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία στα κεντρικά της «Μαρινόπουλος»
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία στα κεντρικά της «Μαρινόπουλος»
Εξω από τα δικαστήρια στη Ευελπίδων θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος», καθώς την ώρα εκείνη θα συζητηθούν οι τέσσερις αιτήσεις της εργοδοσίας για τη λήψη προσωρινής διαταγής για υπαγωγή στο άρθρο 99, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων, που θα γίνει πιθανότατα το Σεπτέμβρη, οπότε θα κριθεί οριστικά το μέλλον της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι, εκτός από τη «μητρική» εταιρεία, που περιλαμβάνει τα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και για άλλες τρεις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, την «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», την «Express m ΑΕ» και την «ΞΥΝΟΣ ΑΕ». Από την άλλη, υπάρχουν προμηθευτές που ζητάνε δικαστικά να αρθεί τώρα η προσωρινή προστασία και να ξεκινήσει άμεσα η πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση, απευθύνουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μένουν στο μαύρο σκοτάδι, καθώς η εταιρεία κινείται στο παρασκήνιο και δεν τους ενημερώνει για τις προθέσεις της, ενώ σπέρνει δεξιά και αριστερά «φήμες» και «πληροφορίες» ότι επίκειται η εξαγορά της από άλλον όμιλο, ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για τη σωτηρία της και άλλα παρόμοια, για να καλλιεργήσει εφησυχασμό.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η στάση της πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο, η οποία, την ώρα που «χαλάει ο κόσμος», ενημέρωνε χτες τους εργαζόμενους ότι «η επιχείρηση, μας απέστειλε δήλωση (...) σύμφωνα με την οποία αποδέχεται και δεσμεύεται ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και ότι θα καταβάλλονται οι πάσης φύσεως δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία».

Πάντως χτες, δεν καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο μισθός του Ιούνη και το επίδομα άδειας, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, όπως έγινε και στο παρελθόν, με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων και μειώσεις μισθών.

Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει για σήμερα κυλιόμενες στάσεις εργασίας. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και χτες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι από τον «Μασούτη». Στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων προκήρυξε για χτες το απόγευμα στάση εργασίας και οργάνωσε συγκέντρωση έξω από κατάστημα του «Μαρινόπουλου».

Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει ανακηρύξει τη σημερινή σε μέρα δράσεων, με στάση εργασίας (από τις 6 π.μ. ως τις 6 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο Δήμο Ηρακλείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινής δράσης

Εργαζόμενοι από χώρους με οξυμένα προβλήματα διαδήλωσαν χτες έξω από το ΥΜΑΘ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινής δράσης των εργαζομένων από χώρους με οξυμένα προβλήματα έγινε χτες βράδυ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αναδείχθηκε η ανάγκη του συντονισμού στην οργάνωση του αγώνα απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας που δυναμώνει και εκφράζεται με απολύσεις, απληρωσιά, τρομοκρατία και προετοιμασία του κλίματος για την επιβολή των νέων αντεργατικών μέτρων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων από τα καταστήματα του ομίλου «Μαρινόπουλου», που χτες έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, των εργαζομένων από τα καταστήματα της επιχείρησης «Καρυπίδη», που βρίσκονται σε επίσχεση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και εργαζομένων από μια σειρά κλάδους που παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια και μέτρα εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΕΕ. Συμμετείχαν, επίσης, φοιτητές με το πανό των συλλόγων τους.

Καλλιτεχνικά η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τον τραγουδοποιό Γιώργο Αετόπουλο και το συγκρότημα του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στη συγκέντρωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»). Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της χτεσινής κινητοποίησης, σημείωσε: «Ανοίξαμε τον αγώνα, όχι μόνο για να γίνει γνωστός σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία, αλλά και για να προκαλέσει έκφραση αλληλεγγύης, έμπρακτα και με τη διεύρυνση του πλαισίου του αγώνα μας γύρω από τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, σηματοδοτώντας κοινό πλαίσιο δράσης. Ενα πλαίσιο που τιτλοφορείται: Με αλληλεγγύη και δυνατά ταξικά σωματεία απαντάμε στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, ο Κώστας Κατσιμένης, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Φανή Τζούμα, σχολική καθαρίστρια, εκ μέρους του Σωματείου Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, χαιρέτισε ο Δημήτρης Κιουμουσίδης και η Ηλέκτρα Ραΐζη διάβασε ανακοίνωση συμπαράστασης των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας της ΟΓΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Τη Δευτέρα η διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς, οργανώνουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής. Το κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Λογιστών και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Με στάση εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ.) θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Πρόκειται για δέκα σωματεία από τα ξενοδοχεία «Athens Ledra», «Metropolitan», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Novotel», «S.G. Lycabetus», «Zafolia», «Crowne Plaza», «Stanley» και «Grand Resort Lagonisi».

Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», προκειμένου να ξεκινήσουν από εκεί πορεία, η οποία θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας. Στη διαδρομή, ενδιάμεσοι σταθμοί της κινητοποίησης θα γίνουν τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Τουρισμού. Καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους του «Athens Ledra» στον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξελίξεις στην εταιρεία «Μαρινόπουλος», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ακόμη 12.000 εργαζόμενοι της εταιρείας "Μαρινόπουλος" κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης στον κλάδο του εμπορίου και του ανταγωνισμού επιχειρηματικών ομίλων, που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους κι όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι ένας ακόμη μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος του εμπορίου προστίθεται στη λίστα των υπό πτώχευση εταιρειών, αποδεικνύει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που υπόσχεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, περνάει μέσα από πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές εταιρειών, με μόνιμα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εκθέτει όλες εκείνες τις δυνάμεις, που όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης υπεράσπιζαν τα κέρδη των επιχειρήσεων και συκοφαντούσαν τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, την ταξική πάλη, ότι αυτά κλείνουν τις επιχειρήσεις και αυξάνουν την ανεργία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο του "Ποντίου Πιλάτου", αποδεικνύοντας ότι καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τιθασεύσει τους νόμους ζούγκλας της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά προετοιμάζει και νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ με την αλλαγή στην πτωχευτική διαδικασία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία "Μαρινόπουλος", για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ