ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Διακρατικές συμφωνίες για το κλείσιμο κερδοφόρων επιχειρηματικών συμπράξεων

Στο έδαφος του μπαράζ αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», για το οποίο παίνεψε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Γερμανός αντικαγκελάριος...

«Μέλι» έσταζε ο Γερμανός αντικαγκελάριος για το αντιλαϊκό έργο που προώθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά «το βάρος τόσο μεγάλων αντιδράσεων»...

Eurokinissi

«Μέλι» έσταζε ο Γερμανός αντικαγκελάριος για το αντιλαϊκό έργο που προώθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά «το βάρος τόσο μεγάλων αντιδράσεων»...
«Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, υπό το βάρος τόσο μεγάλων αντιδράσεων, όπως στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, κάτι που προδιαγράφει ότι οι επόμενες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις θα είναι ευκολότερες».

Τα παραπάνω άκρως χαρακτηριστικά εύσημα για το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέδωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, σοσιαλδημοκράτης, Ζ. Γκάμπριελ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παρέθεσε χτες από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, οι κυοφορούμενες συμπράξεις ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών έχουν ως εφαλτήριο τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα συμπληρωθούν στη συνέχεια και από την πλευρά των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζ. Γκάμπριελ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνούμε και οι δύο στη σκέψη ότι ο χρόνος, η εποχή, που στο επίκεντρο των συζητήσεων και των σκέψεών μας ήταν η δημοσιονομική πολιτική, έχει ήδη περάσει και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σκεφτόμαστε κυρίως τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας».

Επιχειρώντας, εξάλλου, να ντύσει με... «φιλολαϊκό» ενδιαφέρον την παρέμβασή του στα ζητήματα του μείγματος της αντιλαϊκής διαχείρισης, ο Ζ. Γκάμπριελ ανέφερε: «Οποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, δεν επιβαρύνει μόνο υπερβολικά τους ανθρώπους, αλλά θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη η οποία διαφαίνεται».

Οι τομείς που συγκεντρώνουν «μεγάλο ενδιαφέρον»

Στο «διά ταύτα», όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα υπογραφούν δύο συμφωνίες, που περιλαμβάνουν:

-- Την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω του ειδικού γερμανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου (KfW), λέγοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά, μετά το Ισραήλ και την Πολωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στο ταμείο, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

-- Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ο Ζ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και τεχνογνωσία στη Γερμανία, που μπορεί να επενδυθεί στην Ελλάδα.

Επιπλέον, εστίασε σε ζητήματα που εγείρουν γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και, συγκεκριμένα, σε ένα «διαφανές πλαίσιο στη Δημόσια Διοίκηση, σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως η ατζέντα των συζητήσεων με τη γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνει «ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με επίκεντρο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορά όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και ανανεώνεται για επενδύσεις εκεί που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, στον ενεργειακό τομέα, στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στην αξιοποίηση αποβλήτων, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις υπηρεσίες Υγείας και αλλού».

Οπως είπε, «υπάρχει συνεργασία με την KfW για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των Θεσμών και υπάρχει και ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από την Ερευνα και την Τεχνολογία, μέχρι την Εκπαίδευση, τον Τουρισμό, τον ενεργειακό τομέα και άλλους τομείς».

Επιπλέον, «διαφημίζοντας» το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», στο πλαίσιο για τις «στρατηγικές επενδύσεις» με τη σύντμηση των διαδικασιών αδειοδότησης (fast track), συνοδευτικά με το σταθερό 12ετές φορολογικό σύστημα, καθώς και το «σχέδιο Γιούνκερ».

Συνάντηση Τσίπρα - Γκάμπριελ

Με τον Ζ. Γκάμπριελ συναντήθηκε, χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Με δεδομένο ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού αξιωματούχου βρίσκονται οι επιχειρηματικές συμπράξεις και η δραστηριότητα των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, προτεραιότητα δόθηκε στην επενδυτική συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Επιπλέον, συζήτησαν σχετικά με την πορεία εφαρμογής του μνημονίου καθώς και τη διαδικασία «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γ. Σταθάκης, καθώς και αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών όλων των κομμάτων.

Παράλληλα, η συνάντηση είχε μία ακόμα διάσταση, η οποία σχετίζεται με την προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, όπου ανήκει το κόμμα του Ζ. Γκάμπριελ. Αυτό φάνηκε καθαρά στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ο Αλ. Τσίπρας «λιβανίζοντας» τον κυβερνητικό εταίρο της Α. Μέρκελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εκτός από αντικαγκελάριος της Γερμανίας, που ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι και «προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τώρα είναι «ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την ανάπτυξη»...

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης» και εξέφρασε την ελπίδα το βρετανικό δημοψήφισμα να «λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την ΕΕ».

Είναι μία κρίσιμη στιγμή, συμφώνησε ο Ζ. Γκάμπριελ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την... κοινωνική συνοχή στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση». Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστήριξε την ανάγκη οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Συμμερίστηκε, εξάλλου, την ανησυχία του Αλ. Τσίπρα για τη λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώνεται, λέγοντας: «Είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου (σ.σ. στη Βρετανία) και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς». «Οπότε, χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι' αυτό», ανέφερε.

Στο επίκεντρο οι μπίζνες στην Ενέργεια

Με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, P. Schoof, και διακομματική αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.

Οπως ανακοινώθηκε, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε «η περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ», ενώ επισημάνθηκε «η πρόθεση διεύρυνσης του πλαισίου της ενεργειακής συνεργασίας».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο αντικαγκελάριος, μαζί με τον Γ. Σταθάκη, τον Π. Σκουρλέτη και τον γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μ. Βερροιόπουλο, συναντήθηκαν με εκπροσώπους περίπου 40 γερμανικών εταιρειών.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Ψάχνονται» για επενδύσεις στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι επιχειρηματικές συμπράξεις σε κλάδους «διμερούς ενδιαφέροντος» βρέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινής συνάντησης του ΣΕΒ με τη γερμανική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, με τα επιτελεία των 40 γερμανικών ομίλων που μετέχουν στην αποστολή, η οποία συνοδεύει τον Γερμανό αντικαγκελάριο στην Αθήνα, αναδείχθηκε το «μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες» στους τομείς της Ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, της ενεργειακής εξοικονόμησης, της πληροφορικής, των εφαρμογών τεχνολογίας, του τουρισμού, των φαρμάκων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κατασκευών.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν σε παραγωγικούς τομείς με «υψηλές προοπτικές ανάπτυξης», όπως logistics, αγροδιατροφή, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, πληροφορική, φάρμακα, υγεία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως βιοτεχνολογία, καλλιτεχνικές παραγωγές, μόδα, κ.ά., «όπου η Ελλάδα μπορεί να κτίσει "brand name" και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις».

Εν ολίγοις, πρόκειται για νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής με συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο διεθνή καταμερισμό, που υπόσχονται κέρδη στα μονοπώλια, αλλά και απλόχερες διακρατικές ενισχύσεις από τα «επενδυτικά ταμεία» της ΕΕ (στα οποία βέβαια έχουν ευκολότερη πρόσβαση τα γερμανικά μονοπώλια), αλλά και από τους διαθέσιμους πόρους των ελληνικών κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, το 2015 οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων στη γερμανική αγορά κατέγραψαν αύξηση 6% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από τη Γερμανία εμφάνισαν μείωση 3%, στα 4,7 δισ. ευρώ, ωστόσο ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρέμεινε αμετάβλητος στα επίπεδα του 2014.

Οπως προκύπτει, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας σε σχέση με τη Γερμανία, φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, o επικεφαλής του τομέα εξαγωγών του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου σε δηλώσεις του στη «Deutche Welle», σημειώνει πως «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει δύσκολη», λέγοντας ότι «το δημόσιο χρέος πιέζει, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις δεν έχουν βρει το ρυθμό τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των Γερμανών επιχειρηματιών δεν περιμένει άμεση αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, «γι' αυτό και δείχνουν συγκρατημένη στάση με τα επενδυτικά τους σχέδια».

Προσήλωση στην εφαρμογή του μνημονίου και τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου

«Ενα ανυπολόγιστα βαρύ πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» αποτελεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, εστιάζοντας στη στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου για την «προσήλωση της Ελλάδος στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου, καθώς οι αγορές, αλλά και οι ηγεσίες στην Ευρωζώνη εμφανίζουν όλο και μικρότερες πλέον ανοχές στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα».

Χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ τονίζει: «Θα είναι ανεπίτρεπτη και αλόγιστη συμπεριφορά να χαλαρώσουμε την εφαρμογή του προγράμματος και να τρενάρουμε τις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες αξιολογήσεις όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχει πλέον ούτε η διάθεση ούτε τα περιθώρια επιεικούς διαχείρισης της ελληνικής ιδιαιτερότητας, διότι κάτι τέτοιο τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στη διάσπαση»...

Aπό την άλλη πλευρά, είναι χαρακτηριστικό το ότι οι εγχώριοι βιομήχανοι, αξιοποιώντας το Brexit, μπαίνουν στο «χορό» των οξυμένων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, διεκδικώντας αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης: «Η Ελλάδα έχει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να προσπαθήσει να αναπτύξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό/ασφαλιστικό κέντρο και να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι το λιμάνι του Πειραιά «έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα που γίνεται μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα παραπάνω «προϋποθέτουν να φτιαχτεί ένα κλίμα προσέλκυσης ναυτιλιακών γραφείων παντός είδους με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο».

Σε αυτό το επίπεδο, το Βrexit δίνει μια ακόμη ευκαιρία και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Ολα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς το Βrexit. Αλλά η ευκαιρία παρουσιάζεται ξανά σήμερα και ίσως έχει σημάνει η ώρα πλέον να δραστηριοποιηθούμε»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ