ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
Μιλάνε με στοιχεία...

Μη νομίζετε ότι μόνο ο πρωθυπουργός μας λέει τα γνωστά χρεοκοπημένα περί «ιδρυτικών αξιών της ΕΕ», που υποτίθεται είναι αξίες ειρήνης και αλληλεγγύης και γι' αυτό οι λαοί πρέπει να παλέψουν να τη σώσουν από τις μεγάλες της αντιθέσεις. Τα λέει και... η ίδια η ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που στην προχτεσινή του συνεδρίαση με θέμα το Brexit κ.ά. επισήμανε στη δήλωση των 27 ηγετών των καπιταλιστικών κρατών ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο». Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο «ιστορικό επίτευγμα» της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας είναι η ένωση των μονοπωλίων, στα συμπεράσματα της πρώτης μέρας αναφέρεται η ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ σε Νότο και Ανατολή, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που θέλει να παίξει η ΕΕ στη σχεδιασμένη νέα επέμβαση στη Λιβύη και η «βαθύτερη ενιαία αγορά», με προώθηση της παραγωγικότητας (βλέπε κερδοφορία για τους καπιταλιστές) και «διασφάλισης ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις», δηλαδή κλίματος ασφυξίας για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Ετσι, γιατί μιλάνε με στοιχεία οι άνθρωποι...

Αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚιές

Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το ΕΚΑΣ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης σημείωσε χτες την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επικουρικών συντάξεων (καταβάλλονται στο εξής ξεχωριστά από την κύρια) και αναρωτήθηκε μήπως αυτό γίνεται για «να συνηθίσουν οι συνταξιούχοι ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξης, μιας και την εγγύηση του κράτους έχει μόνο η κύρια σύνταξη και είναι κάτι που ίσως αύριο να μην υπάρχει λόγω και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Τι απάντησε ο υφυπουργός; Αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που ανέδειξε για άλλο λόγο το ίδιο θέμα και είπε ότι «αυτούς τους παραλογισμούς, στους οποίους το αντιπολιτευτικό πάθος και το μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει κάποιους, δεν περίμενα να τους υιοθετήσετε κι εσείς (...) Αυτά τα ακούω από άλλες πτέρυγες, μην τα ακούω και από εσάς». Λίγο αργότερα, με άλλη αφορμή, επανέλαβε την αθλιότητα, λέγοντας: «Καλά το πάτε, αν πρόκειται τελικά να υιοθετείτε όλη τη συνθηματολογία της Δεξιάς, που για σας είναι αντίπαλος κατά τ' άλλα. Ενώνεστε μαζί της, για να χτυπάτε εμάς. Στο τέλος, η ιστορία θα καταγράψει τις συνέπειες αυτής της επιλογής σας. Ούτε αυτό το περίμενα». Είναι γνωστή από τα παλιά η τακτική υπουργών της κυβέρνησης να καταφεύγουν σε λάσπη και συκοφαντίες όταν στριμώχνονται από το ΚΚΕ. Από την «παράδοση» αυτή δεν θα μπορούσε, βέβαια, να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ (κάθε άλλο μάλιστα...), όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αναπαράγοντας τις αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚιές περί «δεξιάς - αντιδεξιάς» για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα...

Βρωμάει αντίδραση

Στο πλαίσιο των εξετάσεων που δίνει στο κεφάλαιο, βρωμάει αντίδραση η διαδικτυακή καμπάνια «Ζητώ τη γνώμη σου» που ξεκίνησε η ΝΔ ως διαβούλευση επί του προγράμματός της, καλώντας τους οπαδούς της να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις, με προκαθορισμένες απαντήσεις προς επιλογή, για «πραγματικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα». Οπως: «Με ποια από τις δύο παρακάτω προτάσεις συμφωνείτε; α. Πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός συνδικαλιστικός νόμος, γιατί προστατεύει τους εργαζόμενους. β. Πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να καταργηθούν τα προνόμια των συνδικαλιστών». `Η: «Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πρέπει να συνδέεται με: α. Τον αριθμό των φοιτητών τους. β. Την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα μετά από αξιολόγηση». Μαζί και το: «Τι θεωρείτε πιο σημαντικό για την προσέλκυση νέων επενδύσεων; (μέχρι 2 επιλογές) α. Το σταθερό φορολογικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. τουλάχιστον μια δεκαετία. β. Μείωση φορολογικών συντελεστών για νέες επενδύσεις. γ. Την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων. δ. Την ταχύτερη επίλυση των δικαστικών διαφορών. ε. Σαφές πλαίσιο στη χωροθέτηση των χρήσεων γης, ώστε κάθε επενδυτής να γνωρίζει εκ των προτέρων πού μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του. στ. Βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό». Ολα κομμένα και ραμμένα για το κεφάλαιο, μπας και πείσει η ΝΔ ότι μπορεί καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περί «νέων ευκαιριών»...

«Ολες οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δεχτούν τις εταιρείες που θέλουν να αφήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο (...) Είναι ζήτημα απολύτως ζωτικό να τους στρώσουμε το κόκκινο χαλί. Εγώ τους λέω: Καλώς ήρθατε στην περιοχή του Παρισιού». Τα παραπάνω δήλωσε η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ιλ-ντε-Φρανς (περιλαμβάνει και το Παρίσι) επιδεικνύοντας τα έντονα αντανακλαστικά των εκπροσώπων των μονοπωλίων. «Καλωσόρισμα στους απογοητευμένους του Σίτι» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος των δημοσιευμάτων που παρουσίαζαν τις δηλώσεις Πεκρές.

Ολα τα αστικά και επιχειρηματικά επιτελεία μελετούν με προσοχή τις αλλαγές που το Brexit φέρνει στη δραστηριοποίηση των μονοπωλίων και κάθε πλευρά καταρτίζει σχέδια για το πώς η ίδια θα αντλήσει μεγαλύτερα οφέλη από τους ανταγωνιστές της. Το παραμύθι για τη «δίκαιη ανάπτυξη», που θα έρθει με «προσέλκυση επενδύσεων», θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα και από αυτήν την πλευρά, ώστε να πειστούν οι λαοί να σκύψουν το κεφάλι για να «επωφεληθούν από τις νέες συνθήκες» και να πληρώσουν το όποιο τίμημα της «προσέλκυσης επενδύσεων», είτε αυτό σημαίνει νέες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες εταιρείες, είτε νέα αντεργατικά μέτρα, είτε ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και οι κόντρες ανάμεσα στα μονοπώλια θα οξυνθούν κι άλλο. Αλλωστε, το ίδιο το Brexit απέδειξε ότι η αποφασιστικότητα των μονοπωλίων τους να προστατέψουν τα συμφέροντά τους μπορεί να οδηγήσει πλέον, ακόμα περισσότερο, σε απότομες και μη συνηθισμένες εξελίξεις, σε όλα τα επίπεδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1876 Η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Την επόμενη μέρα ακολουθεί το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878.

1921 Αρχίζει το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

1925 Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας και δημιουργεί εθνικό επαναστατικό στρατό, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

1941 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941). Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, που είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942 Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται στους Γερμανούς στην Αμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές σε οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων κ.ά. Την ίδια μέρα, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1944 Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροιά της η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών - Εμπορίου (GATT), η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν τον κυβερνητικό στρατό που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

1962 Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

1967 Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΟΚ.

1968 Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1972 Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.

1974 Πεθαίνει ο Χουάν Περόν. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αργεντινής το 1946-1955 και το 1973-1974.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ