ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα συμφέροντα του κεφαλαίου «υποβολέας» των διαφόρων απόψεων

Κοινή συνισταμένη η αναζήτηση «βιώσιμης λύσης» για την εγχώρια αστική τάξη...

Πυκνώνουν στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ οι επικριτές της επιλογής για δημοψήφισμα, που διατυπώνουν ενστάσεις από τη σκοπιά των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης. Οι ενστάσεις αυτές μάλιστα εκδηλώνονται στο φόντο των εντεινόμενων αντιδράσεων των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική επιλογή τους για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται γνωστές διαφοροποιήσεις υπουργών, όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Γ. Δραγασάκης, απειλές για παραίτηση, όπως π.χ. αυτή του γγ της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά, ή δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ο οποίος είπε ότι δική του «κόκκινη γραμμή» είναι η παραμονή στο ευρώ κι αν αυτό αμφισβητηθεί θα υποβάλει την παραίτησή του.

Οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Πανούσης, Παρασκευόπουλος κ.ά. φέρεται να εισηγήθηκαν στον Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών.

Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σε συνέντευξή του χτες στην ΕΡΤ, που αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος: «Είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά», σημείωσε σχετικά.

«Υπάρχουν κέντρα που θέλουν να βγούμε απ' το ευρώ, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες που θέλουν χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ», υποστήριξε, και κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ να πάρουν θέση, μιας και, όπως είπε, η επιλογή τους δεν κινδυνεύει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, άφησε ανοιχτή την προοπτική σύγκλισης και συνεννόησης με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρό, υπερβαίνει τα κόμματα και χρήζει διαλόγου ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπεραστεί.

Αντίστοιχες αντιδράσεις προέκυψαν και στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός των Δ. Παπαδημούλη και Κ. Χρυσόγονου, και ο Στ. Κούλογλου προέτρεψε χτες τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμφωνία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», ότι «το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο», καθώς «αν το "ναι" υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση», αλλά «και στην περίπτωση που το "όχι" υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία (...) Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».

«Διαπραγματευτική ενίσχυση» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται η προσπάθειά τους να αποσπάσουν απ' το λαό μια βολική για τους σχεδιασμούς τους απάντηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, προχτές το βράδυ, ισχυρίστηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπέρ του «όχι» θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, η οποία βέβαια αφορά στους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα και είναι εξαρχής ναρκοθετημένο πεδίο για τα δικαιώματα του λαού.

Η Αθήνα προσδοκά σε μεγαλύτερη ευελιξία από τους «θεσμούς» τις προσεχείς μέρες, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων και όχι υποκατάστατο αυτών και ακόμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είχε βελτιωθεί με βάση τις προτάσεις των διεθνών δανειστών.

«Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό "όχι", επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και καλή συμφωνία», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Τη δική του παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, θέτοντας ως όρο για να αποδεχτεί μια συμφωνία ότι «δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας (...) και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για τον ΦΠΑ στα νησιά».

Στο μεταξύ, κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα απηύθυναν χτες οι Κ. Βεργόπουλος, οικονομολόγος, Σ. Ρομπόλης, σύμβουλος της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, και Κ. Μελάς, επίσης οικονομολόγος. Και οι τρεις συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κατά καιρούς προσφέρει και τις υπηρεσίες τους σε αυτόν στο πλαίσιο των επιστημονικών τους πεδίων. Με την επιστολή τους ζητούν απ' τον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει «πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επανεξέτασης του δημοψηφίσματος, το οποίο εκτιμούμε ότι, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Υλοποιούμε την κουλτούρα του συμβιβασμού»!

Νέες διαβεβαιώσεις παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στους λεγόμενους εταίρους ότι η κυβέρνηση επ' ουδενί δεν επιθυμεί ρήξη μαζί τους, αντιθέτως, το δημοψήφισμα αποτελεί απλά ένα μέσο, ώστε να δώσει νέα ώθηση στα παζάρια μαζί τους.

Θυμίζουμε ότι προχτές, σε συναντήσεις του με τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, τους είπε (σύμφωνα με δήλωσή του στην ΕΡΤ) ότι «η Ελλάδα ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταχθεί (...) Με άλλα λόγια, τους εξήγησα ότι το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που βάζει τον ίδιο το λαό να εκφράσει την άποψή του σ' ένα συγκεκριμένο ερώτημα». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε με όλους τους τρόπους ότι η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup, παραμένει πάνω στο τραπέζι και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτήν τη διαπραγμάτευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, χτες, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, απαντώντας στα λεγόμενα Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει «συμβιβασμούς», είπε: «Την Τρίτη, είχαμε δεχτεί πολύ σοβαρές υποχωρήσεις και συμβιβασμό και ειπώθηκε ότι την Πέμπτη θα καταλήγαμε σε συμφωνία. Την Τετάρτη, στο Eurogroup εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης και της λιτότητας με επιπλέον νέες προτάσεις - και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Να μη μιλάνε σε εμάς, λοιπόν, για συμβιβασμό. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση και ένα κράτος, που έχουμε επιδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουμε την κουλτούρα του συμβιβασμού, την έχουμε ανάγκη και την υλοποιούμε».

Επέμεινε σχετικά με το δημοψήφισμα ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ΕΕ κάθε κράτος-μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία (σ.σ. στα παζάρια): Προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «για μένα, δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή στη γραφειοκρατία της Ευρώπης. Για μένα, υπάρχει η Ευρώπη ως ένα πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί, οι συνθήκες, οι συμφωνίες με την ΕΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί το ΚΚΕ βάζει τώρα στο δημοψήφισμα το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, αφού το ζήτημα είναι να τοποθετηθούμε για τις αντιλαϊκές προτάσεις των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ;

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη αποδέσμευσης απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις που συμμετέχει η Ελλάδα (ΝΑΤΟ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ - ΠΟΕ κ.ά.) Ο λαός έχει πλέον πολύ μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Η ΕΕ αυτή ήταν πάντα, μια ένωση του κεφαλαίου, δηλαδή μια ιμπεριαλιστική ένωση, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων χαράζει πολιτικές κατευθύνσεις και τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη. Για το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου εντάχθηκε η Ελλάδα σε αυτήν, αυτό βγήκε κερδισμένο από τη συμμετοχή της χώρας. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτή ήταν πάντα και δεν αλλάζει, όπως κορόιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κοροϊδεύει, λέγοντας ότι πρέπει η ΕΕ να γυρίσει στις ιδρυτικές αξίες των ιδρυτών της, αξίες βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές.

Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που εκφράστηκαν και στην πολιτική των μνημονίων, περιέχονται και στα δύο νέα σχέδια συμφωνίας και των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της κυβέρνησης είναι στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αρα σε όσα αντιλαϊκά σχέδια και προτάσεις και αν πει «όχι» ο λαός αν δεν απορρίψει τις αιτίες που τα δημιουργούν αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται.

Να γιατί καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Οχι για να πάμε σε μια άλλη παρόμοια συμμαχία, για να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά για να μπορεί ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για τη λαϊκή ευημερία, που σήμερα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αυτές είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε υποτάσσονται στα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ορυκτός πλούτος, Βιομηχανία, Ναυπηγεία, Αγροτική Οικονομία κ.λπ., όλ' αυτά μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ.

Να αναπτύξει η χώρα σχέσεις επωφελείς με άλλες χώρες για ό,τι δεν μπορεί να παράγει η ίδια.

Να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να καταργηθούν τα μνημόνια.

Δεν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, όπως προσπαθούν να πουν όλα τ' άλλα κόμματα. Σήμερα, στην πραγματικότητα, ο λαός είναι απομονωμένος απ' τον πλούτο που παράγει και τις δυνατότητες της χώρας.

Η αποδέσμευση απ' την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Χρειάζεται ένας λαός αποφασισμένος, οργανωμένος, ενημερωμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του. Διαφορετικά θα μετρήσουμε νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες, θα επιλέγουμε κάθε φορά το μικρότερο κακό που οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό.

Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ. Αυτό προκύπτει και από δημοσκοπήσεις. Τους καλούμε να ολοκληρώσουν το βήμα και τη σκέψη τους. Στο πρόσωπο της ΕΕ ν' απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες ή άλλες συμμαχίες που υπηρετούν το κεφάλαιο και όχι το λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ