ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες από την ανάπτυξη των αγώνων

Σε θέση μάχης από τώρα μπαίνουν όλες οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, μπροστά στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρουσία κλιμακίου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα μέλος του ΠΓ, η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Η μάχη των δημοτικών εκλογών, η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και η κομματική οικοδόμηση είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους επικεντρώθηκαν οι εργασίες της. Η Συνδιάσκεψη επίσης εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής Πειραιά που, στην πρώτη της συνεδρίαση, επανεξέλεξε Γραμματέα της ΚΟΠ τον Σήφη Κωτσαντή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

"Πρώτος στόχος του Κόμματος, κατά συνέπεια και της ΚΟΠ, μέχρι τον Οκτώβρη είναι η μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών", σημειώνεται στην εισήγηση της Συνδιάσκεψης που τονίζεται ότι από τις επόμενες μέρες όλη η οργάνωση θα μπει σε θέση μάχης.

"Πρόκειται για μια σκληρή αναμέτρηση του Κόμματος ενάντια στα μπλοκ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και την αντιλαϊκή πολιτική. "Η κάλπη τονίζει το Κόμμα πρέπει να βγάλει ένα μήνυμα καταδίκης της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται, ένα σαφές μήνυμα καταδίκης εκείνων που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι του κράτους, μέσο επιβολής νέων φόρων και ιδιωτικοποιήσεων". Επιδιώκεται, η ψήφος του λαού να χρησιμοποιηθεί για να επιδοκιμαστεί η κυρίαρχη πολιτική. Η δυσαρέσκεια του λαού να στραφεί σε ακίνδυνα μονοπάτια. Θέλουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα, για να προχωρήσουν με ακόμα ταχύτερο τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα με δημάρχους και νομάρχες που να υπηρετούν πιστά αυτή την πολιτική. Για το Κόμμα μας, για τους κομμουνιστές, αυτή η ΜΑΧΗ επιδιώκουμε να πάρει χαρακτηριστικά λαϊκής αντεπίθεσης.Να γίνουν ένα δριμύ "κατηγορώ" στην κυβερνητική πολιτική και στη συναίνεση προς αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται από τις άλλες δυνάμεις. Να αποτελέσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το Κόμμα μας ψηφοδέλτια αντίστασης, αντεπίθεσης, απειθαρχίας απέναντι στη λογική του "μοιραίου και εφικτού" του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψηφοδέλτια της πιο πλατιάς συσπείρωσης στη βάση των άλλων κομμάτων", υπογραμμίζεται στην εισήγηση.

Βήματα προς τα μπρος στην ανάπτυξη της πάλης

Η ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων τμημάτων των εργαζόμενων και η πορεία οικοδόμησης των προϋποθέσεων του Μετώπου στον Πειραιά εξετάστηκαν διεξοδικά τόσο όσον αφορά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει όσο και τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν. Στην εισήγηση αναφέρεται:

"Αναμφίβολα το διάστημα που εξετάζουμε έγιναν βήματα προς τα εμπρός. Σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά μπήκαν στην πάλη για τα προβλήματά τους. Πέρα από τη συμμετοχή της εργατικής τάξης του Πειραιά και άλλων εργαζόμενων σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις,είχαμε τους σημαντικούς αγώνες των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και του Μετώπου Παιδείας, της Ζώνης, των Συνταξιούχων, των Οικοδόμων, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, των κατοίκων του Περάματος, αλλά και κινητοποιήσεις σε χώρους που είχαν χρόνια να γίνουν όπως στο Λιμάνι, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, Νοσοκομεία, εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς σε μερικές συνοικίες για τοπικολαϊκά προβλήματα και αλλού.

Σημαντικές ήταν επίσης οι δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης με σημαντικότερη τη μαζική κινητοποίηση ενάντια στο αμερικανικό πλοίο "Λαμπούν". Επίσης, αξιόλογες ήταν οι δραστηριότητες των ΕΒΕ και των αντιστασιακών. Οι Δημοτικές και η Νομαρχιακή Κίνηση έχουν μια συνεχή παρέμβαση και δραστηριότητα με αρκετή συσπείρωση κόσμου.

Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη του αγώνα για αντίσταση και ανατροπή των κυβερνητικών μέτρων. Αρχίζουν να κατανοούν ότι τους περιμένουν χειρότερες μέρες από την πειθαρχία και συμμόρφωση στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης. Εντείνεται η αμφισβήτηση για τους διάφορους μύθους που καλλιεργούνται για την παγκοσμιοποίηση και την ανταγωνιστικότητα. Αναπτύσσεται η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση, ενισχύεται η αντίληψη για ενότητα της εργατικής τάξης και η συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Είναι δυνατόν με τη συσπείρωση και πίεση από τα κάτω να τραβιούνται σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις ή να ξεπερνιούνται συμβιβασμένες ηγεσίες και τα εμπόδια που μπαίνουν από τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε πλατιά στρώματα εργαζομένων, στη συνείδησή τους, γίνονται διεργασίες και παρά την "πλύση εγκεφάλου" που γίνεται από τα ΜΜΕ και από τα άλλα κόμματα για "κεντροαριστερές" και "κεντροδεξιές" ελπίδες και "Αριστερό Μάαστριχτ με κοινωνικό πρόσωπο" κλπ., όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η διαχωριστική γραμμή που προβάλλεται από το Κόμμα μας και η μόνη εναλλακτική λύση της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης και της συγκρότησης του Μετώπου.

Στους εργασιακούς χώρους και στα σωματεία, στις Δημοτικές Κινήσεις, στους συλλόγους Γονέων και σε σωματεία των ΕΒΕ και στη νεολαία, στους μαθητές και φοιτητές, υπάρχει άνοδος του κύρους και της επιρροής μας, εκφράζεται συσπείρωση γύρω από το Κόμμα ανθρώπων που δεν ήταν στην πολιτική μας επιρροή και που προσεγγίζουν αδιάκοπα το Κόμμα.

Συνολικά έγιναν βήματα στην κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων για το Μέτωπο, που όμως ακόμα είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Δεν αξιοποιούνται όμως όλες οι δυνατότητες".

Επίμονη ιδεολογικοπολιτική δουλιά

Εξάλλου σε άλλο σημείο της εισήγησης τονίζεται:

"Σήμερα που οι αντιθέσεις οξύνονται όλο και περισσότερο μέσα από την όξυνση των προβλημάτων των εργαζόμενων αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, οι ταξικοί αντίπαλοι με διάφορους ψεύτικους μύθους και ελιγμούς προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, να συγκαλύψουν την πραγματική διαχωριστική γραμμή με "τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με την εργατική τάξη και το λαό". Παρεμβαίνουν για να βάλουν εμπόδια στη συνειδητοποίηση της ανάγκης συνολικής ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου.

Δημιουργούν αναχώματα για να διαιωνίζονται αυταπάτες. Π. χ. αντιπολίτευση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ. Στο συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής σε πρόσωπα όπως, φταίει ο Παπαντωνίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ή ο άχρηστος δήμαρχος και όχι η πολιτική που υπηρετεί και τις συνέπειές της στους εργαζόμενους του Δήμου κλπ. Επόμενα, στη δουλιά μας καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη των αγώνων - και κυρίως αυτοί οι αγώνες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης και προϋποθέσεων για το μέτωπο - παίζει να αποκαλύπτονται τα ψεύτικα διλήμματα, οι ελιγμοί και η δημαγωγία, ο ρόλος των αναχωμάτων, να γίνεται έντονη και πειστική ιδεολογικοπολιτική διαφώτιση και αντιπαράθεση. Πετυχημένη τέτοια προσπάθεια είχαμε με αρκετά καλά αποτελέσματα στις μεγάλες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των εκπαιδευτικών, καθώς και σε μερικούς χώρους κατά περιόδους στη Ζώνη, στο Λιμάνι, στη ΔΕΗ και σε μερικές Δημοτικές Κινήσεις, ιδιαίτερα στο Κερατσίνι. Το συμπέρασμα, που πρέπει να εμπεδωθεί και να βρει πρακτική έκφραση στη δουλιά μας, είναι ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις βοηθιούνται να αναπτύσσονται και να έχουμε συσπείρωση στην κατεύθυνση των προϋποθέσεων του μετώπου εκεί που αναπτύσσεται η πολιτική αντιπαράθεση, πολιτικοποιούνται οι αγώνες, οι κομματικές δυνάμεις κάνουν επίμονη διαφωτιστική δουλιά και μαχητικά μπαίνουν μπροστάρηδες στους αγώνες. Αυτός ο προσανατολισμός δεν έχει κατακτηθεί στη δουλιά όλη της οργάνωσης".

Δράση τώρα

Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης χαιρετίζονται οι αγώνες των εργαζομένων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. "Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν τους αγώνες τους. Αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική. Δε δέχονται να γίνουν υποζύγια για την υλοποίηση αντιδραστικών επιλογών της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των Αμερικανών και Ευρωπαίων προστατών τους", τονίζεται στην απόφαση.

Η Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την κυβέρνηση που με ένα νομοσχέδιο έκτρωμα ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, δημιουργεί μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών, πιστή αντιγραφή των όσων επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών. "Γι' αυτό απαιτείται δράση τώρα. Ανάπτυξη ενωτικών μαζικών συντονισμένων αγώνων και αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική της. Το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και γενικότερα των επιδιώξεων και στόχων της αστικής τάξης και της ΕΕ είναι τραγικές για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας και του Πειραιά",υπογραμμίζεται.

Πρώτο καθήκον των κομμουνιστών του Πειραιά το επόμενο διάστημα είναι η μάχη των δημοτικών εκλογών που συνδυάζεται με τις προϋποθέσεις οικοδόμησης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου Πάλης και την ισχυροποίηση και ανάπτυξη της Κομματικής Οργάνωσης.

Η Συνδιάσκεψη καλεί την εργατική τάξη, γενικότερα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και βιοτέχνες, τους άνεργους, τη νεολαία της πόλης, ανεξάρτητα από ποια ιδεολογική - πολιτική προσέγγιση βλέπουν τα πράγματα, να ενισχύσουν, να αναπτύξουν παραπέρα τους αγώνες, την κοινή δράση και τη συσπείρωσή τους για την αντιμετώπιση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων. Καλεί όλα τα μέλη, τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς και τους φίλους του να δώσουν όλες τις δυνάμεις για να προωθηθούν στη ζωή πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης θα επιδράσουν στις εξελίξεις

Στη μάχη των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη αναφέρθηκε ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι είναι το κεντρικό πολιτικό καθήκον όλων των κομματικών οργανώσεων ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο κινούνται.

"Θα είναι μάχη σκληρή και δύσκολη και τα αποτελέσματά της θα ασκήσουν επίδραση στις εξελίξεις. Θα επιδράσουν στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Θα επιταχύνουν πολιτικές διεργασίες. Το ζήτημα και το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση και υπέρ ποιων", υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας και πρόσθεσε: "Αυτές οι εκλογές έχουν αυτή τη βαρύτητα γιατί εδώ και καιρό οι εξελίξεις έχουν φέρει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ένα βασικό θεμελιακό πρόβλημα: Σε ποια κατεύθυνση και με ποιες δυνάμεις στην ηγεσία θα βγει η χώρα από την κρίση. Οι εξελίξεις έχουν τόσο πολύ επιταχυνθεί που δεν αφήνουν περιθώρια πολλών επιλογών. Δύο δρόμοι υπάρχουν:

Ο ένας δρόμος είναι αυτός που σπρώχνουν τη χώρα οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ολο αυτό το μπλοκ που συντάσσεται γύρω από την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν μόνη εναλλακτική λύση. Αυτή η πολιτική έχει αποτέλεσμα την όξυνση όλων των προβλημάτων, το βάθεμα της κρίσης και από την άλλη μεριά την ισχυροποίηση του κεφαλαίου. Προωθούνται αναδιαρθρώσεις που έχουν κύριο και αποκλειστικό στόχο την ισχυροποίηση των μηχανισμών αναπαραγωγής και συσσώρευσης του κεφαλαίου. Σ' αυτή την κατεύθυνση αναδιαρθρώσεων εντάσσεται και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που καλείται να υπηρετήσει αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Η συνέχιση αυτής της πορείας όχι μόνο δε θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες ζωής του λαού.

Από την άλλη μεριά είναι ολοφάνερο και από την πείρα μας πια καταλαβαίνουμε ότι η ικανοποίηση βασικών αιτημάτων απαιτεί άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική και άλλες δυνάμεις στην εξουσία. Αυτό δεν είναι του μέλλοντος. Είναι άμεσο ζήτημα. Ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση είναι ο άλλος δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ".

Στη συνέχεια ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που εμφανίζονται στην πολιτική ζωή, σημειώνοντας ότι αυτά είναι το δυνάμωμα και το πλάτεμα της δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας: "Γίνονται διεργασίες μέσα στον κόσμο και προσεγγίζουν τμήματα την πολιτική μας. Ο σπόρος, που το Κόμμα έσπειρε με την πολιτική του, αποδίδει. Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι μεγαλώνει η διάσταση μεταξύ της πολιτικής των άλλων κομμάτων και της βάσης τους. Στόχος των κομμάτων αυτών είναι να σταματήσουν με κάθε τρόπο αυτές τις διεργασίες.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παλεύουν για άλλη πολιτική. Δεν έχουν εναλλακτική λύση. Στις δημοτικές εκλογές θα επιδιώξουν να αποσπάσουν δυνάμεις, να καμουφλάρουν την πολιτική τους και τις επιδιώξεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να συγκρατήσει δυνάμεις. Αν τα πράγματα πάνε όπως σήμερα, μετά τις εκλογές θα δημιουργηθεί κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοί του θα οργιάσουν για να ξεγελάσουν τον κόσμο. Ψήφο στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ σημαίνει επικύρωση αυτής της πολιτικής.

Η ΝΔ ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει δυνάμεις για να διεκδικήσει κυβερνητική εξουσία. Θα οξύνει την αντιπαράθεση και θα πολιτικοποιήσει τις εκλογές, αλλά εναλλακτική λύση δεν έχει.

Η εμφάνιση μιας, τάχα, εναλλακτικής λύσης που μπορεί να παγιδεύσει κόσμο είναι η κυοφορούμενη προσπάθεια σύμπραξης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ, με στόχο να συσπειρώσουν δυνάμεις και να εμφανιστούν ως εναλλακτική λύση μιας κυβέρνησης συμμαχικής αλά Γαλλία και Ιταλία. Πάνε να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους μακριά από την κατεύθυνση που παλεύουμε εμείς".

Καταλήγοντας ο Δ. Γόντικας τόνισε: "Μέσα από τη μάχη των εκλογών παλεύουμε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις. Να συνειδητοποιήσει ο κόσμος καλύτερα πού πάει η κατάσταση. Συσπείρωση δυνάμεων όχι μόνο στα πλαίσια του συνδυασμού, αλλά και μέσα στον κόσμο. Και παραπέρα να εκφραστεί αυτό και εκλογικά. Να σταλεί μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής. Η μάχη θα είναι σκληρή και σύνθετη και πρέπει να συνδεθεί με όλα τα προβλήματα".

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών το '96



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ