ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Η κυβέρνηση "κατέβασε" τους διακόπτες

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από τρεις ώρες βρέθηκαν χτες πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τον καύσωνα, και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, το πρόβλημα που προέκυψε στις 10.40 το πρωί όταν τέθηκαν εκτός τάσεως οι δύο μετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη, οφείλεται σε υπερφόρτωση του συστήματος, λόγω της ζέστης και την εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών μηχανημάτων. Ωστόσο, ανεπίσημα, παράγοντες της ΔΕΗ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για υπερφόρτωση, αφού το πρόβλημα δεν προέκυψε σε ώρα αιχμής. Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για πιθανή βλάβη των μετασχηματιστών, τα αίτια της οποίας δεν είχαν εξακριβωθεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της ίδιας, αλλά και της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, ζήτησε από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης (απαρτίζεται από τους επικεφαλής των διαφόρων Διευθύνσεων) την έκδοση πορίσματος μέσα σε τρεις μέρες και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξη στο σύστημα της ΔΕΗ των μονάδων Μεγάλο Λαύριο και της 9ης μονάδας του Κερατσινίου. Σε μια επιπλέον κίνηση εντυπωσιασμού η Β. Παπανδρέου ζήτησε χτες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Διεύθυνσης, και ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα.

Πρόκειται για προκλητική παρέμβαση της Β. Παπανδρέου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ παραμένει ακέφαλη εδώ και δύο μήνες, μετά την παραίτηση του Β. Μαγιόπουλου και τις σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προέβη για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις στη διοίκηση της Επιχείρησης. Για το μέγα θέμα που προέκυψε τότε, η Β. Παπανδρέου τήρησε "σιγήν ιχθύος". Εμφανίζεται δε, να αγνοεί τους λόγους για τις καθυστερήσεις στο Μεγάλο Λαύριο και κατά την τακτική που ακολούθησε και στην περίπτωση του μπλακ - άουτ που σημειώθηκε μόλις πριν τέσσερις μήνες, όπου μετέθεσε τις ευθύνες στους κατοίκους του Κρυονερίου, που αντιδρούν στην κατασκευή της τρίτης γραμμής υπερυψηλής τάσης, είναι έτοιμη να αποποιηθεί εκ νέου τις ευθύνες της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στη ΔΕΗ.

Επισήμως, η ΔΕΗ ανέφερε ότι από τις 10.40 το πρωί και μέχρι τις δύο το μεσημέρι που αποκαταστάθηκε η ομαλή τροφοδοσία, χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν οι περιοχές Λαύριο, Μαρκόπουλο, Κέα, Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μελίσσια και τμήματα του Παγκρατίου, του Ψυχικού και της Νέας Σμύρνης που αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής κατανάλωσης του Λεκανοπεδίου. Προβλήματα ηλεκτροδότησης, ωστόσο, σύμφωνα με τις κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική και η Τροχαία, είχαν πολύ περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης υπήρξαν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, ενώ κανείς αρμόδιος δεν αποκλείει τη συνέχισή τους τις επόμενες ημέρες, αλλά και τη γενίκευσή τους.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ψάχνουν τρόπους επιβολής των αλλαγών

Οι τρόποι επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής σε αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, εξετάστηκαν χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σύσκεψη, λέγοντας ότι έγινε απλώς μια επισκόπηση των εκκρεμών θεμάτων των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, για να προσθέσει ότι "προχωράμε στα βήματα που έχουμε αποφασίσει. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εφαρμογή των "επιχειρησιακών σχεδίων", είπε ότι προηγείται των Ελληνικών Ταχυδρομείων και θα επακολουθήσουν του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τ. Μαντέλης,αν και δε ρωτήθηκε, έσπευσε να... διευκρινίσει ότι όσον αφορά τα εργασιακά, "δεν αλλάζει τίποτα μέχρι στιγμής", θέλοντας να δώσει την παραπλανητική εντύπωση ότι δήθεν προέχον για την κυβέρνηση είναι η "εξυγίανση" και όχι η επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στο μεταξύ, το "πράσινο φως" για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στους παραπάνω τομείς, αναμένεται ν' ανάψει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που έχει οριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εργασίας.

Στους 42 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο

Οδηγίες προφύλαξης από υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ. Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Μεγάλη άνοδο - που αναμένεται να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή - θα παρουσιάσει από σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χτες "Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων". Σήμερα, η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου (στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 - 3 βαθμούς χαμηλότερη), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από την Κυριακή στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δευτέρα 6 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Παρότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, επανέλαβε χτες ότι τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση θερμοπληξιών και άλλων περιστατικών. Οι οδηγίες προφύλαξης που δίνουν το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, έχουν ως εξής: Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Να αποφεύγετε βαριά σωματική εργασία. Να πίνετε άφθονα υγρά, να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και να ακολουθείτε ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να κάνετε συχνά ντους.

Επίσης, από το Δήμο Αθηναίων εκδόθηκε χτες ανακοίνωση που αναφέρει ότι τα Δημοτικά Ιατρεία των εφτά Δημοτικών Διαμερισμάτων θα λειτουργήσουν, εάν χρειαστεί, 8π.μ. - 6μμ. Το Σάββατο και την Κυριακή, εάν υπάρξει ανάγκη, στα Δημοτικά Ιατρεία θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό με το ίδιο ωράριο. Επίσης, θα λειτουργήσει το Κέντρο Τηλεφωνικής Πληροφόρησης για υγειονομικά θέματα. Στο κέντρο εγκαθίστανται γιατροί παθολόγοι και καρδιολόγοι, οι οποίοι θα δίνουν πληροφορίες από τα τηλέφωνα 2015.559 και 2015.511. Οι ώρες λειτουργίας του κέντρου είναι 8π.μ. - 6μμ.

ΝΙΜΤΣ
ΕΔΕ για την πτώση του ασανσέρ

Ο χτεσινός τραυματισμός πέντε ατόμων, που προκλήθηκε από πτώση του ασανσέρ, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της κακής συντήρησης των ασανσέρ στο 417 Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Αυτή τη φορά, ευτυχώς, δε θρηνήσαμε θύματα, όπως στις 25 Ιούνη 1996. Τότε, είχε βρει τραγικό θάνατο, από ηλεκτροπληξία, καθώς έμπαινε στο ασανσέρ, η 42χρονη τραπεζοκόμος Δήμητρα Δρακά. Ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Ανδρέας Χ. Κραββαρίτης αποδίδει το χτεσινό ατύχημα στην υπερφόρτωση του ασανσέρ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι στις 9.30 π.μ. ένας ανελκυστήρας του ΝΙΜΤΣ, λόγω υπερφόρτωσης, ολίσθησε βαθμιαία από το δεύτερο όροφο μέχρι το υπόγειο, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ατόμων και τον βαρύτερο (κάταγμα) ενός άλλου. Στους ελαφρά τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο ασθενής με το κάταγμα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Για την εξακρίβωση των αιτιών και των συνθηκών του ατυχήματος διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

"Καθαρά" τα εμφιαλωμένα νερά

Δε συντρέχει ανησυχία, όσον αφορά την ποιότητα των εμφιαλωμένων φυσικών επιτραπέζιων νερών, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθησύχασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Ο υπουργός Κ. Γείτονας ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει 100 δειγματοληψίες, τόσο σε εμφιαλωμένο νερό, όσο και σ' αυτό της βρύσης, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένα βρωμικά ιόντα - 42,8 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο είναι 25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο - βρέθηκαν μόνο στην εταιρία εμφιαλωμένων νερών "Πηγή Ηρακλείου", μετά από έλεγχο που έγινε στις 19 Μάη 1998.

Οι παραπάνω διευκρινίσεις έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα εμφιαλωμένα νερά που διατίθενται στην αγορά της Ελλάδας είναι κακής ποιότητας. Επίσης, ο υπουργός διέψευσε χτεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", που έλεγε ότι η Κομισιόν αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας. Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο και κοινοτική οδηγία, παρά μόνο υποδείξεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ωστόσο, η χώρα μας από την 1.4.1998 έχει καθιερώσει, σε σχέση με τα βρωμικά ιόντα στα εμφιαλωμένα νερά, όριο τα 25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Δυο πυρκαγιές χτες

Δυο μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες σε δασικές περιοχές στο Σοφικό Κορινθίας και στα Ψαχνά Εύβοιας. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έγινε γνωστό ότι στο έργο της κατάσβεσης διατέθηκαν περίπου 100 πυροσβέστες, 80 στρατιώτες, 8 αεροπλάνα, 30 οχήματα και υδροφόρες. Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των πυροσβεστικών δυνάμεων μετά την πρόσφατη ανάληψη του έργου της κατάσβεσης εξ ολοκλήρου από το Πυροσβεστικό Σώμα. Σημείωσε μάλιστα ότι όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στο στάδιο της προσαρμογής, θα φανεί πολύ περισσότερο ότι ήταν σωστή η απόφαση της κατάργησης της διαρχίας στο σύστημα δασοπυρόσβεσης. Γι' αυτό καλεί την πολιτεία να σκύψει το κεφάλι, να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να δώσει λύσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ