ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα οι γρήγορες και άνετες μετακινήσεις

Συγκέντρωση διοργάνωσε η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

Κάλεσμα στο λαό του Ζωγράφου να αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και να διεκδικήσει την αναβάθμισή τους, απηύθυνε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", Ν. Παπακωνσταντίνου.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η Κίνηση, στην πλατεία Τερζάκη, για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι αστικές συγκοινωνίες στην περιοχή, ήταν έντονη η αγανάκτηση για την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι, την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά και την παθητική στάση του δήμου, ο οποίος δεν κάνει τίποτα για να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις.

"Το κοινωνικό δικαίωμα για γρήγορη μετακίνηση στην πόλη μας "τσαλακώνεται"", τόνισε ο Ν. Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος δεν πρέπει να σωπαίνουν για τις κεντρικές επιλογές στον τομέα των συγκοινωνιών, αλλά να πρωτοστατούν στη διεκδίκηση μέτρων για τη βελτίωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και οι δημότες πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο και να απαιτήσουν δημόσιες, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες και να μην επιτρέψουν την παράδοσή τους στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων. Παράλληλα, να διεκδικήσουν την πύκνωση των δρομολογίων με την προμήθεια νέων λεωφορείων και την πρόσληψη του αναγκαίου πρόσθετου προσωπικού, τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης της κίνησης στην κεντρική λεωφόρο και την επέκταση των γραμμών τρόλεϊ και μετρό και στην περιοχή του Ζωγράφου".

Από την πλευρά του ο Χρ. Σταμούλος,μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΛ τόνισε ότι "για τα προβλήματα ευθύνονται οι πολιτικές που άσκησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Για να έχεις καλές συγκοινωνίες πρέπει να έχεις στόλο, επαρκές προσωπικό, πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο. Τα προβλήματα αυτά δε θα λυθούν αν δεν υπάρξει άλλη πολιτική. Αν δεν υπάρξουν άλλες δημοτικές αρχές, αγωνιστικές, άλλα συνδικάτα, άλλο κοινοβούλιο".

"ΛΑΪΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΗΡΕΩΣ"
"Ηρθε η σειρά μας για μαχητικό Δήμο!"

Τον Στάθη Λιαγκάκη θα στηρίξει η Κίνηση στις ερχόμενες εκλογές

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με τον Στάθη Λιαγκάκη,αγρότη - κτηνοτρόφο και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, η "Λαϊκή Αγωνιστική Κίνηση" (ΛΑΚ), θα διεκδικήσει το νέο Δήμο Κηρέως (Μαντούδι, Προκόπι, Κόρινθος, Μετόχι, Σπαθάρι, Βλαχιά, Πήλι, Δαφνούσα), όπως έχει διαμορφωθεί με τον "Καποδίστρια".

Με κεντρικό σύνθημα "Τώρα ήρθε η δική μας ώρα για δήμο μαχητικό, αγωνιστικό και μπροστάρη στους αγώνες και τις διεκδικήσεις", η ΛΑΚ σημειώνει στη διακήρυξή της, πως θα αγωνιστεί για παραγωγική και ισόρροπη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον πλούτο της περιοχής, το λευκόλιθο. Στόχος: να πάψει η περιοχή να είναι τόπος ανέργων. Και στην κατεύθυνση αυτή η ΛΑΚ προτείνει στη διακήρυξή της: "Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ευθύνη του Δημοσίου τα μεταλλεία πρώην "Παπαστρατή". Να δοθεί λύση προοπτικής για την περιοχή και την εθνική οικονομία, με τη σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου. Να δοθούν τα τσιφλίκια (Μπέικερ κ.ά.) σε αυτούς που ασχολούνται με τη γη. Να δημιουργηθεί δασοβιομηχανικό συγκρότημα. Να αποπερατωθεί το αρδευτικό Μαντουδίου και τα αρδευτικά έργα στους υπόλοιπους κάμπους. Να γίνουν αποστραγγιστικά έργα και να υπάρξει ηλεκτροδότηση. Να στηριχτεί αποφασιστικά η κτηνοτροφία. Να αποπερατωθούν τα λιμάνια Κυμασίου και Πηλίου".

Οι προτάσεις αυτές, τονίζει η ΛΑΚ στη διακήρυξή της, θα δώσουν ώθηση στην παραγωγική ανάπτυξη και θα αμβλύνουν τα φαινόμενα ανεργίας και μαραζώματος της περιοχής που έχουν επιφέρει οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των δυο μεγάλων μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

"Εμείς είμαστε αυτοί, που σε τούτη τη γωνία που κάποτε έσφυζε από ζωή, πληρώσαμε με την ίδια την ύπαρξή μας τις κυβερνητικές πολιτικές, αντάμα με αυτές του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων. Κανείς, όσο εμείς, δεν είδε τόσο καθαρά το ανάλγητο πρόσωπο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που δοκιμάστηκε και εφαρμόστηκε πάνω μας, από τους τοπικούς εκφραστές, τους σημερινούς κοινοτάρχες", τονίζει χαρακτηριστικά στη διακήρυξή της η ΛΑΚ.

Και συνεχίζει, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή, τα μέλη και στελέχη της βρέθηκαν στο πλευρό των ανέργων - όντας πρώην εργαζόμενοι και άνεργοι στη συνέχεια οι ίδιοι - συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, πάλεψαν για την επίλυση των προβλημάτων.

Η ΛΑΚ Δήμου Κηρέως - υιοθετώντας τις προτάσεις των ανέργων - δεσμεύτηκε να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την ασφάλιση όλων των ανέργων της περιοχής. Επίσης, να δοθεί επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Να επιδοτούνται και να ασφαλίζονται οι νέοι που βγαίνουν στην παραγωγή και δε βρίσκουν δουλιά, για να αναπληρώνεται από ανέργους η κενή θέση των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων, που φτάνουν στο όριο της ηλικίας 55 ετών για την επιφάνεια και 45 ετών για τα υπόγεια.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Με κατάληψη απαντούν οι εργαζόμενοι

Κατάληψη του δημαρχείου της Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, από τις 10 μέχρι τις 12 το μεσημέροι οι εργαζόμενοι στο δήμο, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή μέχρι σήμερα του επιδόματος παραγωγικότητας.

Για την καταβολή του επιδόματος το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δύο φορές αποφασίσει πως το αίτημα είναι δίκαιο και άρα πρέπει να ικανοποιηθεί αλλά μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις, τίποτα δεν έχει γίνει.

Περί... χρησιμότητας των "καρτ βίζιτ"

Ο αξιότιμος κ. Χρήστος Τεντόμας εκτός από τοπογράφος μηχανικός είναι και πρόεδρος του 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας, εις εκ των εκλεκτών του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου - του γνωστού για την ευχέρειά του στις δημόσιες σχέσεις...

Ο περί ου ο λόγος πρόεδρος, λοιπόν, ένεκα της αδυναμίας του να προβληθεί, ας πούμε, διά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως ο δήμαρχος - σιγά μην ενδιαφερθούν τώρα οι καναλάρχες για τον τάδε παράγοντα του δείνα διαμερίσματος - κάθισε κάτω να βρει μια λύση. Και το τι μηχανεύτηκε ο άνθρωπος, προκειμένου να κάνει τη δουλιά του, δεν περιγράφεται...

Εδώ και λίγο καιρό μοίρασε σε υπαλλήλους που απασχολούνται στο διαμέρισμα από καμιά εκατοστή... "καρτ βίζιτ" στον καθένα. Και καθώς το διαμέρισμα πάσχει, λέει, από... έλλειψη γραφικής ύλης, όποιος δημότης απευθύνεται εκεί για να καταθέσει ή να παραλάβει κάποιο έγγραφο φεύγει με τον αριθμό πρωτοκόλλου που παίρνει σφραγισμένο στην πίσω πλευρά της προσωπικής καρτούλας του... κ. προέδρου!

Συγκέντρωση στον Υμηττό

Να σταματήσουν με οποιοδήποτε τρόπο το κόψιμο εκατοντάδων δέντρων, στη δασική έκταση που βρίσκεται πίσω από το Γαλλικό Κολέγιο (οδός Χλόης και Τρικάλων), θα επιχειρήσουν σήμερα στις 8 το πρωί, κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αδιαφορώντας ακόμα και για ενδεχόμενη σύλληψή τους - αφού έχουν προειδοποιηθεί γι' αυτό - ή παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα διατυπώσουν για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημά τους, ο δρόμος να γίνει σε σήραγγα, ώστε να σωθούν 1.000 και πλέον στρέμματα πευκοδάσους, στον Υμηττό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ