ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορώνη απείλησε σπίτια

Φωτιά και στο Κρυονέρι Αττικής

Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς στην Κορώνη
Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς στην Κορώνη
Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες σε Κορώνη Μεσσηνίας και Κρυονέρι Αττικής. Η φωτιά στην Κορώνη εκδηλώθηκε χτες στη 1.25 το μεσημέρι. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή και μάλιστα οι φλόγες είχαν φτάσει έως τις αυλές των σπιτιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς κοντά σε σπίτια, περιμετρικά της Κορώνης, στις περιοχές Σαράντου και Τουρλάκου. Στον τόπο επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα έξι ατόμων, τρία αεροπλάνα πεζετέλ και δυο καναντέρ. Βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να κρατηθεί το πύρινο μέτωπο μακριά από τα πρώτα σπίτια της περιοχής. Οχήματα και πυροσβέστες έσπευσαν από Καλαμάτα, Πύλο, Πεταλίδι και Μελιγαλά. Το πιο ανησυχητικό σημείο του πύρινου μετώπου το απόγευμα ήταν κοντά σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Αργά χτες το απόγευμα, οι πληροφορίες μιλούσαν για μια σχετική βελτίωση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της φωτιάς.

Η φωτιά στο Κρυονέρι Αττικής εντοπιζόταν σε ρεματιά και στον τόπο επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων και τρία ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μιλούσαν χτες το απόγευμα για μη ενεργό μέτωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προχτές το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και σε συζήτηση για την πυροπροστασία, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Από τις 10 του Μάη, με τη χρονική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουμε ζητήσει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο για την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας από τις πυρκαγιές. Το θέσαμε έγκαιρα γιατί στόχος μας είναι να προλάβουμε, που αυτό σημαίνει προετοιμασία, ετοιμότητα, σχέδιο και όχι πάνω στα αποκαΐδια να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, που ο ένας θα πετά το μπαλάκι στον άλλο, για να κρύψετε ότι όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι.

(...) Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι δυσκολότερη, κατά συνέπεια και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα:

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη, αφού, με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το επίσης υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη υποδομών και τον απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό εναέριων και επίγειων μέσων. Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν νέα, τα οποία γεννά η πολιτική της κυβέρνησης, με σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων, αλλά και των κενών θέσεων.

(...) Η πυροπροστασία του δασικού πλούτου, αλλά και γενικότερα, εξασφαλίζεται μέσω μιας σειράς μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, όπως:

-- Καθαρισμός και απομάκρυνση της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες εθνικών οδών, αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

-- Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

-- Ελεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν σε φυλάκια κ.λπ., ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

-- Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα κ.λπ., τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη.

Η απουσία λήψης των προληπτικών αυτών μέτρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και καταστροφής των δασών».

ΙΟΒΕ
Μελέτη του προτείνει οικονομικές «προσαρμογές» των δήμων

Την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών των δήμων, σε ταμειακή βάση, ώστε να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της σπατάλης και η εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε μελέτη του με τίτλο «Ανάλυση των Οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών δήμων». Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη μετάβαση των δήμων σε σύγχρονα λογιστικά πρότυπα που θα επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, στη δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση. Δηλαδή θα εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απόλυτη συμμόρφωση των δήμων στους δημοσιονομικούς στόχους και τη συνεισφορά τους στην «αναθέρμανση της οικονομίας» σε βάρος των λαϊκών αναγκών, οι οποίες δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από δείκτες.

Βέβαια, στην κατεύθυνση του απόλυτου ελέγχου της λειτουργίας των δήμων, ώστε αυτοί να μην αποκλίνουν από τα δημοσιονομικά δεδομένα, υπάρχει νομικό οπλοστάσιο που προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την υπαγωγή των δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται μία σειρά από μέτρα, όπως κατασχέσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη. Αλλωστε, και στο πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού που θα φροντίζει έγκαιρα να βάζει τους δήμους στο δρόμο της συμμόρφωσης στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας. Η μελέτη του ΙΟΒΕ έρχεται να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά με λογιστικό τρόπο, καθώς, όπως τονίζεται στη μελέτη, «η αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων πόρων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας», δηλαδή για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους, παράλληλα με την εξέταση τρόπων είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων. Στην πράξη αυτό σημαίνει την υλοποίηση μιας δρομολογούμενης επιλογής για δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, παράλληλα με τη θέσπιση ενός συστήματος κατανομής της που θα στηρίζει τους δήμους εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων. Με λίγα λόγια, όσοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από την επιβολή φορολογίας ή το ξεπούλημα κινητής και ακίνητης περιουσίας ή συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα χρηματοδοτούνται λιγότερο από όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ή είναι περιορισμένη. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, είναι «σε συνάρτηση με τις συνολικότερες επιδιώξεις μας για την κοινωνία και την οικονομία. Οι αλλαγές (σ.σ. στον "Καλλικράτη") οφείλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την επιτροπεία». Πρόκειται, με λίγα λόγια, για αλλαγές που εκσυγχρονίζουν την Τοπική Διοίκηση με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από το Πολυτεχνείο, όταν άτομα επιτέθηκαν με βόμβες «μολότοφ» και πέτρες στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Λόγω των επεισοδίων έκλεισε προσωρινά η Πατησίων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

ΟΓΕ
Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια

Το γεγονός ότι 50.000 παιδιά μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, καταγγέλλουν Σύλλογοι και Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Με τις εξορμήσεις που οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες, καλούν τις μητέρες να παλέψουν για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή. «Το δικαίωμα των παιδιών μας στην Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να "κοστολογείται", να μπαίνει συνεχώς στη μέγγενη των περικοπών, των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι πιστή στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τέρμα πια η κοροϊδία! Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού», αναφέρουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Φασιστοειδή μαχαίρωσαν μετανάστη στο Μενίδι

Τρεις φασίστες επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν, προχτές Πέμπτη στο Μενίδι, μετανάστη εργάτη γης ηλικίας 46 ετών. Τα φασιστοειδή καταδίωξαν τον μετανάστη την ώρα που κατέβηκε από το λεωφορείο 724 για να πάει στη δουλειά του. Η επίθεση έγινε κοντά στη Λεωφόρο Καραμανλή και τα τρία φασιστοειδή, που φορούσαν μαύρες μπλούζες, έφτασαν εκεί με μαύρο αυτοκίνητο.

Οι δύο από αυτούς κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, έτρεξαν προς το μέρος του, τον έριξαν κάτω σπρώχνοντάς τον από πίσω και τον χτύπησαν με γροθιές. Οταν σηκώθηκε τον έριξαν ξανά κάτω και τον χτύπησαν. Την τρίτη φορά που σηκώθηκε, ένας έβγαλε μαχαίρι και τον χτύπησε στο πόδι. Σταμάτησαν μόνο με την επέμβαση άλλων μεταναστών εργατών. Ο χτυπημένος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org