ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΜΟΙΒΕΣ
Με 330 ευρώ μέσο μισθό 600.000 μισθωτοί

Νέα αύξηση κατά 14,37% μέσα σε ένα χρόνο για τη μερική απασχόληση

Την καταβαράθρωση των μισθών και τη δραματική αύξηση της υποαπασχόλησης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της απασχόλησης και για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2016, τα οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΕΦΚΑ.

Οπως προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, με μερική απασχόληση εργάζονται 604.513 μισθωτοί, ποσοστό 29,1% του συνόλου των μισθωτών, με το μέσο μισθό να είναι μόλις 394,8 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, τρεις στους δέκα μισθωτούς, επιβιώνουν με περίπου 330 ευρώ το μήνα, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Η μέση απασχόληση σε αυτήν την ομάδα μισθωτών είναι 16,85 μέρες εργασίας.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η όποια αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, αντίθετα με τους ψεύτικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ενισχύεται η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής.

Ετσι, συγκρίνοντας τον Σεπτέμβρη του 2016 με τον Σεπτέμβρη του 2015, προκύπτει πως, ενώ ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,54%, η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 3,91%, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,37% (!). Δηλαδή, η εμφανιζόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, η οποία, στο πλαίσιο του συνολικότερου χτυπήματος των μισθών από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, οδηγεί σε αμοιβές με τις οποίες δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες του εργαζόμενου.

Νέα υποχώρηση στον μέσο μισθό και τη μέση απασχόληση

Επιπλέον, καθώς στην πλήρη απασχόληση δεν καταγράφεται ξεχωριστά η εκ περιτροπής εργασία, η οποία διευρύνεται όπως διευρύνεται και η μερική απασχόληση, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη γενική αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μισθωτών, η μέση απασχόληση, δηλαδή οι μέρες ασφάλισης στις κοινές επιχειρήσεις - συγκρίνοντας Σεπτέμβρη του 2015 και του 2016 - υποχωρεί κατά 1,25%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και ο μέσος μισθός κατά 2,71%. Αυτή είναι η... «επιστροφή στην κανονικότητα» που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, με πλήρη απασχόληση το Σεπτέμβρη του 2016 δούλευαν 1.476.303 μισθωτοί, με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 1.162,1 ευρώ μεικτά και την μέση απασχόληση να φτάνει τις 23,19 μέρες ασφάλισης. Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτούς τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται και αυτοί που, ενώ δουλεύουν πλήρες ωράριο, μπορεί να εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή στην πράξη να υποαπασχολούνται, γεγονός που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των μισθωτών με υποαπασχόληση και ευέλικτη σχέση εργασίας.

Ο μέσος μισθός συνολικά για τους 2.078.649 μισθωτούς ήταν 940,19 ευρώ μεικτά, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου (περίπου 16%), ο μέσος μισθός για το σύνολο των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται στα 850 ευρώ και αυτά προ φόρων. Η μεγαλύτερη απασχόληση καταγράφεται στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (21,29% του συνόλου των μισθωτών), στα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια (20,13%) και στη Μεταποιητική Βιομηχανία (13,29%).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «FRIGOGLASS ΑΒΕΕ»
Οι αντεργατικοί νόμοι διασφαλίζουν το πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων τους

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στη «FRIGOGLASS» ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στη «FRIGOGLASS» ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Μέτρα για την διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία «FRIGOGLASS ΑΒΕΕ», με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε πως ενώ τον περασμένο Μάρτη υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία έκανε λόγο για «εύρυθμη λειτουργία» των εργασιακών σχέσεων, «στα τέλη Μάη η εταιρεία επανήλθε, ζητώντας για τρίτη φορά εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για 6 μήνες, με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 66%»!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της. Οπως υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε ό,τι είχαν κάνει οι προηγούμενες, όσον αφορά την αντεργατική νομοθεσία. Είναι δυνατόν να υπογράφεται επιχειρηματική σύμβαση τον Μάρτη, που να βάζει μέσα ότι θα συνεχιστεί η σταθερή απασχόληση των εργαζομένων σε πενθήμερη βάση και μετά από δύο μήνες η επιχείρηση να λέει ότι σήμερα δεν έχει παραγγελίες; (...) Τι επιχείρηση είναι αυτή; Πολυεθνική επιχείρηση είναι, συνδεδεμένη άμεσα με την "COCA - COLA 3E". Αν, λοιπόν, είναι να εφαρμόζει την απασχόληση με βάση τις παραγγελίες τις οποίες έχει, τότε καταλαβαίνετε πολύ καλά για τι μιλάμε. Μιλάμε για εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για απασχόληση η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης. (...) Οταν αναπτύσσεται η επιχείρηση απολύει εργαζομένους, τώρα που συρρικνώνει τη δραστηριότητα πάλι απολύει. Μονά χάνουν οι εργαζόμενοι, ζυγά κερδίζει η εταιρεία».

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ολα τα υπόλοιπα, αν θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας, τι θα γίνει, δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί, στην πράξη, τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν οι κεφαλαιοκράτες. Αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν κι εσείς απλώς κάνετε τους επιδιαιτητές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, όταν έχετε διαμορφώσει αυτό το αντεργατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο, όταν το διατηρείτε, όταν το νομιμοποιείτε».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει τις ανάγκες των εργαζομένων στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια παγιώνει και επεκτείνει, επικαλέστηκε τα «δεδομένα που υπάρχουν» και... το «συνταγματικό πλαίσιο του αστικού φιλελεύθερου κράτους». Ετσι, ενώ παραδέχτηκε ότι «η στάση της εταιρείας ενέχει στοιχεία έντονης καταχρηστικότητας», την ίδια στιγμή έσπευσε να προσθέσει ότι «η επιχείρηση κινείται εντός του νόμου, με την έννοια ότι προσέχει τα χρονικά διαστήματα που θέτει ο νόμος για τη χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής απασχόλησης». Εχοντας ως «ένα το κρατούμενο» τους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του κεφαλαίου, η υπουργός περιορίστηκε να προτείνει στους εργαζόμενους να κάνουν προς το ΣΕΠΕ αίτημα για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς, όπως και να υποσχεθεί την εξάντληση των περιθωρίων για να βρεθεί συμφιλιωτική λύση...

Παζάρια μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων

Τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των παρατάξεων στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη συγκρότηση προεδρείου, καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για παιχνίδια μακριά από τις ανησυχίες των συναδέλφων μας. Πρόκειται για "διαπραγματεύσεις" και συνδιαλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθημερινότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι αγωνιούν κάθε μήνα για το μισθό τους, για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για το αν θα έχουν δουλειά και τον επόμενο μήνα».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αναλάβει καμιά θέση στο νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, δεν θα στηρίξει καμιά πρόταση για την συγκρότησή του και δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το παζάρι που στήνεται στις πλάτες των χιλιάδων δημοσιογράφων συναδέλφων μας.

«Σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις αλλά και πείρα από τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει, «για να αντιληφθούν όλοι ότι όποια και να είναι η σύνθεση του προεδρείου, δεν πρόκειται να αλλάξει τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας που συγκροτεί το ΔΣ. Προσανατολισμός που κινείται στον αντίποδα των συμφερόντων της πλειοψηφίας των εργαζόμενων δημοσιογράφων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική και διαπιστωμένη η συνδικαλιστική σύγκλιση των παρατάξεων που πλειοψηφούν στο ΔΣ, κάτι που φαίνεται τόσο στον ΕΔΟΕΑΠ, όσο και στην ΠΟΕΣΥ τα τελευταία 4 χρόνια. Με αυτήν την έννοια, υπάρχουν δυνάμεις στο σημερινό ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που μπορούν, παρά τις όποιες διαφορές τους, να συγκροτήσουν ή να στηρίξουν τη συγκρότηση προεδρείου».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», από την πλευρά της, τονίζει ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της «μαζί με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε κάθε τόπο δουλειάς, τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, για την προώθηση της κοινής πάλης με όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου. Την άνοδο που κατέγραψε ο συνδυασμός μας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες θα την αξιοποιήσουμε για να κλιμακώσουμε αυτήν την προσπάθεια».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενιαίας πάλης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απαιτεί από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ τώρα όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και διαδικτυακά Μέσα, με ταυτόχρονη εκκαθάριση μητρώου, και να αλλάξει το καταστατικό».

Συνεχίζεται η απεργία στον «Πήγασο» - Τη Δευτέρα δίκη για τα δεδουλευμένα στο «Κέρδος»

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Πήγασος» για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Η νέα απεργία ξεκινά σήμερα στις 6 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4/7, την ίδια ώρα.

Παράλληλα, την αμέριστη συμπαράστασή του στον πολυετή αγώνα των εργαζομένων της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ», συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, εκφράζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 3/7 εκδικάζεται στο Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο η ποινική δίωξη κατά του Θ. Λιακουνάκου και άλλων 5 διευθυντικών στελεχών, με την κατηγορία της κατά συρροήν μη καταβολής δεδουλευμένων, από το Μάρτη του 2013.

Ο

«ΙΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ»: Σε Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος), καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Ιρις Εκτυπωτική» η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στις καθυστερήσεις πληρωμών. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας, αν είναι μέλη του Σωματείου ή όχι.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Συγκέντρωση συνταξιούχων έγινε την Τετάρτη 28/6 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων του νομού. Συμμετείχαν με αντιπροσωπείες τους το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού - Παράρτημα Κοζάνης, σωματεία εργαζομένων, καθώς και Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) του νομού Κοζάνης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ