ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολυεπίπεδες διεργασίες με «καταλύτη» τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, σήμερα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξει συνέπεια στα σχετικά χρονοδιαγράμματα...

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι χτες, τίποτα δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό για το τελικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας προχτές βράδυ στον «ΣΚΑΪ», υποστήριξε μεν την κατάργηση του μπόνους, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πλαφόν του 3%... Απαντώντας στο αν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας από την κατάργηση του μπόνους, δήλωσε «οτιδήποτε στερεότυπα είχαμε, αυτά τα έξι χρόνια τα κατακρήμνισαν. Δηλαδή, κυβερνήσεις συνεργασίας, με πλειοψηφούντα ή μειοψηφούντα κόμματα, τερατώδεις πλειοψηφίες 250 εδρών που την επόμενη εκμηδενιζόντουσαν, συγκυβερνήσεις με κόμματα. Είναι πολύ σχετικό το θέμα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση νόμου μπορεί να έχει τις 200 ψήφους» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει... «ευπρόσδεκτες» και τις ψήφους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη ΧΑ. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Ερωτηθείς δε για τη συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε πως «το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε η πρόταση (για τον εκλογικό νόμο) που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ».

Σχετικά με τη «διάθεση συναινέσεων», πρόσθεσε πως «σίγουρα υπάρχει, αρκεί να ανοίξει η συζήτηση που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική».

Στο Πεκίνο ο Αλ. Τσίπρας

Αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδεία πλήθους κυβερνητικών στελεχών, αλλά και επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, του «real estate», της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών και της Υγείας.

Ο σκοπός του ταξιδιού, η διερεύνηση δυνατοτήτων για κερδοφόρες συμφωνίες μεταξύ κινέζικων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, διαφαίνεται ξεκάθαρα από το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Wanda Group και θα επισκεφτεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI όπου θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τη Δευτέρα 4/7, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζ. Ντετζιάνγκ και με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, ενώ αργότερα ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ. Την Τρίτη 5/7 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Ξι Γινπίνγκ. Την Τετάρτη 6/7 στη Σαγκάη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της COSCO, τον πρόεδρο της κινέζικης επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ θα επισκεφτεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των στενών επαφών που αναπτύσσει με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, λέγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, που αποκτά νέο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της εκφρασμένης διάθεσης κρατών του Νότου για δημιουργία κάποιου είδους άξονα για την από κοινού προάσπιση των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων. Επιπλέον, φημολογείται ότι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, κατά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα, βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις του απέναντι στην «Προοδευτική Συμμαχία» που το γερμανικό SPD είχε συγκροτήσει πριν από λίγα χρόνια σε αντιπαράθεση με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το ενδιαφέρον δεν είναι προφανώς άσχετο απ' την κινητικότητα και τις διεργασίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ΕΕ και της σοσιαλδημοκρατίας, με το γερμανικό SPD να μην επιθυμεί να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια των Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Από χέρι «δουλεμένο» στο μαχαίρι η δολοφονία Φύσσα

«Το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είναι χτύπημα που έχεις μάθει να το κάνεις, δεν το κάνει οποιοσδήποτε. Εγώ άμα σας χτυπήσω εσάς δεν θα το γυρίσω το μαχαίρι, θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι, είναι χτύπημα από χέρι μαθημένο στο μαχαίρι, γι' αυτό χαρακτήρισα τον δράστη εκπαιδευμένο», κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ο αυτόπτης μάρτυρας Δ. Χατζησταμάτης. Ο μάρτυρας, που είναι εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, είχε πλησιάσει τον Παύλο Φύσσα και είδε την πληγή του, όταν ήταν πεσμένος και τον κρατούσε η κοπέλα του.

Ο μάρτυρας, που ερμήνευσε στο δικαστήριο την εμπλοκή του στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στην ιδιοσυγκρασία του, αναφέρθηκε στο «συντεταγμένο ποδοβολητό» που άκουσε να «κυνηγάει» την παρέα του Π. Φύσσα: «Είχαν φτάσει τρεις μηχανές της ΔΙΑΣ. Τους ενημέρωσα σχετικά. Δεν είχα δει πολλά άτομα, μόνο τους τρεις (σ.σ. χρυσαυγίτες) (...) Ξαφνικά ακούω ποδοβολητό, βλέπω καμιά εικοσαριά άτομα με κράνη. Ομοιόμορφα ντυμένα, με μαύρες μπλούζες, κάποια με παραλλαγής παντελόνια, άλλα με τζιν. Κινούνταν συντεταγμένα. Ηταν ένας ήχος συντεταγμένος, είχε ρυθμό. Δουλεμένος. Δεν μπορεί να το πετύχει κάποιος αυθόρμητα, ήταν μία ομάδα που γνωριζόντουσαν (...) Σοκαρίστηκα». Περιέγραψε ακόμα ότι κάποιος φώναξε «να τος, εκεί είναι», εννοώντας τον Φύσσα και όρμησαν στην παρέα σαν κλοιός. Οπως είπε, άκουσε φωνές «τον μαχαίρωσαν, τον μαχαίρωσαν, κάποιον μαχαίρωσαν»... Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι στόχος ήταν ο «ψηλός», ο «γεροδεμένος», ο Π. Φύσσας. Μάλιστα, τόνισε ότι οι παρόντες διευκόλυναν ψυχολογικά τον δράστη της δολοφονίας. «Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα γινόταν αυτό (...) Ολο το σκηνικό που στήθηκε διευκόλυνε»...

Ο Δ. Χατζησταμάτης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε στο δικαστήριο ότι εκείνη την εποχή η Χρυσή Αυγή είχε μια συγκεκριμένη κοινωνική συμπεριφορά, χαστούκια σε βουλευτές, λαϊκές κ.λπ., αν τα έβαζες μαζί της «θα σε τρώγανε (...) Η αίσθησή μου είναι ότι κινδύνευες αν τα έβαζες μαζί τους»...

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, κάνοντας μια αναλυτική περιγραφή για τα όσα έγιναν έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» αφού τελείωσε ο αγώνας, είπε: «Ξαφνικά, ο αδελφός του καταστηματάρχη, ο Δημοσθένης, μου λέει "κοίτα πίσω". Είδα τρεις. Πίσω από τον Δημοσθένη ήταν η παρέα του Φύσσα. "Στραβοκοιταχτήκανε", μου εξήγησε, όταν τους είδα. Φορούσαν μαύρες μπλούζες. Είχαν μια ομοιομορφία, υπέθεσα ότι ήταν της Χρυσής Αυγής, δυο από αυτούς τους είχα ξαναδεί (...) Μίλησα και με έναν από αυτούς "Δεν τους βλέπεις;" μου είπε. "Να φύγουνε, γιατί θα τους γ..." και τέτοια. Μιλούσε στο τηλέφωνο κι έβριζε». Κατέθεσε, επίσης, ότι αυτός που είχε το τηλέφωνο, κρατούσε και στειλιάρι και το κουνούσε επιδεικτικά. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, Μ. Λεπενιώτη, είπε πως έχει την αίσθηση πως ειδοποιούσε.

«Του λέω του Παύλου "τι θες τώρα... Δεν βλέπεις ότι είναι της Χρυσής Αυγής"; Πετάγεται τότε ένας λεπτοκαμωμένος, και λέει "εδώ είναι Κερατσίνι, δεν περνάει ο φασισμός"»...

Οσο για τη στάση της Αστυνομίας κατέθεσε:

Πρόεδρος: Μας λέτε ότι εκεί που υπήρχε εποπτεία της Αστυνομίας έγιναν τα όσα έγιναν, αυτό λέτε;

Μάρτυρας: Ναι, αυτό.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας είχε ρωτηθεί αν αυτοί οι 20 πέρασαν μπροστά από τις μηχανές της ΔΙΑΣ και απάντησε ότι οι μηχανές τούς ακολούθησαν.

Το δικαστήριο, τέλος, αποφάσισε να διακόψει τη μαρτυρία για τη Δευτέρα, ώστε να προσέλθουν όλοι οι κατηγορούμενοι και να γίνει αναγνώριση προσώπων. Από τους 18 κατηγορούμενους, που είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στο εδώλιο με απόφαση του δικαστηρίου, το «παρών» χτες έδωσαν μόνο οι 14... Επιπρόσθετα, το δικαστήριο αποφάσισε να προσέλθουν ως μάρτυρες ακόμη δύο πρόσωπα της παρέας Φύσσα, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του ως προς τον μάρτυρα που έχει προτείνει η Πολιτική Αγωγή, ο οποίος είδε τη δολοφονία από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

ΕΕΔΥΕ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 7 Ιούλη

Κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργανώνονται και σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Πέμπτη 7/7, στις 8 μ.μ. και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία καλούν η ΕΕΔΥΕ και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, εργατικά συνδικάτα, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 8 και 9 Ιούλη στη Βαρσοβία.

Οι διοργανωτές καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση για την αποφασιστική καταδίκη του ΝΑΤΟ, το οποίο στη Σύνοδό του θα πάρει νέες φονικές αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής του δράσης, για να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική που εμπλέκει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες, για να ειπωθεί ένα μεγάλο «όχι» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να διατρανωθεί το αίτημα για κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, για καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

  • Στην κινητοποίηση της Πέμπτης 7 Ιούλη συμμετέχει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), καλώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους φίλους και απογόνους να δώσουν μαζικό «παρών», μαζί με όλο το λαό.
  • Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ήδη spot των φορέων που καλούν στην κινητοποίηση. Μπορείτε να το δείτε στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/101538.
Στη Θεσσαλονίκη

ΑντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 7/7 στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού, και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προκειμένου να εκφραστεί καλύτερα και πιο μαζικά η αντίδραση των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού της πόλης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει ολόψυχα σε αυτούς, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 4/7, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καλεί δε τα εργατικά σωματεία και τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους και τους φορείς της νεολαίας, καθώς και τους μαζικούς φορείς του λαού της πόλης να πάρουν μέρος.

Στη Λάρισα

Συλλαλητήριο ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία οργανώνουν και οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας την Παρασκευή 8/7, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) της Λάρισας. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ