ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Οξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

...στο φόντο της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε χώρας, το Κείμενο των Συμπερασμάτων επιβεβαιώνει την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε χώρας, το Κείμενο των Συμπερασμάτων επιβεβαιώνει την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική
Την ίδια ώρα που τα «φώτα της δημοσιότητας» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των ηγετών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ), στις 26-27/6, μονοπώλησαν οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για το δημοσιονομικό μείγμα διαχείρισης και τη διανομή των πόστων στα όργανα της λυκοσυμμαχίας, οι αποφάσεις της Συνόδου, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, επιβεβαιώνουν ότι οι ανταγωνισμοί αυτοί δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα. Ταυτόχρονα, στο ίδιο Κείμενο διαφαίνονται μια σειρά ανησυχίες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για ακόμα σφοδρότερες συγκρούσεις.

Σημείο προς σημείο στα Συμπεράσματα διαβάζουμε:

-- Στον τομέα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης: Στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής που μετατρέπει μεταξύ άλλων τη Μεσόγειο σε θάλασσα πνιγμένων μεταναστών και προσφύγων, τονίστηκε ότι χρειάζεται «αποφασιστική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της επιλεκτικής υποδοχής μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου, καταλήχθηκε ότι «προκειμένου να παραμείνει ελκυστικός προορισμός ταλέντων και δεξιοτήτων, η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών νόμιμης μετανάστευσης μέσω συνεπών και αποτελεσματικών κανόνων, βασιζόμενων στο διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα και τους κοινωνικούς εταίρους». Αποφασίστηκε επίσης ότι «στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του FRONTEX (σ.σ.: ο ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ), θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος συνοριοφυλάκων, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών μας συνόρων». Επίσης, στο όνομα της «τρομοκρατίας» και δυνάμεων που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές κατά καιρούς ενισχύουν, προωθείται μεταξύ άλλων και η ένταση του «φακελώματος», καθώς τονίστηκε η ανάγκη «πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού και αντιμετώπισης του φαινομένου των ξένων μαχητών, μεταξύ άλλων και με την αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων για προειδοποιητικές καταχωρήσεις σε κλίμακα ΕΕ και την ανάπτυξη μηχανισμών όπως το σύστημα της ΕΕ για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών».

-- Στο κεφάλαιο για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (κομμάτι των μηχανισμών μόνιμης εποπτείας των κρατών - μελών) τονίζεται: «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν». Εξειδικεύοντας τους τομείς που πρέπει να «ενισχυθούν» οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο στην ΕΕ, τα Συμπεράσματα αναφέρουν ότι απαιτείται «ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενίσχυση της λειτουργίας των βιομηχανιών δικτύου και αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων».

Φόβοι για το χειμώνα 2014-2015

-- Στην ενότητα για την «Ενεργειακή Ασφάλεια» της ΕΕ: Γίνεται σαφές ότι λόγω των ενδοϊμπεριαλιαστικών αντιθέσεων - κυρίως με τη Ρωσία - υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπής παροχής καυσίμου:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να αυξηθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της υψηλής ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή των πλέον επειγόντων μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από το χειμώνα 2014/2015. Συμφωνεί συγκεκριμένα ότι: Υπό το φως των εκτιμήσεων του κινδύνου της βραχυπρόθεσμης διακοπής του εφοδιασμού, θα ενισχυθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένων της αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υποδομών έκτακτης ανάγκης και των αντίστροφων ροών». Παρακάτω: «Η ΕΕ θα συνεργασθεί με τους διεθνείς εταίρους της για να μειωθεί ο κίνδυνος της διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού».

-- Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα γράφονται στο «Παράρτημα» των Συμπερασμάτων:«Αν και η ανάκαμψη στην Ευρώπη προχωρεί, η ανεργία παραμένει η βαθύτερη ανησυχία μας - ιδίως για τους νέους - και οι ανισότητες ενισχύονται (...) Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης αποτελεί επί του παρόντος μειονέκτημα (...) Η γεωπολιτική σταθερότητα στα ίδια μας τα σύνορα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη». Την ίδια ώρα που σε όλη την Ευρώπη χτυπιούνται οι όποιες δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες, γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνότερη εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας, τα Συμπεράσματα της Συνόδου ...κατηγορούν τους εργαζόμενους που ζουν περισσότερο: «Οι δημογραφικές τάσεις δημιουργούν προβλήματα, οι γηράσκοντες πληθυσμοί ασκούν πρόσθετη πίεση στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες για να ξεπεραστούν τα παραπάνω μεθοδεύουν παραπέρα αντιλαϊκά μέτρα για «προαγωγή του επιχειρηματικού πνεύματος (...) διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση (βλ. νέα πακέτα ενίσχυσης των μονοπωλίων), βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγορών εργασίας και μετατοπίζοντας τους φόρους από την εργασία».

Επίσης επιζητούν «ενίσχυση της παγκόσμιας ελκυστικότητας της Ενωσης ως τόπου παραγωγής και επενδύσεων» με μέτρα όπως η «ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, σε πνεύμα αμοιβαίου και ανταποδοτικού οφέλους και διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών σχέσεων εμπορίου και επενδύσεων, έως το 2015», η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για το λεγόμενο «οικονομικό ΝΑΤΟ» (ΤΤΙΡ).

Ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Τέλος βάζουν στόχους αναβάθμισης της ΕΕ στο πλαίσιο των διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με:

-- «Ισχυροποίηση του ρόλου μας ως εταίρου στη γειτονιά μας:Προωθώντας τη σταθερότητα, την ευημερία και τη δημοκρατία στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Ενωση, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή».

-- «Διάλογο με τους παγκόσμιους στρατηγικούς εταίρους μας, ιδίως τους υπερατλαντικούς μας εταίρους,για διάφορα ζητήματα - από το εμπόριο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόληψη συγκρούσεων, τη μη διάδοση και τη διαχείριση κρίσεων - σε διμερές επίπεδο και σε πολυμερή φόρουμ».

-- «Ανάπτυξη της συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις και τις ευθύνες μας σε ολόκληρο τον κόσμο: Ενισχύοντας την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το NATO, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και την ανάπτυξη από τα κράτη - μέλη των απαραίτητων στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δυνατοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω συνένωσης και κοινής χρήσης, με μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Προτεραιότητες που συνιστούν προετοιμασία για εντονότερη στρατιωτική δράση των κρατών - μελών της ΕΕ, από τις χώρες στα νότια και ανατολικά σύνορά της, μέχρι σε ολόκληρο τον πλανήτη, με σχέσεις συνεργασίας, αλλά και ανταγωνισμού, «συμπληρωματικότητας», αλλά και «αυτοτέλειας», με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στο ευρωστρατηγείο

Καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής για το ρόλο που παίζει το ευρωστρατηγείο της Λάρισας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Οπως ανέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποί του, στο πλαίσιο της καμπάνιας θα διακινείται φυλλάδιο για συλλογή υπογραφών με τα παρακάτω αιτήματα - διεκδικήσεις:

-- Να σταματήσει η λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα και η επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

-- Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το κείμενο αυτό με τις υπογραφές θα σταλεί στην κυβέρνηση.

Το ΕΚΛ καλεί όλα τα σωματεία να στηρίξουν την καμπάνια και τους φορείς και τις τοπικές αρχές (Δήμους, Περιφέρεια) να υποστηρίξουν τα αιτήματα.

Η ολοκλήρωση της καμπάνιας θα γίνει με αντιπολεμική εκδήλωση, την 1η Σεπτέμβρη, ημέρα που η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος, για χάρη των συμφερόντων του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, οδήγησε στη σφαγή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και σε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εκδήλωση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Για την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να καθορίζει το μέλλον του, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», την Πέμπτη 3/7, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Φαρίντ Φερνάντες, πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Θα παρέμβει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμμαχία λύκων η ΕΕ, δεν εξανθρωπίζεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι ανταγωνισμοί των κυβερνήσεων Γαλλίας - Ιταλίας με τη Γερμανία για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για τον πρόεδρο της Κομισιόν, δεν υπηρετούν τα προβλήματα και τις αγωνίες των λαών της Ευρώπης αλλά τις επιδιώξεις των μονοπωλίων κάθε χώρας στην κούρσα της κερδοφορίας.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία λύκων που δεν εξανθρωπίζεται, αφού την ίδια στιγμή και παρά τις επιμέρους διαφορές, οι κυβερνήσεις των χωρών εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μοναδική φιλολαϊκή επιλογή είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ, με τους λαούς κυρίαρχους στην οικονομία και την εξουσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ