ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ντόμινο στην περιοχή από την κήρυξη ιρακινο-συριακού «χαλιφάτου»

Ολοένα και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο να τριχοτομηθεί η χώρα. Θέσεις μάχης παίρνουν οι ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Ιρακινοί στρατιώτες κρατούν στα χέρια ως τρόπαιο τη μαύρη σημαία ισλαμιστών από περιοχή που ανακατέλαβαν το Σάββατο έξω από την Μπακούμπα
Ιρακινοί στρατιώτες κρατούν στα χέρια ως τρόπαιο τη μαύρη σημαία ισλαμιστών από περιοχή που ανακατέλαβαν το Σάββατο έξω από την Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ντόμινο εξελίξεων σε όλες τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής αναμένεται να προκαλέσει η κίνηση των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) να κηρύξουν το βράδυ της Κυριακής την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου από το Χαλέπι της Βόρειας Συρίας ως την επαρχία Ντιγιάλα του Ανατολικού Ιράκ, να μετονομαστούν σε «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) και να απαιτήσουν την αναγνώριση του αρχηγού τους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (πραγματικό όνομα Αουάντ Ιμπραχίμ Αλί αλ Μπάντρι αλ Σαμάρι), ως «μεγάλου χαλίφη, διαδόχου του προφήτη Μωάμεθ».

Ο εκπρόσωπος του ΙΚ, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «νέα εποχή για τη διεθνή τζιχάντ» («ιερό πόλεμο») και κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της οργάνωσης σαν «Μεγάλο Χαλίφη», «απορρίπτοντας τη δημοκρατία και άλλα δυτικά σκουπίδια».

Η κήρυξη του «χαλιφάτου», περίπου έναν αιώνα μετά την κατάργησή του από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την πρώτη μέρα του ιερού (για τους Μουσουλμάνους) μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε την Κυριακή, κάνει τους αναλυτές να προβλέπουν πως η επόμενη κίνηση των ενόπλων του ΙΚ θα είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχει θέσει τις «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πως τα μάτια των μισθοφόρων του αλ Μπαγκντάντι είναι ήδη στραμμένα προς τη Μέκκα και τη Μεδίνα και πως είναι θέμα χρόνου οι επιχειρήσεις της οργάνωσης και σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Ανάλογοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και για την Ιορδανία (όπως «υπέδειξε» την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ...

Σε κάθε περίπτωση, η ανακήρυξη του «χαλιφάτου» φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο της τριχοτόμησης του Ιράκ. Ταυτόχρονα, αποτελεί τη βάση για να ενταθούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συντάσσονται με τη μια ή την άλλη πλευρά, προκειμένου να πετύχουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Με τον ίδιο στόχο, πυροδοτούν ή υποθάλπουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές στο εσωτερικό του Ιράκ και στις γύρω χώρες.

Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσπάθεια των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» αποσκοπεί ταυτόχρονα σε ένα «καπέλωμα» των άλλων ισλαμικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία (π.χ. «Μέτωπο Νούσρα») με «επιχείρημα» αφενός το δυναμικό προβάδισμα των ενόπλων του ΙΚ (πρώην ΙΚΙΛ) σε ορισμένα μέτωπα της μεθορίου Συρίας - Ιράκ, αφετέρου την (αρχικά ραγδαία) προέλαση των μισθοφόρων της οργάνωσης στο Βόρειο, Δυτικό και Ανατολικό Ιράκ.

Ρωσικά αεροπλάνα στη Βαγδάτη

Το ίδιο διάστημα, δυνάμεις του ιρακινού στρατού έδειξαν να σημειώνουν τις πρώτες επιτυχίες σε μέτωπα των σφοδρών συγκρούσεων με τους μισθοφόρους του ΙΚ, με χαρακτηριστική την περίπτωση της βόρειας πόλης Τικρίτ (γενέτειρα του πρώην Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν).

Το Σαββατοκύριακο φάνηκε να θέτουν ξανά υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό μέρος του Τικρίτ και χτες να καταλαμβάνουν το χωριό Ούτζα, που βρίσκεται ελάχιστα χλμ. έξω από την πόλη. Οι στρατιωτικές αυτές επιτυχίες αποδίδονται στο από αέρος και εδάφους σφυροκόπημα θέσεων των ισλαμιστών, αλλά και στην άφιξη των πρώτων εκ των 25 ρωσικών και λευκορωσικών μεταχειρισμένων μαχητικών τζετ την Κυριακή στη Βαγδάτη, παρουσία Ρώσων στρατιωτικών «εκπαιδευτών και συμβούλων».

Η εξέλιξη προβλήθηκε ιδιαίτερα από τη Μόσχα, που θέλησε να δείξει την ταχύτητα με την οποία εξυπηρετεί αιτήματα συμμάχων της (το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι!) σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που καθυστερούν την εκτέλεση παραγγελίας που δόθηκε εδώ και καιρό για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16», τα πρώτα εκ των οποίων δεν αναμένονται στο Ιράκ πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε, χτες, στο πρόγραμμα «This week» του ABC να επιστήσει την προσοχή στην παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων μαχητών μεταξύ των ένοπλων ισλαμιστών, λέγοντας ότι «θέτουν κίνδυνο για την ασφάλεια ΗΠΑ και ΕΕ» γιατί διαθέτουν νόμιμα διαβατήρια εισόδου στις δυτικές χώρες.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να βελτιώσουν την κατασκοπεία» και την παρακολούθηση τέτοιων οργανώσεων από τις μυστικές υπηρεσίες «για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος», προσθέτοντας ότι οι «ειδικές δυνάμεις θα έχουν σίγουρα ένα ρόλο σε αυτό». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη χρήση «στρατιωτικών χτυπημάτων κατά οργανώσεων που μπορούν να μας βλάψουν».

«Ανεξάρτητο Κουρδιστάν» θέλουν Ισραήλ - Τουρκία

Διαφορετικά χρησιμοποίησε την Κυριακή τη δράση των μισθοφόρων του ΙΚ στο Ιράκ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ ως τμήμα, όπως είπε, «μίας ευρύτερης συμμαχίας με τις μετριοπαθείς δυνάμεις της περιοχής». Σημείωσε ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να διατηρήσει» τη μακροπρόθεσμη «παρουσία» (δηλαδή κατοχή) στη Δυτική Οχθη για να αποθαρρύνει τάχα τους ισλαμιστές τζιχαντιστές («μαχητές ιερού πολέμου») «να πλησιάσουν προάστια του Τελ Αβίβ».

Υποστήριξε ότι οι περιοχές που καταλήφθηκαν τις τελευταίες βδομάδες από τους ενόπλους του ΙΚ «μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την Ιορδανία», αφήνοντας ανοιχτή, σε μία τέτοια περίπτωση, μία ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση. Στο ίδιο θέμα επανήλθε χτες στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, λέγοντας ότι «η σταθερότητα της Ιορδανίας είναι ένα από τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ»...

Σε δήλωση υποστήριξης ενός «ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ» προχώρησε στην Αγκυρα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», Χουσεΐν Τσελίκ (του πρωθυπουργού Ερντογάν). Οπως δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Τουρκία θα το αναγνωρίσει «εάν το Ιράκ διασπαστεί», πράγμα «αναπόφευκτο». Ο Τσελίκ μάλιστα χαρακτήρισε την αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ «αδέλφια μας».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Αντιτρομοκρατικό» διάγγελμα Αμπντάλα

ΡΙΑΝΤ.--

Σαν «μπούμερανγκ» φαίνεται πως επιστρέφει στις σαουδαραβικές αρχές η πολυποίκιλη στήριξη που προσέφερε την τελευταία τριετία μέρος της πολυμελούς μοναρχικής οικογένειας και της αστικής τάξης σε ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία, με στόχο την ανατροπή του εκεί Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδίων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα επανήλθε την Κυριακή στο ζήτημα, με μήνυμα που εκφώνησε με αφορμή την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού. Οπως είπε, η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει την τρομοκρατία κάθε μορφής και είδους» και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει «σε μία ομάδα τρομοκρατών να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως πρόσχημα για να εξυπηρετήσει προσωπικές σκοπιμότητες, να τρομοκρατήσει Μουσουλμάνους ή να στοχοποιήσει τη χώρα μας».

Ο Αμπντάλα, μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αποτροπή τέτοιων απειλών και ότι θα αναγκάσει «αυτά τα αποβράσματα να γυρίσουν πίσω στις σκοτεινές τρύπες τους». Την περασμένη Πέμπτη, ο βασιλιάς Αμπντάλα προέδρευσε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων για τη θωράκιση τη χώρας και θέτοντας όλες τις δυνάμεις ασφαλείας (ιδιαίτερα αυτές που φρουρούν τα σύνορα) σε κατάσταση επαγρύπνησης και ετοιμότητας.

Το Σάββατο, μάλιστα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ματαίωσαν σχέδια τρομοκρατών να εξαπολύσουν κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε τράπεζες στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ χτες ανακοινώθηκε η τέταρτη (μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο) αντικατάσταση του υφυπουργού Αμυνας, μόλις 45 μέρες από το διορισμό του. Ο πρίγκιπας Κχαλέντ μπιν Μπαντάντ αποπέμφθηκε από τη θέση του με σύσταση του προϊσταμένου υπουργού Αμυνας, πρίγκιπα Σαλμάν.

ΙΣΡΑΗΛ
Βρέθηκαν τα πτώματα των τριών Ισραηλινών νεαρών

Συγκέντρωση ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων τριών Ισραηλινών νεαρών, που είχαν «εξαφανιστεί» στις 12 Ιούνη.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πτώματα των δύο 16χρονων και ενός 19χρονου Ισραηλινού εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα σε εγκαταλελειμμένο χωράφι της Χεβρώνας, 18 μέρες μετά την εξαφάνισή τους.

Η εξέλιξη συνοδεύτηκε με μαζική συγκέντρωση ισραηλινών στρατευμάτων στη Χεβρώνα και άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης, έκτακτη σύγκληση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου και ματαίωση κάθε ψηφοφορίας στην ισραηλινή Βουλή, λόγω έκτακτων εξελίξεων.

Ωρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απείλησε με αντίποινα τη «Χαμάς», που τη θεωρεί «υπεύθυνη» για τις «απαγωγές» των τριών νεαρών, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την εκτόξευση 14 ρουκετών νωρίτερα το πρωί στο νότιο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κάλεσε τη «Χαμάς» να τηρήσει στην πράξη τη συμφωνία εκεχειρίας, που ισχύει την τελευταία διετία, προσθέτοντας ότι εάν δε σταματήσει εκείνη τις εκτοξεύσεις ρουκετών, θα το πράξουν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ