ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση στις φυλακές του Ωρωπού

«

Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό»: Η υπόμνηση, μέσα από τους στίχους του τραγουδιού, ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στο προαύλιο του χώρου που στο παρελθόν στέγαζε τις φυλακές του Ωρωπού, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Οι νέοι και οι νέες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, διαβεβαίωσαν πως όχι μόνο δεν ξεχνούν τους αγώνες, αλλά διδάσκονται από αυτούς: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε...», έγραφε το σύνθημα στο πανό.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην ιστορία των φυλακών, οι οποίες λειτουργούσαν αρχικά ως αγροτικές φυλακές για ποινικούς κρατούμενους, χρησιμοποιήθηκαν όμως στη συνέχεια για πολιτικούς κρατούμενους. Εκεί μεταφέρθηκαν το καλοκαίρι του '68 μια ομάδα 70 περίπου νέων, 20-30 χρονών, κρατουμένων της χούντας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, από το στρατόπεδο στο Λακκί της Λέρου. Με τη μεταφορά τους εκεί οι δεσμώτες τους στόχο είχαν να τους απομακρύνουν από τους έμπειρους συγκρατούμενούς τους στη Λέρο και να τους φέρουν σε συνθήκες στις οποίες εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να τους ασκήσουν πίεση ώστε να υποχωρήσουν, να «σπάσουν», να εγκαταλείψουν την επιλογή τους να βαδίσουν το δρόμο του αγώνα. Κι αυτό γιατί στον Ωρωπό δίπλα στις φυλακές, μπροστά στα μάτια των νέων κρατουμένων και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τους, η ζωή συνέχιζε να κυλά, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν δέσμιοι και αναγκάζονταν να ζουν με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής που τους επέβαλαν. Οταν αποδείχθηκε πως η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα, τους μετέφεραν στη Γιούρα και στη συνέχεια ξανά στη Λέρο.

Ο Δημήτρης Γόντικας
Ο Δημήτρης Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στην οργάνωση της ζωής στις φυλακές και στα στρατόπεδα: Στον καταμερισμό της δουλειάς για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας, στη φροντίδα για την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής. Στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, που εκφράζονταν στον ανώτερο βαθμό, και έγιναν το «όπλο» των πολιτικών κρατούμενων ενάντια στη βία, την καταπίεση και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζαν. Στη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, νόμιμη και παράνομη, που δεν σταμάτησε ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Με καθαρό το σκοπό και την απόφαση να φτάσουμε ως το τέλος

Σημείωσε ακόμα ότι στην πορεία προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, αξίζει να αναδειχθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στο ατσάλωμα των κομμουνιστών, αλλά και εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν στο συμβιβασμό και την υποχώρηση, όπως αυτοί αποτυπώνονται στην πείρα του Κόμματος. Παράλληλα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν χρέος να αναδείξουν την ακλόνητη στάση χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, που έφτασαν ως το τέλος της ζωής τους «ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες» παρά τις δυσκολίες, που διδάχθηκαν να βάζουν πάντα πρώτο το δίκιο της τάξης τους, το συμφέρον του κινήματος και του Κόμματος, χωρίς να λογαριάζουν ατομικές θυσίες, να δίνουν ακόμα και τη ζωή τους. Το ζωντανό προσωπικό τους παράδειγμα, μαζί με τη θεωρητική και πολιτική κατάρτιση, τη γνώση για τους νόμους και τις δυσκολίες της ταξικής πάλης, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στο ατσάλωμα αυτό.

Κανένας δε γεννιέται ήρωας, κανείς δεν γεννιέται κομμουνιστής, κανείς δεν είναι εκ των προτέρων έτοιμος να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα, τόνισε ο Δ. Γόντικας. Υπογράμμισε πως η πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και η απόφαση του καθενός να βαδίσει στο δρόμο αυτό μέχρι το τέλος, είναι το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στα εμπόδια και τις δυσκολίες, αλλά και το «αντίδοτο» για το «μικρόβιο» του οπορτουνισμού, του συμβιβασμού με την αστική τάξη, της υποχώρησης.

Υπενθύμισε πως η ΚΝΕ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του '68, λίγους μήνες μετά την ανασυγκρότηση των διαλυμένων για μια δεκαετία Κομματικών Οργανώσεων. Γεννήθηκε δηλαδή και έκανε τα πρώτα της βήματα σε συνθήκες παρανομίας, φυλακίσεων και εξορίας. Πρόσθεσε πως η νέα γενιά σήμερα μπορεί να πάρει τη σκυτάλη της πάλης και να ανταποκριθεί στην ευθύνη αυτή με επιτυχία. Να αφομοιώσει σε μεγαλύτερο βάθος, πιο σταθερά και ολοκληρωμένα τις αρχές του κομμουνισμού, στηριγμένη στην πείρα και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ, στην επαναστατική στρατηγική του Κόμματος. «Φτάνει να έχουμε μπροστά μας καθαρό το σκοπό και την απόφαση να φτάσουμε ως το τέλος», κατέληξε.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μικρό μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του αγώνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Εργατικού Φεστιβάλ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Εργατικών Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ, στο Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο να κορυφωθούν την Παρασκευή, όμως η καταιγίδα που ήρθε, οδήγησε σε μετάθεσή τους για το Σάββατο, οπότε και ο χώρος πλημμύρισε και πάλι από κόσμο, κύρια νέους εργαζόμενους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεατρικό δρώμενο για τη ζωή και τον αγώνα της Κούλας Ελευθεριάδου, στελέχους του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη. Η Κούλα Ελευθεριάδου, σε ηλικία 24 χρόνων, συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 6 Μάη του 1947, στο Γεντί Κουλέ. Στο πρόσωπό της τίμησαν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους Πρατσινάκη, Ταλέα, Φραγκούλη.

Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ας φαίνονται όλα μαύρα. Οι αντιθέσεις, που είναι η κύρια αιτία της εξέλιξης, δρουν και αυτές και μαζί με τη λαϊκή πάλη θα καθορίσουν τα μελλούμενα.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις σήμερα ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη η εργατική τάξη να ανασυντάξει και αυτή τις δικές της δυνάμεις.

Με βάση τα δικά της ταξικά συμφέροντα και όχι των εκμεταλλευτών της. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, πρωτοστατώντας για ένα κίνημα ικανό να απαντήσει στην ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση. Κίνημα ικανό να παλεύει με γραμμή πάλης και συμμαχιών που δεν θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του ενός ή του άλλου μέτρου, αλλά θα ανοίγει την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, πράγμα που προϋποθέτει γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια, τα κόμματα και τους μηχανισμούς που τα υπηρετούν, πάλη που θα οδηγεί στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Εκδηλώσεις και στα Γιάννενα

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη
Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη
Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ στα Γιάννενα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στα πλαίσια του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το φεστιβάλ ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα με το τουρνουά πινγκ πονγκ. Συνέχεια δόθηκε με τη βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» που έκανε η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, όπου ανοίχτηκαν πλευρές για τις αιτίες που γεννούν το φασισμό και την ιστορική πείρα που υπάρχει. Εκφράστηκε ενδιαφέρον στο πώς πρακτικά αντιμετωπίζεται ο φασισμός στις μέρες μας και ποια στάση πρέπει να κρατήσουν οι νέοι απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Ακολούθησε συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα και μεγάλη συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τις «πενιές» του ρεμπέτικου - λαϊκού σχήματος φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Αντιφασιστική συναυλία

Αντιφασιστική συναυλία διοργανώνουν οι Μαθητικές ΟΒ Κυψέλης της ΚΝΕ, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Θα παίξουν μαθητικά συγκροτήματα από το 39ο και το 15ο ΓΕΛ και άλλα σχολεία της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ