ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2012
Σελ. /32
Κινεζική «εισβολή» στη Λατινική Αμερική

Γρηγοριάδης Κώστας

Εντυπωσιακά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στη Λατινική Αμερική. Επί της ουσίας ήταν μια ακόμη δυναμική εμφάνιση της Κίνας στην «αυλή των ΗΠΑ», στο πλαίσιο μιας εκστρατείας του Πεκίνου για διείσδυση σ' αυτήν την περιοχή, που άρχισε το 2004.

Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για έργα υποδομής και κάνοντας έκκληση για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του προστατευτισμού.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός πρότεινε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στις χώρες που απαρτίζουν το αποκαλούμενο Mercosur - οικονομική ένωση στη Λατινική Αμερική - και υπέγραψε σειρά συμφωνιών για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων και ορυκτών αλλά και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.

«Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθειας προς τις χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται», δήλωσε ο Γουέν στη Χιλή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού στον κόσμο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο με 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η Λατινική Αμερική είναι ο δεύτερος υποδοχέας κινεζικών επενδύσεων στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 60% των επενδύσεων της Κίνας πηγαίνουν στην Ασία και αμέσως μετά το 16% στη Λατινική Αμερική. Η βόρεια Αμερική και η Αφρική παίρνουν από 7%, η Ευρώπη 6% και η Ωκεανία το 4% των κινεζικών επενδύσεων.

Η Κίνα είναι σήμερα η σημαντικότερη χώρα, η οποία εισάγει από τη Λατινική Αμερική προϊόντα, όπως σόγια και σιδηρομετάλλευμα από τη Βραζιλία, σόγια από την Αργεντινή, χαλκό από τη Χιλή, κασσίτερο από τη Βολιβία, και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Τα τελευταία χρόνια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας μετά τις ΗΠΑ.

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ «ΕΠΙΘΕΣΗ» στη Λατινική Αμερική απασχολεί και ανησυχεί τις ΗΠΑ που θεωρούσαν την περιοχή ως ιδιοκτησία τους. Οι εξελίξεις καθιστούν τη Νότια Αμερική χώρο ανταγωνισμών στο βαθμό που οι κυβερνήσεις για λογαριασμό της άρχουσας τάξης των κρατών της περιοχής επιχειρούν να διαχειριστούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και γενικότερα το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωστρατηγικού πεδίου.

Ετσι κι αλλιώς, η Λατινική Αμερική με τις «αναδυόμενες» οικονομίες θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος πολύ συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Σε ύφεση βρίσκεται η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ενώ οι «υπό επιτήρηση» χώρες αυξάνουν συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Κύπρου, που προσέφυγαν αυτήν την εβδομάδα στους μηχανισμούς «σωτηρίας». Την περασμένη Πέμπτη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε να επιβεβαιώσει με τα πιο μελανά χρώματα την προϊούσα εξαθλίωση των εργαζομένων και όχι μόνον στις «μνημονιακές» χώρες. Η ανεργία, η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη στέγης, η στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους, από τη Γερμανία ως την Ελλάδα.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα και η σκοτεινή προοπτική (όπως προδιαγράφεται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής) είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης αλλά και όσων προηγήθηκαν. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Τα στοιχεία της έκθεσης για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που αφορούν στην Ελλάδα, είναι καταθλιπτικά. Ωστόσο, η κατάσταση δεν αλλάζει θεαματικά.

Οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας μειώθηκαν το α' τρίμηνο του 2012 κατά 400.000. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008-2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν απασχόληση στη Γαλλία αυξήθηκε το Μάη, φθάνοντας τα 2,922 εκατ. άτομα, ήτοι κατά 33.000 μεγαλύτερος από τον Απρίλη (+1,2%), καταγράφοντας τον 13ο συνεχόμενο μήνα με αυξητική τάση, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας που σημειώνεται από το Μάη του 2011, οπότε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων άρχισε να αυξάνεται. Μέσα σ' ένα χρόνο η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στο 8%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ Επιδείνωση έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες βδομάδες οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Η οικονομία της Βρετανίας μπήκε σε περιβάλλον ύφεσης στα τέλη περίπου του 2011, για δεύτερη φορά από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης και οι ανησυχίες για μεγαλύτερη «πτώση» της εντείνονται, καθώς οι εταιρείες αποφεύγουν τις επενδύσεις και οι εξαγωγές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Περίπου 4.600 απολύσεις θα κάνει τους αμέσως επόμενους μήνες η τρίτη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα Mps (Monte dei Paschi di Siena), για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Μετά από έντεκα ώρες συνεδρίασης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας τετρακοσίων υποκαταστημάτων. Οι περικοπές αυτές, σύμφωνα με αναλυτές, θα πρέπει να οδηγήσουν στην περιστολή των εξόδων κατά πεντακόσια εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ