ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάς - παρωδία για τη φορολογία που και οι τρεις έχουν επιβάλει στον λαό

INTIME NEWS

Καβγά πάνω στα λεηλατημένα από τους φόρους λαϊκά στρώματα έχουν στήσει τις τελευταίες μέρες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το τι προβλέπουν τα προγράμματά τους για τη φορολογία. Και αυτό όταν είναι δεδομένο, για παράδειγμα, ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους που τους έχουν επιβάλει και οι τρεις εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2023 προβλέπεται τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν πάνω από 57 δισ. σε φόρους (δηλαδή, το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων που είναι περίπου 60 δισ.).

Στο πλαίσιο αυτού του θεάτρου του παραλόγου, από τη ΝΔ σηκώνουν τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας ένα κομμάτι ψηφοφόρων που κινείται ανάμεσά τους. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Σκέρτσος, χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για διασπορά fake news, στηλίτευσε το δεύτερο ότι «παίρνει την σημαία ευκαιρίας, που ύψωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» και ότι «υπερακοντίζει για να τον πλησιάσει σε ψήφους», επίσης ότι προσπαθεί «να αλιεύσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει όμως να γίνει το ίδιο ένα φθαρμένο προϊόν όταν υιοθετεί την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην κοκορομαχία τους για το ποιος φέρνει μεγαλύτερη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ο Σκέρτσος επέμεινε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ «δεν υπάρχει καμία, μα καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις» σε ένα πρόγραμμα «απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εναρμονισμένο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολα τα μέτρα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Εχουμε δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, 2023 - 2026, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», επισήμανε, παραπέμποντας πάλι στο στενό κουστούμι που έχουν ράψει για τον λαό στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου.

Την ίδια στιγμή, μετά τις δηλώσεις Χρονοπούλου και Δουδωνή για φορολογία της «μεσαίας τάξης» και των μερισμάτων, χτες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης έκανε λόγο για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για φορολόγηση στη γονική παροχή. Κάτι που ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει ανακοίνωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Λες και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που έτσι κι αλλιώς έφερε τον ΕΝΦΙΑ (τότε ΕΕΤΗΔΕ)...

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος υποστηρίζοντας ότι τάχα το κόμμα του είναι υπέρ των αδυνάτων, έκανε λόγο για «φορολόγηση των υπερκερδών ορισμένων εταιρειών οι οποίες μέσα στη μεγάλη κρίση έχουν κερδίσει αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούνται "ουρανοκατέβατα κέρδη"», για να σπεύσει να διευκρινίσει: «Αυτά εμείς προτείνουμε να φορολογηθούν - προσοχή - όσο διαρκούν τα υπερκέρδη».

Εξάλλου, τα χέρια λυμένα για να προχωρήσει τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, μιλώντας σε ψηφοφόρους του, ξόρκισε το ενδεχόμενο «να έχουμε μια κυβέρνηση με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Στον ανταγωνισμό τους εξάλλου για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε ότι «η μεγάλη διαφορά μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του προγράμματος των αντιπάλων μας είναι ότι εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην ΕΕ Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο». Το Μεσοπρόθεσμο, κομμάτι του κοινού προγράμματος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που μέσα από προαπαιτούμενα και ματωμένα πλεονάσματα φέρνει μεταξύ άλλων καθήλωση μισθών, νέους «κόφτες» στην Υγεία και παραπέρα εμπορευματοποίησή της, περικοπές και ένταση της φοροληστείας ιδιαίτερα σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, πογκρόμ πλειστηριασμών και εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.

Οταν ο Μαραντζίδης παριστάνει τον απόγονο της κόκκινης Κοκκινιάς

Ντράπηκε και η ντροπή με την προεκλογική καπηλεία του Τσίπρα χτες στη Νίκαια

Με απύθμενο θράσος και ενώ είναι ακόμα ζεστό το αίμα του σκοτωμένου εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο Αλ. Τσίπρας πήγε στην Κοκκινιά για να προβάρει το φιλεργατικό προσωπείο που φοράει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Θυμήθηκε τους εργάτες και τα ταξικά τους συμφέροντα ο πρόεδρος ενός κόμματος που τα τσαλαπάτησε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Θυμήθηκε την κόκκινη Κοκκινιά, την Αντίσταση, τους αγώνες κατά του φασισμού, αυτός που έχει για επικοινωνιολόγο τον Μαραντζίδη της θεωρίας των «δύο άκρων». Θυμήθηκε τον δολοφονημένο Φύσσα αυτός που κλείνει το μάτι στους φασίστες της Χρυσής Αυγής προς άγραν ψήφων.

Θυμήθηκε τους χιλιάδες που πέθαναν στην πανδημία ο εμπνευστής τού «θα λογαριαστούμε μετά», τους ξεσπιτωμένους από τους πλειστηριασμούς αυτός που τους καθιέρωσε και έκανε «ιδιώνυμο αδίκημα» τον αγώνα εναντίον τους!

Και για όλα αυτά, με ακόμα μεγαλύτερο θράσος, ζήτησε ο λαός να στηρίξει το «υπουργείο αντιπολίτευσης» στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, και το πρόγραμμά του, που ψάχνεις με το κιάλι να βρεις τις διαφορές με αυτά των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ξεδιάντροπα μίλησε για «πόλεμο κατά της εργασίας» που διεξάγεται τα τελευταία μόνο 4 χρόνια τάχα, φέρνοντας το παράδειγμα του νέου εγκλήματος στο Πέραμα. «Ξέχασε» ότι ούτε η δική του κυβέρνηση ούτε αυτή της ΝΔ κήρυξαν υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής, μεγάλο μέρος της οποίας αφορά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. «Ξέχασε» ότι η δική του κυβέρνηση έδωσε εντολή να αρθεί η διακοπή εργασιών σε πλοίο με υλικά που περιείχαν αμίαντο, ότι και η δική του υπογραφή βρίσκεται κάτω από τη διάλυση των μέτρων ασφαλείας και της Επιθεώρησης Εργασίας, που επικαλέστηκε, συνολικά κάτω από το αντεργατικό ξεσάλωμα.

Στην ηρωική Κοκκινιά εμφανίστηκε να συλήσει τα ιερά και όσια του λαού μας, ανακαλύπτοντας ανύπαρκτες ρίζες που συνδέουν τάχα τον ΣΥΡΙΖΑ του ΝΑΤΟ, του «διαβολικά καλού» Τραμπ και των μνημονίων, με τους εργατικούς αγώνες, με την Εθνική Αντίσταση, επιβεβαιώνοντας πόσο αδίστακτοι είναι προκειμένου να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο.

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε εξάλλου ότι αυτό που επιδιώκει το κόμμα του μπροστά στη δεύτερη κάλπη είναι να μην επιστρέψει ο «συστημικός δικομματισμός», να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, βασικός παίκτης στο αστικό πολιτικό σύστημα και όχι αναπληρωματικός, στον «πάγκο». Χάριν αυτού του στόχου και θεωρώντας ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο, βάφτισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που «εκπροσωπεί γνήσια τα ταξικά συμφέροντα», ανέκραξε ότι «η Κοκκινιά θα ξαναγίνει κόκκινη», αντικατέστησε την ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης «αλλαγή» με την «ανατροπή» και το πράσινο με το κόκκινο, μοιράζοντας ευθύνες στα άλλα κόμματα για την «ανεξέλεγκτη δεξιά» που έρχεται όπως είπε. Αυτός που της έστρωσε «κόκκινο χαλί» με τα έργα και τις ημέρες του ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για τον λαό πολιτικής

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση των κομμάτων σχετικά με τη φορολογία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έγδαραν με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους, τώρα τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για τον λαό πολιτικής.

Αλλωστε, κανένας τους δεν αμφισβητεί την αναλογία των φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου περίπου το 95% κάθε χρόνο πληρώνεται απ' τα λαϊκά στρώματα και μόνο το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο.

Κανένας τους δεν αμφισβητεί τη νόμιμη φοροαπαλλαγή και φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και των εφοπλιστών.

Κανένας τους, επίσης, δεν αμφισβητεί τα ματωμένα πλεονάσματα, που θα ενταθούν με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συνεπώς, η όποια αλλαγή στο μείγμα των φόρων δεν αναιρεί ότι τα βάρη θα φορτωθούν πάλι στην εργατική - λαϊκή πλειοψηφία.

Απέναντί τους μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, με δυνατό ΚΚΕ, για κατάργηση των άδικων και αντιλαϊκών φόρων και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου».

Ρίζες

Στον τόπο που ο ταγματασφαλίτης Πλυτζανόπουλος σκότωνε αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στο μπλόκο της Κοκκινιάς, όχι μόνο με τις διαταγές αλλά και με τα ίδια του τα χέρια, παρέα με τους Γερμανούς φασίστες. Εκεί βρέθηκε, χτες, ο Αλ. Τσίπρας, μετά τον «πρωινό του καφέ» με τον συνεργάτη του Ν. Μαραντζίδη, που χρόνια τώρα πασχίζει να «αθωώσει» τους Πλυτζανόπουλους. Εκεί που ο ηρωικός λαός της Κοκκινιάς δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να «συνετίσει» τους φασίστες, δεν τους αντιμετώπισε σαν «παραστρατημένους», αλλά σαν αυτό που πραγματικά είναι και τους τσάκισε, βρέθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τις εκλογές, τους καλούσε να τον ψηφίσουν. Εκεί που ένας ολόκληρος λαός, με τον αγώνα του, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, «κουρέλιασε» τους αρνητικούς συσχετισμούς, βρέθηκε ο «προοδευτικός» ψάλτης του καπιταλιστικού «μονόδρομου» και του «θα λογαριαστούμε μετά», για να «κράξει» ότι «εδώ έχουμε τις ρίζες μας». Τι «ρίζα» μπορούν άραγε να ψάχνουν οι «ξεπλυματίες» των ναζί στους αγώνες του λαού της περιοχής; Κανένα νήμα δεν συνδέει όσους πάλεψαν, αγωνίστηκαν, έφτασαν να δώσουν και τη ζωή τους, με την «αριστερά» των μνημονίων, της ΕΕ, του «διαβολικά καλού» Τραμπ και του ΝΑΤΟ. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες φτηνές τυμβωρυχίες θα ξεπλυθούν στη συνείδηση όλων των προοδευτικών ανθρώπων που τους γυρνάνε την πλάτη, ας αλλάξουν πλευρό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ