ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση της περασμένης Τρίτης

Ο Κώστας Λεβέντης

MotionTeam

Ο Κώστας Λεβέντης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 29 Μάη, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν ο Κώστας Λεβέντης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση του ΠΣΑΠ, και ο Σάββας Κωφίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, για την εμπειρία του από την οργάνωση του ποδοσφαίρου στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με ιστορική αναδρομή σε όλες τις περιόδους, από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, με ειδική αναφορά σε κομμουνιστές αθλητές που έζησαν και έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες, τόσο την περίοδο του Μεσοπολέμου όσο και αργότερα. Οπως ο Γόδας και ο Μουράτης του Ολυμπιακού, ο Μεσσάρης του Παναθηναϊκού, ο Κοντούλης της ΑΕΚ, ο Λιάρος και ο Μεντεκίδης του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Αλεξάς του Παναιτωλικού. Και έφτανε μέχρι την ίδρυση του ΠΣΑΠ στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, για την οποία μίλησαν ιδρυτικά μέλη, όπως ο Αριστείδης Καμάρας και ο Κούλης Αποστολίδης.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερο με το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο. Οπως είπε: «Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη βαθιά παρανομία, ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας, στο "Ιδιώνυμο" του Ελ. Βενιζέλου και γενικότερα στις διώξεις, τις δολοφονικές επιθέσεις, τη φυλάκιση και τον εκτοπισμό. Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση, αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ' αυτή, την ψυχαγωγία του λαού, που έπαιζε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα. Παράλληλα, αποτέλεσε την οργανωτική ραχοκοκαλιά για τη συγκρότηση μαζικών αθλητικών σωματείων, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι πρόσφυγες, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την οργάνωση των εργαζομένων στα αθλητικά σωματεία. Ετσι γεννήθηκαν σε κάθε πόλη ομάδες με έντονο το προλεταριακό - προσφυγικό στοιχείο και τα σημάδια μιας διαφορετικής κουλτούρας, από τα παράλια της Μικρασίας και του Εύξεινου Πόντου. Ομάδες που δεν ξέχασαν μέχρι σήμερα την καταγωγή και την ιστορία τους. Ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Καλαμαριάς εδώ στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Ατρόμητος στην Αθήνα, η Νίκη Βόλου κ.ά., έχουν έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά».

Το παιχνίδι παίζεται έξω απ' το γήπεδο

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μιλώντας για το σήμερα, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Σήμερα, δυστυχώς, το παιχνίδι "παίζεται" έξω από το γήπεδο. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση κέρδους και εξουσίας, μέσα αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα. Τα τελευταία επεισόδια αποτελούν συγκρούσεις πετρελαιάδων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και μιντιάδων - προέδρων, όχι απλά για ένα πρωτάθλημα αλλά για το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής "πίτας", για την ισχυροποίηση κάποιων εταιρειών και τον παραγκωνισμό κάποιων άλλων. Γι' αυτό και δημιουργούν "στρατούς" που υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα της ομάδας - επιχείρησης. Οι ιαχές περί κάθαρσης, διάλυσης της "παράγκας" κ.λπ., ακούγονται τουλάχιστον γελοίες όταν βγαίνουν από τα στόματα αυτών που απλά θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, που έχουν βαριές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Ολα αυτά τα χρόνια το κράτος, με τις διαδοχικές του κυβερνήσεις και με την τελευταία "αριστερή" εκδοχή του, στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, παραχωρώντας της σταδιακά τις δομές του αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα της εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για να δρα με φοροαπαλλαγές, χάρισμα χρεών με νομοθετήματα κ.ά. Αποδείχθηκε ότι κράτος και επιχειρηματίες λειτουργούν σαν επικοινωνούντα δοχεία, προκειμένου από τη μια να διασφαλίζονται οικονομικά - πολιτικά οφέλη και από την άλλη να χειραγωγείται ο λαός, να στοιχίζεται πίσω από ξένα γι' αυτόν συμφέροντα, να μετατρέπεται σε πελάτη της εξέδρας.

Ο Σάββας Κωφίδης

MotionTeam

Ο Σάββας Κωφίδης
Αυτό που χρειάζεται για να κοπεί το κακό από τη ρίζα είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα διοικείται και θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα».

Σημαντικές παρεμβάσεις

Ο Σάββας Κωφίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την οργάνωση του ποδοσφαίρου στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην επιθυμία του να παίξει ποδόσφαιρο υπό ανάλογες συνθήκες και στην Ελλάδα, και στα εμπόδια που βάζει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. «Εχουμε πολύ δύσκολο αγώνα για την ανατροπή αυτού του ποδοσφαίρου, που δεν το θέλουμε», είπε. Κλείνοντας την παρέμβασή του, παρέθεσε τη ρήση του θρυλικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Σόκρατες - «Οι πολιτικές και κοινωνικές μου νίκες είναι πιο σημαντικές από αυτές που είχα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής» - και πρόσθεσε: «Το παιχνίδι παίζεται 90 λεπτά, η ζωή όμως συνεχίζεται. Και για να συνεχιστεί η ζωή με αξίες και πολιτισμό πρέπει να υπάρχει πολιτική και κοινωνική συνείδηση. Τότε θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε όλο αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο ποδόσφαιρο».

Ο Κώστας Λεβέντης μίλησε για την ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), με την πρωτοπόρα δράση ποδοσφαιριστών που ήταν μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ, καθώς και άλλων προοδευτικών αγωνιστών. Ο ΠΣΑΠ από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε δράση για τα δικαιώματα των αθλητών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Ασφάλιση, προχώρησε σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις το '77 και το '79, που αποτελούν παράδειγμα μέχρι τις μέρες μας. Οπως είπε, «η κίνηση του ΠΣΑΠ είχε αντανάκλαση και στο μπάσκετ, στο στίβο, στο βόλεϊ, όπου έγιναν και εκεί συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και στα ΤΕΦΑΑ, όπου άρχισαν διεκδικήσεις για τους 11.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς, και βέβαια στις τοπικές ΕΠΣ, ειδικά Πειραιά και Μακεδονίας».

Παρευρισκόμενοι

Ο Νίκος Σοφιανός

MotionTeam

Ο Νίκος Σοφιανός
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Κούλα Γιαννακίδου (πρωταθλήτρια στίβου, πρώην γγ Αθλητισμού), Σάββας Δημητριάδης (πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας), Παναγιώτης Γιουρούκαλης (γγ της ΕΠΣΜ), Κλίμης Γούναρης (αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ), Γιάννης Βένος (πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών του Αρη), Χρήστος Κελπέκης (προπονητής, βετεράνος τερματοφύλακας του Ηρακλή), Λάκης Πρόγιος (βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ), Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ (βετεράνος τερματοφύλακας του Ηρακλή), Γιώργος Νιφαδόπουλος (βετεράνος παίκτης του Απόλλωνα Καλαμαριάς), Δημήτρης Μαυροματίδης (πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών), Μλάντεν Φορτούλα (βετεράνος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ), Κώστας Χαριτωνίδης (στέλεχος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ), Λάμπρος Ανδριόπουλος (πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών), Νίκος Φιλιππιάδης (πρώην διαιτητής, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ), Χρήστος Περκουλίδης (πρόεδρος του Αστέρα Αμπελοκήπων), Γιώργος Μιχαηλίδης (πρόεδρος της ΑΕ Φοίνικα), Θεοδόσης Κασάπης (στέλεχος της ΕΠΣΜ, πρόεδρος της Επιτροπής Παρατηρητών), Διονύσης Ψωμιάδης (πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ), Επαμεινώνδας Μολυβάς (πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής ΕΠΣΜ και ΕΠΟ), Δημήτρης Σίσκος (πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΠΣΜ), Γιώργος Λυσσαρίδης (πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ), Γιώργος Γουγουλιάς (προπονητής ενόργανης γυμναστικής), Νίκος Αργυρός (διεθνής διαιτητής πόλο), Γιώργος Τζίτζιλης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής, μέλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης). Παρευρέθηκαν επίσης αθλητικοί συντάκτες και καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση στις 6 Ιούνη ενάντια στη χωματερή

Συγκέντρωση - πορεία την Τετάρτη 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στη Λεωφόρο Φυλής (στο ύψος του Προαστιακού), διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, απαιτώντας το κλείσιμο της χωματερής. Μετά την κινητοποίηση θα γίνει συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων. Τα σωματεία με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες διακινούν την 4σέλιδη ανακοίνωση σε χώρους δουλειάς, χώρους συγκέντρωσης των νέων, λαϊκές αγορές και μαζικούς χώρους και καλούν το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Την κινητοποίηση στηρίζουν, επίσης, οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, ενώ ομόφωνη απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου, μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Οι λαχνοί που κερδίζουν στη λαχειοφόρο

Στην κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της Λαϊκής Επιτροπής Αγίων Αναργύρων - Καματερού οι νικητές που κληρώθηκαν είναι οι εξής: Ο 1ος λαχνός, με νούμερο 0321, κερδίζει τη διήμερη διαμονή στο Ψαροπούλι Ευβοίας. Ο 2ος λαχνός, με νούμερο 0501, κερδίζει το κινητό τηλέφωνο.

Αθώοι 51 από τους 58 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ

Ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε χτες αθώους 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους για την υπόθεση των επιχορηγήσεων από την επιχείρηση προς τον συνδικαλιστικό φορέα. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 7 πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για το αδίκημα της απάτης, αναγνωρίζοντας σε όλους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ξεκινούν από 3 έως 5 χρόνια χρόνια φυλάκιση.

Απειλητική επιστολή στον Ν. Σακελλαρίου

Επιστολή με απειλές σε βάρος του δέχτηκε ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου. Η επιστολή είναι η δεύτερη κατά σειρά, καθώς παρόμοια, που είχε κινητοποιήσει τις αρχές ασφαλείας, είχε σταλεί στον Ν. Σακελλαρίου και το περασμένο καλοκαίρι. Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, κατά πληροφορίες, έχει στείλει έγγραφη αναφορά σε δύο αρμόδιους υπουργούς και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας την αύξηση των μέτρων ασφαλείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ