ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βάση εφόρμησης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ

Με «πανηγυρικό» τόνο και την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη ανακοινώθηκε και επισήμως χτες η έναρξη των πτήσεων από την 110 Πτέρυγα Μάχης

Eurokinissi

Σε επίσημη αναγγελία ότι η Αεροπορική βάση της Λάρισας μετατρέπεται σ' ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, προχώρησαν χτες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης, σε συνέχεια και των όσων συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον.

Π. Καμμένος και Τζ. Πάιατ επισκέφτηκαν τη βάση λόγω της έναρξης επιχειρήσεων από εκεί αμερικανικών μη επανδρωμένων «αεροχημάτων» (UAV, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστότερα drones) του τύπου MQ-9 «Reaper» («Θεριστής»). Τα αμερικανικά UAV έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σχέδια και ρόλοι σε Βορρά και Νότο

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, καλωσορίζοντας χτες τον πρέσβη Πάιατ στην 110 ΠΜ και τονίζοντας στις επίσημες δηλώσεις του «τη σημασία της παρουσίας του εδώ, που αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» στον οποίο η Ελλάδα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο» σε δύο, όπως είπε, κατευθύνσεις: Προς τα νότια «με στενές σχέσεις μέσω της Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (...) τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας σαν κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και τη Λάρισα που πλέον μετατρέπεται σε ένα κέντρο αεροπορικό (...) για τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την έτερη κατεύθυνση του άξονα αυτού, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι «ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες στήνουμε πλέον στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό».

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα εξελιχθεί παραπέρα η «συνεργασία» τους στη Λάρισα, υπογράμμισε ωστόσο ότι «η 110 θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Το «ευχαριστώ» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ

Προκαλώντας, μάλιστα, τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες της Λάρισας «βλέπουν με θετική ματιά αυτήν τη συνεργασία και αντιλαμβάνονται όλοι πλέον ότι αυτή η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας και της Ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας»!

Κάνοντας, εξάλλου, σαφές ότι αυτά τα στρατιωτικά σχέδια «κουμπώνουν» με τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για να διευρύνουν τις μπίζνες τους, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου - και αργότερα ίσως πετρελαίου - και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ εδώ»!

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περί των ΗΠΑ ως «παρόχου ασφαλείας», γίνεται την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, αιματοκυλούν τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, ενώ στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα καταστρώνουν σχέδια που μόνο κινδύνους προμηνύουν για τους λαούς. Αλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται και η τουρκική επιθετικότητα και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να βάζουν πλάτη μιλώντας για «διμερή ζητήματα».

Σε συνέχεια όσων συμφώνησε ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον

Ο πρέσβης, από την πλευρά του, στάθηκε στην «άριστη συνεργασία» των δύο μερών και «καρφώνοντας» εκ νέου τα επικίνδυνα αμερικανικά σχέδια, που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις των UAV από τη Λάρισα ως μια «φανταστική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας που συζήτησε ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τον Πρόεδρο Τραμπ τον προηγούμενο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον».

«Αλλά», συνέχισε, «αποδεικνύει επίσης το ρόλο που παίζει η Ελλάδα σαν πυλώνας σταθερότητας, σαν ισχυρός ΝΑΤΟικός σύμμαχος και σαν χώρα με εξαιρετική γεωγραφία (βλ. γεωστρατηγική θέση) και εξαιρετικές ικανότητες».

«Ετσι», πρόσθεσε, «εμείς σαν κυβέρνηση των ΗΠΑ είμαστε αφοσιωμένοι στο να χτίζουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια, να εργαζόμαστε μαζί με τους Ελληνες συμμάχους μας, προκειμένου να διατηρήσουμε την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης».

Ασκήσεις σε ΝΑΤΟικό φόντο

Την ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στα Βαλκάνια αποτυπώνει και η τετραμερής τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ειδικών Επιχειρήσεων, με την επωνυμία «SALAMIS STORM 2018» που ξεκίνησε χτες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Θα συμμετάσχει προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ενώ έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων. Μια συνεργασία που πατά, βέβαια, πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα.

  • Στο μεταξύ, ξεκινάει την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8 Ιούνη η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» στην περιοχή του κεντρικού, βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, συναντήθηκε στον Περισσό, με 15μελή αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, με επικεφαλής τον σ. Βο Βαν Τουόνγκ, μέλος του ΠΓ και της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΒ, υπεύθυνο της Επιτροπής Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΒ συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της ΚΕ Τραν Βαν Ρον και Τριέου Τάι Βιν και ο νέος πρέσβης του Βιετνάμ στην Αθήνα Νγκουιέν Μαν Κουόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεξήχθη δημιουργική συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και το Βιετνάμ, για τις διεθνείς εξελίξεις, τον συντονισμό της δράσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κομμάτων και των λαών των δύο χωρών.

Η βιετναμέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε τα συγχαρητήρια του ΚΚΒ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και μετέφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα τους θερμούς χαιρετισμούς του ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ανταπέδωσε ευχές στον ΓΓ και την ΚΕ του ΚΚΒ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Θάλασσα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στο Βιετνάμ και το λαό του.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Βλέπει «δικαιώματα» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Χουλούσεϊ Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά από δείπνο με τους επιτελάρχες όλων των κλάδων του στρατού, είπε ότι συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις απαραίτητες δραστηριότητες, προκειμένου να προστατεύσουν τα δίκαια και συμφέροντα της χώρας τους στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.

Και η Θράκη στην προεκλογική εκστρατεία

Εν τω μεταξύ στην Κομοτηνή βρέθηκε χτες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας με το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, σε μια υποτίθεται ιδιωτική επίσκεψη, εν όψει των εκλογών της 24ης Ιούνη.

Η επίσκεψη, όπως και η προηγούμενη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αξιοποιήθηκε και ως βήμα για να προβληθούν οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κι ενώ πάντα οι Τούρκοι αστοί πολιτικοί μιλάνε για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη».

Μετά την άφιξή του στο τουρκικό προξενείο, ο Ιντζέ επισκέφτηκε τα γραφεία της λεγόμενης «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας», μίλησε στους συγκεντρωμένους και κάποιους υποστηριχτές του που είχαν έρθει από την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν πάντως την είσοδο σε όλους όσοι τον συνόδευαν επειδή δεν είχαν ειδοποιηθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημείωσε πως «δεν είμαι σε θέση - από τη θέση που βρίσκομαι - να παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Δεν πιστεύω ότι κρατούνται λόγω παρέμβασης Ερντογάν. Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα διμερών σχέσεων», θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα ανταλλαγής με τους Τούρκους αξιωματικούς.

Σχετικά με το αν διεκδικεί νησιά στο Αιγαίο όπως έχει δηλωθεί από τον αρχηγό του κόμματός του, προτίμησε να απαντήσει συμβολικά λέγοντας ότι «για να κουμπώσει το πουκάμισο πρέπει και οι δύο πλευρές να καθίσουν και να συζητήσουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ