ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταθέσεις και παροτρύνσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Συζητήσεις προκάλεσε η πρόσφατη κατάθεση του Τούρκου επιτελάρχη

Από πρόσφατες μαζικές συλλήψεις «υπόπτων» για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατες μαζικές συλλήψεις «υπόπτων» για συμμετοχή στο πραξικόπημα
ΑΓΚΥΡΑ.-

Στο επίκεντρο διαφόρων προβληματισμών και αναλύσεων βρίσκονται οι ακροάσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες και το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, «Χιζμέτ», που μένει στις ΗΠΑ και θεωρείται ως ο διοργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Προχτές, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, κατέθεσε εγγράφως στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στη Βουλή. Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε αναλυτικά σε πληροφορίες που έφτασαν στο γενικό αρχηγείο για (καταρχήν) «επιχείρηση κατά της ΜΙΤ (σ.σ. των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών)» και σε ενέργειες που ακολούθησαν, εκτιμώντας - κατά τον ίδιο - ότι έτσι τελικά αποτράπηκαν τα συνολικότερα σχέδια των πραξικοπηματιών. Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκε «πανικός» στους πραξικοπηματίες και «άλλαξαν την ώρα του πραξικοπήματος». Μεταξύ άλλων, ο Ακάρ ανέφερε και ότι «τις τελευταίες μέρες ακούγαμε ότι θα πραγματοποιηθεί συνωμοσία και επιχείρηση κατά κάποιων ατόμων». Ορισμένα ρεπορτάζ για την κατάθεση Ακάρ - που ήταν πολυσέλιδη και όπως είναι λογικό δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρη στα ΜΜΕ - επικεντρώθηκαν στην παραδοχή ότι υπήρχε ενημέρωση για τις «δραματικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν στο εσωτερικό πολλών κρατικών θεσμών και οργανισμών».

Χτες, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, δήλωσε ότι η κατάθεση του Ακάρ «δεν περιέχει τίποτα σοβαρό ή αξιόλογο. Υπάρχουν απαντήσεις που στερούνται σοβαρότητας για μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση». Ακόμα, ο Τεζκάν επέκρινε το γεγονός ότι ο Ακάρ κατέθεσε εγγράφως και δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στην επιτροπή. «Αναρωτιόμαστε για την πολιτική βούληση όσων είχαν την αρμοδιότητα να τον στείλουν στην επιτροπή, γιατί επέλεξαν να μην παρουσιαστεί σε αυτή. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις», ανέφερε το στέλεχος του CHP.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και αναλύσεις που εγείρουν διάφορα ερωτήματα για την κατάσταση στον «δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ». Ανάμεσα σε άλλα, γίνεται λόγος για την «ανικανότητα και την αμέλεια σε όλες τις κρατικές δομές στην Τουρκία, ειδικά στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες». Πάντως, τέτοιες εκτιμήσεις - που γίνονται και από ΜΜΕ της αντιπολίτευσης - δεν μπορούν να θεωρηθούν και εντελώς ασύνδετες από την ευρύτερη επιχείρηση «κάθαρσης» και «ανανέωσης» στην οποία τους τελευταίους μήνες λέει ότι θέλει να πρωτοστατήσει και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατά της διεξαγωγής της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκαν η Γερμανία μαζί με άλλες 17 χώρες της ΕΕ στην τελευταία συνάντησή τους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Welt». Τυπικά, η σχετική απόφαση είναι να ληφθεί τον Ιούνη.

Ανάμεσα στις χώρες που τάσσονται υπέρ της εναλλακτικής λύσης των Βρυξελλών συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, ο Καναδάς. Πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας, σχολιάζει η εφημερίδα.

ΗΠΑ
Προς αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε χτες ότι θα κάνει μια ανακοίνωση «εντός των επόμενων ημερών» για τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, χωρίς να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να διαψεύσει, τις πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. «Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες μέρες. Να αποδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της!», ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη δύο πηγές που δεν κατονόμαζε και οι οποίες έχουν άμεση γνώση της απόφασης, υποστήριζε πως η ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης είναι «θέμα λίγου χρόνου», φέρνοντας ως χαρακτηριστική την άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη Συμφωνία ανοικτά μαζί με τους άλλους έξι ηγέτες της ομάδας των 7 πιο πλούσιων καπιταλιστικών χωρών (G7). Η Συμφωνία αυτή επηρεάζει απευθείας τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δεσμεύουν κεφάλαια για την εξεύρεση τρόπων περιορισμού της εκπομπής επικίνδυνων αερίων.

Η λεγόμενη Συμφωνία του Παρισιού καταλήχτηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, με επιδιωκόμενο στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 26 - 28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Τώρα οι ΗΠΑ μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσουν από τη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.

Οι ΗΠΑ είναι δεύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ακόμη κι αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με τις μυστικές υπηρεσίες

Αυτά ενώ ο συνεχιζόμενος «πόλεμος» συμφερόντων ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και τη νέα κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο κάνουν την τελευταία να ενισχύει το «νομικό» της οπλοστάσιο, προσλαμβάνοντας μεγαλοδικηγόρους που θα απαρτίσουν την ομάδα υπεράσπισης του Προέδρου Τραμπ, καθώς το Κογκρέσο και ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ διεξάγουν έρευνες για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Πριν λίγες μέρες, το τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα αναθέσει στον προεδρικό σύμβουλο Στιβ Μπάνον την ευθύνη ενός «ειδικού γραφείου διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή νομικών, αλλά και ειδικών ερευνητών». Το γραφείο αυτό θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση πολιτικών κρίσεων γύρω από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά και στελέχη της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, κάποια αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πως η στελέχωση του γραφείου «διαχείρισης κρίσεων» του Λευκού Οίκου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα για την εύρεση υποψηφίων, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Επιπλέον, χτες, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Μάικλ Φλιν, δήλωσε πρόθυμος να παράσχει ορισμένα έγγραφα που του ζητήθηκαν από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σε σχέση με τη φερόμενη «ανάμειξη» της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Τέλος, «φαβορί» για τη νέα θέση του διευθυντή του FBI, μετά την παραίτηση του τότε επικεφαλής Τζέιμς Κομέι, φέρονται δύο άτομα: ο πρώην διοικητής Μεταφορών Τζον Πίστολ και ένας πρώην αξιωματούχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης, Κρις Ούρεϊ.

Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο ξεκίνησε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο υποδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι να δυναμώσει περαιτέρω η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία, να διευρυνθεί η δράση μονοπωλιακών ομίλων και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, η Κίνα επένδυσε πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία το 2016, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 258,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίστοιχα οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα φτάνουν το ίδιο διάστημα τα 2,71 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικές είναι οι συμφωνίες της κινεζικής βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, «Baosteel», με τη «Siemens». Επιδίωξη και από τις δύο πλευρές είναι να ενωθούν το κινεζικό σχέδιο «Made in China 2025», που θέλει να μετατρέψει την Κίνα από μεγάλο βιομηχανικό παραγωγό σε καινοτόμο παραγωγό, και το γερμανικό σχέδιο «Βιομηχανία.4», που αφορά σε συστήματα αυτοματοποίησης της παραγωγής, της ψηφιοποίησης, της επικοινωνίας. Επίσης οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε γερμανοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ καινοτομίας.

Βασικό θέμα επίσης που ενδιαφέρει την Γερμανία, είναι να συγκατατεθεί η Κίνα στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς διαφαίνεται η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Επίσης ο Λι, που θα παραμείνει έως σήμερα το βράδυ στη Γερμανία, θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την ευκαιρία και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην συνέχεια, αύριο, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ - Κίνας, την 19η στη σειρά. Ο στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να δυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο «της ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου», όπως ονομάζουν τον καπιταλισμό, που τσακίζει παντού εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

ΠΓΔΜ
Προτεραιότητες του Ζάεφ η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαίωσε χτες πως θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη Μόσχα και κάνοντας βήματα προσέγγισης σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που τον στήριξαν σθεναρά στην πρόσφατη κόντρα του με τον (φερόμενο ως ρωσόφιλο) Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκε Ιβάνοφ, πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί «σκληρά» για την ενίσχυση της ενότητας της χώρας ώστε να είναι «για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή θρησκείας». «Θα ενώσω, δεν θα διαιρέσω», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ χρειάζεται «συνεργασία σε όλα τα ζητήματα, γιατί αυτό είναι σημαντικό για τους πολίτες και το κράτος». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «θα πατάξει» τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχτές τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής μειονότητας, έχοντας την υποστήριξη 62 εκ του συνόλου των 120 βουλευτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ