ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτεί την επαναφορά των συντάξεων χηρείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε χτες ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σχετικά με την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής της σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση προχώρησε στην ολοκλήρωση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με το αρθ. 12 καθορίζει τις προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με αυτό, εάν σε περίπτωση θανάτου ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε θα καταβάλλεται η σύνταξη για τρία χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη μετά τη λήξη της τριετίας διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται οριστικά.

Πρόκειται, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ουσιαστικά για κατάργηση του δικαιώματος απονομής συντάξεων χηρείας, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος είχε καταβάλει κανονικά τις εισφορές του.

Ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για αλλαγή του άρθρου 12 και για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής της σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Αναζήτηση «σταθερότητας» για τα επιχειρηματικά σχέδια

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας D. I. Stier συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, εστιάζοντας κυρίως στα επιχειρηματικά σχέδια που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ κεφαλαίων των 2 χωρών.

«Είδαμε τα ζητήματα συνεργασίας στην οικονομία, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, όπως είναι οι κοινές κρουαζιέρες στην περιοχή μας, σε θέματα Ενέργειας, όπως είναι η σύνδεση του ΤΑΠ με τη γραμμή Ιόνιο - Αδριατική, δηλαδή τον ΙΑΡ και πώς θα συμπεριλάβουμε και άλλες χώρες σε αυτό το σχέδιο», είπε ο Κοτζιάς. Σε άλλον ένα τομέα που ενδιαφέρει το κεφάλαιο, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να έχουμε μια ειδική συνεργασία ανάμεσα στα δυο υπουργεία μας, αλλά και ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ενα θέμα όπου έχουμε εμπειρία, ειδικούς, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνεργασία των λιμανιών μας».

«Γενικά εξετάσαμε τη συνεργασία μας με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», συνέχισε, βάζοντάς τα όλα υπό το πρίσμα της «ασφάλειας», απαραίτητης συνθήκης για να τρέξουν τα επιχειρηματικά πλάνα. «Ανταλλάξαμε γνώμες και ιδέες για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και για το πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να συμβάλουμε στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια αυτής της σημαντικής για τις δυο χώρες μας - αλλά και για την Ευρώπη - περιοχής. Ακόμη, κάναμε και μια ειδική συζήτηση για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για την οποία θα χρειαστεί να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες (...) ώστε να διασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η σταθερότητα αυτής της χώρας, αλλά και της πορείας της προς την ΕΕ».

Τέλος, στην προσπάθεια συντονισμού τους προκειμένου να παίξουν έναν πιο ενισχυμένο ρόλο στα παζάρια εντός ΕΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν και για τη «συνεργασία» των 4 βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), «που έχουν κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα για την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ». Σε αντίστοιχη προσπάθεια συντονισμού με τα κράτη της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), ανήγγειλε ότι κανονίζουν συνάντηση των 8 κρατών «για να κουβεντιάσουμε τις σκέψεις μας για το μέλλον της ΕΕ, την αντιμετώπιση του Brexit, αλλά και για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία».

Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Σήμερα, Πέμπτη, κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3 μ.μ. Χτες, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπουργοί της κυβέρνησης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε εταιρεία του Β. Μαρινάκη «περνάει» ο ΔΟΛ

Στην επιχείριση «Αlter Ego» του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη «περνάει» ο ΔΟΛ, μετά τη χτεσινή πλειοδοτική διαδικασία, αφού κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά μεταξύ τεσσάρων εταιρικών σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν πέντε για τους τίτλους και τρεις για τα ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία του Β. Μαρινάκη έκανε προσφορά 22.892.600 ευρώ, υψηλότερη από τις άλλες εταιρείες, δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη, της κυπριακής εταιρείας «Vegata» και της εταιρείας «Centric» του Ροδόλφου Οντόνι.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον ΔΟΛ ήταν: «Αlter Εgo» (Βαγγέλης Μαρινάκης) 22.892.600 ευρώ. «Vegata holdings» (κυπριακή εταιρεία) 21.000.000 ευρώ. «Dimera» (Ιβάν Σαββίδης) 11.926.000 ευρώ και «NewMile» 100.000 ευρώ.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν για τα ακίνητα του ΔΟΛ ήταν: Αlpha Βank 3.780.000 ευρώ. Linder Σαντορίνη 3.001.000 ευρώ. Νew Mile 100.000 ευρώ.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο του κτιρίου του ΔΟΛ, όπου ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι των εταιρειών που επιθυμούσαν να καταθέσουν προσφορά, οι εκπρόσωποι του νομικού γραφείου που είχε αναλάβει τη διαδικασία, καθώς και όποιος άλλος το επιθυμούσε, γι' αυτό και ήταν έντονη η παρουσία εργαζομένων του ΔΟΛ.

Η πλειοδοτική διαδικασία είχε δύο σκέλη: μία για το τμήμα των τίτλων (κατηγορία Β) και των συμμετοχών και μία για το πακέτο των ακινήτων (κατηγορία Α). Εκτός από τις τέσσερις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για το κομμάτι των τίτλων, υπήρξε και μία πέμπτη προσφορά της τάξεως των 3 ευρώ από έναν εργαζόμενο του ΔΟΛ με το επώνυμο Καραμήτσας.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πλειοδότης Βαγγέλης Μαρινάκης θα αποκτήσει εκτός από τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», το 22,11% των μετοχών του «MEGA», τις ιστοσελίδες «in.gr», «vima.gr» και «nea.gr», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», το 50% των μετοχών της «IRIS Εκτυπωτική» και τέλος το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής «ΑΡΓΟΣ».

Την κατάργηση του νόμου απαιτεί η ΟΓΕ

Την κατάργηση του νόμου 4337/2016, και μαζί με αυτόν και του άρθρου 12 που ουσιαστικά καταργεί τις συντάξεις χηρείας, διεκδικεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΟΓΕ υπογραμμίζει ότι ο εκμηδενισμός των συντάξεων χηρείας αποτελεί μια από τις πολλές πλευρές της επίθεσης. «Για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, ο αγώνας για το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι μάχη ζωής. Οι εργαζόμενες με "μαύρη" εργασία, "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και προσωρινή απασχόληση, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι συνταξιούχοι, δεν νομιμοποιούν στη συνείδησή τους καμία από τις περικοπές», αναφέρει η ΟΓΕ και συνεχίζει: «Το δικό μας κριτήριο είναι οι σημερινές, οι σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γι' αυτό διεκδικούμε:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- 5ετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, τις μισθωτές, τις αυταπασχολούμενες, τις αγρότισσες και αντίστοιχα στα 55 και στα 50 για τα ΒΑΕ».

Παραβιάσεις, εμπλοκές, υπέρπτηση

Τέσσερις εμπλοκές και μια τουρκική υπέρπτηση πάνω από ελληνικό νησί καταγράφηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίο, σε σταθερή υπόμνηση των πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 10 οπλισμένα τουρκικά F-16 και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά που σηκώθηκαν για αναχαιτίσεις.

Εξάλλου, η μία εκ των παραβιάσεων ήταν υπέρπτηση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι τέσσερα F-16, άνωθεν της νησίδας Καλόγεροι, στο Κεντρικό Αιγαίο, στα 29.000 πόδια.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ερευνες νότια της Κρήτης

Αίτηση ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης κατέθεσαν χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού οι εταιρείες, «Total», «ExxonMobil» και «Ελληνικά Πετρέλαια», επισημοποιώντας έτσι το ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει εδώ και καιρό στις συχνές επαφές τους με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Η αίτηση αυτή είναι η πρώτη που κατατίθεται για τη συγκεκριμένη περιοχή που, σύμφωνα με όσα διαρρέονται το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζει «ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org