ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε συστράτευση του λαού για το «μέλλον» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την αξίωση να βάλει ο λαός «πλάτη» στο σχέδιο ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, παρουσιάζοντας την υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου ως εθνικό καθήκον, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα σχέδιά τους για το «νέο παραγωγικό μοντέλο» περιλαμβάνουν μόνο προνόμια και κίνητρα στο κεφάλαιο, διατηρώντας στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα που φορτώθηκαν στο λαό τα τελευταία χρόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον επανασχεδιασμό του παραγωγικού «μοντέλου», με πριμοδότηση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι το προηγούμενο «απέτυχε». Κλείνοντας αφενός το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου που η στήριξή τους αποκτά προτεραιότητα έναντι άλλων και ταυτόχρονα ξεκόβοντας στο λαό κάθε σκέψη ανάκτησης απωλειών, επεσήμανε πως «η προσδοκία της επιστροφής στο 2009 πέρα από ουτοπία αποτελεί και στρατηγικό λάθος».

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια με τους «θεσμούς» για ευκολίες πληρωμής του χρέους που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και το κράτος τους, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «μια καθαρή λύση για το χρέος», ώστε το εγχώριο κεφάλαιο «να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, πως τα εν λόγω παζάρια αφορούν τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική κερδοφορία, έχοντας ως προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, εξήγησε ότι ως «καθαρή λύση» η κυβέρνηση εννοεί εκείνη τη λύση «που δεν θα δημιουργεί ή επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά στο μέλλον (...) που θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας και θα ανοίγει δρόμο για έξοδο στις αγορές χρήματος...».

Εξάλλου, εξηγώντας το τι σημαίνει για το εγχώριο κεφάλαιο ο στόχος αυτός, σημείωσε ότι «θα έχει συνέπειες τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας, την ανάκτηση της ζωτικότητας των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας», κοινώς την εξασφάλιση στο εγχώριο κεφάλαιο ζεστού χρήματος, γιατί - όπως είπε - «για ποια ανταγωνιστικότητα να μιλάμε όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινούν πίσω απ' τη γραμμή εκκίνησης απ' τις ομοειδείς τους ευρωπαϊκές...».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παρέλειψε με τη σειρά του - όπως άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ - τη συστράτευση όλων των αστικών δυνάμεων σε αυτό το στόχο, τονίζοντας ότι πρόκειται για στόχο που ξεπερνάει μια κυβέρνηση και αφορά «το ίδιο το μέλλον της, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες, γι' αυτό να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».

Αθλια επιχείρηση να στρατευτεί ο λαός στους στόχους του κεφαλαίου

Δεν αρκέστηκε στα κελεύσματα αυτά, αλλά παρουσίασε περίπου σαν ...λαϊκή απαίτηση τη συστράτευση στο στόχο αυτό, άρα και στα αντιλαϊκά μέτρα που προϋποθέτει, ισχυριζόμενος πως «πιστεύω βαθιά ότι σήμερα αποτελεί πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε σ' αυτό το στόχο, κοινή εθνική απαίτηση να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να συνδράμουμε στην προσπάθεια για ανάπτυξη και απεξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό καταναγκασμό»!

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήρε τη συμβολή των βιομηχάνων, απ' τους οποίους ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσπάθεια που άλλωστε για λογαριασμό τους καταβάλλει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ενώπιόν τους τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης με γνώμονα τα συμφέροντά τους, απαριθμώντας: Τα πλεονάσματα, την αύξηση των εξαγωγών, τη δημοσιονομική εξυγίανση με σφαγιασμό μισθών, συντάξεων και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τις θεσμικές παρεμβάσεις που μετατρέπουν το κράτος σε φιλικότερο προς τον επιχειρηματία με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης κ.ά., την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τις προβλέψεις για παραπέρα επέκτασή του τα επόμενα χρόνια, την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας, την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων που αναγνωρίζονται από τους «θεσμούς» αλλά και από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακόμα, απαρίθμησε την αύξηση της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, υποσχόμενος και παραπέρα φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα, την ώρα που ο λαός στενάζει απ' τη φορολεηλασία, το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύπλευρο εργαλείο που συντονίζει επενδυτικά κίνητρα με κλαδικές πολιτικές και προτεραιότητες», τα μέτρα για φτηνότερη Ενέργεια, υποσχόμενος και νέα στο μέλλον...

Δεν ξέχασε τις υποδομές και τα έργα που γίνονται και αφορούν σε δρόμους, λιμάνια, έργα διευκόλυνσης των μεταφορών, μιλώντας για ένα «μακρόπνοο πρόγραμμα υποδομών που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση», στο πλαίσιο του στρατηγικής σημασίας στόχου της αστικής τάξης για ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Αναφερόμενος στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της χώρας όπως «η γεωγραφική θέση, η δυνατότητα υποδομών με διεθνή σημασία στα δίκτυα και τις μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και ο στρατηγικός μας ρόλος σε μια κρίσιμη περιοχή, αλλά και η δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ο τουρισμός, η ναυτιλία», διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι στη βάση αυτών η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά κάνουν επαφές με επιχειρήσεις και επενδυτές που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν «ευκαιρίες» που διανοίγονται στην Ελλάδα. Υποσχέθηκε δε επιβράβευση σε όσους επιχειρηματίες επένδυσαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και προσκάλεσε νέους να το πράξουν τώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησής του εγγυάται χρυσά κέρδη.

ΣΕΒ
«Εθνικός στόχος» κάθε επένδυση των καπιταλιστών!

«Ας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ετσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες».

Το παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου και όπως ισχυρίστηκε «κάθε αξιόλογη επένδυση είναι εθνικός στόχος».

Μάλιστα, διευκρινίζοντας τις «προτεραιότητες» του «εθνικού στόχου» των καπιταλιστών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε τους παρακάτω άξονες:

-- «Να απογειώσουμε την ελληνική βιομηχανία, που διαχρονικά πρωτοπορεί και εξάγει», με την άρση των εμποδίων, όπως το κόστος Ενέργειας, οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις κ.ά.

-- Διαμόρφωση «ανοιχτής και ανταγωνιστικής» αγοράς Ενέργειας με διασυνδέσεις εντός και εκτός συνόρων.

-- «Να αναπτύξουμε την ωραιότερη Μεσογειακή Ριβιέρα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής», δηλαδή κερδοφόρες επενδύσεις ολότελα ξεκομμένες από την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων, και βέβαια στο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών.

Εστιάζοντας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Θ. Φέσσας υπογράμμισε ότι «επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και σημαντικές στην Ελλάδα», ενώ «το σύνολο των επενδύσεων στην Ελλάδα της κρίσης είναι μόλις το 10% του ΑΕΠ, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης».

Οπως είπε, «οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά και δύσκολα θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα». Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι 260 επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ καλύπτουν ποσοστό 65% των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ή το 25% του συνόλου (δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων).

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «οι επενδύσεις αυτές δεν επαρκούν. Πρέπει να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης, να τις διπλασιάσουμε», με τη τη διαμόρφωση περιβάλλοντος «φιλικού προς την επιχειρηματικότητα», πείθοντας «Ελληνες και ξένους επενδυτές πως η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός».

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ εξαγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών «με τη συνδρομή διεθνών συμβουλευτικών οίκων και τη συνεργασία αρμοδίων φορέων» σχετικά τις «καλύτερες διεθνείς πρακτικές προσέλκυσης επενδύσεων», για την ανάπτυξη «μεγάλων επενδυτικών έργων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα» (ΣΔΙΤ). Επίσης, προανήγγειλε τη διοργάνωση «επενδυτικού συνεδρίου» με πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων - μελών του και σε συνεργασία με τη «διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Τα «συχαρίκια» στον Τσίπρα

«Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Η παρούσα κυβέρνηση έκανε όλα όσα η τρόικα ήθελε να γίνουν. Ηταν σκληρό για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει, αλλά το έκανε. Πρέπει να τον συγχαρώ».

Αυτό τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» για να φύγει η «αβεβαιότητα». Μάλιστα, πρότεινε και «φιλικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις», προκειμένου, όπως είπε, να γίνει η Ελλάδα ένα από τα καλύτερα κράτη για να «κάνεις δουλειές»...

ΝΔ
Εταξε πλαίσιο μέτρων για την καπιταλιστική κερδοφορία του κεφαλαίου

Επιβεβαιώνοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου και διαγκωνιζόμενος για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα ζητούμενα αυτά, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ανέπτυξε τις δεσμεύσεις της ΝΔ απέναντι στους βιομήχανους.

Με το βλέμμα στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έταξε αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, ώστε να περιοριστεί η διαδικασία της πτώχευσης από τα 10 στα 2 χρόνια, για τη «δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων» και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης, μέτρα για την «ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων», το άνοιγμα δηλαδή νέων πεδίων καπιταλιστικής κερδοφορίας, κάνοντας επιπλέον κριτική στην κυβέρνηση για τους «χειρισμούς» της σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΗ, εγκαθίδρυση «ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος», με «αντίστοιχη μείωση των δημόσιων δαπανών», μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων, «σταθερό φορολογικό καθεστώς», «αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%» κ.ά. και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ώστε το αστικό κράτος να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με προτάσεις όπως για «σύσταση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις», «να απαιτείται υποχρεωτικώς η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εισαγωγή νόμων που αφορούν την αγορά», ώστε να αποφεύγονται διατάξεις - «εμπόδιο για τον ανταγωνισμό» και νόμο - πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ