ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις για την καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο

Παρέμβαση και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαράδεκτη απόφαση με την οποία το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε σε ποινή 80 ωρών «κοινωνικής εργασίας» ως «αναμορφωτικό μέτρο» τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ως πρωτεργάτες της κατάληψης του σχολείου τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη στο ζήτημα και παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του «αναμορφωτικού μέτρου» της παροχής «κοινωνικής εργασίας» που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

«Οι διώξεις και τα μαθητοδικεία που πραγματοποιούνται σήμερα γίνονται με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την "επικοινωνιακή" κατάργηση της διαβόητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Αρσένη. Ο στόχος παραμένει και είναι ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να απαλλαγούν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. «Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση στο σχολείο και στα συνδικάτα μας εκείνοι που γίνονται καταδότες - μηνυτές των μαθητών τους. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν κάθε έννοια ηθικής τάξης και κάθε έννοια εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής πρακτικής», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όλο το λαό να δώσουν απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύει η ίδια η κυβέρνηση σε 15χρονα παιδιά που αγωνίζονται για τη μόρφωση που αξίζουν.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οπως τονίζει μεταξύ άλλων, «η μοναδική απάντηση σ' αυτές τις προκλήσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών της είναι η ένταση εδώ και τώρα της συλλογικής διεκδίκησης. Ο κοινός αγώνας φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων και η πάλη ενάντια στα αφεντικά, στις ενώσεις τους και τις κυβερνήσεις τους, είναι ο μοναδικός αγώνας που μπορεί να σπάσει στην πράξη το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που προσπαθεί να εδραιώσει η κυβέρνηση».

Ανακοίνωση ενάντια στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων εξέδωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για απόκρυψη του θέματος από το Σωματείο και προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕ τη διαγραφή του εν λόγω διευθυντή διά παντός από το Σωματείο.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9», χαιρετίζοντάς την και δηλώνοντας πως «υπάρχει σαφέστατη διάταξη στο Νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχει θέμα νοοτροπίας», παραβλέποντας ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα η κατάληψη μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα.

Τόσο η πρόσφατη καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο, όσο και άλλα κρούσματα ενάντια σε αγωνιστές μαθητές, δείχνουν πως παρά τα λόγια συμπάθειας, διατηρείται και αξιοποιείται ένα νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση και καταστολή των μαθητικών αγώνων.

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

«Ο ποιητής που μετράει το αληθινό μπόι του ανθρώπου με το μέτρο της Λευτεριάς», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης - αφιερώματος στον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που διοργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Πρόκειται για ένα χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τούτον τον τόπο, από τον αιματοβαμμένο Μάη του '36 μέχρι και τις ηρωικές μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Βασίλης Λέκκας, που θα ερμηνεύσει τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, σε συνεργασία με τη Μουσική Ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος του σχολείου.

Η Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου συνεργάζεται φέτος για την εκδήλωση αυτή με τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, και η μελέτη του έργου του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί τον τρίτο σταθμό του Πολιτιστικού Προγράμματος του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους αγωνιστές - επαναστάτες δραματουργούς.

«Τιμάμε την προσφορά του Γιάννη Ρίτσου στους αγώνες των ανθρώπων και κρατάμε ζωντανό το έργο του. Ενα έργο το οποίο αποτελεί σύμβολο των ιδανικών που δεν προδίδονται, υπερνικούν το φόβο και οδηγούν στην κοινωνική απελευθέρωση», δηλώνουν οι διοργανωτές.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, με αφορμή την καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το θέμα της απαράδεκτης δίωξης και καταδίκης των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας. Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση επιβολής ποινής «αναμορφωτικών μέτρων» στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, να σταματήσει κάθε απειλή και δίωξη προς μαθητές και γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών και να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών.

Οπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «από την προηγούμενη δεκαετία και μέχρι σήμερα, οι δίκαιοι αγώνες των μαθητών βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνήσεων.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη πρακτική, αποδεικνύοντας ότι η κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έμεινε κενό γράμμα, αφού στην πράξη - και με τις χειρότερες μεθόδους - από τη συγκυβέρνηση στήνονται νέα "μαθητοδικεία".

Το νέο "επεισόδιο" είναι η καταδίκη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου στην Κρήτη, με ποινή 80 ωρών "κοινωνικής εργασίας", για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του σχολείου.

Η καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών. Στην καταδίκη μαθητών γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους τον Οκτώβρη του 2016. Στις κλούβες που έστειλαν έξω από σχολεία της Λαμίας για να συλλάβουν μαθητές που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει. Στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων στην Κεφαλονιά, στα Γρεβενά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, που παίρνει και τον χαρακτήρα απειλής και δίωξης των γονιών των μαθητών, με το επιχείρημα της "παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων".

Οι μαθητές είναι νέοι με όνειρα και παλεύουν για αυτά. Δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα, ούτε οι γονείς τους που τους στηρίζουν. Διεκδικούν ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ - ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΘ
Πρώτη και αυτοδύναμη η «Πανεπιστημονική»

Την πρωτιά της διατήρησε η «Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΠΣΚ) στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Φυσικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στις εκλογές ψήφισαν 36 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Η ΠΣΚ πήρε 20 ψήφους (55,5%) και 4 έδρες. Η «Εκτός Τροχιάς» πήρε 9 ψήφους (25%) και 2 έδρες και η ΑΡΕΜ (ΕΑΑΚ) πήρε 7 ψήφους (19,4%) και 1 έδρα.

Η ΠΣΚ, που είναι αυτοδύναμη στο ΔΣ, σημειώνει ότι θα συνεχίσει πιο δυναμικά και από καλύτερες θέσεις, διεκδικώντας «Σύλλογο που να αγωνίζεται και να διεκδικεί, κόντρα στη λογική τού "δεν γίνεται τίποτα", και θα πρωταγωνιστήσουμε στον αγώνα ενάντια στις συμφωνίες και τα μνημόνιά τους, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή». Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Ερευνα, για να αμείβονται επαρκώς και σταθερά όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες, αποκλειστικά μέσω κρατικών υποτροφιών, για δωρεάν συγγράμματα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και πλήρη κάλυψη κάθε άλλης απαραίτητης υποδομής, για ενιαία, δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Παιδεία, και για Ερευνα προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τον πλουτισμό των λίγων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ