ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Εμπρακτη έκφραση ταξικής αλληλεγγύης

Σειρά επαφών με απεργούς και συνδικάτα

Από συνάντηση της αντιπροσωπείας με απεργούς στους σιδηροδρόμους (SNCF)
Από συνάντηση της αντιπροσωπείας με απεργούς στους σιδηροδρόμους (SNCF)
Την έμπρακτη αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος της Ελλάδας μεταφέρει η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που από την περασμένη Δευτέρα έχει συναντήσεις και επαφές στη Γαλλία.

Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ, «η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και συνδικαλιστές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Χτες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε σε περιοδεία στους εργαζόμενους στα τρένα του Παρισιού, που προετοιμάζουν την απεργία τους, όπου μαζί με την ανακοίνωση των γαλλικών συνδικάτων, μοιράστηκε και το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στα Γαλλικά».

Χτες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αναμενόταν να πάρει μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούσαν το απόγευμα, ενώ σήμερα θα χαιρετίσει στην απεργιακή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Τρένα CGT Cheminots de Versailles.

Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Γαλλίας εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. «Στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν εκεί δεν υπάρχουν μνημόνια, προωθούνται αντεργατικά μέτρα που στόχο έχουν τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων» τονίζει και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Καταγγέλλουμε την τρομοκρατία, τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης στις κινητοποιήσεις».

ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

...ενώ η κυβέρνηση ψάχνει πρόθυμους για έναρξη διαβουλεύσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους που, απεργώντας και διαδηλώνοντας, καταγγέλλουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ενισχύει τη φαρέτρα του κεφαλαίου, διευκολύνει τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση των ωραρίων και γενικά την προσαρμογή των σχέσεων και συνθηκών εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε μεγάλους τομείς και χώρους δουλειάς από κλάδους, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, συνεχίζεται αποφασιστικά η περιφρούρηση πολυήμερων απεργιών, κόντρα σε προσπάθειες να στηθούν απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Για παράδειγμα, στο λιμάνι της Χάβρης οι απεργοί κατήγγειλαν τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθούν ανειδίκευτοι εργάτες - με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλου του πληθυσμού της γύρω περιοχής - στη θέση ειδικευμένου προσωπικού (σ.σ. μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης).

Την ίδια στιγμή, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αλλά και αστικές συγκοινωνίες σε Παρίσι, σταθμοί αποθήκευσης καυσίμων κτλ. έχουν παραλύσει ή δυσλειτουργούν, ως αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής στις απεργίες που συνεχίζονται, με τη 14η Ιούνη να έχει οριστεί ως επόμενη μέρα πανεθνικής απεργίας.

Πάντως, μιλώντας προχτές στο δίκτυο RTL, ο γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να βγούμε από (αυτή) την κρίση, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις». Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση αρχίζει να απομακρύνεται από το αίτημα για «απόσυρση του νόμου», τονίζοντας ότι και ο Μαρτίνες εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει αρκετά σημεία του νόμου, χωρίς τελικά να ζητά την πλήρη «απόσυρση» του άρθρου 2 (που αχρηστεύει τις κλαδικές συμβάσεις προτάσσοντας τις επιχειρησιακές). Αμεσα άδραξε την ευκαιρία και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, που, χτες το πρωί, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι περιμένει τις «προτάσεις» της CGT, για να επιβεβαιώσει και αυτή με τη σειρά της τα εμπόδια που μπορούν να βάλουν στον οργανωμένο αγώνα οι εδώ και καιρό «κοινωνικοί εταίροι».

Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικρίνοντας τους προχτεσινούς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς με τους οποίους ο πρόεδρος της MEDEF (σ.σ. γαλλικός ΣΕΒ), Πιερ Γκατάζ, επιτέθηκε στη CGT, διαφοροποίησε τη θέση του, με το επιχείρημα ότι «κάθε λέξη που μεγαλώνει τις εντάσεις μεταξύ των (εργατικών και εργοδοτικών) οργανώσεων δεν είναι καλοδεχούμενη».

Οι δηλώσεις Γκατάζ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καθώς κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι είναι «σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες», εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία και τη νευρικότητα που προκαλεί στην πλουτοκρατία η συνέχιση των απεργιών, ενόψει και του μεγάλου «πάρτι» που έχουν στήσει οι πολυεθνικές και με το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά στη Γαλλία στις 10 Ιούνη.

ΙΣΡΑΗΛ
«Προθυμία» για διάλογο στα μέτρα του

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Λίγο μετά την ορκωμοσία του ακροδεξιού Αβιγκντόρ Λίμπερμαν από το κόμμα «Σπίτι μας το Ισραήλ» ως υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την έγκρισή της στην Κνεσέτ (Βουλή) και οι δύο έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αναβιώσει μια «αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία» όπως αυτή του 2002, αλλά με τροποποιήσεις.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου. «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροποποιήσεις των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής, ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002, αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς», συμπλήρωσε. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που τάχθηκε υπέρ στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ, εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο Λίμπερμαν σχετικά με το «αραβικό σχέδιο».

Θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο περιείχε την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι θα παραχωρούσε όλα τα εδάφη που είχε καταλάβει στον πόλεμο του 1967 και θα συμφωνούσε σε μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Στη συνέχεια το 2013, υπήρξαν τροποποιήσεις που οδηγούσαν σε παζάρια για τη δυνατότητα πιθανών ανταλλαγών γης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια το ισραηλινό κράτος - και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα αστικά κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους - συνεχίζει την πολιτική των εποικισμών και της καταπάτησης της γης των Παλαιστινίων, ειδικά σε εύφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης και περιοχές που έχουν νερό, στερώντας έτσι και τους λιγοστούς πόρους από αυτόν το βασανισμένο λαό.

Ταυτόχρονα, η «προθυμία» για διάλογο από τους Νετανιάχου - Λίμπερμαν εκδηλώνεται σε μια περίοδο που υπάρχουν διεργασίες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Η λεγόμενη πρωτοβουλία της Γαλλίας, που επιδιώκει να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης, είναι μέρος αυτών των διεργασιών. Την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από πολλά παζάρια, πραγματοποιείται στο Παρίσι μια διεθνής συνάντηση για το ξεπέρασμα του παγώματος των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ από 29 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου), χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διαρκές το δράμα των αμάχων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καθώς εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από το μέλλον Συρίας και Ιράκ, μεγαλώνει το δράμα για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που παραμένουν στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, νέες αεροπορικές επιδρομές στη συριακή πόλη Ιντλίμπ προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση και εδρεύει στη Βρετανία), οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 23 και τα φονικά πυρά ανήκαν σε ρωσικά αεροπλάνα (η Ιντλίμπ ελέγχεται από δυνάμεις Σύρων ανταρτών). Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι πολλοί στόχοι βρίσκονταν δίπλα σε νοσοκομείο.

Αντίστοιχες κατηγορίες έσπευσε να απευθύνει και η Τουρκία, ανεβάζοντας μάλιστα τον αριθμό των θυμάτων σε 60 (και των τραυματιών σε πάνω από 200), αλλά και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει μπροστά στα «αδικαιολόγητα» εγκλήματα της ρωσικής και της συριακής κυβέρνησης.

Από τη μεριά της, πάντως, η Ρωσία αρνήθηκε ότι ήταν δικά της τα αεροπλάνα που έπληξαν την Ιντλίμπ προχτές.

Στο μεταξύ, στη Φαλούτζα του Ιράκ, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», σε μια μεγάλη επιχείρηση που έχει την εναέρια στήριξη του «Διεθνούς Συνασπισμού» (υπό τις ΗΠΑ) και της οποίας η έκβαση αναμένεται να επιδράσει πολλαπλά στις στρατιωτικές εξελίξεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Εντείνει διάφορα παζάρια

Συνομιλία Ερντογάν - Μέρκελ

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εξελίξεις για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις προμηνύουν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χααρέτζ», ο Νετανιάχου είπε σε μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου που βρέθηκαν πρόσφατα στη χώρα του, ότι βρίσκεται πολύ κοντά μια «συμφωνία συμφιλίωσης» με την Τουρκία. Το δημοσίευμα εμφανίζει τον Ισραηλινό ηγέτη πολύ αισιόδοξο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ενώ επικαλείται «πηγές», σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη βδομάδα θα γίνει μια κρίσιμη συνάντηση στην Ευρώπη, μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων που έχουν συγκροτηθεί.

Το ζήτημα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων ήταν ένα από αυτά που συζήτησαν σε χτεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Τούρκος ηγέτης επέστησε την προσοχή στην «ανησυχία» της Αγκυρας και δήλωσε ότι προσδοκά «κοινή λογική», ενόψει της συζήτησης στη γερμανική βουλή για τη γενοκτονία των Αρμενίων (μίλησε και για την πιθανότητα καταστροφικών συνεπειών για τις διμερείς σχέσεις).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών για την εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό και η Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ανησυχίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ