ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές Αναστασιάδη με Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους

Νέες προκλητικές δηλώσεις του «αντιπροέδρου» του ψευδοκράτους Σ. Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει για το Κυπριακό ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμενόταν να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνουμε ότι συνάντηση Μέρκελ - Αναστασιάδη είχε γίνει και πριν από μερικές μέρες στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

Στο μεταξύ, χτες, ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» που έγινε εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κύπρου, με τη συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Ιταλίας και Ουγγαρίας, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποκτά η Κύπρος σε μια περίοδο που εντείνονται νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (π.χ. Λιβύη).

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ το ψευδοκράτος καταφεύγει σε νέες προκλήσεις. Ενδεικτικές είναι οι καινούριες δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα και «υπουργός Οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς (γιος του Ραούφ), ο οποίος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» τόνισε: «Δεν θα οδηγηθούμε πουθενά αν δεν κάνουμε τους Ελληνοκύπριους να αισθανθούν ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες στον κόσμο. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό "λαό" αν επιθυμούν τη συνέχιση των υφιστάμενων συνθηκών και ένα καθεστώς δύο κρατών».

Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ως ενδεχόμενο μια κατάσταση, στην οποία «αφού όλα τα κράτη του κόσμου αποδεχθούν τους υφιστάμενους όρους, μπορεί να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη των δύο κρατών στο νησί, τα δύο αυτά κράτη μπορεί να συμφωνήσουν και οι συνεργασίες θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου...».

Συνέχισε, μάλιστα, υπογραμμίζοντας ότι «η λύση που θα βρούμε στο τραπέζι των συνομιλιών μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε πολύ μεγάλες καταστροφές. Δηλαδή, μπορεί να προκληθεί μία περίοδος συγκρούσεων. Αυτοί που θα πουν ότι τέλειωσαν με το Κυπριακό, δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα. Δε μπορούν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει χώρο για τους Τουρκοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι δεν προσπαθούν να καταλάβουν το πώς νιώθουμε και το τι σκεφτόμαστε. Μας θυμίζουν συνέχεια ότι είναι άλλος ο ιδιοκτήτης αυτού του νησιού. Είναι όνειρο η λύση μ' αυτές τις προσεγγίσεις των Ελληνοκύπριων».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παραίτηση και δεύτερου υπουργού

Ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης του προσωρινού Προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, (του κεντροδεξιού Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας PMDB), παραιτήθηκε χτες σε διάστημα 20 ημερών, από τότε που αποπέμφθηκε η πρώην Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών και ανέλαβαν την αστική διαχείριση οι πρώην σύμμαχοί της και η πρώην αντιπολίτευση. Μετά τον υπουργό Σχεδιασμού Ρομέρο Ζούκα, ο δεύτερος υπουργός, που ωθήθηκε στην παραίτηση είναι ο υπουργός Διαφάνειας, Εποπτείας και Ελέγχου Φαμπιάνο Σιλβέιρα. Η αιτία και πάλι η ίδια: Η ηχογράφηση συνομιλίας που αφορά τη συγκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στον ενεργειακό κολοσσό της Βραζιλίας «Πετρομπράς», όπου είναι μπλεγμένα στελέχη όλων των αστικών κομμάτων και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκάτοχος της Ρουσέφ.

Στη νέα συνομιλία, που δημοσιοποίησε το δίκτυο «ΤV Globo» (μεγάλο μονοπώλιο στην ενημέρωση), ο Σιλβέιρα εμφανίζεται να συνομιλεί, τον περασμένο Φλεβάρη, με τον Ρενάν Καλέιρος σημερινό πρόεδρο της Γερουσίας (που πρωτοστάτησε στην αποπομπή Ρουσέφ) και τον Σέρτζιο Ματσάντου, πρώην γερουσιαστή και πρώην πρόεδρο της «Τranspetro» (θυγατρική της «Πετρομπράς»), όπου δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, για να σταματήσει η έρευνα για το σκάνδαλο. Σημειώνουμε ότι και ο προηγούμενος παραιτηθείς υπουργός Ζούκα είχε καταγραφεί επίσης να συνομιλεί με τον Ματσάντου για το ίδιο θέμα. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι «βγαίνουν τα άπλυτα στη φόρα» εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, καθώς η επιχείρηση δήθεν κάθαρσης είναι απαραίτητη για την αστική τάξη, στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτό έγινε και με την ενδοαστική διαμάχη και το «άδειασμα» της Ρουσέφ από πρώην συμμάχους της, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και έντασης της εκμετάλλευσης των εργατών. Η, σαφέστατα, κυβέρνηση διεφθαρμένων του Τεμέρ, που αξιοποιείται από την πρώην Πρόεδρο Ρουσέφ, για να δηλώσει ότι της έστησαν «θεσμικό πραξικόπημα», δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα και Ρουσέφ, σε συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ήταν αυτό που επέβαλε επίσης η ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου την προηγούμενη δεκαετία. Αυτές οι κυβερνήσεις αποτέλεσαν το κατάλληλο «όχημα» για τη χειραγώγηση του λαού (βλέπε αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας) και με το «τυράκι» της «άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας» σε μια πάμπλουτη χώρα όπως η Βραζιλία. Σήμερα, η αστική τάξη επιλέγει άλλον διαχειριστή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ `Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
Τα «στρατόπεδα» στην τελική ευθεία

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των στρατοπέδων, κυρίως αστικών, υπέρ και κατά της συνέχισης της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη. Νεότερη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της «Daily Telegraph», δείχνει 5 μονάδες μπροστά το «ναι». Συγκεκριμένα, η παραμονή στην ΕΕ φτάνει στο 51% της πρόθεσης ψήφου των ερωτηθέντων (από 55% την προηγούμενη βδομάδα) και η έξοδος το 46% (από 42%). Ενα ποσοστό 3% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Οπως εκτιμάται, η μετανάστευση εμφανίζεται ως το θέμα που ενισχύει το λεγόμενο Βrexit. Tο Γραφείο Εθνικής Στατιστικής την περασμένη βδομάδα παρουσίασε νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδειξαν καθαρή αύξηση των μεταναστών από άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ κατά 184.000 κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, υπήρξαν και συντονισμένες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών που τάσσονται υπέρ του Brexit εναντίον του πρωθυπουργού Κάμερον για αποτυχία και αδυναμία υλοποίησης των δεσμεύσεών του για περιορισμό της μετανάστευσης. Ο Κάμερον, πάντως, εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο πλευρό του μουσουλμάνου πακιστανικής καταγωγής νέου δημάρχου Λονδίνου Σαντίκ Καν, στην κοινή καμπάνια υποστήριξης της παραμονής στην ΕΕ. Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα αστικά κόμματα Συντηρητικοί, Εργατικοί έχουν διχαστεί καθώς περιλαμβάνουν διαφορετικές δυνάμεις που εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέδωσε χτες ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες, προειδοποιώντας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το Γιούρο στη Γαλλία, η συνάντηση των Καθολικών νέων στην Πολωνία, σε τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της Ευρώπης λήγει στις 31 Αυγούστου, όπως σημειώνεται.

ΡΙΑΝΤ.-- Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, οι ηγέτες του συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία του Ριάντ, κατήγγειλαν την εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου» που έπληξε τη σαουδαραβική επικράτεια προερχόμενος από την Υεμένη και τόνισαν ότι «θα επανεξετάσουν την πολιτική της αυτοσυγκράτησης που εφαρμόζεται από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, τον Απρίλη». Ακόμα, ότι θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας» της Σ. Αραβίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Μάη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην πορεία των μορφών ελαστικής απασχόλησης που επεκτείνονται διαρκώς. Οπως ανακοίνωσε, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 11.000 στα 2,695 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,1% (από 6,2%), που θεωρείται το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα αύξησε το Μάη το ανώτατο όριο για ξένες επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά της, στα 81,1 δισ. δολάρια από 80,1 δισ. δολάρια (στοιχεία Απρίλη).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέες εκτάσεις παίρνουν ξανά οι επιθέσεις των «Ταλιμπάν». Χτες, προχώρησαν σε επιχείρηση ομηρίας δεκάδων επιβατών λεωφορείων, ενώ εκτέλεσαν τουλάχιστον 16 από αυτούς (με την κατηγορία της συνεργασίας με την κυβέρνηση), στη νότια επαρχία Κουντούζ.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Η «Latam» (συγχώνευση της χιλιανής LAN και της βραζιλιάνικης TAM, μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Λατινική Αμερική) ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα δρομολόγια από και προς τη Βενεζουέλα, λόγω της «περίπλοκης οικονομικής κατάστασης στην περιοχή». Είναι η δεύτερη αεροπορική εταιρεία μετά τη γερμανική «Lufthansa», που επικαλείται δυσκολία να βγάλει εκτός χώρας τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων λόγω τραπεζικών ελέγχων.

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, χτες τα ξημερώματα η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ν. Κορέας, η δοκιμή φαίνεται ότι τελικά απέτυχε. Στο μεταξύ, το «Σινχουά» μετέδωσε ότι ο Ρι Σου Γιονγκ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος των Εργατών της ΛΔ Κορέας, έφτασε στο Πεκίνο για επαφές με το ΚΚ Κίνας.

ΡΩΣΙΑ
Απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ

Απάντηση στις εκκλήσεις της λεγόμενης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ περί «ετοιμότητας για να απαντήσουν στις απειλές της Ρωσίας», έδωσε χτες η ρωσική πλευρά. «Η Συμμαχία περνάει σε σενάρια ασφαλείας που ανήκουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου (...) και μας καλεί ουσιαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρούτσκο, σε συνέντευξή του στην επίσημη εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει μ' αυτήν την τάση για επιδείνωση των σχέσεών μας. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την πολιτική "περιχαράκωσης" της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι κάνει παράλληλα εκκλήσεις για πολιτικό διάλογο».

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο του λεγόμενου ψυχρού πολέμου, που ήταν αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετα κοινωνικά συστήματα, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Σήμερα, οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται, για λογαριασμό των μονοπωλίων, για το μοίρασμα του πλούτου που παράγουν οι λαοί, των ενεργειακών πόρων και τον έλεγχο των αγορών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org