ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη το Σάββατο 11 Ιούνη

Συνδικαλιστές εργάτες της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη στο πλοίο για την εξορία στον Αη Στράτη
Συνδικαλιστές εργάτες της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη στο πλοίο για την εξορία στον Αη Στράτη
Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη οργανώνει, το Σάββατο 11 Ιούνη, η ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με σκοπό να τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών εξόριστων στο νησί.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ προς τιμήν των αλύγιστων εξόριστων του Αη Στράτη και θα ακολουθήσει μικρό καλλιτεχνικό αφιέρωμα. Θα υπάρχει, επίσης, έκθεση αρχειακού υλικού.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο με πλοίο της γραμμής, στις 9 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιούνη. Η επιστροφή, δηλαδή η αναχώρηση από Αη Στράτη, θα γίνει την ίδια μέρα, στις 10.30 μ.μ. και η άφιξη στο Λαύριο, στις 6 π.μ. της Κυριακής 12 Ιούνη.

Η τιμή συμμετοχής είναι 33 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο του πλοίου με επιστροφή και τη μεταφορά από το κέντρο της Αθήνας με πούλμαν προς και από το Λαύριο.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει ανοιχτεί κατάλογος στις Τομεακές Οργανώσεις της KΟ Αττικής, στην KNE και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα ΚΟ Αττικής: 210.5282.500, ΚΕ: 210.2592.111.

Βράχος ηρωισμού

Ο Αη Στράτης, από το 1929 και μέχρι το 1962, με καθεστώς αστικού κοινοβουλευτισμού, δικτατορίας, ξένης κατοχής και ξανά αστικού κοινοβουλευτισμού, λειτούργησε ως τόπος εξορίας. Οι εκτοπίσεις συνδικαλιστών εργατών, κομμουνιστών καθώς και γενικότερα αντιφρονούντων άρχισαν από το 1929. Με την ψήφιση του νόμου 4229 της 24ης Ιούλη 1929 «Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», του γνωστού Ιδιώνυμου, που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, συστηματοποιήθηκαν και αυξήθηκαν οι εκτοπίσεις καθώς και άλλες διώξεις.


Πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, στάλθηκαν μαζικά στον Αη Στράτη εργάτες που πήραν μέρος στην εξέγερση του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, άλλοι εργάτες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, όπως ο Δ. Γληνός και ο Κ. Βάρναλης.

Εξόριστοι υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, στην Κατοχή. Μάλιστα, η Χωροφυλακή στην Κατοχή τούς υπέβαλλε στο μαρτύριο της πείνας για να υπογράψουν δήλωση. Πέθαναν 33 από την πείνα, αλλά κανείς δεν υπέγραψε.

Το 1945, μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Αη Στράτης ξαναλειτούργησε ως τόπος εξορίας, όπου στάλθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες. Το 1962 η Βουλή ψήφισε την κατάργησή του ως τόπου εξορίας. Οι αλύγιστοι του Αη Στράτη έμειναν πιστοί στην υπόθεση της εργατικής τάξης μέσα σε φριχτές συνθήκες. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση στο νησί.


Σημαντική ενίσχυση για τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στα Ταξί

Η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» αύξησε ψήφους, έδρες και ποσοστά

Σημαντικά ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, που ολοκληρώθηκαν προχτές, Δευτέρα. Το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας», το οποίο συγκροτήθηκε από δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, συγκέντρωσε 916 ψήφους (από 698 ψήφους το 2013) και εξέλεξε 5 έδρες (από 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου και 46 αντιπροσώπους (από 35) στην Ομοσπονδία του κλάδου.

Η ΔΑΚ - ΜΜΕ, η παράταξη του Λυμπερόπουλου, που στηρίζεται από τη ΝΔ, πήρε 2.015 ψήφους (από 1.923) και εξέλεξε 12 έδρες (από 10) στο Διοικητικό Συμβούλιο και 101 (από 96) αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Η παράταξη «Ενιαία Κίνηση» (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 408 ψήφους (από 525) εκλέγοντας 2 έδρες (από 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο και 20 αντιπροσώπους (από 26) στην Ομοσπονδία. Το «Ενιαίο Ενωτικό», ψηφοδέλτιο που είχε τη στήριξη ενός συνονθυλεύματος δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πήρε 222 ψήφους (από 298), 1 έδρα στο ΔΣ και 11 αντιπρόσωπους (από 15).

Μεγάλη ήταν η μείωση που κατέγραψε η παράταξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ΛΑΣΙΤΑ. Οι ψήφοι που συγκέντρωσε υποδιπλασιάστηκαν σε 222 (από 575). Αντίστοιχα, οι έδρες της μειώθηκαν σε 1 (από 3) και οι αντιπρόσωποί της σε 11 (από 29). Υπενθυμίζουμε ότι στη διακήρυξή της η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» είχε απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους ταξιτζήδες να γυρίσουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή, να απομονώσουν το φασιστικό - εγκληματικό μόρφωμα και την παράταξή του.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η αντιλαϊκή φοροληστεία και η προκλητική προπαγάνδα

Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να συνοδεύει την παραπέρα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας με μια αντίστοιχη απογείωση της προκλητικής προπαγάνδας, που λέει ότι τάχα... «δεν έγινε και τίποτα» ή, πολύ περισσότερο, πως το νέο χαράτσωμα του λαού είναι... «δίκαιη κατανομή των βαρών»!

Κι αν πέρσι τέτοιον καιρό σχολιάζαμε την περιβόητη δήλωση «δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;», με την οποία «σχολίασε» ο Ν. Φίλης τη μαζική μετάταξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βασικών ειδών διατροφής από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, οι τωρινές προκλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέρμα ούτε στην πολιτική τους ούτε στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει.

Κάπως έτσι περάσαμε στις «παραδοχές» του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά λίγο» (!), όπως και στις... φοβερές «αναλύσεις» της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Θεοπεφτάτου ότι «δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλαδή πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό» και, φυσικά, στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, ότι «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα», τις οποίες συμπλήρωσε με το γνωστό «ποίημα» ότι «προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς»...

***

Ποια είναι η αλήθεια; Οι φορολογικές διατάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οποίες οδηγούν σε επιπλέον φοροαφαίμαξη του λαού, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί όλους τους αντιλαϊκούς φόρους που προώθησαν οι προκάτοχοί της και φορτώνει το λαό με νέα δυσβάσταχτα βάρη.

Μεταξύ άλλων:

-- Με το ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρωμα του αφορολόγητου ορίου, στα 8.636 ευρώ από 9.550 ευρώ το χρόνο, αλλά και με μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος για όλα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα από 8.636 μέχρι 25.000 ευρώ.

-- Τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στο 24% από 23%, η οποία φέρνει νέες αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη που καταναλώνουν και χρησιμοποιούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

-- Την επιβολή μπαράζ έμμεσων φόρων σε όλη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης και όχι μόνο... στους καφέδες και τα τσιγάρα, όπως επαναλαμβάνει «βολικά» η κυβερνητική προπαγάνδα. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο κίνησης, τσιγάρα και προϊόντα καπνού, μπίρες κ.α., ενώ επιβάλλονται νέα τέλη στη σταθερή τηλεφωνία (5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού!), στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.α.

-- Την αύξηση των συντελεστών για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, τη μείωση του ορίου της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος (στα 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα) και την καθιέρωση για πρώτη φορά συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια και στα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

-- Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεγάλη μάζα των φτωχομεσαίων αγροτών, καθώς από αυτό αποκλείονται οι «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», ενώ το ποσοστό του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα που απαιτείται να έχει κάποιος για να χαρακτηριστεί «επαγγελματίας αγρότης» ανεβαίνει από το 35% στο 50% του συνολικού του εισοδήματος.

-- Την κατάργηση του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η οποία θα γενικευτεί σε ολόκληρο το Αιγαίο από 1/1/2017...

***

Τα παραπάνω νέα αντιλαϊκά μέτρα μπαίνουν ήδη σε εφαρμογή, με τον ΦΠΑ 24% που εφαρμόζεται από σήμερα, με τις αυξημένες μηνιάτικες παρακρατήσεις για το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, με την άμεση επιβολή μιας σειράς νέων έμμεσων φόρων...

Η επόμενη «λυπητερή» σε ό,τι αφορά το φόρο εισοδήματος θα έρθει με τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, ενώ όλα τα παραπάνω αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα θα αναπτυχθούν πλήρως μέχρι την αρχή του 2018... Και φυσικά μην ξεχνάμε τον περιβόητο «δημοσιονομικό κόφτη», ο οποίος, εκτός από περικοπές κρατικών δαπανών, προβλέπει και νέα μέτρα αύξησης των κρατικών εσόδων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου και των μνημονίων.

Κόντρα, δηλαδή, στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ο λαός θα βλέπει όλο το επόμενο διάστημα όλο και λιγότερα να μπαίνουν στο πορτοφόλι του και όλο και περισσότερα να φεύγουν...

***

Κι όλα αυτά ενώ, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από κραυγαλέες φορολογικές «ελαφρύνσεις» του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα στα άλλα, με το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που καταθέτει στη Βουλή, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής, με το ίδιο μάλιστα πολυνομοσχέδιο που αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή που η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών συγχαίρει την κυβέρνηση επειδή, κόντρα στις πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου άλλων χωρών της ΕΕ, «με συνέπεια αιτιολόγησε και παρέσχε ισχυρά νομικά στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας»!

Κόντρα στα φούμαρα της κυβέρνησης περί «δίκαιης κατανομής των βαρών», αλλά και στην αποπροσανατολιστική σε ό,τι αφορά το λαό κριτική των άλλων αστικών κομμάτων περί «ιδεοληψιών» και «λάθους μείγματος», επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας ήταν και είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό, για τη διασφάλιση προϋποθέσεων στήριξης της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών...


Γ. Ε.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org