ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Στη ... σκιά του φόβου

Με περίπου ένα 10ήμερο να απομένει μέχρι την επίσημη έναρξη των αγώνων του Εuro της Γαλλίας, στις υπηρεσίες (αστυνομικές, στρατιωτικές, πυροσβεστική, νοσοκομειακές μονάδες, ομάδες φύλαξης) που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια των αγώνων έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Το σαρωτικό απεργιακό κύμα στη χώρα, με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο από τη μια και από την άλλη ο μόνιμος φόβος τους τελευταίες μήνες για επιθέσεις, μετά τα γεγονότα σε Παρίσι και Βρυξέλλες τον περασμένο χειμώνα, έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερη κατάσταση. Φυσικά, αν και οι απεργίες και ο φόβος για χτύπημα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, με πρόσχημα την ασφάλεια της διοργάνωσης η εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας όσο περνούν οι μέρες είναι προφανές ότι στοχεύει και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα δημοσιεύματα πολλών εκ των ΜΜΕ της χώρας, τα οποία έχουν αναλωθεί σε μια επιχείρηση συκοφάντησης των κινητοποιήσεων με αφορμή τη διοργάνωση του Εuro.

Στα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα προβλέπεται τα στάδια αλλά και ο περιβάλλων χώρος τους να θυμίζουν... εμπόλεμη ζώνη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τη χρησιμοποίηση ακόμα και στρατιωτικών μονάδων. Τις τελευταίες μέρες οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού αλλά και οι μεικτές των δύο σωμάτων που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την ασφάλεια της διοργάνωσης πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας, σε κάποιες απ' τις οποίες προβλέπεται ακόμα και η χρήση κανονικών πυρών.

SUPER LEAGUE - ΠΛΕΪ ΟΦ
«Πέταξε» στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ

Τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου μαζί με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό σφράγισε χτες ο ΠΑΟΚ μετά το 1-1 (Ροντρίγκεζ 18' - Λουντ 28') επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα για την 6η και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Αποτέλεσμα που δίνει στον «Δικέφαλο» του Βορρά την πρώτη θέση (και μάλιστα αήττητος) στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος και τον στέλνει στο γ' γύρο των προκριματικών για τον όμιλο των μη πρωταθλητών. Αντίθετα, οι «πράσινοι» θα αγωνιστούν στον γ' γύρο του Europa League. Στην ίδια φάση της ίδιας διοργάνωσης θα μπει και η ΑΕΚ παρά τη χτεσινή ήττα από τον Πανιώνιο με 1-0 (Μασούρας 41') στη Ν. Σμύρνη. Τόσο οι αγώνες του ΠΑΟΚ (όπως και του Ολυμπιακού για την ίδια διοργάνωση) αλλά και οι αντίστοιχοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟ θα γίνουν στα τέλη Ιούλη (27/7 Τσάμπιονς Λιγκ, 28/7 Εuropa League).

Οι «κυανέρυθροι», οι οποίοι κατέλαβαν την τελευταία θέση στη βαθμολογία, θα αγωνιστούν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League στα μέσα Ιούλη (17/7).

Η τελική βαθμολογία: ΠΑΟΚ 12, Παναθηναϊκός 11, ΑΕΚ 9, Πανιώνιος 4.

BASKET LEAGUE
«Αιώνιοι» σε διαφορετικό... τέμπο

Σε διαφορετικό ...τέμπο βρήκε τους «αιώνιους», Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, η επόμενη μέρα μετά την κατάκτηση από τον πρώτο του πρωταθλήματος μπάσκετ. Στους «ερυθρόλευκους» τα πανηγύρια για τη διατήρηση του τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίστηκαν ακατάπαυστα, ιδιαίτερα μάλιστα που το φετινό εγχείρημα είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες. Οπως, για παράδειγμα, ότι για πρώτη φορά αυτό επιτεύχθηκε με νίκη εντός του ΟΑΚΑ ή το γεγονός ότι η ομάδα κατάφερε να κάνει το 2 στα 2 για πρώτη φορά μετά το 1997. Στο επίκεντρο των πανηγυρισμών φυσικά βρέθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, που χάρη στο δικό του τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο της δεύτερης παράτασης ήρθε η σπουδαία νίκη. Φυσικά, κανείς δεν ξέχασε και τα εξίσου σημαντικά τρίποντα των Αγραβάνη και Μάντζαρη, που κράτησαν ζωντανούς τους Πειραιώτες στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και της πρώτης παράτασης.

Στην αντίπερα όχθη, κατήφεια και προβληματισμός είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα στους «πράσινους», με τις σαρωτικές αλλαγές στην ομάδα να θεωρούνται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρες. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, Δ. Γιαννακόπουλος, με ανακοίνωσή του ανέλαβε την ευθύνη για την απώλεια του τίτλου εστιάζοντας σε λάθη που έγιναν στον προγραμματισμό. Από την άλλη, αναφέρθηκε και στη διαιτησία που, όπως είπε, έπαιξε ρόλο σε βάρος της ομάδας του. Στα της επόμενης μέρας δύσκολη θεωρείται η παραμονή του Πεδουλάκη στον πάγκο (σενάρια ήδη κάνουν λόγο για επαφές με τεχνικούς) όπως και των περισσότερων ξένων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Απειλούν με αποχή οι... μικρομεσαίοι

Ενα βήμα παραπέρα φαίνεται να προχωρά η ομάδα των 11 λεγόμενων μικρομεσαίων ΠΑΕ του πρωταθλήματος, που συνασπίστηκαν πρόσφατα μετά τα γεγονότα στο ελληνικό πρωτάθλημα πριν από ένα δίμηνο, επιδιώκοντας αλλαγές στο πρωτάθλημα της Super League με προφανή στόχο την αναβάθμιση της θέσης τους μπροστά στην πίτα των κερδών. Σημειώνεται πως στην ομάδα δεν μετέχουν οι τέσσερις ισχυροί (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) και επίσημα ούτε ο Ηρακλής, που αρχικά αμφιταλαντευόταν, ωστόσο δείχνει να παίρνει και αυτός το μέρος των υπολοίπων. Αν και οι αρχικές προτάσεις που κατέθεσε η ομάδα των 11 για αλλαγές στο πρωτάθλημα έγιναν δεκτές από τους ισχυρούς, εντούτοις η προφορική συμφωνία δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί. Ετσι, σε νέα προχτεσινή σύσκεψη απείλησαν μέχρι και με αποχή από το πρωτάθλημα αν δεν εφαρμοστούν τα όσα πρότειναν είτε σε οργανωτικά, π.χ. αλλαγές στον έλεγχο της διαιτησίας, είτε σε οικονομικά ζητήματα και την ανακατανομή των εσόδων. Για το δεύτερο ζήτημα οι αλλαγές εστιάζονται στην αναδιανομή του μεριδίου από την τηλεοπτική πίτα καθώς και στην ανταποδοτικότητα από τον στοιχηματισμό.

Μάλιστα, σε δήλωσή του ο ισχυρός άνδρας της Ξάνθης και ουσιαστικά δημιουργός του συγκεκριμένου συνασπισμού (αυτός τον πρότεινε), Χρ. Πανόπουλος, ξεκαθάρισε πως αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές τότε οι συγκεκριμένες ομάδες θα απέχουν από το επόμενο πρωτάθλημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ