ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται με ανταγωνισμούς η επέμβαση

Τετράγωνο - τετράγωνο συνεχίζονται οι μάχες στο Κουσάιρ
Τετράγωνο - τετράγωνο συνεχίζονται οι μάχες στο Κουσάιρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται με καταιγιστικό ρυθμό το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στις ΗΠΑ και Ρωσία, που κατά τα άλλα συνεργάζονται με στόχο τη διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης και την υιοθέτηση πολιτικής μεταβατικής λύσης για τις εξελίξεις στη Συρία. Ωρες μετά από τη διάχυση της πληροφορίας από τη συνέντευξη του Σύρου Προέδρου σε λιβανικό κανάλι περί άφιξης στη Συρία του πρώτου φορτίου των εκσυγχρονισμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών S300, είδηση που έσπευσαν να καταδικάσουν με υποκρισία Ουάσιγκτον και Λονδίνο, λέγοντας ότι «η παροχή όπλων στο συριακό καθεστώς παρατείνει την αιματοχυσία» (αν και την ίδια στιγμή, εξοπλίζονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οργανώσεις των αντικαθεστωτικών), ρωσικά μέσα -τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ιντερφάξ» και «Ρία Νόβοστι» αλλά και εφημερίδες- ανέφεραν ότι δεν έχει παραδοθεί κανένα τέτοιο φορτίο στη Συρία.

Σύμφωνα με αυτά, είναι επίσης πολύ πιθανό να μην παραδοθεί κανένα φορτίο μέσα σε όλο το 2013 και εξαρτούν το τι μέλλει γενέσθαι από τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος και τη διπλωματία. Το «Ρία Νόβοστι» φιλοξενούσε δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας που κατασκευάζει τα ρωσικά μαχητικά MiG, ο οποίος υποστήριζε ότι γίνονται συζητήσεις για να αγοράσει η Συρία περί τα 10 μαχητικά νέας τεχνολογίας.

Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση δεν σχολίασε τίποτε από όλα αυτά. Μόνο ο σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωνε ότι η ρωσική πλευρά «τιμά όλες τις στρατιωτικές της συμφωνίες με τη Συρία, εφόσον αυτές δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί». Ο Ουσάκοφ επέκρινε, και αυτός με τη σειρά του, την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς, εκτιμώντας ότι «αυτού του είδους οι ενέργειες δεν συνεισφέρουν στη διοργάνωση Διεθνούς Συνόδου».

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των αντικαθεστωτικών

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μία εβδομάδα, η σύνοδος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» στην Κωνσταντινούπολη, που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να «μοντάρουν» ακόμα καλύτερα για την επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Στη σύνοδο δεν καταλήχθηκε νέα ηγεσία στη «Συμμαχία», θέμα που παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνη. Επίσης, η τοποθέτηση του εκτελούντα χρέη επικεφαλής Ζορζ Σάμπρα, σύμφωνα με την οποία η «Συμμαχία» δε θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο αν δεν αποχωρήσουν πρώτα από το συριακό έδαφος «οι μαχητές της Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί», δεν φαίνεται να εκφράζει το σύνολο των συνιστωσών, καθώς εκπρόσωποι ορισμένων εξ αυτών δήλωναν ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση και ότι ο Σάμπρα εξέφρασε προσωπική άποψη.

Ο Τζεν Σελίμ Ιντρίς, ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», παραχωρώντας συνέντευξη σε ανταποκριτή του BBC, έκανε έκκληση για το μαζικό εξοπλισμό των δυνάμεων που πολεμούν τη συριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στο συριακό έδαφος βρίσκονται πλέον «πάνω από 7.000» μαχητές της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» ... Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις «ζωές αμάχων», απαίτησε ακόμη περισσότερα όπλα και υποστήριξη από ιμπεριαλιστικές χώρες, αποκρύβοντας, βέβαια, την ύπαρξη μισθοφόρων και «ισλαμιστών» κάθε είδους στη Συρία.

Σκληρές μάχες στο Κουσάιρ

Ο συριακός στρατός προχωρά σε ανακατάληψη συνοικία τη συνοικία της στρατηγικής σημασίας πόλης - πέρασμα του Κουσάιρ, στα σύνορα με το Λίβανο. Οι αντικαθεστωτικοί απηύθυναν κάλεσμα στις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή το πρωί σκοτώθηκαν στις μάχες τρεις πολίτες δυτικών χωρών, εκ των οποίων μια Αμερικανίδα και ένας Βρετανός, στη βορειοδυτική Συρία, που πολεμούσαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα, στο Λίβανο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή, το κοινοβούλιο συνεδρίασε χτες εκτάκτως και ενέκρινε ομόφωνα την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 14 Ιούνη.

ΕΕΔΔΑ
Να βάλουμε εμπόδια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και καλεί τον ελληνικό λαό να είναι σε επαγρύπνηση. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Μετά το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ παλιότερα, τις Σομαλία, Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτο, το Μάλι πιο πρόσφατα, ήρθε η σειρά του συριακού λαού να βιώσει την απροκάλυπτη, βίαιη και αιματηρή ιμπεριαλιστική επέμβαση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό επιβεβαιώνουν η σταθερή διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αντικαθεστωτικούς, οι 800 Ευρωπαίοι μισθοφόροι στο πλευρό των ισλαμιστών της Συρίας, όσο και οι πρόσφατοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ενάντια σε συριακές περιοχές. Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα ούτε στη λαϊκή κατακραυγή που αγωνιωδώς προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ιμπεριαλιστές για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Σύριους αντικαθεστωτικούς, το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Τουρκία και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και με Ρωσία - Κίνα οξύνουν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κλιμακώνουν τη μακροχρόνια επέμβαση και προετοιμάζουν μαζικό πόλεμο στο όνομα της περιβόητης αρχής "ευθύνη για προστασία". Ο στόχος είναι ένας: να ελέγξουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι τη στρατηγικής σημασίας θέση της Συρίας, τα ενεργειακά της αποθέματα καθώς και τους δρόμους μεταφοράς. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, το 1,5 εκατομμύριο Σύρων, Κούρδων, Παλαιστινίων, Σομαλών και άλλων προσφύγων μαζί με άλλα προβλήματα που θα οξύνει η απόφαση αυτή της ΕΕ αποσκοπούν στο να συγκαλύψουν αυτή την αλήθεια.

Η ΕΕΔΔΑ καλεί τον ελληνικό λαό με την πάλη του να βάλει φραγμό σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γίνονται με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό και την ελευθερία. Να εμποδίσει τον ενδεχόμενο γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να καταδικάσει την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να μην αποδεχθεί να υποτάσσονται τα δικά του αναφαίρετα δικαιώματα και αυτά των άλλων λαών σε διαπλεκόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Να απαιτήσει να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και προκοπής με διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία με όλους τους λαούς».

ΗΠΑ
Νέες πιέσεις προς το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «βάρος» που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός «ρίχνει» στις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και το, ολοένα σαφέστερο, γεγονός ότι κλιμακώνει ποικιλοτρόπως τις πιέσεις προς το Ιράν αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στη λεγόμενη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «για την τρομοκρατία». Στην έκθεση, που φτιάχνουν οι αρχιτρομοκράτες για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις, περιλαμβάνεται η εκτίμηση - συμπέρασμα υποτίθεται με βάση τα στοιχεία που οι αμερικανικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει στη διάρκεια ενός έτους, ότι «η στήριξη της ιρανικής ηγεσίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις και στις ενέργειές τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά» και έχει «φτάσει σε επίπεδα πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία»!

Ως παράδειγμα αναφέρεται η επίθεση καμικάζι σε τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία, τον περασμένο Ιούλη, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί, ένας Βούλγαρος και τραυματίστηκαν άλλοι 23 άνθρωποι, για την οποία κατηγορήθηκε η λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ», που περιγράφεται ως «μακρύ χέρι του Ιράν». Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ και αυτή όπως και πολλές άλλες έχουν έντονο το άρωμα της προβοκάτσιας.

Σινο-αμερικανική Σύνοδος Κορυφής στις 7-8 Ιούνη

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων θα χαρτογραφήσει η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Κίνας, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των προέδρων των δύο χωρών, Μπάρακ Ομπάμα και Σι Τζίνπινγκ, στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιούνη, σύμφωνα με το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε χτες την πρώτη του περιοδεία, υπό το συγκεκριμένο αξίωμα, στη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της κινεζικής κυβέρνησης, οι δύο χώρες θα θέσουν ως προτεραιότητα το ζήτημα της στρατηγικής επικοινωνίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και θα προσανατολιστούν σε μία «νέου τύπου σχέση», επαναφέροντας δηλώσεις του Σι Τζίνπινγκ ο οποίος ως αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωνε ότι ο Ειρηνικός είναι μία περιοχή αρκετά μεγάλη για να χωρέσει την ανάπτυξη τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να εμπλακούν σε αυτή «με εποικοδομητικό τρόπο». Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί συνολικά το θέμα της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού, τόσο από πολιτική και οικονομική άποψη, αλλά και ασφάλειας, καθώς αποτελεί το νέο μήλον της Εριδος για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Κατά την παραμονή του στη Λατινική Αμερική, ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Τρινιδάδ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, όπου θα έχει επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org