ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών

Από την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές
Από την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Δήμου Κωνσταντινούπολης, να καταστρέψει το Γκεζί Παρκ στην Πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για την ανέγερση εμπορικού κέντρου και αναπαλαίωση κτιρίων κατά τα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει επί μέρες στο σημείο, με την αστυνομία να ξεκινά την επίθεση εναντίον τους από την Πέμπτη και να συνεχίζει και χτες, με στόχο τη διάλυσή τους. Λόγω της βίαιης επίθεσης της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα, κατέρρευσε σκαλωσιά, με περισσότερους από 100 διαδηλωτές τραυματίες συνολικά στην επίθεση της αστυνομίας. Πολλοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, Τουρκοπαλαιστίνια, όπως αναφέρεται, η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση στο κεφάλι (μετά από χτύπημα από μικρή απόσταση με δακρυγόνο) και η κατάστασή της για τα επόμενα 24ωρα κρίνεται κρίσιμη.

Παράλληλα, από την Πέμπτη και μετά έχει σταματήσει η απευθείας μετάδοση από τα ΜΜΕ εικόνων από το σημείο, όπου εξελίσσονται τα επεισόδια, με την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία και τα γεγονότα να γίνονται γνωστά μέσω του διαδικτύου, προκαλώντας πρόσθετες αντιδράσεις. Συγκρούσεις έγιναν και στην Αγκυρα έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης καθώς και την καταστολή στις κινητοποιήσεις καταδίκασε και το ΚΚ Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δε θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει, από την αρχή της βδομάδας, που έφτασαν οι πρώτες μπουλντόζες, την περιφρούρηση του Πάρκου.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Διαδηλωτές κατέλαβαν χρυσωρυχείο

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξεκίνησαν από την Πέμπτη, γύρω από το χρυσωρυχείο Κουμτόρ, στο βόρειο Κιργιστάν, το οποίο βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της καναδικής εταιρείας, Centerra Gold. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, που απαιτούσαν την εθνικοποίηση του συγκεκριμένου ορυχείου, το οποίο εκτιμάται ως ιδιαίτερης αξίας -υπολογίζεται ότι είναι ισάξιο με το 12% του ΑΕΠ της χώρας- διαμαρτυρόμενοι για την εκμετάλλευσή του από ξένη εταιρεία, βρέθηκαν απέναντι στους εκατοντάδες αστυνομικούς που τους επιτέθηκαν με χημικά. Τουλάχιστον 92 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Οι υπεύθυνοι του ορυχείου δήλωσαν τη «λύπη» τους για την επίθεση που δέχτηκε ένας από τους βασικούς «αιμοδότες» της χώρας από άποψη φόρων, όπως υποστηρίζουν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να λύσουν «όλα τα προβλήματα της χώρας».

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν και διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούνται για βλάβη στην παροχή ρεύματος του ορυχείου, η οποία αποκαταστάθηκε τελικά χτες το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδεικνύοντας τη στήριξή της στην εταιρεία, μετά την καταστολή των διαδηλωτών προχώρησε σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας που θα ισχύσει έως τις 10 Ιούνη με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Θέμα χρόνου θεωρείται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της σαουδαραβικής εταιρείας ηλεκτρισμού και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, προκειμένου η δεύτερη ν' αναλάβει έργο επέκτασης του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Αίγυπτο για ν' αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις ρεύματος. Το έργο, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στη διατήρηση των τρεχόντων επιπέδων πετρελαϊκής παραγωγής προσανατολίζονταν χτες κατά την έναρξη της τακτικής συνόδου τους οι 12 χώρες - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών -ΟΠΕΚ- στην αυστριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δηλώσεις των περισσοτέρων από αυτούς, αναμενόταν να εγκρίνουν διατήρηση της -επίσημης εννοείται γιατί σε ανεπίσημο επίπεδο ήδη είναι μεγαλύτερη- ημερήσιας παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια, κρίνοντας ως «ικανοποιητική» την τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι που ισχύει σήμερα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Υπέρ των πολυεθνικών ενέργειας Total -Γαλλία- και Toyota Tsusho Corp -Ιαπωνία- λειτούργησε τελικά η επιβολή κυρώσεων στην, ιρανικών κεφαλαίων, εταιρεία Sima General Trading Company με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος εταιρειών που συνεργάζονται με την Τεχεράνη. Η ιρακινή κυβέρνηση, που διά της εταιρείας εισήγαγε μηνιαίως το 1/4 των αναγκών του Ιράκ σε βενζίνη, έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε πλέον συμφωνία με τις προαναφερόμενες πολυεθνικές για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό βροχή χτες το πρωί μπροστά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωζώνη, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από γερμανικά συνδικάτα και οργανώσεις. Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης και δημιούργησαν φράγματα, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν. Οι διαδηλωτές προγραμματίζουν νέα διαδήλωση για σήμερα στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

TOKIO.-- Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικών σιτηρών, η Ιαπωνία, ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει προσωρινά τις εισαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ έπειτα από τον εντοπισμό μη εγκεκριμένης μεταλλαγμένης ποικιλίας που έφερε τη σφραγίδα του κολοσσού μεταλλαγμένων Μonsanto σε αγροτική έκταση στο Ορεγκον.

ΛΟΜΕ.-- Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ολοκλήρωσαν χτες 48ωρη απεργία διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών τους έπειτα από «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του προέδρου του δυτικοαφρικανικού Τόγκο, Φορέ Γκνασινγκμπέ.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Αντιδράσεις για την εκτροπή του Νείλου

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΚΑΪΡΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συγκρατημένες προς το παρόν αντιδράσεις και ανησυχίες προκαλεί σε Σουδάν και Αίγυπτο η αιθιοπική επιχείρηση έναρξης της εκτροπής των νερών του Μπλε Νείλου την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο οικοδόμησης του γιγαντιαίου «Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) (εκτιμούμενου κόστους 12 δισ. δολαρίων), στην περιοχή Μπενισανγκούλ Γκουμούζ, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 6.000 MW.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων Μοχάσμεντ Μπαχεντίν, αναφερόμενος σε επικριτικά δημοσιεύματα αιγυπτιακών εφημερίδων για την έναρξη εκτροπής των νερών από τις αιθιοπικές αρχές και τις παλιότερες δηλώσεις Αιγύπτιων ηγετών (Σαντάτ, Μουμπάρακ) πως ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των νερών του Νείλου απέκλεισε το ενδεχόμενο «στρατιωτικής λύσης» στο πρόβλημα. Το ίδιο 24ωρο ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Καντέρ, κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας Γκαρμπίγια στο Δέλτα του Νείλου, προειδοποίησε για την «καταστροφή» και χαρακτήρισε το ζήτημα «θέμα εθνικής ασφάλειας».

Παράλληλα, ο Σουδανός υπουργός Υδάτινων Πόρων και Ηλεκτρισμού Οσάμα Αμπντάλαχ αλ Χασάν μετέβη στα μέσα της βδομάδας στο Κάιρο για συνεννοήσεις με αρμόδιους Αιγύπτιους αξιωματούχους σε σχέση με το υπό κατασκευή γιγαντιαίο φράγμα.

Πάντως, Αιθίοπες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Αιθιοπικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού, εμφανίστηκαν και χτες καθησυχαστικοί υποστηρίζοντας ότι η εκτροπή των υδάτων του Νείλου δε θα σημάνει δραματική μείωση της ροής των νερών σε Αίγυπτο και Σουδάν. Την κατασκευή του φράγματος έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία «Σαλίνι Κοστρουτόρι». Η αιθιοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το τεράστιο κόστος, αλλά πληροφορίες ξένων δικτύων υποστηρίζουν πως πίσω από το έργο βρίσκονται κινεζικά και σαουδαραβικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το 2010 Αιθιοπία, Ρουάντα, Μπουρούντι, Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία είχαν υπογράψει συμφωνία στο Αντέμπ της Ουγκάντας για τη μεταξύ τους αναδιανομή των νερών του ζωοδότη Νείλου, αλλά Αίγυπτος, Σουδάν και ΛΔ Κονγκό μποϊκοτάρισαν τη συμφωνία μην αναγνωρίζοντάς την ως δεσμευτική.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απελευθερωθούν οι 5 Κουβανοί πατριώτες

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε μήνυμά της, με αφορμή την 1η Ιούνη, διεθνή ημέρα δράσης για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών σημειώνει: «Εκφράζει την αλληλεγγύη της και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερρέρο, Φερνάντο Γκονζάλες που εξακολουθούν, επί 14 χρόνια, να κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, παρά την κατάρρευση όλων των χαλκευμένων κατηγοριών σε βάρος τους. Απαιτούμε επίσης, την άρση όλων των εξοντωτικών περιορισμών για τον Ρενέ Γκονζάλες, που ενώ έχει αποφυλακιστεί του έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ να παραμένει στο Μαϊάμι επί τρία χρόνια, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής του από τις αδίστακτες ομάδες πρακτόρων που δρουν ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας και το λαό της. Επί όλα αυτά τα χρόνια οι σύζυγοι και οι στενοί συγγενείς των Κουβανών πατριωτών αντιμετωπίζουν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τεράστια εμπόδια να τους επισκεφτούν.

Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα, που εντάσσεται στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με στόχο την υπονόμευση της Σοσιαλιστικής Κούβας.

Απαιτούμε την άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ και της "Κοινής Θέσης" της ΕΕ για την Κούβα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στη Σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της».

ΡΩΣΙΑ
Παλαιοντολόγοι βρήκαν θηλυκό μαμούθ

Ρώσοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στα νησιά Λαχόφσκ του αρχιπελάγους του Νοβοσιμπίρσκ του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού ένα μοναδικό ως προς τη διατήρηση του σώματος θηλυκό μαμούθ. Υπολογίζεται ότι πέθανε πριν από 10.000 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν ότι θα επιχειρηθεί και η κλωνοποίησή του.

«Τμήματα των μυών, τα οποία βρέθηκαν εκτός του σώματος, έχουν το μοναδικό κόκκινο χρώμα του φρέσκου κρέατος», είπε ο επικεφαλής της αποστολής Συμεών Γκριγκόριεφ. Η καλή διατήρηση εξηγείται από το γεγονός ότι το κάτω μέρος του σώματος του ζώου, ουσιαστικά, ακουμπούσε σε καθαρό πάγο. «Το αίμα βρισκόταν σε παγωμένες περιοχές κάτω από το στομάχι, και όταν σε ορισμένα σημεία τρυπήσαμε με τη σκαπάνη, έτρεξε», - είπε ο Γκριγκόριεφ. Εκείνο που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τη στιγμή της ανακάλυψης ήταν -10 βαθμοί.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org