ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΜΕΒΓΑΛ»
Αποστέλλει απολύσεις στα σπίτια των απεργών

Τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, η σύσκεψη των σωματείων του κλάδου για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Με ένταση της επιθετικότητας απαντά η εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων, με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου και χωρίς καμιά μείωση μισθών. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία του ομίλου, από χτες το πρωί ξεκίνησε την επίδοση απολύσεων στα σπίτια των απεργών στο υποκατάστημα της Αθήνας. Μέχρι και το μεσημέρι περίπου 60 εξώδικα απολύσεων είχαν φτάσει στους απεργούς.

Με αυτόν τον τρόπο, η εργοδοσία βάζει μπροστά το σχέδιό της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αθήνας, ως πρώτο μέτρο για την αναδιάρθρωση της δραστηριότητας διακίνησης του ομίλου. Η εργοδοσία, στοχεύει - σύμφωνα με όσα τονίζουν οι συνδικαλιστές - στη σταδιακή κατάργηση των υποκαταστημάτων διακίνησης σε όλη τη χώρα και την παράδοση της διακίνησης σε εταιρείες logistics. Κατ' αυτόν τον τρόπο αναμένεται να προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις οδηγών, αλλά και εργαζομένων στις αποθήκες και στα γραφεία.

Η δραστηριότητα αυτή της εταιρείας αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ, προκειμένου να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και προκειμένου να «σταθεί» στον αδυσώπητο μονοπωλιακό ανταγωνισμό κλείνει υποκαταστήματα και απολύει εργάτες. Καθόλου τυχαία, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με την εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογηθεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αθήνας, παρουσιάστηκαν μια σειρά από οικονομοτεχνικά στοιχεία. Ετσι, στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση, οι εργάτες επισήμαναν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναδεικνύουν ότι «προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες, διότι έτσι επιτάσσει η κερδοφορία τους».

Την ίδια στιγμή, οι εργάτες, συνεχίζουν την απεργία τους. Σήμερα, στην 37η απεργίας στο υποκατάστημα της Αθήνας, η απεργιακή φρουρά βρέθηκε, όπως κάθε μέρα, στο πόστο της. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και εντείνεται η αλληλεγγύη. Χτες, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τα Σωματεία Εργαζομένων των δήμων Ηλιούπολης, Π. Φαλήρου, Αγ. Αναργύρων, Κερατσινίου, Ελευσίνας και Περάματος καθώς και η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ δήμου Νίκαιας, πήγαν στο χώρο και εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή του στους απεργούς. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη σωματείων του κλάδου

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας στη ΜΕΒΓΑΛ κάθε άλλο παρά μεμονωμένο γεγονός είναι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι του κλάδου ρίχνονται στη μάχη για την υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής συγκαλούν νέα σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου της Αττικής, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων.

Ηδη, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) είχαν συνάντηση με τον ΣΕΒ στις 30 Απρίλη για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ (εμφιαλωμένα, γάλα, τυροκομικά, τρόφιμα). Oι δύο Ομοσπονδίες καλούν να γίνουν άμεσα «Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου να παρθούν, μέσα από μαζικές διαδικασίες, αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα, για πολύμορφες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα και αν χρειαστεί όλο το καλοκαίρι. Κανένας και καμία, κανένα εργοστάσιο, κανένα συνδικάτο μόνο του. Ολοι και όλες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη με τις 2 Ομοσπονδίες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι την υπογραφή των ΣΣΕ».

Για την απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αποκαλύφθηκε με την απεργιακή κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του εργοδοτικού σωματείου ΑΞΙΟΣ που εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης και στη μάχη της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας εντείνεται μέρα με τη μέρα στη ΜΕΒΓΑΛ και σε όλο τον κλάδο. Το σωματείο μας έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις κατά καιρούς γι' αυτό το θέμα, το σωματείο της Αθήνας τράβηξε πιο μπροστά, το σωματείο ΑΞΙΟΣ ποιεί την νήσσα.

Η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία μέσω του σωματείου ΑΞΙΟΣ είναι μεγάλη. Μας το επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι του εργοστασίου στα Κουφάλια, άσχετα με τη στάση που κράτησαν απέναντι στην απεργία κάτω από το φόβο που επικρατεί.

Οταν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα σωματεία έχουν χρέος να οργανώνουν τους εργαζόμενους και όχι να τους διαιρούν, λέγοντας ψέματα ότι δήθεν οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχουν πληρωθεί μέχρι το Μάρτη, και να καλούν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν εργάτες.

Για την αποκάλυψη της αλήθειας, η παρουσία των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική ήταν πολλαπλάσια του αριθμού που έδωσαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στα ΜΜΕ.

Η παρουσία συνδικαλιστών από άλλους κλάδους και δυνάμεων του ΜΑΣ (οι περισσότεροι εργαζόμενοι φοιτητές), αποτελεί ισχυρό δείκτη αλληλεγγύης που πρέπει να ενισχυθεί. Αλλωστε, ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη οφείλεται στην αλληλεγγύη που έδωσε ο ένας κλάδος στον άλλον. Ολα αυτά είναι άγνωστα για τους "συνδικαλιστές" του ΑΞΙΟΥ.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες στο κυνήγι τους για περισσότερα κέρδη και όχι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως έχει αποδειχθεί από μια σειρά εργοστάσια και φυσικά δεν μας αιφνιδιάζει ότι την παραπάνω επιχειρηματολογία του ΣΕΒ τη δέχεται και το σωματείο ΑΞΙΟΣ.

Το υποκατάστημα της Αθήνας κλείνει, γιατί αυτό επιβάλλει ο συνολικός σχεδιασμός της επιχείρησης (όπως ομολογεί και η ίδια) στο ζήτημα της διανομής. Αλλωστε, η ΜΕΒΓΑΛ έχει πρόθεση να κλείσει το υποκατάστημα στην Κρήτη, όπου δεν έχει γίνει ούτε μια μέρα απεργία.

Οι "συνδικαλιστές" του ΑΞΙΟΥ και η εργοδοσία δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι εργαζόμενοι στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι του σωματείου μας έδωσαν, με την ψήφο τους, με τη συμμετοχή τους σε συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες και βασικά μέσα από την ίδια τους την πείρα την διοίκηση των δύο αυτών σωματείων αλλά και της Ομοσπονδίας στις ταξικές δυνάμεις στο ΠΑΜΕ.

Το βασικό και το κύριο είναι ότι οι εξελίξεις και η αναδιάρθρωση στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θα έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων εντάσσεται και το κλείσιμο του υποκαταστήματος Αθηνών και η απλήρωτη εργασία. Μετά από τόσους μήνες απλήρωτης δουλειάς, η εργοδοσία στη συνάντηση με το σωματείο της Αθήνας δε δεσμεύτηκε για πληρωμή μισθών όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για το εργοστάσιο στα Κουφάλια. Η επίθεση της εργοδοσίας θα ενταθεί, το σωματείο μας καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους εργαζόμενους του κλάδου και μπροστά στη μάχη της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΕΞΤΡΑ»
Απεργούν και σήμερα

Επιστολή των απεργών προς εργαζόμενους και καταναλωτές

Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» στο Λαύριο, την περασμένη Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 14 μέρες απεργιακού αγώνα και διεκδικούν την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφισσάς τους, την αποκατάσταση των μισθών τους με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 και το σταμάτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Με επιστολή που υπογράφουν οι απεργοί και απευθύνεται σε εργαζόμενους και καταναλωτές ενημερώνουν: «Καταρχήν να σας πούμε ότι δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από εσάς. Και εμείς φοβόμασταν και εμείς υποχωρούσαμε κάτω από πιέσεις, και εμείς ανεχτήκαμε πολλά. Απλά εμείς κάναμε το πρώτο βήμα. Σπάσαμε τον φόβο που μας διακατείχε και είπαμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόλυση μιας συναδέλφου που εργαζόμαστε μαζί, οι περισσότεροι για πάνω από 20 χρόνια, και είπαμε ως εδώ! Κάναμε υποχωρήσεις στο όνομα μη χάσουμε τις θέσεις εργασίας και τώρα μας απολύουν. Αποδεικνύεται ότι με το να επιλέγουμε το μικρότερο κακό δεν κερδίζουμε τίποτα, παρά μόνο τους λύνουμε τα χέρια να μας πατήσουν κάτω».

Αφού γνωστοποιούν τις διεκδικήσεις τους, τονίζουν: «Συνάδελφοι, η εργοδοσία προχώρησε σε 170 απολύσεις και έχει σκοπό να προχωρήσει και σε άλλες. Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να απαντήσουμε οργανωμένα συλλογικά με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να μην επιτρέψουμε άλλους άνεργους!! Ας γίνει ο αγώνας μας παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους των ΕΧΤRΑ και να μην μπορέσει η εργοδοσία να προχωρήσει τα σχέδιά της. Αποδείξαμε με τον μέχρι τώρα αγώνα μας ότι έχουμε τη δύναμη να στριμώξουμε την εργοδοσία, έτσι με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία και την έκφραση αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους - καταναλωτές η εργοδοσία χάνει τα κέρδη της και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μας παραπλανήσει και να σπάσουμε τον αγώνα.

Ομως είμαστε αποφασισμένοι ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ, ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ, ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ
Κινητοποίηση για τις κατασκηνώσεις

Κόντρα στο κόψιμο των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των φαρμακοϋπαλλήλων διαδηλώνουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του κλάδου Φαρμάκου - Καλλυντικού. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 5 μ.μ. Πρόσφατα το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε σε επαγγελματικό ταμείο και αμέσως άρχισαν οι περικοπές. «Οι κατασκηνώσεις αποτελούν χρόνια κατάκτηση των εργαζομένων του κλάδου και δεν παραχωρείται σε κανέναν. Διεκδικούμε και ζητάμε από το υπουργείο άμεσα να καταβάλει και τα οφειλόμενα από τις περσινές κατασκηνώσεις. Οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση" που αποτελούν την προσωρινή διοίκηση του Ταμείου, ήταν αυτές που φωνασκούσαν σε όλους τους τόνους ότι τώρα που το Ταμείο έγινε ιδιωτικό "ήρθε στα χέρια των εργαζόμενων του κλάδου" και "δεν θα χαθεί καμία από τις κατακτήσεις μας". Αποδεικνύουν περίτρανα ότι κοροϊδεύουν», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org